Porckopás a térdben? Íme, a hatékony injekciós terápiák

Porckopás a térdben? Íme, a hatékony injekciós terápiák

2018.11.20

A térdben jelentkező porckopás nem csak a sportot, de a mindennapi aktivitást is megnehezíti, fájdalmas lehet a lépcsőzés, a leülés, a felállás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint nem kell tartani a tűtől, az injekciós terápiák ugyanis sokat segíthetnek.  

A folyamat lassítható

Középkorú személyeknél a térdfájás oka leggyakrabban az ízületek kopása, elhasználódása. Az ízületben található üvegporc (hyalinporc) ugyanis speciális anyagcserével, osztódási képességgel rendelkező szövet. A porc akkor éri el tömege a maximumát, amikor befejeződik a növekedése, a későbbiekben ez már csak csökkenni tud. Ha pedig elkezdődik a porckopás folyamata, kizárólag a testsúly normalizálása, a megfelelő mozgásprogram, egyes étrendkiegészítők és az orvos által leghatékonyabbnak ítélt terápiák befolyásolhatják a porc állapotát. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy megóvjuk a maradék állományt, csillapítsuk a kialakult fájdalmat és megkönnyítsük a mozgást.  

Íme, 3 hatékony injekciós terápia

Helyi gyulladáscsökkentő injekció

térdfájdalom porckopás injekcióA kortikoszteroid injekció gyakran használt eljárás porckopás esetén, különösen, ha jelentős fájdalmakat él meg a páciens. A kortikoszteroid ugyanis az ízületi résbe fecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Esetleges mellékhatás lehet például egy előre nem látható allergiás reakció, az injekció beadása körüli terület kifehéredése, elvékonyodása, vagy ízületi fertőzés. Tartós kortikoszteroidos kezelés hatására azonban növekedhet a csontritkulás esélye, a felborulhat a menstruációs ciklus, növekedhet a testtömeg és megnőhet egyes betegségek rizikója is. Erről érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét. Ugyanakkor az injekciós terápia hatása akár hat hónapig is tarthat, és jelentős eredményeket hozhat, például lehetővé teheti a fájdalommentes mozgást és a kezelés következő fázisát.

Orvosi kollagén injekció

Az ízületi kopások során az ízfelszínek súrlódásán kívül a fájdalmat sokszor az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy épp lazasága is fokozza, sőt bizonyos esetekben éppen a rendellenes, laza ízületben fellépő mozgások következtében alakul ki a porckopás. Ez az oka annak is, hogy a kopott ízület időnként jobban fáj, míg máskor szinte fájdalommentes, illetve, hogy gyógytornával, masszázzsal sok esetben jelentős fájdalomcsökkenés érhető el a porcelváltozások ellenére is. Az orvosi kollagén injekció szerepe ezekben az esetekben, hogy ellazítsa a görcsösen összehúzódó izmokat és erősítse a megnyúlt szalagokat, így segítve az érintett ízület stabilitását és csökkentve a fájdalmat.

Hialuronsav injekció

A hialuronsav az a természetesen is előforduló molekula, mely „megkeni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A beadott anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban hialuronsav injekció

tartalmaz hialuronsavat. Kifejezetten a térdízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Természetesen ennél az eljárásnál is előfordulhatnak mellékhatások, mint például duzzanat, merevség, folyadékgyülem a térd körül. Mindemellett a legtöbb páciens csupán a hialuronsav előnyeit tapasztalja, hiszen az injekciós kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.
- Komolyabb porckopásnál kombinálthatóak az eljárások, esetleg más, hatékony kezelésekkel, például lökéshullám- vagy lágylézer terápiával. A hatás így még kifejezettebb lehet, akár a térdprotézis műtét ideje is elodázható a megfelelő kezeléssel – mondja Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)
Nemzetközi irodalom: Arthritis Foundation (https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/other/hyaluronic-acid-injections.php)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Cím! Szokásos heti foci alatt felrúgtak, de akkor semiyn fájdalmat nem éreztem, és gond nélkül tudtam játszani. 4 órával később itthon elkezdett fájni a térdem, nehezen mozogtam, és fokozatosan jó nagyra dagadt. Kell ezzel orvoshoz fordulnom, illetve ha nem szükséges hogyan kezeljem? Köszönettel
    Tisztelt Uram ,


    A leírt tünettan alapján mindenképpen keresse fel háziorvosat , aki a fizikális vizsgálat alapján eldönti a kezelesi tervet vmint a képalkotó eljárás es a szakorvosi konzilium szükségességét is .

    Azt javaslom a végtagot helyezte nyugalomba , borogassa @ használjon addig is gyulladascsokkentő @ fájdalomcsillapító kremeket .

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Vincze György

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók