Porckorongsérv

Porckorongsérv

Létrehozva: 2017.03.06 16:18 Módosítva: 2018.03.07 11:56

Mi a porckorongsérv?

A gerinccsigolyákat kipárnázó szivacsos testek a porckorongok.A hátban a gerincoszlop csontjai (csigolyák) kis szivacsos lemezekkel van kipárnázva, ezek a porckorongok. Egészséges állapotukban ezek a szivacsos testek úgy funkcionálnak, mint a gerinc lengéscsillapítói, miközben biztosítják a gerinc mozgékonyságát (hajlékonyságát). Amikor egy porckorong sérült, akkor kidudorodik vagy a porckorong fala szétszakad és a korong kilyukad. A gerinc bármely részén kialakulhat porckorongsérv, de leggyakrabban az alsó háti szakaszon, a derék magasságában a lumbális szakaszon történik meg ez. Ritkábban a nyaki és a hát felső szakaszán is előfordul gerincsérv. A leggyakrabban érintett terület a lumbális szakasz 4. és 5. csigolyája, mivel üléskor és álláskor ez a terület viseli a felsőtest terhét.

A porckorongsérv okai

A porckorongok elhasználódása is okozhat porckorongsérvet. Ahogyan öregszik a szervezet a porckorongok kiszáradnak és veszítenek rugalmasságukból. A másik okozója az akut sérülés lehet. Ebből eredően a lemez külső rétegén megjelenhetnek apróbb szakadások és nagyobb mérető törések is. Amikor ez megtörténik a porckorong belsejében található sűrű gél a korong külső kemény rétege felé tódul, ettől lehet duzzanat a korongon, vagy szét is nyílhat.

A porckorongsérv tünetei

Amikor egy porckorong a gerincből kilépő ideggyököket nyom, akkor fájdalmat, zsibbadást és az ideg által érintett testterület gyengeségét okozhatja. A lumbális szakaszi porckorongsérv a fenék és a lábakban érezhető zsibbadást és fájdalmat eredményezhet. Az isiász a leggyakoribb tünete a lumbális szakaszi gerincsérvnek.

Amennyiben a sérült porckorong nem nyom ideget, úgy hátfájást okozhat, de teljesen fájdalommentes is lehet.

A mindkét lábban érzett gyengeség és zsibbadás, illetve vizeleti és székelési problémák a ritka, de súlyos Cauda Equina szindrómát jelezhetik. A kór akkor alakul ki, ha valamilyen okból a gerinccsatorna beszűkül a lumbális szakasz 1. csigolyája alatt.

A tünetek gyakran egyértelműen utalnak a porckorongsérv fennállására, azonban sokszor szükség lehet valamilyen képalkotó eljárással megerősíteni a diagnózist.

A porckorongsérv kezelése

Csak súlyos fájdalom esetén indokolt az ágynyugalom, egyébiránt a könnyed mindennapi aktivitás. A mozgáshiány, az egésznapi fekvés gyengíti az izmokat, amelyek a porckorongot körülveszik, és csak rontanak a helyzeten. Nagy jelentősége van a gyógytornának, javasolt a gyógytornász által megtanított gyakorlatokat rendszeresen végezni, hogy a hát izmai megerősödjenek.

A porckorongsérv okozta tünetektől és az érintett testrésztől függően a kezelésben a természetes fájdalomcsillapítás komplex tárháza áll rendelkezésre a Budai FájdalomKözpontban.

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

Budai FájdalomKözpont

online bejelentkezés Fájdalomközpont

Zsibbad, gyenge a karja? Van segítség az alagút szindrómára A reumatológus számos módszerrel segíthet az alagút szindrómán

Zsibbad, gyenge a karja? Van segítség az alagút szindrómára

Zsibbadás, fájdalom, izomgyengeség – többek közt ezek a tünetek kísérhetik az alagút szindrómát. Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológus szakorvosa szerint gyakori, de sokszor nehezen diagnosztizálható problémáról van szó, amelyet azonban fontos kezelni. 

további részletek »
Nem a tünetet gyógyítjuk, hanem az embert A fájdalomcsillapítás mellett a mélyben húzódó ok kezelése is fontos

Nem a tünetet gyógyítjuk, hanem az embert

Az orvos maga is gyógyszer - fogalmazta meg Bálint Mihály világhírű magyar pszichiáter. De mit is jelent ez pontosan? Dr. Ábrahám Balázs, a FájdalomKözpont ortopéd- traumatológus szakorvosa a szakértelem és az empátia ötvözetének pozitív hatásairól beszélt. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel