A mobilozás, a mozgásszegénység és a túlsúly miatt is fájhat az ízület

A mobilozás, a mozgásszegénység és a túlsúly miatt is fájhat az ízület

2021.02.23

A hüvelykujjunktól a térdünkig okozhatnak ízületi fájdalmakat a rossz szokásaink, az életmódunk egyes elemei. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa szerint az orvosi kezelések mellett a tudatosság is fontos. 

Ezek a szokások okozhatnak ízületi fájdalmat

  • Túl sok számítógépezés, mobilozás

SMS-ujj – így nevezik azt a fájdalmas gyulladást, ami a hüvelykujjat érinti, a túl sokáig tartó természetellenes pozíció miatt. A folytonos telefonhasználat ráadásul nem csak az ujjaknak, de a nyaknak és a vállaknak is árthat, hiszen többnyire lefelé nézéssel jár. Ez a tartás pedig megterheli az izmokat, vagyis egy idő után garantálható a fájdalom. Hasonló túlterhelést okozhat az egész napos számítógép használat, amelyhez hozzájárulhatnak a nem ergonomikus irodai körülmények is.  

  • Ülő életmód

Az ízületi fájdalmak kezelésében a reumatológia és a mozgás is segíthet.Sokan azt gondolhatják, hogy az ülés kíméli leginkább az ízületeket. Bizonyított tény, hogy a mozgásszegénység, az egész napos ülés, vagy akár az ágyhoz kötöttség kifejezetten árt az ízületeknek, a csontoknak és az izmoknak. Megfigyelhető, hogy az ülőmunkát végzők rendkívül gyakran fordulnak orvoshoz hát-, váll-, nyak-, csípő-, könyökfájdalmakkal. A rendszeres, heti legalább 150 perces kardiomozgás és a legalább 2 alkalommal végzett erősítőedzés lehet a mozgás- (és más) szervrendszerek megmentője.

  • Halmozódó plusz kilók

Nyilvánvaló, hogy minél több túlsúlyt cipelünk, annál nagyobb terhet helyezünk az ízületeinkre. Minden plusz kiló megnehezíti a térd, a csípő, a lábfejek, a hát munkáját. Az elhízás ráadásul nem csak a fájdalom, de a gyulladások rizikófaktora is.

  • Túl nehéz táska

Legyen szó megpakolt női táskáról vagy iskolatáskáról, a túl nagy súly komoly terhet jelent a vállaknak és a nyaknak, ami már rövidtávon is fájdalmat okoz. Külön rizikófaktor a féloldalas terhelés, hiszen ha csak az egyik vállunkat húzza a súly, az túlfeszítheti az izmokat és megbontja a természetes egyensúlyt.

  • Helytelenül kivitelezett mozgás

Különösen a fizikai munkát végzőknél lenne fontos, hogy jól használják az izmaikat a munkájuk során. Emelésnél érdemes behajlított térddel a láb izmait terhelni a hát izmai helyett, a térdelésnek, a cipekedésnek mind megvannak a helyes kivitelezési módjai, amelyeket gyógytornász, ortopéd orvos tud betanítani.

  • Gyakran viselt magas sarkú cipő

Minél magasabb a cipő sarka, annál jelentősebb teher nehezedik a lábujjakra és annál nagyobb izommunkára van szükség, hogy egyenesen tartsuk a térdet. Ez pedig nem csak ízületi fájdalomhoz vezethet, de tartós használat a porckopás rizikófaktora is. 

  • Dohányzás

A dohányzás önmagában rizikófaktora az ízületi fájdalmaknak. Sőt, mivel a nikotin gátolja a csontokat is tápláló vér áramlását, a kalcium beépülését és a csontok egészsége miatt fontos ösztrogén hormon termelődését, jelentősen hozzájárul a csontritkuláshoz is.

  • Légkondicionálás

A légkondicionáló berendezések problémája, hogy mindig ugyanott fújják a levegőt. Aki éppen a léghuzatban ül, tapasztalhat fáradtságot, koncentrációs problémákat és a lappangó ízületi gyulladást is fellobbanthatja az állandó huzat. A nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést, ami szintén fájdalomhoz vezet. Vagyis a légkondicionáló képes belobbantani az ízületi, mozgásszervi betegségeket azoknál, akik egyébként is hajlamosak erre.

Elérhető az orvosi segítség

Lökéshullám, lágylézer és más fizikoterápiás eljárások is enyhítik az ízületi fájdalmat.Ha tartósan ízületi fájdalommal küzdünk, vagy ízületi gyulladásra gyanakszunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert így gyorsabban, hatékonyabban, az erős fájdalomcsillapítók esetleges mellékhatásaitól mentesen megszabadulhatunk a problémától.
- Ilyen esetekben – az adott szokás megváltoztatásán túl - érdemes kipróbálni az alternatív lehetőségeket. Ezek lehetnek például fizikoterápiás kezelések, mint a lökéshullám, az elektroterápia (TENS), az ultrahang-, a lágylézer-kezelés vagy a Bemer-terápia – hangsúlyozza dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa. – Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és a gyulladást fellobbantó helyzetek körültekintő kezelésével. Funkcionális gyógytornával pedig a már kialakult problémákat is jelentősen enyhíteni lehet.

 Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)


 

 

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Testnevelő vagyok,gyakran sportolok magam is. Az Achilles-ínam fáj még mindig,pedig nemrég ért véget a kezelésem,10 alkalom volt lézeres terápia + galvánfürdő. Az MR szerint ciszta és ödéma van a fájós területen,ixmerős sportorvos írta ki a terápiát. Jobb a helyzet,de még mindig érzem,hogy nem jó,pedig sportolnék már újra. A műtétet nagyon szeretném elkerülni,mitévő legyek?
    Kedves Szolnoki Csaba!

    A lökéshullám terápia lényege, hogy a keletkezett hanghullámok útján a különféle szöveteket mechanikai stimulusnak vetjük alá, és ez a keringés fokozásával segíti elő a gyógyulást. A lökéshullám terápia (ESWT - Extracorporal Shock Wave Therapy) egy gyors és operációs beavatkozást nem igénylő konzervatív kezelés a mozgásszervi betegségekben szenvedőknek (sarokfájdalom, teniszkönyök, izomcsomók).

    Hogyan működik a lökéshullám terápia?
    A lökéshullámok energiával rendelkező hullámok, melyek valamilyen közegen (szilárd, folyékony vagy gáznemű anyagban) át terjednek. Amikor valamely áramlat gyorsabban halad, mint az érkezését megelőző „információ” – a közeg nem tud kitérni annak útjából. Így az érkező energia hirtelen, szinte azonnali változást idéz elő a közegben melyen áthalad, mely változás lehet nyomás, hőmérséklet, vagy akár denzitásváltozás is.

    Azzal, hogy a lökéshullámok ingerlik a szöveteket, azok átalakulására, újrarendeződésére történik, ami egy alkalmazkodási reakció, azaz gyógyulási folyamat. Ez a természetes úton is végbemenő gyógyulási folyamat ideje is jelentősen lecsökkenthető, így a fájdalom és hamarabb múlik el. Az hang-és mechanikai ingernek köszönhetően a szövetekben új erek képződnek, ami csökkenti az esélyét a későbbi újrasérülésnek.

    lökéshullám terápia kezelés. A lökéshullám-terápia pozitív hatásai:
    vérkeringés fokozódás
    új erek képződése
    gyulladáscsökkentés
    anyagcsere serkentés
    izomlazítás
    öngyógyító mechanizmusok beindítása a szervezetben
    közvetlen, azonnali és hosszútávú fájdalomcsillapítás
    mozgékonyság fokozása
    kontrollált izomtónus normalizálása
    sejtstruktúra javítása
    szövetstabilitás javítása
    kötött izomzat lazítása
    A lökéshullám kezelés hatására a gyulladást okozó, hónapok, sőt évek alatt lerakódott anyagok a fájdalmas területről gyorsabban szállítódnak el a vérárammal. A radiális lökéshullámok a kezelt területet körülvevő izmokat is fellazítják, csökkentve az izomfeszülést, ezért mérséklődik a fájdalom is. A terápia a kezeléssel még nem ér véget: egyik legfőbb előnye, hogy a kezelt terület vérbősége a kezelés utáni hetekben is fennmarad, a szervezet öngyógyító folyamatai heteken keresztül zavartalanul dolgoznak tovább.

    A kezelés menete
    A kezeléshez komolyabb előkészület nem szükséges, a FájdalomKözpontban két féle kezelés érhető el: orvosi vizit keretében vagy fizikoterapeuta által. A kezelt testtájék tökéletes eléréséhez a beteget megfelelően pozícionáljuk. A lökéshullám kezeléssel gyógyítandó testrészt nyugalomba helyezzük, biztonságosan megtámasztjuk, majd a bőrfelületet szabaddá tesszük. A kezelendő területre, illetve esetleg a kezelő fejre gélt helyezünk, mely a gyógyító lökéshullám áthatolását a bőrön nagyban segíti. A lökéshullám kezelés választott energiáját a testtájékhoz, az adott beteg anatómiai adottságaihoz igazítjuk. A kezelés előrehaladtával az energia sűrűség, azaz a kezelés erőssége fokozatosan emelhető.

    Fájdalmas a kezelés?
    A terápia erőssége a betegség típusától, a kezelt testrésztől és a páciens érzetétől függőn személyre szabható, de a lökéshullám kezelés minimális fájdalommal jár. Általában ahogy javul a fájdalom, úgy lehet a következő kezelések során emelni az erősséget, ami szükséges a mielőbbi gyógyulás segítéséhez. A lökéshullám kezelés rendszerint kúraszerűen (3-4 alkalommal) történik, de már az első alkalom lényeges javulást hozhat.

    FONTOS! A kezelés megkezdése előtt a lökéshullám kezelésben járatos szakorvos vizsgálata szükséges a megfelelő indikáció megállapítása és orvosi konzultáció végett. Kezelést csak szakorvosi javaslat alapján végzünk.

    Mire alkalmazható a fókuszált lökéshullám terápia?
    Fájdalmas pontok és krónikus íntapadási problémák kezelése
    Mélyebben levő fájdalmas pontok célzott kezelését is lehetővé teszik
    Izmokban, kötőszövetekben levő fájdalmas csomók (ún. myofascialis trigger pont-szindróma) diagnosztizálása és kezelése
    Milyen esetekben lehet hatékony a kezelés
    Láb fájdalmainak kezelésére
    Sarokfájdalom
    Talpfájdalom
    Saroksarkantyú kezelésére
    Izomkeményedések, fájdalmas izom-kötőszöveti csomók
    A lábszár izmaiban, vádliban (gyakori futóknál, labdarúgóknál)
    Négyfejű combizomban, különösen a térkalács csúcsára lokalizálódó problémákkal együtt
    Rotátorköpeny-sérülés esetén
    Ínsérülések, letapadások esetén
    Achilles ín fájdalma
    Térdfájdalom
    Patella ín gyulladása
    Egyes csípőfájdalmak
    Ugrótérd esetén, mely a térdkalács csúcsánál jelentkező fájdalom
    Teniszkönyök, golfkönyök
    Izomsérülések utókezelése: A kezelés 3 - 4 héttel az izomsérülés után végezhető, amennyiben vérömleny jelenléte ultrahanggal kizárásra került és az érintett terület még fájdalmas
    FájdalomKözpont
    Szolnoki Csaba

    Bojti Szilvia

    Asszisztens

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Megoldás egy nap alatt

    Két hét szenvedés után végre sikerült enyhíteni a fájdalmamat egy nap alatt, a doktornő nagyon kedves és segítőkész volt. Köszönöm!
    Dr. Selyem Réka MSc
    Dr. Selyem Réka MSc
    Reumatológus