PRP terápia

PRP terápia

2022.09.09

Amennyiben porc, ín vagy egyéb szöveti sérülése van, és a hagyomá- nyos konzervatív kezelések (gyógyszer, fizioterápia, stb.) nem értek el eredményt, elképzelhető, hogy a porc újjáépítést serkentő injekció jelentős javulást eredményez. Hatékonyan alkalmazható a krónikus gyulladások, ízületi fájdalmak és porcfelszín sérüléséből adódó panaszok enyhítésére.

Mi a PRP?

Platelet Rich Plasma, azaz vérlemezkében gazdag vérplazma. A porcújjépítést serkentő injekció egyfajta regeneratív gyógymód, amely a test saját anyagát használja fel a gyógyulásra. A porcújjáépítést serkentő hatás mellett, ín, izom-regeneráló, illetve idült gyulladáscsökkentő hatással bír. Leggyakrabb esetekben a kezelés a térd panaszok enyhítésére alkalmas, azonban sportolók esetében gyakori a váll, könyök és boka gyulladásos tüneteinek kezelése.

Mi történik a kezelésen?

A kezelés ambulánsan történik, és egy vérvétellel kezdődik. Felső végtagi vénából, egy speciális fecskendőrendszerrel levesznek 10 ml vért. Következő lépésként ezt a vérmennyiséget az arra kialakított eszközzel centrifugálják, és a vérlemezkékkel (trombociták) dúsított plazmát a sérült területre fecskendezik. 

Kapcsolódó cikkünk

Téli balesetek? Szakorvos tanácsai a megelőzéshez, gyógyuláshoz

Téli balesetek? Szakorvos tanácsai a megelőzéshez, gyógyuláshoz

Télen nem csak a téli sportok szerelmesei szenvedhetnek gyakrabban balesetet, de az idősebbek is. Dr. Páll Zoltán , a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra figyelmeztet, ...

Hogyan készüljünk a kezelésre és milyen életmódot folytassunk utána?

A kezelés megkezdése előtt a rendelő teljes vérképvizsgálatot kér a pácienstől, hogy megállapítsa, hogy a kezelés elvégezhető-e az ő esetében. Amennyiben igen, úgy közvetlenül a kezelést megelőző órákban az orvos bőségesszalagsérülés folyadékbevitelt kér a betegtől, hogy a vére megfelelő állagot érjen el, mire a PRP terápia elkezdődik.

A kezelés után, a minél hatékonyabb gyógyulás érdekében javasolt az intenzív pihenés, a fizikai megerőltetés mellőzése.

A kezelés tartós hatású, és akár már egyetlen injekció is jelentős állapotjavulást eredményez. Azonban előfordulhat, hogy a kezelést érdemes megismételni, erről mindig a gyógyulás eredményének függvényében ad javaslatot a kezelőorvos.

PRP terápia a Fájdalomközpontban

A Fájdalomközpont Ostrom utcai rendelőjében érhető el a PRP kezelés. A terápiás lehetőségek felől érdeklődjön a Fájdalomközpont szakasszisztenseinél, akik készségesen segítenek eligazodni a terápiás lehetőségek között, valamint segítenek kiválasztani az Önnek leginkább megfelelő szakorvost.

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások: