Iontoforézis

Iontoforézis

2024.06.20 11:24

Az iontoforézis egy egyre növekvő területet jelent a fizioterápiás lehetőségek között. Célját tekintve az iontoforézis úgy működik, mint az injekció: gyógyszer bejuttatását teszi lehetővé a bőr alá, viszont tű nélkül! Az iontoforézis így egy non-invazív eljárásnak minősül, ami ráadásul testszerte alkalmazható a fájdalom csillapítására és egyéb kezelésként.
 

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Hogyan működik az iontoforézis?
Milyen gyógyszerek juttathatóak a bőr alá iontoforézis segítségével?
Mik az iontoforézis előnyei?
Okozhat mellékhatásokat az iontoforézis?
Milyen esetekben alkalmazható az iontoforézis?
Mikor nem javasolt az iontoforézis használata?
Mi történik az iontoforézis során? 

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Hogyan működik az iontoforézis?

Az iontoforézis egy olyan fizioterápiás eljárást jelent, amely segítségével a bőrön keresztül gyógyszer juttatható a mélyebb szövetekbe és a sérült testrészekbe. Az iontoforézis különlegessége, hogy a gyógyszerek bejuttatásához elektromos áramot használ. Az elektromos áram stimulálja a gyógyszer hatékonyabb felszívódását a bőrön keresztül. Attól függően, hogy milyen gyógyszert juttatunk a bőr alá, széles körben használható az iontoforézis: gyakran használják az izzadás csökkentésére (különösen a kezekben és a lábakban), de a fájdalom és a gyulladás csökkentésére, valamint a hegszövet gyorsabb gyógyulásának elősegítésében is hatásos.

Az iontoforézis működési elve, hogy egyenáram segítségével gyógyszeroldatot juttat a szervezetbe. Az elektromos áram töltött részecskék áramlását jelenti. Iontoforézis esetén az ionok jelentik ezeket a töltött részecskéket, ők áramlanak egy vezető közegben, az oldatban. Ha az oldatra elektromos erő hat, az mozgásra készteti az ionokat. Az áram irányát az ionok mozgási iránya határozza meg, az áram erősségét pedig az ionok mennyisége. A gyógyszeroldat egy meghatározott polaritású (pozitív vagy negatív töltésű ionokat tartalmazó) oldatban van. Az ellentétes polaritások vonzzák egymást, míg az azonosak taszítják. Az iontoforézis a taszítást használja ki: például egy negatív polaritású oldatba helyezi a gyógyszert és azonos polaritású elektromos áramot alkalmaz a bőrön. Az áram és az oldat taszítani fogják egymást, ami segíti a gyógyszert mélyre juttatni a szövetekben.

Az iontoforézis kihasználja a bőr természetes tulajdonságait. A bőr ugyanis nemcsak barrierként, hanem egy szemipermeábilis (részlegesen áteresztő) hártyaként is működik és lehetővé teszi bizonyos molekulák bejutását a bőr mélyebb rétegeibe, onnan pedig a szervezetbe. Az iontoforézis különösen hasznos azoknak a gyógyszereknek a helyi adagolására, amelyek nem hatolnak át könnyen a bőrön, vagy amelyeknek szisztémás (az egész szervezetet érintő) adagolása mellékhatásokhoz vezetne. Iontoforézis során tehát egyenáram segítségével gyógyszer juttatható a bőrön keresztül a szervezetbe, ahol helyi hatást fejt ki.

Milyen gyógyszerek juttathatóak a bőr alá iontoforézis segítségével?

Az iontoforézis számos különböző gyógyszer bejutattását lehetővé teszi. Lényegében az iontoforézis csupán egy gyógyszer adási módot jelent, mellyel sokfajta gyógyszer alkalmazható, a gyógyszerek típusától függően pedig különböző hatások érhetőek el. Az iontoforézis által gyakran alkalmazott gyógyszerek és a hatásuk a következő:

 • Dexametazon: A dexametazon segít csökkenteni a gyulladásos folyamatokat
 • Hialuronidáz: Általában lágyszöveti duzzanat és ödéma csökkentésére használják
 • Ecetsav: Általában a myositis ossificans, a tapadó capsulitis, valamint a kalciumlerakódások kezelésére használják
 • Jód: Segíthet a szövetek vérkeringésének fokozásában
 • Nátrium-klorid: A segítségével felpuhítható a hegszövet, segíti a gyógyulását
 • Kalcium-klorid: Az izomgörcsök csökkentésére használják
 • Magnézium-szulfát: Izomfájdalom és izomgörcs kezelésében alkalmazzák

  Kapcsolódó cikkünk

  Izomgörcs a daganattól vagy a kezeléstől? Íme, az onkológus tanácsai

  Izomgörcs a daganattól vagy a kezeléstől? Íme, az onkológus tanácsai

  A daganat és annak kezelése is járhat olyan következményekkel, amelyek miatt izomgörcs, főként lábizom görcs jelenik meg kínzó tünetként. Utóbbi a ...

Mik az iontoforézis előnyei?

Az iontoforézis számos előnnyel bír, éppen ezért egyre népszerűbbé is válik és egyre gyakrabban alkalmazzák. Iontoforézis - Fájdalom KözpontAz iontoforézis előnyei közé tartozik, hogy lehetővé teszi a gyógyszerek célzott, helyi alkalmazását, minimalizálva ezzel a szisztémás mellékhatások kockázatát. A bevitt hatóanyag a bejuttatás helyén felhalmozódik, depot képez, és a helyi kórfolyamatokra koncentráltan, tartós, erélyes hatást fejt ki lokálisan (lokális hatás). A lokálisan bevitt gyógyszer azonban bekerül a bőr kapillárisaiba, onnan pedig a vérkeringésbe, és egy gyengébb erősségű, de általános hatást is kifejt az egész szervezetre (általános hatás). Az iontoforézis emellett egy gyors és hatékony módja a gyógyszeres kezelésnek, mivel közvetlenül a kívánt területre juttatja a gyógyszert. Az iontoforézis ráadásul egy nem invazív eljárás, nem bontja meg a szöveteket az injekcióval ellentétben.

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire biztonságos az iontoforézis, vagy okoz-e fájdalmat, ha elektromos áramot használ. Érdemes tudni, hogy az iontoforézis egy biztonságos és fájdalommentes eljárás. Enyhe bizsergés érezhető lehet ugyan az eljárás során, de az elektromos áram nem elég erős ahhoz, hogy fájdalmat vagy sokkot okozzon.

Az iontoforézis széles körben alkalmazható különböző betegségek és állapotok kezelésére. Gyakran használják például lokális fájdalomcsillapítás, lokális gyulladáscsökkentés, lokális értágítás, lokális izomspazmus oldás, és lokális szövetpuhítás céljából. Izomízületi gyulladások, izomfájdalmak, sportsérülések kezelésére. Különösen hatékony lehet olyan helyi gyulladások esetén, ahol a gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító gyógyszerek helyi alkalmazása előnyös.

Okozhat mellékhatásokat az iontoforézis?

Ahogy már korábban is említettük, az iontoforézis egy biztonságos eljárás és minimális mellékhatásokat okozhat csak. Az ingerlés során egy enyhe tűszúrásszerű bizsergést érezhet, valamint az elektródák alatt bőrpír is előfordulhat. Az iontoforézis által érintett bőrterület esetleg szárazabbá vagy érdesebbé válhat a következő napokban, azonban ez megelőzhető, ha a kezelés után néhány órával bőrápolót használ az érintett területre. Nagyon ritkán előfordulhatnak ennél súlyosabb mellékhatások, szövődmények is, melyek a következők lehetnek:

 • Nemkívánatos reakció a gyógyszerrel szemben
 • Az elektromos áram okozta mellékhatások
 • A bőr égési sérülése

Milyen esetekben alkalmazható az iontoforézis?

Az iontoforézis egyik leggyakoribb alkalmazási területe a hiperhidrózis kezelése, de emellett a fizioterápiában is alkalmazható. A gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel együtt alkalmazott iontoforézis segíthet enyhíteni a lágyrészsérüléseket, az ízületi duzzanatot és a rándulással vagy bursitisszel kapcsolatos fájdalmat. Az iontoforézis alkalmazásának előnye néhány más kezeléssel szemben, hogy nem invazív, gyorsabb a beadása, és könnyen szabályozható az adagolása. A következő esetekben segíthet az iontoforézis:

Mikor nem javasolt az iontoforézis használata?

Érdemes tudni, hogy az iontoforézis az elektromos stimuláció egyik formája, éppen ezért nem mindenki számára javasolt. Habár az iontoforézis egy biztonságos eljárás, mégis vannak olyanok, akik számára még a csekély mennyiségű elektromos áram is veszélyes lehet. Nem szabad alkalmazni elektromos stimulációt, így az iontoforézis is kontraindikált azok számára, akik állandó pacemakert hordanak. Az elektromos áram ugyanis káros hatással lehet a pacemakerre, és akár halálos szívritmuszavarok is kialakulhatnak. Az iontoforézist nem szabad olyan bőrfelületen alkalmazni, ahol nyílt seb található, vagy ha gyulladt az adott bőrfelület. Akkor sem javasolt az iontoforézis, ha fém implantátum van beültetve valakinek, vagy ha szerepel epilepszia a kórtörténetben. Terhes nőknek sem szabad ezt az eljárást elvégeztetni, különösen az első trimeszterben. Rosszindulatú daganatos betegség, csontvelőgyulladás, valamint tuberkulózis fennállása esetén is kerülendő az iontoforézis. Ha valakinél lázas állapot áll fent, szintén érdemes várni az iontoforézis terápiával, amíg meggyógyul az illető. Amint látható tehát, nem mindenki számára javasolt az iontoforézis. Éppen ezért érdemes minden esetben konzultálni az orvosunkkal, ha ilyen kezelésen gondolkozunk, az orvos meg tudja mondani, hogy alkalmas-e a beteg az iontoforézis kezelésre és hatásos-e lehet nála.

Mi történik az iontoforézis során?

Amennyiben kezelőorvosával az iontoforézis alkalmazása mellett döntöttek, a következőekre számíthat a terápia során: A kezelés elején egy gyógyszeroldatot tartalmazó elektromosan töltött vastag pamutból készült köztianyagot helyeznek a bőrre, a kezelendő területen. A köztianyag polaritása (pozitív vagy negatív) a gyógyszer típusától függ. Az orvos ezután bekapcsolja az iontoforézis egységet, és lassan növeli az elektródákon átáramló elektromosság intenzitását. Ez az elektromosság segít a gyógyszert a bőrén keresztül a szövetekbe juttatni. Amint az elektromosságot felerősítik, enyhe bizsergést vagy szúró érzést érezhet az elektródák alatt. Az áram hatására a gyógyszer ionjai átvándorolnak a bőrön keresztül a szövetekbe, ahol a kívánt terápiás hatást kifejtik. A legtöbb kezelés sportsérülések esetén 10-15 percig tart. A kezelés alatt bizsergő érzést tapasztalhat, viszont fájdalommenten az eljárás. Ha azonban bármilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat érez az eljárás során, jelezze azonnal az orvosnak! A terapeuta módosíthatja az áramerősséget, hogy kényelmesebbé tegye az iontoforézis eljárást.

Az iontoforézist követően előfordulhat, hogy piros lesz a bőre az érintett területen, vagy esetleg száraznak, érdesnek érzi. Érdemes lehet bekenni valamilyen hidratától krémmel, ami hamarosan oldja ezt a problémát. Érdemes iontoforézis után kerülni a jég- vagy hőkezelést, mivel ezek a hőmérséklet-változások megváltoztatják a sérült terület keringését. Végső soron a hőkezelés "kimoshatja" a szervezetbe az iontoforézis során bevitt gyógyszert.  

Téma szakértője

Fizioterápiás kezelés

Fizioterápia

 • Specialitások:
  • Galvánáram kezelés
  • Iontoforézis kezelés
  • Diadinamikus áram kezelés
  • Tens kezelés
  • Träubert-féle ingeráram kezelés
  • Szelektív ingeráram kezelés
  • Interferencia áram kezelés
  • ultrahang, vízalatti (subaqualis) ultrahang kezelés

  Fizioterápiás torony kezelései elérhetőek:

  • Fájdalomközpont - 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fsz. 3. rendelő