Lágyrészi hialuronsav injekció - Ínszalag- és ínsérülések kezelése

Lágyrészi hialuronsav injekció - Ínszalag- és ínsérülések kezelése

2022.11.25 15:17

A hialuronsav (avagy hyaluronsav) az emberi szervezetben is megtalálható, természetes nagy molekulájú szénhidrát, amely elsődleges szerepe az ízületek mozgás során történő kenése, az érintkező porcfelületek akadálytalan mozgásának segítése. Az ízületi hialuronsav kezelés így a fájdalom csökkentésére, gyulladás elkerülésére és a porc további kopásának megakadályozására használatos. A lágyrészbe adható hialuronsavat tartalmazó készítmények kimagasló eredményekkel segítik elő a fájdalom csillapítását és az ínszalagok és ínak minőségi gyógyulását.

Azonban ez az anyag megtalálható az ínakban, szalagokban is, így a speciálisan erre kifejlesztett készítmények, a lágyrészekbe adható hialuronsav injekciók célzottan támogatják a fájdalom csillapítását és az ínszalagok és ínak minőségi gyógyulását.

Milyen sérülésre milyen kezelés?

A TendoVis és a SportVis Magyarországon egyedülállóan elérhetőek a FájdalomKözpontban. Ezek a sérült ízületek ínjainak és szalagjainak kezelésében használhatóak, lágyrészbe adható hialuronsav tartalmú orvosi készítmények. A beadáskor használt „fanning” technikának köszönhetően a sérülés helyén nagy felületen oszlatható el a befecskendezett anyag, ami segíti a sérült ínszalag optimális gyógyulását.

A különbség közöttük, hogy míg a TendoVis krónikus-, fáradásos-, és irritációs gyulladás okozta fájdalmakra (mint a teniszkönyök, nyáktömlő gyulladások (bursitisek))  nyújt segítséget, a SportVis kezelést már akut sérülésekre, fájdalmakra (térd-, bokaszalag sérülése, Achilles-ín húzódás) is megoldást jelentenek.

A SportVis kezelés elkezdése az akut sérülést követő 48 órában a leghatékonyabb, majd a második injekció beadása 2-3 nap múlva. Ugyanakkor még a 8. napig bezárólag is használható a gyorsabb gyógyulás érdekében. Krónikus sérülések (például vállfájdalom) esetén a második kezelést javasolt két hét múlva elvégezni.

Hogyan segít a hialuronsav alkalmazása?

Növeli a gyógyulás sebességét

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a lágy szövetbe fecskendezhető hialuronsavas készítményt használó sérültek 35%-kal gyorsabban gyógyultak meg és érték el a fájdalommentes állapotot, illetve szűnt meg minden a sérülésből adódó mozgáskorlátozottságuk. Ennek oka, hogy a lágyrész hialuronsav injekció jelentősen csökkenti a gyulladást, így gyorsítva a gyógyulást.

Növeli a gyógyulás minőségét

Összetételéből eredően a lágy részbe adható lágyrész hialuronsavas készítményt használók gyógyulása jobb minőségű. Ez annak köszönhető, hogy a készítményben található hatóanyagok segítik a szalagok teljes regenerálódását, a szövetek heg nélküli gyógyulását, ami így egy jobb minőségű lágyszövet kialakulását eredményezi, és csökkenti az ismételt sérülések kialakulását.

Segíti a fájdalomcsillapítást és a duzzanat kezelését

A készítmény egyik fő alkotója lágyszövetre adaptált biokompatibilis hialuronsav. A hialuronsav járulékos hatása, hogy csökkenti a fájdalmat és gátolja a gyulladás elhúzódását. Ez például a nyáktömlő gyulladások kezelésében elősegíti a mozgásterjedelem minél korábbi javulását.

Csökkenti az ismételt sérülés esélyét

A lágyszöveti hiauronsav tartalmának köszönhetően a készítmény segíti az ismételt sérülések kialakulását. Ez elsősorban a jó minőségű gyógyulásnak (hegszövetek nélküli) köszönhető.

A készítmény emeli a R.I.C.E. terápia színvonalát

A SportVis és a TendoVis injekciós terápiák jelentős mértékben támogatják az akut sérülések szakszerű kezelését, ami a pihentetés-jegelés-kompresszió-felpocolás (angolul R.I.C.E.) szerint ajánlott.

A lágyszöveti hialuronsavtartalmú injekciós kezelés sikeresen alkalmazható a következő krónikus fájdalmaknál:

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások: