Fibromyalgia is lehet a rejtélyes izomfájdalom oka

Fibromyalgia is lehet a rejtélyes izomfájdalom oka

2023.05.31

A nyilvánvaló ok nélküli, tartós izomfájdalmak oka bizonyos esetekben az úgynevezett fibromyalgia. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint valóban nem könnyű diagnosztizálni és kezelni a rejtélyes fájdalmakat, de lehetséges!

A krónikus izomfájdalmak kezelése összetett

Jellemzően a nyakban, a vállban és a karokban jelentkezik az a gyötrő izomfájdalom, esetleg zsibbadás, amelynek nem ismert a pontos oka, és amely jellemzően krónikus fájdalomként van jelen. Az érintettek – akik nagyobb részt nők – gyakran konkrét izomcsomókat is kitapintanak, és a fájdalom időszakos romlásáról- javulásáról számolnak be. Mivel a kiváltó okok és a helyzetet súlyosbító okok is sokfélék lehetnek, egy konkrét sérüléstől, a fáradtságig és a stresszig, a kezelések is széles skálán mozognak.
A fibromyalgia okozhat tartós izomfájdalmat vállban, karban, nyakban.- A fibromyalgia kezelése mindenképpen személyre szabott kell, hogy legyen, hiszen ami az egyik páciensnél beválik, az a másiknál esetleg nem. Éppen ezért csakis alapos kikérdezésre, fizikális vizsgálatra, sőt az érintett kicsit mélyebb megismerésére épülhet hatékony gyógyítás.  Már csak azért is, mert ez az állapot könnyen bele tud csúszni a krónikus fájdalom szindrómába, amelynek talán még összetettebb a diagnózisa és a kezelése egyaránt – ismerteti Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Ha megerősödik a fibromyalgia diagnózisa, a kezelés jobbára komplex orvosi csapatmunkát igényel, sokszor együtt dolgozik a neurológus, a pszichiáter, az immunológus és a fájdalomspecialista.

Ezek a kezelések jelenthetnek megoldást

Fájdalomcsillapítók

Gyakran a vény nélküli fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is elégségesek lehetnek, de súlyosabb esetben szükség lehet a receptre kapható, más hatóanyagú szerekre is.  

Antidepresszánsok, altatók

Kutatások szerint a rejtélyes izomfájdalmak sok esetben pszichés eredetűek, ezért ha bebizonyosodik a lelki-mentális zavar a háttérben, hasznosak lehetnek az antidepresszánsok. Altató elrendelésére akkor kerülhet sor, ha a fájdalom az alvást is jelentősen zavarja, ami így ördögi körként tovább ront az állapoton.

Fibromyalgia elleni szerek

Van néhány olyan hatóanyag, amelyet specifikusan a fibromyalgia kezelésében találtak hatékonynak, de ezek elrendelése kizárólag orvosi feladat lehet. Hatásmechanizmus szerint jobbára a túlingerelt idegrendszer csillapítására, a szerotonin és más kémiai anyagok termelődésére fókuszálnak, és esetleg kombinációban lehetnek valóban gyógyhatásúak.

Pszichés segítség

Azok a páciensek, akik úgy érzik, fájdalmaik mögött pszichés tényezők, tartós stressz állnak, mindenképpen jól teszik, ha felkeresnek egy pszichológust, mentálhigiénés szakembert. A stresszkezelés különféle módszerei tanulhatók, és gyakran már az is segítségnek bizonyul, ha sikerül megbeszélni a problémákat. A mindfulness és a meditáció is beválhat az arra fogékonyaknál.

Mozgás, étrend

A tartós izomfájdalmak, fibromyalgia kezelése összetett feladat.Számos kutatás szerint szoros kapcsolat van a mozgásszegény életmód és a krónikus fájdalmak, így a fibromyalgia kialakulása közt. Vagyis még a fájdalmak ellenére is érdemes aktívnak maradni, hogy ne merevedjenek el még jobban az izmok. A mozgás típusa pedig szinte bármi lehet az egyéni ízléstől függően. Bizonyították már a kardiomozgás, a tai chi és a jóga pozitív hatásait is. A táplálkozással kapcsolatban általában a gyulladáscsökkentésre szokás fókuszálni, ami esősorban zöldségek, gyümölcsök, magvak fogyasztására épül, és nem ajánlja a feldolgozott élelmiszereket, a túl sok só és alkohol fogyasztását.

Így segíthet a fájdalomspecialista

- A fibromyalgia kezelése érzékeny és összetett feladat, ami néha hosszabb ideig is eltarthat, de sem a páciensnek, sem a gyógyítónak nem szabad türelmetlennek lennie – hangsúlyozza Arnold doktor. – Az első lépés gyakran a gyors segítség, vagyis a fájdalom orvosi módszerekkel történő csökkentése. Ha túlesik a beteg a legnehezebb szakaszon, mindenképpen jó hatású a gyógytorna és gyógymasszázs, amelyek oldják a görcsöket, mobilabbá teszik az ízületeket, fellazítják az izmokat. Tapasztalataim szerint a fájdalomspecialistaként alkalmazott komplex konzervatív kezelési módszerek – a szükséges társszakmákkal és a páciensekkel együttműködve - hosszútávon, lépésről-lépésre történő javulást hoznak.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jónapot doktorúr!A neten találtam meg önt.Vajdaságban élek Szabadkán.A segítségére lenne szükségem.2 hete pntossan minden este fáj az alkaromon az izom.Szinte mindig fájdalom csílapitót szedek,de nem segít...nehèz fizikai munkát dolgozom,ahol emelek sokat.Örülnék,ha válaszolna.ÜDV Vajdaságból.
    Tisztelt Hölgyem ,

    A leírt panasz hátterében több ok is állhat :
    lehet a fizikai Munka következtében kialakult izom húzódás / esetleg sérülés vagy Ínhüvely gyulladás , esetleg régi trauma későbbi következménye , keringési vagy egyéb ok , de lehet nyaki gerinc eredetű is Fajdalom .

    Javaslom forduljon Rheumatologiara / vagy Orthopaedia ahol az Ön alapos orvosi kikérdezése @ fizikális vizsgálata alapján lehet pontos diagnózist @ személyre szabott kezelési tervet kialakítani .

    Addig is fizikai kímélet , a fájdalmas terület zselés jég AKUval történő hűtése , a kar háromszögletű kendővel történő felkötése javasolt .

    Tisztelettel ,

    ARNOLD D. ARNOLD
    Mizser Eleonóra

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Megoldás egy nap alatt

    Két hét szenvedés után végre sikerült enyhíteni a fájdalmamat egy nap alatt, a doktornő nagyon kedves és segítőkész volt. Köszönöm!
    Dr. Selyem Réka MSc
    Dr. Selyem Réka MSc
    Reumatológus