Gerincsérv: A fájdalomcsillapítás kulcsa a gyulladáscsökkentés

Gerincsérv: A fájdalomcsillapítás kulcsa a gyulladáscsökkentés

2021.03.10 12:08

Újabb tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy gerincsérvnél, derékfájdalomnál a gyulladás kulcsszerepet játszik. A Virginiai Egyetem kutatói speciális képi technológiával mutatták ki, ahogy akut gerincsérvnél a gyulladásos fehérvérsejtek megszállják, mintegy átitatják a sérv területét. A kutatási eredmény alapján arról kérdeztük, dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját, hogy létezik –e olyan kezelési mód, amellyel az gerincsérvnél létrejövő masszív gyulladás, valamint az ennek talaján kialakult derékfájdalom hatékonyan és tartósan megszüntethető.

Újabb tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy gerincsérvnél, derékfájdalomnál a gyulladás kulcsszerepet játszik. A Virginiai Egyetem kutatói speciális képi technológiával mutatták ki, ahogy akut gerincsérvnél a gyulladásos fehérvérsejtek megszállják, mintegy átitatják a sérv területét. A kutatási eredmény alapján arról kérdeztük, dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját, hogy létezik –e olyan kezelési mód, amellyel az gerincsérvnél létrejövő masszív gyulladás, valamint az ennek talaján kialakult derékfájdalom hatékonyan és tartósan megszüntethető. 

Rugalmatlan porckorongok, gerincsérv

Új kutatások szerint, a porckorongsérv kezelésében a gyulladácsökkentésnek kiemelt szerepe van. A Fájdalomközpontban megszüntetjük a gyulladást és a fájdalmat.

A gerinc csigolyákból áll, valamit szalagok, izmok támasztják és erősítik. A csigolyatestek adják a gerinc stabilitását, míg a közöttük elhelyezkedő porckorongok a rugalmasságát, „hajlékonyságát” biztosítják. A porckorongok középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak.  A kocsonyás mag víztartalma azonban az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból, magasságukból. Ha ez a rostos gyűrű rugalmatlanná válik, akkor könnyebben szakad, ilyenkor a kocsonyás anyag kicsúszik a csigolyák közül és átszakítja az őt körülvevő rostos burkot. Ebben az esetben beszélhetünk porckorongsérvről (discus hernia). Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás (prolapsus, protrusio) a diagnózis. Ilyen esetekben, a porckorongnak ez a kitüremkedett, kiszakadt kocsonyás része elérheti, nyomhatja, ingerelheti az ideggyököket, ideggyulladást, heves derékfájdalmat, izomgyengeséget, zsibbadást, érzékvesztést okozva. A fájdalom az ülőidegek mentén a lábba vagy a karokba is lesugározhat.

Túl sok ülés, helytelen testtartás, kevés mozgás

A rendszeres hajolgatás, a túl sok ülés, valamint a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, vagyis a csigolyák között lévő porcok és szalagok terhelését.  Nagyban hozzájárul a panaszok kialakulásához, ha helytelen életmódot folytatunk, ha plusz súllyal küzdünk, és keveset mozgunk. A porckorong-elváltozások általában a 40 feletti korosztályt érintik, de az ülő életmód elterjedésével már fiatal korban is komoly panaszokat okozhatnak. Előfordul, hogy a fájdalom hirtelen jelentkezik megerőltetés, emelés vagy sérülés hatására, néha azonban fokozatosan, hónapok, évek alatt alakul ki.

Sejtkárosodás, gyulladási folyamatok, fájdalom

 A gyulladás egyik vezető tünete a fájdalom, ezért a hatékony fájdalomcsillapításhoz első körben a gyulladás megszüntetése szükséges.

„Kutatási adatok igazolják, de a saját tapasztalataim is megerősítik, hogy nem csak az akut gerincsérvet, de a több napja vagy hete fennálló derékfájdalmat is mindig gyulladás kíséri” – tudjuk meg dr. Arnold Dénes Arnold, fájdalomspecialistától. A gyulladás egy nagyon összetett, komplex folyamat, amelyet a szövetek sejtjeinek károsodása indít el. A legfrissebb kutatások szerint, gerincsérv, porckorong-sérülés esetén azonnal ellepik a gerincsérv területét a fehérvérsejtek. Az 1-3 napon a leukociták, 7 nap körül pedig a makrofágok, melyek a gyulladás kialakulásához vezető láncreakció kulcsfontosságú elemei. „A gyulladás egyik vezető tünete a fájdalom, ezért a hatékony fájdalomcsillapításhoz első körben a gyulladás megszüntetése szükséges” – tudjuk meg a szakértőtől.

 

Gyors és hatékony gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás

A gerincsérv, porckorong-sérülés kiváltó okainak pontos azonosítása után, a következő lépés a hatékony fájdalomcsillapító kezelés, amelynek alapja a gyulladás megszüntetése. Ehhez kiváló egy olyan célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapító kezelés, amely egyszerre csökkenti a gyulladást és megszünteti a fájdalmat is. „A jól meghatározott és konzekvensen kivitelezett fájdalomcsillapító kezelés így már az első kezelési alkalommal érezhető fájdalomcsillapítást eredményez, amelynek hatás hosszú távon fennmarad” – tudjuk meg dr. Arnold Dénes Arnoldtól.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

További Híreink >>>>

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr!/Nő! Segítségüket szeretném kérni! 3 éve kezdődött, észre vettem a telefonon is a tükrön is vala hogy a bal oldali részén kialakult egy mélyedés arcon nem tudom hogy.Voltam fogorvosnál szájsebészeten azt mondták olyan mintha ha ütés kapott volna arcon,pedig soha nem történ velem ilyesmi,aztán elmentem állkapocs klinikára és megnézték baloldali rész és mondták hogy valami izom vagy ideg probléma lehet az oka kaptam harapásemelő sín kezelést is mert kicsit kattan egyet az állkapocs,de mondták hogy ez nem biztosan fogja megoldani a problémát valahol más hol kell keresni az okát, pontosabb okát nem tudni mi okozza mélyedést a baloldali arcomon,ez a mai napig tart. Most a legújabb válasz amit kaptam az állkapocstól hogy nem állkapocsi probléma.De csináltak állkapocsi izületi mr-t és találtak rajta háromszög alakú jobb oldali elváltozást és elmentem vele a fülorggészetre és megnézték a leletet és orrmelléküreg gyuladásom van,De elkültek arc koponya ct-re az eredményt nem tudom. Kaptam még beutalót a szájsebészeten arc szimetri kivizsgálásra és azt mondták hogy ez nem szájszebészeti probléma de nem ártana fogszabályzó,de nem ez oka.Mondták menyek el a neurológushoz vizsgáltasam ki magam de már ott is vizsgálnak de nem tudják hogy mitt vizsgáljanak pedig ott képp a telefonon és ki is nyomtattam nekik és mondtam neki kicsi balon érzek furán rosszabodik a beszédkéségem mintha kicsi zsibadás lenne a baloldali részén nyakon mintha bellene kicsit dagadva nem tom. Itt vannak a képek amiket csináltam: http://kepfeltoltes.hu/view/161009/2016-04-26_11.05.48_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161009/2016-04-24_20.30.20_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161009/2016-04-24_20.35.04_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161009/IMG_20160925_192849_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161009/IMG_20160925_192906_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg Kérdésem lenne? hogy arcon vagy a nyakon milyen vizsgálatott kéne csináltattni megtudjam milyen problémáról van szó kérném segitségét köszönöm.
    Tisztelt Uram ,

    Az Ön problémája nem tartozik a Fajdalomambulacia szakmai profiljaba.

    A leírt elváltozasok hátterében - ahogy Ön is írja , ill. a szakorvosi vizsgálatai is történetek - a kovetkezo okok állhatnak:

    Fogászati @ szajsebeszeti okok
    Ful- orr - gegeszeti elváltozasok
    Balesetek / traumák : Önnek ez nem volt
    Ideggyógyaszati elváltozasok .

    Az arckoponya CT eredménye közelebb visz a pontos diagnozishoz.
    Az Ön által leírt klinikai tünetek jellege alapján ( zsibbdas, beszed- romlás ) neurológiai további kivizsgálást javaslom .
    Amennyiben a CT lelet eredménye sem egyértelmű , arckoponya MR vizsgálat is szoba jöhet .


    Tisztelettel ,


    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz- szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Liczenciás Zoltán

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen,barátságos

    Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók