Porckorongsérv

Porckorongsérv

2023.09.25 10:42

A porckorongsérv egy gyakori és potenciálisan fájdalmas állapot, amely sok ember életét érinti. A porckorongsérv degeneráció és a porckorongok szakadása miatt alakul ki, és gyakran okoz fájdalmat, korlátozza a mozgást és a mindennapi tevékenységek végzését. A porckorongsérv diagnózisa és a kezelés időben történő megkezdése kulcsfontosságú a tünetek enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében. Emellett az életmódbeli változtatások és a megelőző intézkedések betartása segíthet csökkenteni a porckorongsérv kialakulásnak kockázatát és megőrizni a gerinc egészségét.
A következő cikkben összefoglaltuk a porckorongsérv jellemzőit, a diagnózis és kezelés lehetőségeit, valamint a porckorongsérv megelőzésének fontosságát.

 

Porckorongsérvvel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mit jelent a porckorongsérv?
Milyen okai lehetnek a porckorongsérvnek?
Mik a porckorongsérv tünetei?
Hogyan zajlik a porckorongsérv kivizsgálása?
Hogyan kezelhető a porckorongsérv?
Mit lehet tenni a porckorongsérv megelőzésének az érdekében?

Porckorongsérvvel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent a porckorongsérv?

A porckorongsérv létrejöttének megértéséhez először tekintsük át a gerincoszlop anatómiai felépítését. A hátban a gerincoszlop csontokból (csigolyák) épül fel, amik kis szivacsos lemezekkel van kipárnázva, ezeket nevezzük porckorongnak. Egészséges állapotukban ezek a szivacsos testek úgy funkcionálnak, mint a gerinc lengéscsillapítói: rugalmas szövetekből állnak, amelyek a gerincoszlop terhelését csökkentik és lehetővé teszik a gerinc mozgékonyságát és hajlékonyságát. A porckorongsérv akkor fordul elő, amikor a porckorongok külső, rostos héja megsérül vagy meggyengül, és a belső géles mag a csigolyák közötti térbe tolódik. A gerinc bármely részén kialakulhat porckorongsérv, de leggyakrabban az alsó háti szakaszon, a derék magasságában a lumbális szakaszon alakul ki porckorongsérv. Ritkábban a nyaki és a hát felső szakaszán is előfordulhat gerincsérv. A leggyakrabban érintett terület a lumbális szakasz 4. és 5. csigolyája, mivel üléskor és álláskor ez a terület viseli a felsőtest terhét.

Évente az emberek 1-2%-ánál alakul ki porckorongsérv. A porckorongsérv a nyak- és/vagy kar-, illetve hát- és/vagy lábfájdalmak egyik fő oka. A porckorongsérv gyakori tünetei közé tartozik az alsó hátfájás, a derékfájás, a lábakban sugárzó fájdalom, zsibbadás és gyengeség. Ezek a tünetek gyakran a porckorongsérv területének helyzetétől és a porckorongsérv súlyosságától függenek.

Milyen okai lehetnek a porckorongsérvnek?

A porckorongoknak két részből tevődik össze: puha, gélszerű közepe és egy keményebb külső rétege van. Úgy lehet elképzelni a porckorongot, mint egy lekvárral töltött fánkot.Porckorongsérv, Fájdalom Központ

 • Annulus fibrosus: Ez a szilárd külső réteg koncentrikus kollagénrostokból épül fel, amelyek elég erőssé teszik a porckorongot ahhoz, hogy megvédje a puha belső réteget. Az annulus fibrosus segít kezelni a gerinc nagy terheléseit és elnyelni az ütéseket.
 • Nucleus pulposus: Ez a gélszerű belső rész a mucoprotein gélben felfüggesztett rostok laza hálózata. A nucleus pulposus további párnázottságot és rugalmasságot biztosít a mozgásokhoz.

Idővel a külső, rostos réteg meggyengülhet és megrepedhet. Porckorongsérv akkor keletkezik, amikor a belső "zselés" anyag átnyomja magát a repedésen. A kiszivárgó anyag ugyanis nyomhatja a közeli gerincvelő idegeit, ami számos tünet, köztük a fájdalom kialakulásához vezethet.

A porckorongok elhasználódása is okozhat porckorongsérvet. Ahogyan öregszik a szervezet a porckorongok kiszáradnak és veszítenek rugalmasságukból. A porckorongsérv másik okozója az akut sérülés lehet.

A 30 és 50 év közötti korosztályban alakul ki a legnagyobb valószínűséggel a porckorongsérv. A porckorongsérv előfordulása kétszer olyan gyakran érinti a férfiakat, mint a nőket.
A porckorongsérv kialakulásának egyéb kockázati tényezők a következők:

Mik a porckorongsérv tünetei?

A porckorongsérv tünetei amiatt alakulnak ki, hogy az eredetileg a porckorong belsejében található géles anyag nyomja a gerincvelői ideggyököket. A gerincvelői ideggyökök nyomása fájdalmat, zsibbadást és az ideg által érintett testterület gyengeségét okozhatja. A tünetek mozgással súlyosbodnak, pihenéssel pedig javulnak. Amennyiben a sérült porckorong nem nyom ideget, úgy hátfájást okozhat, de teljesen fájdalommentes is lehet.

A lumbális porckorongsérv tünetei:

A lumbális szakaszi porckorongsérv a fenékben és a lábakban érezhető zsibbadást és fájdalmat eredményezhet. Gyakori, hogy a hát alsó részén lévő porckorongsérv "isiászideg" fájdalmat okoz. Ez az éles fájdalom általában a fenék egyik oldalán a lábszárba és néha a lábfejbe lövell. Az isiász a leggyakoribb tünete a lumbális szakaszi gerincsérvnek.
A lumbális porckorongsérv egyéb tünetei a következők:

 • Hátfájás
 • Bizsergés vagy zsibbadás a lábakban és/vagy a lábfejekben
 • Izomgyengeség

A nyaki porckorongsérv tünetei a következők:

 • Fájdalom a lapockák közelében vagy között
 • A fájdalom a vállba, a karba és néha a kézbe és az ujjakba is átterjed
 • Nyaki fájdalom, különösen hátul és a nyak oldalán
 • A nyak hajlításakor vagy elfordításakor fokozódó fájdalom
 • Zsibbadás vagy bizsergés a karban

A mindkét lábban érzett gyengeség és zsibbadás, illetve vizeleti és székelési problémák a ritka, de súlyos cauda equina szindrómát, vagy más néven alagút szindrómát jelezhetik. A kór akkor alakul ki, ha valamilyen okból a gerinccsatorna beszűkül a lumbális szakasz 1. csigolyája alatt. A cauda equina szindróma azonnali beavatkozást igényel.

Kapcsolódó cikkünk

Krónikus sokízületi gyulladás aktív terápiája

Krónikus sokízületi gyulladás aktív terápiája

Sokunk életét megkeseríti az ízületi merevség, amelynek okozója több esetben a krónikus sokízületi gyulladás. Erről a problémáról és a ...

Hogyan zajlik a porckorongsérv kivizsgálása?

A tünetek gyakran egyértelműen utalnak a porckorongsérv fennállására, azonban sokszor szükség lehet valamilyen képalkotó eljárással megerősíteni a porckorongsérv diagnózisát. A képalkotó eljárások segítenek az orvosnak megállapítani a sérv pontos helyét és súlyosságát, ezáltal a műtét megtervezése is lehetővé válik.
A porckorongsérv diagnózisának megerősítéséhez számos vizsgálati módszert használhat orvosa, például:

 • Fizikális vizsgálat
 • Röntgenfelvétek
 • MRI (mágneses rezonanciás képalkotás)
 • CT-vizsgálatok

Hogyan kezelhető a porckorongsérv?

A porckorongsérv kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy milyen súlyosak a tünetek és maga a porckorongsérv. A porckorongsérv kezelési lehetőségei közé tartozik a konzervatív terápia és a sebészeti beavatkozás.

 • Konzervatív terápia: A legtöbb esetben a konzervatív kezelési módszerek elegendőek a porckorongsérv tüneteinek enyhítéséhez. Ide tartozik a pihenés, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a fizikoterápia és az injekciós kezelések, amelyek segíthetnek a fájdalom enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében. Emellett fontos az életmódváltás, például a megfelelő testtartás fenntartása és a súlykontroll. Csak súlyos fájdalom esetén indokolt az ágynyugalom, egyébiránt a könnyed mindennapi aktivitás. A mozgáshiány, az egésznapi fekvés gyengíti az izmokat, amelyek a porckorongot körülveszik, és csak rontanak a helyzeten. Nagy jelentősége van a gyógytornának, javasolt a gyógytornász által megtanított gyakorlatokat rendszeresen végezni, hogy a hát izmai megerősödjenek.
 • Sebészeti beavatkozás: Ha a konzervatív kezelés nem hoz megfelelő eredményt, vagy a porckorongsérv súlyosabb, akkor sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A porckorongsérv műtétjének célja a sérült porckorong eltávolítása és az ideggyökér vagy a gerincvelő dekompressziójának biztosítása. A műtét során a sebész eltávolítja a porckorongsérvet és stabilizálja a gerincet. Ez az eljárás enyhítheti a porckorongsérvből fakadó kisugárzó fájdalmat, és megakadályozhatja a neurológiai hiányosságok kialakulását. Segíthet a sebészeti beavatkozás a fájdalom enyhítésében és a betegség progressziójának megakadályozásában.

A porckorongsérv okozta tünetektől és az érintett testrésztől függően a kezelésben a természetes fájdalomcsillapítás komplex tárháza áll rendelkezésre a Budai FájdalomKözpontban.

Mit lehet tenni a porckorongsérv megelőzésének az érdekében?

Bár a porckorongsérv kialakulását nem mindig lehet megelőzni, néhány lépést megtehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a porckorongsérv kialakulásának kockázat. A porckorongsérv megelőzését segíthetik a következőek:

 • Tartsa meg a megfelelő testtartást: Kerülje a hosszú ideig tartó ülést, és figyeljen a helyes testtartás fenntartására mind a munkahelyen, mind otthon.
 • Mozgás és erősítés: Rendszeres testmozgás és gerinctorna segíthet a gerinc izmainak megerősítésében, ami csökkentheti a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.
 • Súlykontroll: Az elhízás növelheti a porckorongsérv kialakulásának kockázatát, ezért fontos a megfelelő testsúly fenntartása.
 • Megfelelő emelési technika: Ha tárgyakat emel, mindig hajoljon le a térdével hajlítva, és ne hajoljon előre a derékból.
 • Kerülje a dohányzást: A dohányzás számos egyéb káros tulajdonsága mellett gyengítheti a porckorongokat és növelheti a sérülések kockázatát.

  Téma szakértője

  Dr. Kiss Csaba PhD

  reumatológus

 • Specialitások: