PRP terápia

PRP terápia

2024.05.10 12:55

A PRP terápia az orvostudomány egy új, modern gyógyítóeszköze. A PRP terápia egy olyan injekció beadását jelenti, amely serkenti a porc újjáépítését. Amennyiben tehát porc, ín vagy egyéb szöveti sérülése van, és a hagyományos konzervatív kezelések (gyógyszer, fizioterápia, stb.) nem értek el eredményt, a PRP terápia segíthet. Hatékonyan alkalmazható a krónikus gyulladások, ízületi fájdalmak és porcfelszín sérüléséből adódó panaszok enyhítésére. Az alábbi cikkben ismerje a PRP terápiát!


PRP terápia és kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mit jelent a PRP terápia?
Mi a PRP terápia működési elve?
Hogyan zajlik a PRP terápia?
Milyen betegségek esetén hasznos a PRP terápia?
Mik lehetnek a PRP terápia mellékhatásai, szövődményei?
Mik a PRP terápia előnyei?
Hogyan készüljünk fel a PRP terápia kezelésre és milyen életmódot folytassunk utána?

Online Bejelentkezés

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

PRP terápia és kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent a PRP terápia?

A PRP egy betűszó, a platelet rich plasma, azaz vérlemezkében gazdag vérplazma rövidítéséből ered. A PRP terápia egy olyan orvosi eljárás, amely az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a sebészet, az ortopédia és az esztétikai medicina területén. Ennek az innovatív terápiának a lényege, hogy a beteg saját vérét használja fel a gyógyuláshoz és a szövetek regenerációjához. A porcújjáépítést serkentő injekció egyfajta regeneratív gyógymód, amely a test saját anyagát használja fel a gyógyulásra. A porcújjáépítést serkentő hatás mellett, ín, izom-regeneráló, illetve idült gyulladáscsökkentő hatással is bír a PRP terápia. Leggyakrabb esetekben a kezelés a térd panaszok enyhítésére alkalmas, azonban sportolók esetében gyakori a váll, könyök és boka gyulladásos tüneteinek kezelése is PRP terápia által. A PRP terápia emellett számos más területen is alkalmazott. A PRP terápia minimális mellékhatásokkal, alacsony kockázatokkal és széles körű alkalmazhatósággal rendelkezik.

Mi a PRP terápia működési elve?

A PRP terápia alapja a beteg saját vére, amely tartalmaz vérlemezkéket (trombocitákat) és plazmát. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a sérült szövetek gyógyításában, mivel tartalmaznak növekedési faktorokat és egyéb bioaktív anyagokat. Ezek a faktorok serkentik a sejtosztódást, a szövetek regenerációját és az immunrendszer válaszait. A vérlemezkék jól ismertek véralvadási képességeikről, de olyan növekedési faktorokat és egyéb bioaktív anyagokat is tartalmaznak, amelyek beindíthatják a sejtek szaporodását és serkenthetik a szövetek regenerálódását vagy gyógyulását a kezelt területen. A PRP terápia tehát a beteg saját vérplazmáját használja fel, azonban olyan vérplazmát, ami a szokásosnál több vérlemezkét tartalmaz. Ezt az anyagot injekció útján juttatják a kívánt területre, ahol célzottan gyógyulást, sejtosztódást okoz.

Hogyan zajlik a PRP terápia?

A PRP terápia ambulánsan történik, és egy több lépésből álló folyamatot jelent.

A PRP terápia folyamata a következő lépéseket foglalja magában:

 • Vérvétel: Felső végtagi vénából, általában az alkar vénájából egy speciális fecskendőrendszerrel levesznek 10 ml vért.
 • Centrifugálás: A vérmintát egy centrifugáló eszközben forgatják, hogy szétválasszák a vérlemezkéket és a plazmát a többi vértől.
 • PRP elkészítése: Az elkülönített vérlemezkéket dúsítják a plazmával, létrehozva a PRP-t.
 • Injekció vagy alkalmazás: A kész PRP-t közvetlenül az érintett területre injektálják vagy felviszik a kezelni kívánt szövetre. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy a gyógyító faktorok célzottan a sérült területre jussanak és ott nagy koncentrációban kifejthessék hatásukat.

  Kapcsolódó cikkünk

  Így léphet túl a fájdalmon

  Így léphet túl a fájdalmon

  A mozgásszervi fájdalmak akut és krónikus fájdalommal is jelentkezhetnek és nehezíthetik meg az érintettek életét. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a ...

Milyen betegségek esetén hasznos a PRP terápia?

A PRP terápia számos orvosi területen alkalmazható, és egyre több szakterület fedez fel új alkalmazási módokat. Néhány példa az elterjedt alkalmazásokra:

 • Ortopédia: A PRP terápia alkalmazható sérült inak, izmok, és ízületek kezelésére. Segíthet a sérült szövetek regenerációjában és a fájdalom csökkentésében. A PRP terápia injekciói számos mozgásszervi sérülés és állapot kezelésére alkalmasak lehetnek. Az olyan krónikus ínsérüléseknek, mint például a teniszkönyök vagy az ugrótérd gyakran hosszú időbe telik a gyógyulás. A PRP terápia beiktatása a kezelési rendbe segíthet a gyógyulási folyamat serkentésében, a fájdalom csökkentésében és a mindennapi, valamint sport tevékenységekhez való gyorsabb visszatérésben.
  A PRP terápia segíthet emellett az osteoarthritis fájdalmának és merevségének kezelésében.
 • Szalagsérülés - Fájdalom KözpontSebészet: A műtét utáni gyógyulás elősegítésére és a hegek minimálisra csökkentésére is használt a PRP terápia. A klinikusok először állkapocs- vagy plasztikai műtétek utáni gyógyulás felgyorsítására használták a PRP-t. Mostanra a műtét utáni PRP terápiát kiterjesztették az izmok, inak és szalagok gyógyulásának elősegítésére, mivel az ezeken a szöveteken végzett eljárások közismerten hosszú gyógyulási idővel rendelkeznek.

Mik lehetnek a PRP terápia mellékhatásai, szövődményei?

A PRP terápia egy alacsony kockázatú eljárás, és általában nem okoz jelentős mellékhatásokat. Az eljárás vérvétellel jár, ezért győződjön meg róla, hogy a PRP terápia megkezdése előtt elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztott és evett, hogy elkerülje a szédülést. Az eljárás után az injekció beadásának helyén fájdalmat és véraláfutást tapasztalhat. Mivel a PRP-injekciókat a beteg saját sejtjeiből és plazmájából állítják össze, az allergiás reakció kockázata sokkal kisebb, mint más injekciós gyógyszerek, például a kortikoszteroidok esetében. A PRP terápia mellékhatásai tehát ritkák, és nem súlyosak, de felmerülhetnek. A PRP terápia kevésbé gyakori kockázatai közé tartoznak:

Mik a PRP terápia előnyei?

A PRP terápia a fent felsorolt mellékhatások, szövődmények ellenére számos előnnyel jár. Valójában a PRP terápia előnyei bőven meghaladják az esetleges kockázatok hátrányait. A PRP terápia előnyei a következőek:

 • Természetes gyógyulás: A PRP terápia a beteg saját biológiai anyagait használja, így minimális az allergiás reakciók vagy az immunológiai kilökődés kockázata. A PRP terápia emellett egy természetes gyógymódnak számít, ami nem használ fel mesterségesen létrehozott anyagokat.
 • Minimalizált mellékhatások: A PRP terápia mellékhatásai általában enyhék és rövid életűek.
 • Minimalizált kockázatok: A PRP terápia során nincs szükség szintetikus gyógyszerekre vagy idegen anyagokra, így csökken a kockázat a súlyos mellékhatások kialakulásának.
 • Széles alkalmazhatóság: A PRP terápia egyre több orvosi és esztétikai területen alkalmazható, ami lehetővé teszi a széles körű betegellátást. A PRP terápia hasznosíthatósága még több területen is kutatás alatt van, a jövőben várhatóan egyre népszerűbb lesz majd.

Hogyan készüljünk fel a PRP terápia kezelésre és milyen életmódot folytassunk utána?

A PRP terápia kezelésének megkezdése előtt a rendelő teljes vérképvizsgálatot kér a pácienstől, hogy megállapítsa, hogy a kezelés elvégezhető-e az ő esetében. Amennyiben igen, úgy közvetlenül a kezelést megelőző órákban az orvos bőséges folyadékbevitelt kér a betegtől, hogy a vére megfelelően híg legyen a vérvételhez, mire a PRP terápia elkezdődik. A PRP terápia után, a minél hatékonyabb gyógyulás érdekében javasolt a pihenés, a fizikai megerőltetés mellőzése.
A kezelés tartós hatású, és akár már egyetlen injekció is jelentős állapotjavulást eredményez. Azonban előfordulhat, hogy a kezelést érdemes megismételni, erről mindig a gyógyulás eredményének függvényében ad javaslatot a kezelőorvos. A PRP terápia eredményei hetekkel vagy akár hónapokkal a kezelést követően a leginkább látványosak.

PRP terápia a Fájdalomközpontban

A Fájdalomközpont Ostrom utcai rendelőjében érhető el a PRP kezelés. A terápiás lehetőségek felől érdeklődjön a Fájdalomközpont szakasszisztenseinél, akik készségesen segítenek eligazodni a terápiás lehetőségek között, valamint segítenek kiválasztani az Önnek leginkább megfelelő szakorvost.

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő