Reumatológia

Reumatológia

2024.07.22 14:27

A reumatológia a mozgásszervi megbetegedések konzervatív kezelésével foglalkozik. Olyan betegségek tartoznak ide, amelyek az ízületeket, izmokat, csontokat és a kötőszöveteket érintik. Ezek a betegségek általában gyulladásos, autoimmun vagy degeneratív okokból alakulnak ki. A köszvény és a rheumatoid arthritis a két legismertebb kórkép, aminek a kezelését a reumatológia végzi, de a következő cikkben részletesebben is bemutatjuk, hogy mivel foglalkozik a reumatológia.


Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mivel foglalkozik a reumatológia?
Mik a reumatológia gyakori betegségei?
Mi a különbség a reumatológia és az ortopédia között?
Milyen panaszokkal foglalkozik a reumatológia? Mikor javasolt reumatológus szakorvost felkeresni?
Milyen vizsgálatokra lehet számítani a reumatológia keretein belül?
Mik a reumatológia kezelési lehetőségei?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

 

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A reumatológia a fájdalmat okozó, mozgásszervrendszeri betegségek kezelésével foglalkozik. A reumatológia a belgyógyászat egyik területe, mely a kötőszöveti betegségekkel, ízületi problémákkal és az izom-csontrendszeri rendellenességekkel foglalkozik. Olyan betegségek gyógyítását végzi a reumatológia, mint például az autoimmun, anyagcsere eredetű vagy gyulladásos ízületi kórképek, a csontritkulás, az ízületi kopások és a gerinc fájdalmas állapotai.

A reumatológiai kivizsgálás során fontos az átfogó kórtörténet felvétele, a teljes körű fizikális vizsgálat, valamint a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok eredményeinek kiértékelése. A reumatológus szakorvos ezek révén diagnosztizálhatja a típusos betegségeket.

A reumatológia főként konzervatív kezelési lehetőségekkel dolgozik. Többek között a fizioterápia, diéta és életmódbeli változások segítségével gyógyít, de szükség esetén sebészeti beavatkozást is javasolhat. A reumatológia számos gyógyszert is használ a fájdalom és a tünetek csillapítása érdekében, valamint ízületi injekciókat. A sikeres kezelés érdekében a reumatológia összefog más szakterületekkel is, gyakori az együttműködés például ortopéd sebészekkel, fizioterapeutákkal és táplálkozási szakemberekkel, hogy a legjobb ellátást nyújtsák a páciensek számára.

Kapcsolódó cikkünk

Nem kell, hogy évekig tartson a hátfájás

Nem kell, hogy évekig tartson a hátfájás

A felnőtt lakosság nagyobb részének életében legalább egyszer tartósan fáj a háta, a dereka. Dr. Selyem Réka , a FájdalomKözpont reumatológus szakorvosa az ...

Mik a reumatológia gyakori betegségei?

A reumatológia területén a következő típusú betegségekkel foglalkoznak:

Autoimmun betegségek

Ezek olyan betegségek, amelyekben az immunrendszer tévesen támadja meg a saját szervezetet. Ilyen például a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid artritisz) és a lupus. A reumás ízületi gyulladás ízületi fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és hosszútávon kontraktúrákat okozhat. A lupus egy olyan autoimmun betegség, amely számos szervet megtámadhat, beleértve a bőrt, a szívet, a veséket és az ízületeket is. A Sjögren szindróma is egy autoimmun betegség, amely a nyál és a könnytermelés csökkenésével jár, de az ízületeket is érintheti.

Ízületi gyulladásokReumatológia - Fájdalom Központ

A reumatológia gyógyítja az olyan betegségeket is, amelyek az ízületek gyulladásával járnak. Ilyen például a már említett reumatoid artritisz, a köszvény, az osteoartritisz, a psoriasis arthritis és az ankylosis spondylitis. A köszvény gyakori probléma, főként az idősebb férfiak körében. A betegséget az ízületi fájdalom és gyulladás jellemzi, mely hirtelen rohamokban jelentkezik. Oka az ízületekben lerakódó húgysavkristályok. Az osteoartritisz az ízületi porckopást jelenti, mely időskorban jelentkezik. A psoriasis-arthritis a psoriasis, mint bőrbetegség és az ízületi gyulladás egyidejű meglétét jelenti. Az ízületi gyulladás gyakran a pikkelysömör fellángolásakor jelentkezik. A spondylitis ankylopoetica vagy más néven Bechterew kór egy ízületi gyulladás, amely elsősorban a gerincet és a medencecsontot érinti, így a reumatológia ellátását igényli. A betegség előfordulása a fiatal felnőtt férfiakban gyakori.

Kötőszöveti betegségek

Ilyen betegségek közé tartozik például a szkleroderma és az említett szisztémás lupusz erythematosus, amelyek a kötőszövetben és az érrendszerben bekövetkező változásokkal járnak. A szkleroderma egy olyan betegség, amely a bőr megvastagodása mellett a belső szervek kötőszöveteiben is változásokat okoz. Nehezebbé válik például a nyelés, de másik gyakori tünete a Raynaud-szindróma. Ez a jelenség a kéz- és a lábujjak hidegre vagy stresszre adott abnormális érreakcióját jelenti.

Gerinc- és izomproblémák

Idetartozik például a gerincet érintő különböző gyulladások és egy speciális izomgyulladás, a polimyositis. A polimyositisz és a dermatomyositis betegségeket az izomgyengeség és a bőrtünetek jellemzik.

Mi a különbség a reumatológia és az ortopédia között?

A reumatológia és az ortopédia két különböző orvosi szakterület, amelyek ugyan hasonló területre, a mozgásszervrendszeri betegségekre összpontosítanak, de eltérő szempontokból közelítik meg őket. A reumatológia az ízületi problémák, kötőszöveti betegségek és autoimmun rendellenességek diagnózisával és kezelésével foglalkozik. A reumatológia szakemberei tehát azon betegeket kezelik, akik krónikus ízületi fájdalmakkal, gyulladásokkal és kötőszöveti problémákkal küzdenek. A reumatológia szakorvosai általában nem végeznek sebészeti beavatkozásokat, és a terápiás megközelítéseik előnyben részesítik a konzervatív terápiát és a gyógyszereket.

Az ortopédia hasonlóan az izom-csontrendszeri problémák, ízületi sérülésekkel foglalkozik. Az ortopédia kezeli például a gerincferdülést, lúdtalpat, csípőficamot. Az ortopéd orvosok a reumatológia szakembereivel szemben gyakrabban alkalmaznak műtéti megoldásokat. Gyakori, hogy a mozgásszervi betegségek megoldása protézis beültetésével valósul meg.

Milyen panaszokkal foglalkozik a reumatológia? Mikor javasolt reumatológus szakorvost felkeresni?

Akkor javasolt a reumatológia szakorvosának felkeresésére, ha az ízületekkel, izmokkal vagy kötőszövettel kapcsolatos problémákat tapasztal. A következő panaszok vagy tünetek esetén érdemes a reumatológia szakemberéhez fordulni:

