Krónikus fájdalom

Krónikus fájdalom

Létrehozva: 2019.02.14 11:45 Módosítva: 2019.02.18 15:38

A három hónapnál hosszabb ideje fennálló fájdalmat krónikus fájdalomnak hívjuk, de szokták krónikus fájdalom szindrómának is nevezni. Ez nem egy önálló kórkép, hanem több krónikus alapbetegség következménye.

Az akut fájdalom nagyon fontos fiziológiás jelenség, mely felhívja a figyelmet betegségre, bajra (pl: megszúrtuk magunkat, forró tárgyat érintünk). A krónikus fájdalom már nem figyelmeztető jelegű. A beteg már tudja a problémát és ezzel a tünettel él együtt.

Az akut és krónikus fájdalom kialakulásának mechanizmusában van különbség. Az akut fájdalomnál az idegrendszer érzékeli a fájdalmat, negatív visszacsatolás jön létre és az központi idegrendszerből leszálló idegsejt próbálja a fájdalmat csökkenteni. Krónikus fájdalomnál ilyen védekező mechanizmus gyengül, nem történik visszacsatolás és a fájdalom megmarad, sok esetben erősödik.

Krónikus fájdalom okai

A krónikus fájdalom egy páciensnél nem csak egy, hanem több, különböző betegség következménye is lehet és gyakorlatilag a test bármelyik pontján jelentkezhet. Ennek okai leggyakrabban daganatos megbetegedések, mozgásszervi kórképek (pl:lumbágó), neuralgiai elváltozások, fantomfájdalom, autoimmun megbetegedések (pl:SLE.)

Fájdalom kivizsgálása:

Fontos kizárni egy akut betegséget, illetve a krónikus fájdalom okát kell felderíteni, ha az még nem ismert. Ezért a kivizsgálás során szakorvos felkeresése (neurológus, ortopédorvos) és képalkotó vizsgálatok, sok esetben elektroneurográfia és EMG elektromiográfia szükséges.

Krónikus fájdalom kezelése

A krónikus fájdalom kezelésénél nagy szerepet játszik a gyógyszeres kezelés mellet a nem gyógyszeres kezelés is.

Nagyon hatásos a könnyű mozgásformák bevezetése, nyújtó gyakorlatok, meditáció, hatékony stressz kezelés, helyes táplálkozás. Fontos, hogy a beteg kérjen segítséget szakorvostól, a tanácsait, előírt kezeléseket pontosan kövesse, így csillapítva a fájdalmat és javítva az életminőségét.

Porckorongsérv? Ezek az ajánlott és kerülendő mozgásformák  Porckorongsérv esetén is fontos a mozgás, az orvos segít választani

Porckorongsérv? Ezek az ajánlott és kerülendő mozgásformák

A körültekintően kiválasztott és végrehajtott mozgás segíthet a porckorongsérv okozta merevségen, csökkentheti a fájdalmat is, de dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint vannak olyan mozgásformák, amelyeket inkább kerülni kell.

további részletek »
Sport közben sérült a könyök, a boka? Így segít a hialuronsav A hialuronsavas injekció gyorsítja és teljesebbé teszi a gyógyulást

Sport közben sérült a könyök, a boka? Így segít a hialuronsav

Sokan nyáron vágnak bele a tenisz edzésekbe, a golfba, a labdajátékokba, amit igen gyakran egy-egy könyök- vagy bokasérülés miatt kényszerülnek felfüggeszteni. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az akut fájdalmak esetén alkalmazható hialuronsavas kezelés jelentősen gyorsítja a felépülést.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel