Golfkönyök

Golfkönyök

2024.06.20 09:58

A golfkönyök, orvosi nevén medial epicondylitis, egy olyan állapot, amely a könyök belső részén, a kiugró csontnál, az ún. epicondylusnál jelentkező fájdalmat és gyulladást jelenti. Bár a neve a golfozásra utal, de valójában bármilyen ismételt kéz- és alkar mozgás, például munkavégzés vagy más sportok is okozhatják. A fájdalom és a diszkomfort érzése mellett, a golfkönyök gyakran korlátozza a mindennapi tevékenységeket és sportteljesítményt is. A megfelelő kezelés és megelőzés kulcsfontosságú ebben az állapotban, hiszen ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, komolyabb problémákhoz, például krónikus fájdalomhoz vezethet.

Mi az a golfkönyök?

A golfkönyök kialakulásának okai

A golfkönyök tünetei

A golfkönyök kezelése

A golfkönyök megelőzése

Online Bejelentkezés

Dr. Páll Zoltán

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

A teniszkönyök gyógyítására az alábbi eljárások érhetők el a Fájdalomközpont ortopédiai magánrendelésén:

Mi az a golfkönyök?

A golfkönyök, orvosi nevén medial epicondylitis, egy fájdalmas állapot, amely az alkar és a könyök közötti ínhüvely gyulladásából ered. Ennek a gyulladásnak a központja a könyök csontos, belső részén található kiemelkedő részen jelentkezik, és a fájdalom időnként az alkar irányába is kisugározhat. A golfkönyök általában a túlzottan megterhelt alkarizmok miatt alakul ki, amely származhat az erős, hosszantartó fogásokból, az alkar forgatásából vagy a csukló feszítéséből eredő ismétlődő mozdulatokból. Az ínhüvelyben fellépő apró húzódások és szakadások gyulladáshoz vezethetnek. Bár a golfkönyök neve golfosokra utal, valójában bármilyen ismétlődő kéz-, csukló- vagy alkarmozdulat okozhatja annak kialakulását. Gyakran érintett sportok közé tartozik a tenisz, bowling és baseball is, utóbbira néha dobókönyök néven is utalnak. Bár a golfkönyök kevésbé ismert, mint a teniszkönyök, mindkettő a könyök ínhüvelygyulladásának egy-egy típusa. A különbség abban rejlik, hogy a teniszkönyök a külső részen lévő ínhüvelyek, míg a golfkönyök a belső részen lévő ínhüvelyek gyulladásából ered. A golfkönyök gyors kezelését általában reumatológusok és fájdalomterapeuták végzik, és a tartós eredmények elérése érdekében gyakran szükség van gyógytornára is.

Öszefoglalva tehát, ha a csukló befelé hajlításában szerepet játszó izmok vannak túlerőltetve, golfkönyök a diagnózis, és ilyenkor a könyök belső felszíne nyomásérzékeny, a csukló hajlítása pedig fájdalommal jár. A golfkönyök a nevét a sportág művelői között előforduló gyakori panaszról kapta.

Amennyiben az alkar külső részén, a feszítő izmok területén jelentkezik a fájdalom, abban az esetben pedig teniszkönyökről beszélünk.

A golfkönyök kialakulásának okai

A golfkönyök kialakulásának okai eltérőek lehetnek, azonban egy közös mindegyikbem: a túlerőltetés és a monotonitás.golfkönyök

 • Golf miatti golfkönyök: A golfkönyök elnevezése onnan ered, hogy ez a probléma gyakran jelentkezik golfjátékosoknál, akik folyamatosan ismételt mozdulatokat végeznek, például az ütőtartás és az ütés során. Az ismételt ütések során az alkarizmok, különösen azok, amelyek a könyök belső részén találhatóak, túlzott terhelést kapnak, ami ínhüvelygyulladást és fájdalmat okozhat.
 • Ütősportok miatti golfkönyök: A golfon kívül más ütősportok, mint például a tenisz, a tollaslabda vagy a pingpong is vezethetnek a golfkönyök kialakulásához. Ezekben a sportokban ismételt ütések és feszítések fordulnak elő, amelyek terhelik az alkar izmait és inait.
 • Dobósportok miatti golfkönyök: A dobósportok, mint például a baseball vagy csupán a helytelen dobótechnika is hasonlóan hatnak az alkarra, mint az ütősportok. Az ismételt lendítések és dobások során az alkarizmok túlzott terhelést kapnak, ami a golfkönyök kialakulásához vezethet.
 • Súlyzós edzés miatti golfkönyök: A súlyzós edzés során használt súlyzók emelése, valamint azok a gyakorlatok, amelyek az alkarizmokat célozzák, szintén hozzájárulhatnak a golfkönyök kialakulásához, ha nem megfelelő technikával vagy túlzott terheléssel végzik őket.
 • Nehéz fizikai munka miatti golfkönyök: Olyan foglalkozások, amelyek magukban foglalják a nehéz tárgyak emelését, szállítását, például építőipari munkák vagy raktári tevékenységek, vagy a nem megszokott fizikai munka, fokozott kockázatot jelenthetnek a golfkönyök kialakulására, mivel ezek a tevékenységek terhelik az alkarizmokat és ínhüvelyüket.
 • Monoton fizikai munka miatti golfkönyök: Olyan munkák, amelyek monoton fizikai mozdulatokat igényelnek, például metszés, aprítás, vagy gyártósorokon végzett munkák, szintén növelhetik a golfkönyök kialakulásának kockázatát, mivel az ismételt mozdulatok egyoldalú terhelést jelentenek az alkarra.
 • Túl feszes izmok miatti golfkönyök: Ha az alkarizmok túl feszek vagy megrövidültek, például a rendszeres nyújtás vagy lazító gyakorlatok elhanyagolása miatt, ez is hozzájárulhat a golfkönyök kialakulásához, mivel a feszes izmok nagyobb stresszt gyakorolnak az inakra és az ínhüvelyre.

  Kapcsolódó cikkünk

  A leggyakoribb futballsérülés a térdet érinti

  A leggyakoribb futballsérülés a térdet érinti

  Az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb sérülés, ami egy futballistát érhet, az a térdsérülés. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelési lehetőségekre és a szakszerű ellátás, rehabilitáció döntő ...

A golfkönyök tünetei

 • Fájdalom és érzékenység golfkönyök esetén: A golfkönyök legjellemzőbb tünete a fájdalom és érzékenység a könyök belső részén, különösen a kiemelkedő csonton, amelyet az orvosok "epicondylus" néven említenek. A fájdalom lehet éles vagy tompa, és általában fokozódik bizonyos mozgások végzésekor, például a fogás, a csukló mozgatása vagy az alkar terhelése során.
 • Merevség golfkönyök esetén: A golfkönyök esetén jelentkező merevség általában azáltal jelentkezik, hogy a fájdalom miatt az érintett személy hajlamos lehet a könyökét kevesebbet mozgatni vagy kevésbé használni. Ennek eredményeként az ízület merevebbé válhat, ami nehezíti a normális mozgást és tevékenységeket.
 • Gyengeség golfkönyök esetén: Az alkarizmok gyengesége gyakori tünet a golfkönyök esetén, különösen akkor, ha a gyulladás és fájdalom miatt az érintett személy kevesebb terhelést vagy mozgást hajlandó végezni az érintett végtaggal. Ennek eredményeként az izmok atrófiája (lehetséges csökkenése) és gyengülése jelentkezhet.
 • Zsibbadás és bizsergés golfkönyök esetén: A golfkönyök által okozott gyulladás és nyomás az idegekre is hatással lehet, ami zsibbadást és bizsergést okozhat az érintett területen, például az alkarban és a kézben. Ez az érzés általában akkor jelentkezik, amikor az idegek nyomás alatt vannak, például alvás közben vagy bizonyos mozgások végzésekor.

Ezek a tünetek általában progresszívek a golfkönyök esetében, ami azt jelenti, hogy idővel súlyosbodnak, ha nem kezelik őket megfelelően. Ezért fontos az időben történő diagnózis és kezelés, hogy megelőzzük a komplikációk kialakulását és az állapot súlyosbodását.

Fontos hangsúlyozni a megfelelő bemelegítés és az izmok megfelelő átmozgatásának fontosságát, hogy elősegítsük az ízületek vérellátását és csökkentsük a sérülésveszélyt. Ennek elmulasztása jelentős szerepet játszhat a golfkönyök és más ízületi problémák kialakulásában.

A golfkönyök kezelése

A csukló befelé hajlításakor fájdalom, nehéz fogás, erőtlen fogás, a golfkönyök tünetei. A golfkönyök kezelése az aktív fájdalomcsillapítás.

Elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni vagy a lehetőségekhez mérten minimalizálni, ilyen például a gépírás, sporttevékenységek, ha a pihentetés hatására sem múlik vagy csillapodik a fájdalom, orvosi segítségre lesz szükségünk.

A kezelés során első és legfontosabb teendőnk a fájdalomcsillapítás. Ehhez gyulladáscsökkentő hatású, szteroid-mentes, célzott injekciós terápiát alkalmazunk, amelynek során a hatóanyagot közvetlenül a fájdalom forrásához juttatjuk el, úgy hogy hatékonyan csökkentsük a csonthártya – és kötőszövet izgalmat, és intenzíven támogassuk a regenerációt.

A terápia másik fontos eleme a funkcionális gyógytorna. A gyulladás megszűnése, és a fájdalmak enyhülése után, nem túlterhelő gyakorlatokkal megkezdhetjük az az alkar izmainak, inainak nyújtását (stretching) és izomegyensúly megteremtését. A megfelelően betanított és rendszeresen végzett gyógytorna nagyon jó eredményt hoz. A mozdulatsorok összeállításában kérjük szakképzett gyógytornász segítségét.

A golfkönyök megelőzése

A golfkönyök megelőzése érdekében fontos odafigyelni bizonyos elővigyázatossági intézkedésekre és az ismétlődő mozdulatok okozta túlzott terhelés elkerülésére.

 • Tanuljuk meg a helyes technikákat: Ha újak vagyunk egy sportban, érdemes szakértő tanácsot kérni vagy edző segítségét a megfelelő technika kialakításában. Rossz technika alkalmazása jelentősen növelheti a sérülésveszélyt és elősegítheti a golfkönyök kialakulását.
 • Lassan építsük be az új mozgásokat: Bármilyen új mozgásformát lassan és fokozatosan vezessünk be életünkbe. Kezdjük alacsony intenzitással és rövid időtartammal, majd fokozatosan növeljük a nehézségi szintet és az időtartamot. Ez csökkentheti a sérülésveszélyt és megelőzheti a golfkönyök kialakulását.
 • Kerüljük a túlterhelést: A „csináld magad” jellegű edzés során kerüljük el a túlzott terhelést és a rossz technika használatát. Ne erőltesse túl magát, és ossza fel a nagyobb feladatokat kisebb részekre, hogy elkerülje az ismétlődő mozdulatok okozta túlzott terhelést.
 • Bemelegítés és nyújtás: Mielőtt nekifognánk bármilyen fizikai tevékenységnek, mindig melegítsünk be és végezzünk nyújtógyakorlatokat. Ez segít felkészíteni az izmokat és az ízületeket a terhelésre, és csökkenti a sérülésveszélyt.
 • Figyeljünk a testtartásra: Ülőmunka esetén ügyeljünk a megfelelő testtartásra, hogy megelőzzük a gerincproblémákat és más mozgásszervi fájdalmakat, mint például a golfkönyököt.

Ezek az intézkedések segíthetnek megelőzni a golfkönyök kialakulását és más sérüléseket, és biztosítják, hogy élvezhessük a sportot és a fizikai aktivitást anélkül, hogy aggódnunk kellene az ízületi fájdalmak miatt.

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

 • Specialitások: