Sarokfájdalom okai és kezelése

Sarokfájdalom okai és kezelése

2024.05.13 11:49

A sarokfájdalom egy gyakori probléma, ami az esetek nagyobb részében gyorsan és magától megszűnik. Lehetséges azonban olyan eset, amikor a fájdalom nem múlik, vagy más betegség okozza, érdemes ortopéd vagy reumatológus szakorvossal kivizsgáltatni a sarokfájdalom okát. Járás közben, de főként futáskor ugyanis a sarokcsont (a lábfej csontjai közül a legnagyobb) a testsúlyunk többszörösének megegyező erőhatás éri. Ebből adódóan meglehetősen nagy a sérülés lehetősége, és így a sarok fájdalma nem csak a futást teszi szinte lehetetlenné, de az egyszerű járás is fájdalmassá válik.

Sarokfájdalom - tartalom

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Fájdalomközpont - a sarokfájdalom kezelésének központja

Lábfej és a sarokfájdalom

A lábfej és a boka 26 csontból, 33 ízületből és több mint 100 ínból áll. A sarok a lábfej legnagyobb csontja.

Ha túlterheli vagy megsérül a sarka, sarokfájdalom jelentkezhet. Ez az enyhe kellemetlen érzéstől gyakorlatilag a járás-képtelenségig terjedhet. Az interneten sokféle házi praktikát lehet olvasni, amit a sarokfájdalom megoldásaként aposztrofálnak, persze léteznek egyszerű otthoni gyógymódok, gyógyászati segédeszközök, amik enyhébb tünetekre talán segítséget nyújtanak. Tapasztalataink szerint viszont több mint valószínű, hogy sarokfájdalom jelentkezésekor ortopéd szakorvos segítségét kell kérnünk.

Sarokfájdalom kialakulása, lehetséges okai

A sarok fájását sok minden okozhatja. Elsődleges lehet a mechanikai behatások, sérülése miatti fájdalom, de csontbetegség, csontritkulás és okozhatja, sőt, akár még neurológiai és autoimmun betegségek is állhatnak a fájdalom mögött.

A leghétköznapibb okozója azonban a talp vastag kötőszöveteinek a túlterheltsége. A talp izmai és szalagjai megvastagodnak a túlterhelés miatt, amit kiválthat a sarok ütődése, túlzott mértékű állás, az egészségügyileg nem megfelelő vagy túl lapos lábbelik, papucsok.

További oka lehet:                                         

 • sarokcsont alján növő csontkinövés (sarkantyú) - talpi bőnye eredésének gyulladása
 • Achilles ín tapadásánál a nyáktömlő (bursa) és a tapadás helye
 • sarokcsonton kialakuló dudorok
 • külső és belső bokasérülés okozta szalaghúzódások, szalagszakadások
 • sarok csonthártyagyulladása
 • talpi alagútszindróma
 • sarokcsont fáradásos törése
 • egyéb csontbetegségek

Sarokcsonti kinövés - sarokfájdalom

Ekkor a fájdalmat a sarokcsontnál található szalag tapadási pontján kialakuló csonthártyagyulladás okozza. A sarokcsonton egy sarkantyúhoz hasonló képződmény látható.

Haglund sarok - sarokfájdalom

Haglund sarokfájdalom kialakulása

A Haglund sarok kialakulása fejlődési variációként jön létre a sarokcsont hátsó-felső peremén. A csontos előemelkedés fájdalmas panaszokat okoz nyomás hatására, leggyakrabban a sarokcsont fejlődési variációja. Sarokfájdalmat cipő viselésekor okoz, mivel a cipő hátsórésze nyomja a csontos kiemelkedést, illetve rányomja a felette lévő lágyrészeket. 

A Haglund-deformitás (Haglund-szindróma) esetén a sarokcsont egy része erősen megnagyobbodik kifelé, és egy úgynevezett kinövést képez, ezzel sarokfájdalom jön létre. Az Achilles-ín gyakran irritált vagy meszesedik. 

Haglund deformitás tünetei

A sarokcsonton lévő csontos kinövés nyomási pontokat okoz a cipőktől a sarok területén. Mind az Achilles-ínon, mind az Achilles-ín és a sarokcsont közötti zsákocskán (bursa subachillea) irritáció alakul ki.

Cipővásárlásnál a hibás méretválasztás is sarokfájdalmat okozhat, illetve a lábfej fájdalmában is része lehet. A Haglund-deformitásban szenvedő betegek sarka a cipőben lévő nyomás miatt gyakran begyullad és sarokfájdalmat okoz, ahol az inak a csonthoz és a bursae-okhoz kapcsolódnak, irritáltak és duzzadtak lehetnek.

A tünetek kezdetben főleg intenzívebb mozgás közben jelentkezhetnek, később pedig járás közben is, majd idővel krónikus fájdalommá válhat. A Haglund-szindróma ráadásul egyszerre érintheti az egyik vagy mindkét lábat.

A Haglund szindróma - sarokfájdalom kivizsgálásasarokfajdalom

A szakorvos egy orvosi vizsgálat során szemrevételezi a lábfej kinézetét és mozgékonyságát. A Haglund-szindróma esetén a gumó jellemzően szabad szemmel is látható. A betegek gyakran súlyos sarokfájdalomról és járási problémákról is beszámolnak, ami további támpontokat ad az orvosnak.

Képalkotó eljárás, minimum egy röntgenvizsgálat igazolja vizuális módon is a deformitást. A lábfej oldalsó röntgenfelvételén a sarok területén kifejezett csontos kiemelkedés (növedék vagy exostosis) látható. Az Achilles-ínban az irritáció miatt kialakult esetleges meszesedés is látható a röntgenfelvételen. Az ultrahang és az MRI mágneses rezonanciás vizsgálat segít a lágyrészek, például az inak állapotának további értékelésében. A bursa esetleges gyulladása (bursitis) azonnal látható.

Sarokfájdalom – Haglund szindróma kezelése

A kezelés a Haglund-szindróma stádiumától függ. Átmenetileg enyhíteni lehet a fájdalmat a sarokban, de ez nem tartósan szünteti meg a sarokfájdalmat és nem állítja meg a sarokfájdalom terjedését. Tartós javulást csak a szerkezet korrekciójával lehet elérni. Ez lehet például ortopédiai talpbetét, amely kissé korrigálja a sarokcsont helyzetét. A talpbetétek további enyhülést biztosítanak az Achilles-ínt feszítő izmok számára. Egy másik fontos intézkedés a sarok tehermentesítésére az, hogy amennyiben túlsúlyos személynél jelentkezik a Haglund sarokfájdalom, akkor törekedjen a páciens az életmódváltásra és a fogyásra.

A hideg- vagy hőkezelés, illetve az ultrahangterápia alkalmazása szintén jó eredményeket hozhat. A Fájdalomközpontban nagyon sikeresen alkalmazzák a lökéshullám-terápiát sarokfájdalom kezelésére. Ellenben ha megállapítást nyer, hogy az Achilles-ín már károsodott, az ortopéd szakorvos fontolóra veszi a műtétet. Amennyiben a sarokfájdalom a speciális cipő viselésével, tornával, fizikoterápiával, egyéb gyógyászati segédeszközzel sem szűnik meg, csak a műtéti jelenthet megoldást.

Albert kór

A lábszár izomzatát az Achilles-ín kapcsolja a sarokcsonthoz. Az ín előtt található egy tömlő, amelynek a gyulladását nevezzük Albert kórnak. A sarokfájdalom enyhül a helyi érzéstelenítő beadásával, illetve a meleg borogatással és a nyugalomba helyezéssel. Viszomt hosszútávon fontos a kiváltó ok megkeresése és a sarokfájdalom kezelése, amely gyakran túlterhelésből adódik.

Nervus tibialis posterior

A betegek általában égő vagy bizsergő fájdalmat panaszolnak bokatájon, mely gyakran a lábujjakba sugárzik. A fájdalmat a járás fokozza, pihenés csökkenti. A sarokfájdalmat csökkenti, ha a lábat semleges helyzetben rögzítjük. A sarokfájdalmat helyi érzéstelenítővel lehet megszűntetni.

Oka lehet a felnőttkori, kezeletlen lúdtalp. Az ín problémája hatással van a környező szalagstruktúrákra, és végül csontos érintettséghez és deformitáshoz vezet, így sarokfájdalmat is okoz közvetett módon. A rendellenesség okozhat a mozgáskorlátozottságot, a jelentős fájdalom és a gyengeség miatt károsan hat a betegeknek. A jelenség korai felismerése megelőzheti a nagyobb problémát, nem javallott hagyni a betegséget kiteljesedni, máskülönben sebészeti beavatkozás válhat szükségessé.

A betegség nem feltétlenül ortopédiai eredetű, hiszen a kockázati tényezők közé sorolható a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, vagy akár egy korábbi trauma.

A betegség korai szakaszokban fájdalom jelentkezhet, a terület vörös, meleg és duzzadt lehet. A járás során általában nincsenek tünetek, de futás közben jelentkezhet a sarokfájdalom akár.

Későbbi szakaszban valószínűleg fennálhat fájdalom a lábfej és a boka belső oldalán, de ebben a szakaszban már a lábfej és a lábujjak kifelé kezdenek fordulni, a boka pedig befelé gördül.

Ahogy a deformáció egyre előrehaladottabbá válik, a boltozat még jobban lelapul, és a fájdalom gyakran a lábfej külső oldalára, a boka alá tolódik. Az ín jelentősen elhasználódott, és gyakran ízületi gyulladás alakul ki a lábfejben. Súlyosabb esetekben a bokában is kialakulhat ízületi gyulladás.

A sarokfájdalom kivizsgálása szükséges az alábbi esetekben:

 • Amikor a fájdalom duzzanattal is jár
 • A fájdalmat láz és zsibbadás is kíséri
 • A járás szinte teljesen akadályozott
 • Amennyiben a lábfej mozgása korlátozottá vált

  Kapcsolódó cikkünk

  Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

  Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

  A sarokfájdalom gyakori probléma, mely szinte az összes korosztályt érinti. Bár leggyakrabban a nem megfelelő lábbeli, sportolás, illetve külső behatások miatt jelent ...

A sarokfájdalom kezelése

A sarokfájdalom esetében az első és legfontosabb dolog a fájdalom forrás pontos helyének és okának feltérképezése szakorvos által. Csak ennek a tudásnak a birtokában lehet kiválasztani az egyénre szabott hatásos kezelési módokat, mint:

A sarokfájdalom megelőzéses

A sarokfájdalom elkerülésében a sporthoz, hétköznapi viselethez anatómiailag megfelelő lábbeli kiválasztása nagyon fontos. Sportolás előtt a megfelelő bemelegítés védelmet nyújthat a saroksérülések ellen. Ezt nem csak elnyeli a láb földhöz történő ütéseit, hanem tartja is a lábat, lábfejet.

A túlsúly is okozhat sarokfájdalmat úgy, hogy túlzott nyomást és terhelést tesz a lábára, különösen a sarokra. A fogyás és az egészséges testsúly fenntartása, az életmódváltás, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kombinálásával jótékony hatást tudunk gyakorolni a lábra, ezáltal csökkentve a sarokfájdalom kialakulását.

A megfelelő lábbeli viselése szintén fontos. Ideális esetben alacsony vagy közepes sarkú cipőt viseljen, amely támogatja és tompítja a boltozatát és a sarkát. Kerülje a sarok nélküli cipők viselését. 

Téma szakértője