Krónikus fájdalom

Krónikus fájdalom

Létrehozva: 2019.02.14 11:45 Módosítva: 2019.02.18 15:38

A három hónapnál hosszabb ideje fennálló fájdalmat krónikus fájdalomnak hívjuk, de szokták krónikus fájdalom szindrómának is nevezni. Ez nem egy önálló kórkép, hanem több krónikus alapbetegség következménye.

Az akut fájdalom nagyon fontos fiziológiás jelenség, mely felhívja a figyelmet betegségre, bajra (pl: megszúrtuk magunkat, forró tárgyat érintünk). A krónikus fájdalom már nem figyelmeztető jelegű. A beteg már tudja a problémát és ezzel a tünettel él együtt.

Az akut és krónikus fájdalom kialakulásának mechanizmusában van különbség. Az akut fájdalomnál az idegrendszer érzékeli a fájdalmat, negatív visszacsatolás jön létre és az központi idegrendszerből leszálló idegsejt próbálja a fájdalmat csökkenteni. Krónikus fájdalomnál ilyen védekező mechanizmus gyengül, nem történik visszacsatolás és a fájdalom megmarad, sok esetben erősödik.

Krónikus fájdalom okai

A krónikus fájdalom egy páciensnél nem csak egy, hanem több, különböző betegség következménye is lehet és gyakorlatilag a test bármelyik pontján jelentkezhet. Ennek okai leggyakrabban daganatos megbetegedések, mozgásszervi kórképek (pl:lumbágó), neuralgiai elváltozások, fantomfájdalom, autoimmun megbetegedések (pl:SLE.)

Fájdalom kivizsgálása:

Fontos kizárni egy akut betegséget, illetve a krónikus fájdalom okát kell felderíteni, ha az még nem ismert. Ezért a kivizsgálás során szakorvos felkeresése (neurológus, ortopédorvos) és képalkotó vizsgálatok, sok esetben elektroneurográfia és EMG elektromiográfia szükséges.

Krónikus fájdalom kezelése

A krónikus fájdalom kezelésénél nagy szerepet játszik a gyógyszeres kezelés mellet a nem gyógyszeres kezelés is.

Nagyon hatásos a könnyű mozgásformák bevezetése, nyújtó gyakorlatok, meditáció, hatékony stressz kezelés, helyes táplálkozás. Fontos, hogy a beteg kérjen segítséget szakorvostól, a tanácsait, előírt kezeléseket pontosan kövesse, így csillapítva a fájdalmat és javítva az életminőségét.

Krónikus súlyos kar- vagy lábfájdalom? Megoldás a komplex fájdalomterápia Krónikus fájdalmak esetén is van segítség!

Krónikus súlyos kar- vagy lábfájdalom? Megoldás a komplex fájdalomterápia

Komplex regionális fájdalom szindrómának is nevezik azt a ritka betegséget, amely főként a komoly, krónikus kar- vagy lábfájdalommal hívja fel magára a figyelmet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a diagnosztizálás nehézségeiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

további részletek »
7 gyakori ok a sportsérülések mögött Ezért fontos az alapos kivizsgálás

7 gyakori ok a sportsérülések mögött

A sérülés szinte természetes velejárója a profi- és a hobbisportolók életének, dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint azonban vannak kiküszöbölhető rizikófaktorok.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel