A csípőfájdalom kivizsgálása, kezelése és megszűntetése - Budai FájdalomKözpont

A csípőfájdalom kivizsgálása, kezelése és megszűntetése - Budai FájdalomKözpont

2023.07.25 13:50

A csípőfájdalom lehetséges okai

A csípőfájdalom számos okra visszavezethető. A leggyakoribb kiváltó okok a következők: 

 • Bursitis: A csípőben található nyálkatömlők, más néven bursák, olyan kis, folyadékkal töltött zsákok, amelyek a csontok, inak, izmok és más szövetek között találhatók. Ezek a bursák a csontok és a szövetek közötti súrlódás csökkentését és a sima mozgást segítik elő. Azonban különböző tényezők hatására a bursák gyulladásos reakciót mutathatnak, amit bursitisnek nevezünk.

A csípőbursitis akkor alakul ki, ha a csípő környékén található bursák irritálódnak vagy gyulladnak be. Ennek a gyulladásnak a túlzott terhelés, sérülés vagy ismétlődő mozgások lehetnek az okai. Például, hosszú távú gyaloglás, futás, lépcsőzés vagy túlzottan intenzív sporttevékenységek is hozzájárulhatnak a bursitis kialakulásához.

Amikor a bursák gyulladást mutatnak, a szokásosan sima és fájdalommentes mozgás fájdalommal és kellemetlenséggel járhat. A csípőbursitis leggyakoribb tünetei közé tartozik a fájdalom a csípő vagy a comb külső részén, amely fokozódhat a terhelés vagy nyomás hatására. Ezenkívül a fájdalom jelentkezhet az érintett terület tapintásakor vagy az érintett oldalra fekve.

 • Csípőtáji izomszindróma: A csípőtáji izomszindróma olyan állapot, amely a csípő környékén található izmok túlzott feszültsége miatt alakul ki. A csípőtáji izmok közé tartoznak például a farizmok, a combfeszítők és a combhajlítók. Ezek az izmok felelősek a csípő stabilizálásáért és a mozgás koordinálásáért.

Az állapot kialakulhat hosszabb ideig tartó ülés vagy inaktív életmód eredményeként. Amikor hosszú időt töltünk ülve, a csípőtáji izmok hosszabb ideig vannak feszülve és összehúzódva. Ez a tartós feszültség gyengülést és merevséget eredményezhet az izmokban.

Emellett a gyenge izmok is hozzájárulhatnak a csípőtáji izomszindróma kialakulásához. Ha az adott izomcsoport gyenge vagy elégtelenül erősített, más izmoknak kell túlzottan megfeszülniük a kompenzáció érdekében. Ez egyenetlen terhelést jelenthet a csípő környékén, ami hosszú távon fájdalomhoz vezethet.

 • Tendinitis: A tendinitis a csípő körüli inak gyulladásos állapota, amely fájdalmat és kellemetlenséget okozhat. Az inak olyan szövetek, amelyek összekötik az izmokat a csontokhoz, és lehetővé teszik a mozgást. Az ismétlődő mozgások, túlzott terhelés vagy sérülés hatására az inak gyulladásba kerülhetnek.

Az ismétlődő mozgások egyik leggyakoribb oka a tendinitis kialakulásának. Például, ha valaki ismétlődően végzi ugyanazt a mozgást, például futás, tánc vagy sporttevékenység során, az inakat ismétlődő stressz éri. Ez hosszú távon irritációt és gyulladást eredményezhet.

Túlzott terhelés vagy erőlködés is vezethet tendinitishez. Amikor a csípő terhelése meghaladja az inak képességeit, azok fokozott stressznek vannak kitéve. Például hirtelen intenzív edzés vagy hosszabb időtartamú túlzott terhelés növelheti a tendinitis kockázatát.

Sérülések, például esések vagy ütődések is hozzájárulhatnak a tendinitis kialakulásához. Az ilyen sérülések hatására az inak irritálódnak és gyulladnak, aminek következtében fájdalom és gyengeség jelentkezhet a csípő területén.

 • Iliotibiális sáv szindróma: Az iliotibiális sáv szindróma egy olyan állapot, amely akkor jelentkezik, amikor az iliotibiális sáv túlzottan megfeszül vagy irritálódik. Az iliotibiális sáv egy vastag kötőszövetes sáv, amely a csípő külső részén helyezkedik el, és a combcsont és a csípőcsont között fut. Az iliotibiális sáv feladata a csípő stabilizálása és a láb oldalirányú mozgásának ellenőrzése.

Az iliotibiális sáv szindróma leggyakrabban futóknál vagy hosszú távú gyaloglás során jelentkezik. Ez a mozgásformákhoz kapcsolódó ismétlődő terhelés és az iliotibiális sáv hosszú távú feszülése miatt következik be. A sáv megfeszülése vagy irritálódása során a sáv felülete súrlódik a csípőcsonton, ami fájdalmat és kellemetlenséget eredményezhet.

Kapcsolódó cikkünk

A térdfájdalom csökkentésének lehetőségei aktív fájdalomcsillapítással

A térdfájdalom csökkentésének lehetőségei aktív fájdalomcsillapítással

A térd fájdalma gyakori panasz, sok embernél már az 30-as években jelentkezik, és a kor előrehaladtával a fájdalom csak erősödik. Hátterében legtöbbször ízületi elhasználódás, porckopás áll. Dr. Váradi Éva, a FájdalomKözpont főorvosnője és az ...

 • Reumás betegségek: A reumás betegségek között számos olyan található, amelyek csípőfájdalomhoz vezethetnek. Ezek a betegségek általában az ízületek gyulladásával járnak, amelyek közvetlen hatással vannak a csípőízületre is. Itt van néhány példa:
 1. Sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis): Ez egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg a szervezet ízületeit, beleértve a csípőízületet is. A sokízületi gyulladás gyulladást, duzzanatot és fájdalmat okozhat a csípőben, valamint merevséget és korlátozott mozgást eredményezhet.
 2. Spondylitis ankylopoetica: Ez egy krónikus gyulladásos betegség, amely elsősorban a gerincet érinti, de hatással lehet a csípőízületre is. A spondylitis ankylopoetica (vagy Bechterew-kór) a csípőízületek merevségét és fájdalmát okozhatja, ami nehezítheti a mozgást és a mindennapi tevékenységeket.
 3. Pszoriázisos ízületi gyulladás: Ez a reumás betegség a bőrön jelentkező pszoriázis és az ízületi gyulladás kombinációja. A pszoriázisos ízületi gyulladás befolyásolhatja a csípőízületeket, fájdalmat, merevséget és korlátozott mozgást eredményezve.
 4. Köszvény: A köszvény egy anyagcserebetegség, amelyet a húgysav kristályainak lerakódása okoz az ízületekben. A csípőízület is érintett lehet, ami súlyos fájdalmat, duzzanatot és korlátozott mozgást eredményezhet.
 • Csípőficam: A csípőficam olyan sérülés, amikor a csípőízület feje kikerül a normális helyzetéből. Ez általában erős fájdalommal jár, és sürgős orvosi ellátást igényel.

A csípőficam leggyakrabban traumás események, például sportbalesetek, közlekedési balesetek vagy más erőteljes ütközések következtében következik be. Az erőhatás vagy a hirtelen mozdulatok eredményeként a csípőízület feje kiugrik a helyéről, ami a szalagok és egyéb stabilizáló struktúrák sérüléséhez vezet.

 • Csípő törése vagy sérülése: A csípő környékén bekövetkező törések vagy sérülések súlyos fájdalmat és korlátozott mozgást eredményezhetnek. Az ilyen típusú sérülések gyakran súlyos erőhatások vagy trauma következményeként jelentkeznek, és sürgős orvosi ellátást igényelnek. Itt van néhány példa a csípő környékén bekövetkező törések vagy sérülések közül:
 1. Csonttörés: A csípőt érintő csonttörés gyakran a combnyak vagy a combcsont törését jelenti. Ez a sérülés jelentős fájdalommal jár, és az érintett végtagot gyakran nem lehet normálisan terhelni vagy mozgatni. A csonttörés lehet stabil vagy instabil, és a kezelés a törés típusától és súlyosságától függ. Általában a törött csont helyreállítása és stabilizálása érdekében sebészeti beavatkozásra lehet szükség.
 2. Izomsérülés: Az izmok, például a combizmok vagy a farizmok sérülése is okozhat csípőfájdalmat és korlátozott mozgást. Ez lehet izomhúzódás, izomtépés vagy akár szakadás is. Az izomsérülések gyakran sporttevékenységek vagy hirtelen mozdulatok során következnek be, és intenzív fájdalommal járnak. A kezelés magában foglalhat pihenést, jégkezelést, gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazását és rehabilitációs gyakorlatokat a gyógyulás elősegítése érdekében.
 3. Szalagsérülés: A csípő környékén található szalagok, például az iliofemorális vagy az izchiofemorális szalagok sérülése is okozhat fájdalmat és instabilitást a csípőízületben. Ez a sérülés gyakran erős erőhatás vagy hirtelen mozdulat következménye, és gyógyulási időt igényel. A kezelés magában foglalhat pihenést, fizikoterápiát és rehabilitációs gyakorlatokat a szalagok erősítése és a stabilitás helyreállítása érdekében.

Fontos megérteni, hogy a fájdalom okának pontos meghatározása és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében szükség lehet orvosi vizsgálatra és diagnózisra. Ha valaki tartós vagy súlyos csípőfájdalommal küzd, mindenként ajánlott orvoshoz fordulni, hogy a pontos okot meghatározzák és megfelelő kezelést javasoljanak.

A csípőfájdalom diagnosztikája

A csípőt ízületi ultrahanggal vizsgálják rendelőnkben. Az ízületi ultrahanggal jól kimutathatók a kopásos, gyulladásos ízületi betegségek. A sportsérülések valamint a műtétek utáni állapot követésében is nagy jelentősége van az ízületi ultrahang vizsgálatnak. 

Úgynevezett dinamikus vizsgálatot tudunk végezni, hiszen az ízületi ultrahangnak előnye, hogy akár mozgás közben is vizsgálható a páciens. Fájdalommentes eljárás, amely nem jár sugárterheléssel, így bármilyen életkorban alkalmazható képalkotó eljárási mód.

Az ízületi ultrahang vizsgálat nem váltja ki a röntgen, MR, CT vizsgálatokat, de akár elsődleges képalkotó vizsgálatnak is megfelelő lehet.

A csípőfájdalom kezelése 

A kivizsgálás része leggyakrabban a képalkotó diagnosztika: röntgen, CT, vagy mágneses rezonancia vizsgálat. A terápia összetett, amivel a csípőmerevség mozgáskorlátozottsága csökkenthető, ezt célozza a fizioterápiás mozgás terápia, valamint a fájdalom csökkenését célzó gyógyszeres kezelés. A mozgásterjedelem helyreállításával a lépcsőzés, a járás egyre kevésbé okoznak fájdalmat. A kezelés alatt természetesen az ízület kímélete nagyon fontos.
A csípőízület degenerációjának fokától függően szükség lehet az ízületi porc sebészeti pótlására, ami műtéti beavatkozás, jellemzően idősebb korban javasolt csak.

A mozgásszervi fájdalmak alapja a gyulladás. Gyulladás több okból kialakulhat. Ilyen ok lehet az ízületi folyadék nem kellő mértékű termelése, és a porcfelszínek kopása, de akár a nem szimetrikus terhelés is. A Fájdalomközpont egyedülállóan komplex palettáját vonultatja fel a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés eszköztárának:

Kiegészítő kezelések:


A csípőfájdalom bizonyos gyulladásos eseteinél a fájdalom és a gyulladás csökkentésére a szakorvos javasolhat injekciós mozgásszervi terápiát. Ennek előnye, hogy gyors hatásmechanizmusú és hatékony is egyben. 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő