Fejfájás – Lehet, hogy nem a fejben van gond?

Fejfájás – Lehet, hogy nem a fejben van gond?

2024.01.05

Fejfájás esetén először mindenki arra gondol, hogy a mindennapi stressz, az időjárás változás, esetleg a vérnyomás okozza. Az azonban kevésbé jut eszünkbe, hogy a visszatérő probléma háttérben gyakran egészen más okok, pl. mozgásszervi elváltozások állnak, melyek a gyógytorna egyes módszereivel nagyon jól kezelhetők. Vegyük sorra ezeket az okokat és kezelési lehetőségeiket, Sekk Patrícia, a FájdalomKözpont gyógytornásza segítségével.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fejfájás esetén először mindenki arra gondol, hogy a mindennapi stressz, az időjárás változás, esetleg a vérnyomás okozza. Az azonban kevésbé jut eszünkbe, hogy a visszatérő probléma háttérben gyakran egészen más okok, pl. mozgásszervi elváltozások állnak, melyek a gyógytorna egyes módszereivel nagyon jól kezelhetők.  Vegyük sorra ezeket az okokat és kezelési lehetőségeiket, Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza segítségével.

 

 Ön is sokat ül számítógép előtt?

A fejfájás nagyon sok esetben gerincproblémákra, azon belül is a gerinc nyaki szakaszának elváltozásaira vezethető vissza. A nyak egyes izmai zsugorodásra hajlamos izmok, amelyek ha állandóan feszülnek, rugalmasságuk csökken. Ennek következtében a csigolyák helyzete, valamint a nyak és a fej tartása megváltozik, az itt futó erek nyomás alá kerülnek és kevesebb oxigén dús vér jut az agyba, fejfájást okozva. Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor először tompa, enyhe, majd egyre erősödő nyomást érzékelünk a fejünkben Ez a probléma jellemzően olyan tevékenységek során alakul ki, amikor huzamosabb ideig egyforma testtartást veszünk fel, például sokat ülünk a számítógép monitorját nézve. A kemény, feszes izomzatban fájdalmas izomcsomók (trigger pontok) is keletkezhetnek, szintén fokozva a fájdalmat és a feszülést.

Állkapocs ízületi problémák

Gyakori eset, mégis kevesen gondolnak rá, hogy a fejfájást az állkapocs ízületének és az azt körülvevő lágyrészeknek az elváltozása okozza. Ilyenkor az állkapocs-ízületek, az izmok, a fogak, az állkapocs helytelen állása vagy funkciózavara következtében túlzott nyomásnak vannak kitéve. Ez többek között arc és nyaktájéki fájdalmat, fejfájás, migrént, fülzúgást, rágáskor hallható kattogást, a rágóizmok fáradékonyságát okozza. Ez a panasz is jól kezelhető gyógytornával, az állkapocs ízületi terápiával.

Hogyan kezel a gyógytornász?

A gyógytornász elsőként állapotfelmérést végez, melynek során felveszi az anamnézist ((páciens panaszai, előzmények, egyéb betegségek). Megvizsgálja a testtartást, valamint a gerinc mozgásszervi állapotát. Ha a fejfájás hátterében a gerinc elváltozásainak gyanúja áll, akkor tartáskorrekciós gyakorlatokkal helyreállítja a testtartást és az izomegyensúlyt. Ennek hatására a testtartás javul, az izmok tónusa normalizalódik, feszessége megszűnik, és a fejfájás csökken. Abban az esetben, ha a fejfájás mögött az állkapocs ízületi problémája áll, a terapeuta az állkapocs ízületét kezeli, speciális manuál terápiás fogásokkal. Oldja az állkapocs környékén megjelenő görcsös csomókat, ezzel csökkenti az állkapocs feszességét, megszünteti a fülzúgást, a szédülést, és az általa okozott fejfájást. Fájdalmas izomcsomók esetén szakember lokalizálja a meghatározott területeken fellelhető pontokat, amelyeket speciális fogással kezel ezzel nyomást gyakorolva rájuk. Ennek hatására vérbőség alakul ki, amelynek köszönhetően, a helyi szöveti keringés javul, az izomcsomók oldódnak, a fájdalom megszűnik.

Szelídítsük meg a stresszt!

A nyaki- vállövi merevséget, izomfeszülést és a hozzá kapcsolódó fejfájást nagyon gyakran a mindennapi feszültség okozza. Ennek megszüntetésére különböző lazítási technikák alkalmazásával (pl. relaxáció, autogén tréning) van lehetőség. Nagyon kedvező hatású ilyen esetben a gyógymasszás is, mely segíti a feszes izmok- és izomcsomók ellazulását, javítja a vérkeringést, oldja a testi-lelki stresszt.

Milyen megoldást nyújt a gyógytorna?

A szakképzett gyógytornász által összeállított torna, illetve gyógymasszázs tehát nagyon hasznos segítség a mozgásszervi elváltozások okozta fejfájás esetén.  Megszünteti az izomfeszülést, visszaállítja az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát és a normál mozgásfunkciókat. A mobilizációs technikák segítik a mozgásterjedelem tágítását a nyak, váll-, vállöv ízületeiben és izmaiban. „Gyógytorna- és gyógymasszázs segítségével a munkavégző képességre és az életminőségre is jelentősen kiható fejfájást kiváltó okok jól kezelhetők, és a fájdalom megszüntethető” – tudjuk meg Sekk Patrícia, gyógytornásztól.

Forrás:FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, fejfájás specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot kívánok Doktor Úr/Nő! Eléggé bonyolult kérdés előtt állok. A probléma édesanyámmal van. Ő 40 éves és migrénnel küzd tízenéves korától. Ezt még valahogy eltűrte, de a tegnapig vártam én is, tovább nem. Bevett fejfájására 2 db Saridont és elkapta egy gyógyszer allergia, elajult, a torka összedagadt, levegőt alig tudott venni, kiderült, a Paracetamol-tól. Az a baj vele, hogy ő ''mindig jol van, neki semmi baja'' , és orvoshoz nem akar menni soha. A tavalj ősszel volt egy mágneses rezonancián ahol megállapították, hogy van egy kis ''csomo'' az agyánál. Én megértem,hogy ott van,meg minden de fájhat attol s a migréntől a nap 24 órájából 24-et, és a 7 napból 7-et? Anya nagyon kemény, strapabiró..de a tegnap megíjeszett. Vérképet is csináltatott, az állitolag rendben van minden. Mit tudna ajánlani Őn? Kihez, milyen típusú orvoshoz tudjak/unk fordulni? Esetleg milyen erős fájdalomcsillapítot tudna szedni amiben nincs Parecetamol (nagyon erőset.. már a Saridon, Advil Ultra, semmilyen ehez hasonló erősségű nem hat.) Vagy milyen vizsgálatokat kéne elvégezzünk,hogy kiderítsünk valamit? Ha nagyon szépen megkérném, és válaszolna egy tehetetlen, aggodó gyermek számára nagyon boldog lennék. Félek! Előlre is köszönöm!
    Tisztelt Edvard!

    Arnold Főorvos Úr fejfájás ambulanciát, ideggyógyászati és szemészeti kivizsgálást javasol Önöknek.
    Amennyiben a későbbiek során tudunk Önöknek segíteni, Arnold Főorvos Úr hétfő csütörtök délután rendel Központunkban
    Üdvözlettel
    Janicsek Zsuzsanna

    Kapcsolódó oldalak