 • Krónikus ízületi fájdalom: Ha hosszú ideig tartó vagy visszatérő ízületi fájdalom van jelen, amely nem múlik el, mindenképpen érdemes reumatológia vizsgálatra menni.
 • Ízületi duzzanat és gyulladás: Az ízületek gyulladása és duzzanata esetén is javasolt a reumatológia, különösen ha ez ismétlődő vagy hosszú távon fennáll.
 • Visszatérő ízületi fertőzések: Az ismétlődő ízületi fertőzések esetén is segíthet a reumatológia, különösen ha ezek gyakori, súlyos vagy nehezen kezelhető esetek.
 • Reggeli ízületi merevség: A hosszú ideig tartó merevség, ami akadályozza a normális mozgást is a reumatológia tárgyköre, különösen ha reggelente jelentkezik.
 • Mozgástartomány beszűkülése: Ha az ízületek mozgásának korlátozottsága vagy fájdalom miatt nem tudja normálisan mozgatni ízületeit, javasolt felkeresni egy reumatológia ambulanciát.
 • Izomgyengeség: Időszakos vagy krónikus izomgyengeség és fáradtság, amely nem magyarázható más okokkal.
 • Krónikus fáradtság: Tartós és súlyos kimerültség esetén is segíthet a reumatológia a kivizsgálásban, amely nem javul pihenéssel.
 • Köszvény: A köszvény jellemző tünete a hirtelen kialakuló, súlyos ízületi fájdalom és gyulladás, mely általában a nagylábujj ízületében alakul ki. A köszvény kezelése is a reumatológia feladta.
 • Gerincproblémák: Ha hát- vagy nyaki fájdalom, merevség és korlátozott mozgás jelentkezik, is érdemes ortopédushoz vagy reumatológushoz fordulni. Ezek a tünetek akár Bechterew-kórra is utalhatnak.
 • Bőrtünetek: Autoimmun betegségek, például lupus vagy szkleroderma esetén jelentkező bőrtünetek (kiütések vagy vörösség) gyakran társulnak ízületi gyulladással is. Ilyen esetben is segíthet a reumatológia
 • Autoimmun betegségek egyéb tünetei: Ha olyan tünetek jelentkeznek, amelyek autoimmun betegségre utalnak -például vörös szemek, szájszárazság, fáradtság vagy fájdalom testszerte - is érdemes lehet felkeresni egy reumatológia szakvizsgával rendelkező orvost.

Milyen vizsgálatokra lehet számítani a reumatológia keretein belül?

A reumatológia a következő vizsgálati módszereket alkalmazza a betegségek diagnosztizálása érdekében:

 • Fizikális vizsgálatok: A reumatológus általában az anamnézis felvétele után teljes körű fizikális vizsgálatot végez. A fizikális vizsgálat során a reumatológus felméri a páciens általános fizikai állapotát azáltal, hogy ellenőrzi a pulzust, meghallgatja a tüdőt és a szívet, és megtapogatja a duzzadt nyirokcsomókat. A reumatológia orvosa szemrevételezi a panaszos testrészt, ellenőrzi a mozgástartományt, az izomerőt, reflexeket, és tapintással lokalizálja a fájdalom helyét. A panasz függvényében ellenőrzi a gerinc állapotát és a páciens járását, illetve neurológiai vizsgálatra is sor kerülhet.
 • Képalkotó vizsgálatok: A reumatológia többek között röntgenfelvétel, ultrahangvizsgálat, MRI-vizsgálat és CT-vizsgálat segítségével azonosítja a betegségeket.
 • Laboratóriumi vizsgálat: A laboratóriumi vizsgálatok során vér-, vizelet-, bőr- vagy ízületi folyadékmintát is vehetnek további elemzés céljából. Ezek a vizsgálatok ki tudják mutatni a gyulladásos anyagok, antitestek vagy a fehérvérsejtek normálisnál magasabb szintjét. Genetikai vizsgálat is végezhető, mely segítheti például a Bechterew kór diagnózisát.

Mik a reumatológia kezelési lehetőségei?

Egy korábbi bekezdésben már kiemeltük, hogy a reumatológia főként konzervatív kezelési lehetőségeket ajánl, de szükség esetén műtéti beavatkozásra is küldheti a beteget. A reumatológia az ízületi gyulladást és fájdalmat gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezeli, például kortikoszteroid beadásával közvetlenül az érintett ízületbe. Az ízületi nyomás csökkenthető az ízületi folyadék aspirációjával is. Az ízületi aspirációt az ízületi duzzanat és fájdalom csökkentésére használják, de a diagnosztikai protokoll részeként elemzik az ízületi folyadékot is.

A reumatológus felírhat betegségmódosító antirheumatikus gyógyszereket (DMARD). A DMARD-ok csökkentik az immunrendszer aktivitását vagy lassítják a reumás betegségek előrehaladását. A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) szintén segíthetnek az ízületi gyulladás enyhítésében és a fájdalom csökkentésében. A reumatológia gyakran javasol gyógytornát vagy gyógymasszást, illetve számtalan fizikoterápiás lehetőséget is a tünetek enyhítése érdekében.

Téma szakértői