Gyermekortopédiai vizsgálat

Gyermekortopédiai vizsgálat

2022.09.16 14:38

Az ortopédia (függetlenül attól, hogy felnőtt-vagy gyermek ortopédiáról van szó) a tartó- és mozgató szervrendszer – főleg az izmok, ízületek, csontok és a hozzájuk kapcsolódó idegrendszer- betegségeinek, szerzett és veleszületett elváltozásainak gyógyításával foglalkozó orvostudományi szakterület.

Gyermekortopédiai problémák kezdete

Az első elváltozásokat általában gyermekkorban észreveszi a szülő, pedagógus, iskolaorvos. Az ilyen tapasztalásokkor általában eljut a kis páciens a gyermek-ortopéd szakorvoshoz. Minél inkább időben csípik el a problémát és a felfedezést követő lehető leghamarabb elkezdődik egy gyermek ortopédiai kezelése, annál nagyobb eséllyel fejlődhet a megfelelő módon az egyén. Ez lehet a panaszmentes, ortopédiai tekintetben egészséges felnőttkor záloga. Máskülönben a kialakuló, fejlődő rendellenességek akár egy életre letehetik névjegyüket, ezáltal ortopédiai problémákat, rosszabb esetben, a későbbiekben fájdalmakat okozva. Az esztétikai vonzatáról és az ezzel járó lelki teherről nem is beszélve.

Gyermekek ortopédiai vizsgálatagyermekortopédiai rendelés

Gyerekeknél különösen fontos az ortopédiai vizsgálat rendszeres elvégzése, hiszen egyre gyakoribb elsősorban a sok ülés miatt kialakuló rossz tartás, ami még a csont- és ízületi rendszer fejlődése során megelőzhető és gyógyítható. Ide sorolhatóSajnos ez a rendszeresen sportoló gyerekeknél is ugyanúgy kialakul, hiszen a rosszul kialakított testtartási szokások ellen a sport sem véd. Ha azonban a tüneteket korán felismeri egy ortopéd orvos akár már egy tartásvizsgálattal, a szokások megváltoztatásával és célzott kezeléssel (akár csak speciális tornával) az izom- és csontrendszer is alakítható, így elkerülhető a már gyakran felnőttkorban elkezdődő hát és derékfájdalom. Hasonlóan fontos a láb deformációinak időben való felismerése.

Kapcsolódó cikkünk

Térdfájdalom: elől, oldalt vagy a térd mögött fáj?

Térdfájdalom: elől, oldalt vagy a térd mögött fáj?

A térdízület mindennap nagy terhelésnek van kitéve, ezért nem meglepő, hogy a térdfájdalom az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek orvoshoz fordulnak. A kivizsgálás ...

A láb szerkezete, felépítése

A láb csontokból, izmokból és szalagokból áll. A csontok alakja és elhelyezkedése alakítja ki a láb boltozatait, melyek közül a leglényegesebb a hosszanti és a harántboltozat, melyeket az izmok és a szalagok tartanak normál pozícióban. Ennek szerepe a nagy teherbírásban és a rugalmasság biztosításában van, így ha szerkezetében valamilyen változás következik be, az az egész testre hatással van. Ekkor ugyanis ez a rész nem képes megtartani a rá nehezedő súlyt, így a boltozat megsüllyed, és az eredetileg ívelt terület kiegyenesedik.

A lúdtalp kialakulása

Lúdtalp abban az esetben alakul ki, amikor a láb statikai felépítése megváltozik. Ez adódhat többek között hirtelen növekedésből, fejlődési rendellenességből, felnőtteknél helytelen testtartásból, a medence előrebillentéséből, jelentős túlsúlyból (pl. terhesség). Ilyenkor a hosszanti boltozat megsüllyed, a belső boka befelé fordul, míg a sarokcsont kifelé. Ennek hatására a talp belső éle a talajhoz ér, ami szinte az egész vázrendszerre hatással van: kialakul az X-láb, hanyag tartás, és előrehaladottabb esetben a harántboltozat is megsüllyed.

Gyermekortopédiai rendelés a Fájdalomközpontban

Dr. Dobos Márta Ilona, ortopéd szakorvos gyermekortopédiai szakrendelésére várja 6 éves kortól pácienseit a Fájdalomközpont Bosnyák téri rendelőjében.

Téma szakértői