Nociceptív fájdalom

Nociceptív fájdalom

2022.06.15

Közönséges fájdalomnak is hívjuk, megjelenése valamilyen külső behatás eredménye.

nociceptív fájdalomLegjellemzőbb, amikor valamilyen baleset ér minket és szöveti sérülést szenvedünk egy vágástól vagy megégetjük magunkat. Ilyenkor a behatás méretétől és minőségétől (megütötte magát, égési sérülés, kémiai behatás történt, stb.) függően, a fájdalom lehet sokféle. Általában a bőrön és annak közelében keletkező fájdalmak intenzívebbek, mint a belső szervek, zsigerek fájdalmát általában lassabban és tompábban érezzük.

A fájdalom érzékelésében szerepet vállaló receptorokat nociceptoroknak hívjuk összefoglaló nevén. Egy részük mechanikai ingerekre reagáló mechanoreceptor, egy másik része a hőre érzékeny termoreceptor, és van a harmadik úgynevezett polimodális nociceptor, amelyet különféle (mechanikai, hő, kémiai) ingerek is működésbe hoznak. Ezek mind idegsejtek, amelyek nyúlványszerűen, szabad idegvégződésekkel vannak jelen a fájdalomérzékelés helyén. Mindhárom esetben az idegvégződések a gerincvelőig nyúlnak és ott alkotnak sejttestet.

Kapcsolódó cikkünk

Kerékpáros és fáj a háta, a nyaka? Íme, a megoldás

Kerékpáros és fáj a háta, a nyaka? Íme, a megoldás

A derék-, hát- és nyakfájással küzdők gyakran választják maguknak a kerékpározást, mint a fizikai aktivitás kellemes formáját. Dr. Páll ...