Krónikus fájdalom

Krónikus fájdalom

2020.11.25

A három hónapnál hosszabb ideje fennálló fájdalmat krónikus fájdalomnak hívjuk, de szokták krónikus fájdalom szindrómának is nevezni. Ez nem egy önálló kórkép, hanem több krónikus alapbetegség következménye.

Mit jelent a krónikus fájdalom?

Az akut fájdalom nagyon fontos fiziológiás jelenség, mely felhívja a figyelmet betegségre, bajra (pl: megszúrtuk magunkat, forró tárgyat érintünk). A krónikus fájdalom ezzel szemben már nem figyelmeztető jelegű, eredeti jelző funkcióját elveszíti és állandósul. Az idegsejtek újra és újra olyan fájdalmat jeleznek az agynak, amelynek már nincs oka.

Az akut és krónikus fájdalom kialakulásának mechanizmusában is van különbség. Az akut fájdalomnál az idegrendszer érzékeli a fájdalmat, negatív visszacsatolás jön létre és az központi idegrendszerből leszálló idegsejt próbálja a fájdalmat csökkenteni. Krónikus fájdalomnál ilyen védekező mechanizmus gyengül, nem történik visszacsatolás és a fájdalom megmarad, sok esetben erősödik. Krónikus fájdalomról akkor beszélünk, ha ez az állapot legalább három-hat hónapig fennáll.

A krónikus fájdalom okai

Krónikus fejfájás - FájdalomKözpont

A krónikus fájdalom a betegnél nem csak egy, hanem több, különböző betegség következménye is lehet és gyakorlatilag a test bármelyik pontján jelentkezhet. Ennek okai leggyakrabban daganatos megbetegedések, mozgásszervi kórképek (például lumbágó), neuralgiai elváltozások, autoimmun megbetegedések.

Attól függetlenül, hogy a fájdalom eredeti oka, például gyulladás, reumatológiai betegség már elmúlt, a fájdalominger továbbra is megmarad, az idegsejtek nem „kapcsolnak ki”, és továbbra is küldi az impulzusokat az agynak. A krónikus fájdalom szindrómánál egy hosszantartó fájdalomra kényszertartás alakulhat ki, ami miatt már testrészeken, szervrendszerekben alakul ki a krónikus fájdalom. Jó példa erre a fejfájás miatt kialakuló merev nyak és nyaki fájdalom, de tipikus tünet a hátfájás is.

Annak érdekében, hogy az akut fájdalom ne alakuljon át krónikus fájdalommá, minél előbb kezeltetni kell az akut fájdalmat okozó betegséget, sérülést.

Cikkek, melyeket mindenképp olvasson el! 

Milyen típusai vannak a krónikus fájdalomnak?

A fájdalom három alaptípusát különböztethetjük meg:

  • Perifériás projekciós fájdalom (pl. trigeminus neuralgia)
  • Központi fájdalom, ami az agyban vagy a csontvelőben keletkezik (mint az égő tartós fájdalom stroke után)
  • Kivetített fájdalom: egy belső szerv fájdalma egy bizonyos bőrfelületre vetül

Krónikus fájdalom - FájdalomKözpont

Nagyon gyakori a daganatos és mozgásszervi betegségeknél (derékfájás, lumbágó) jelentkezik krónikus fájdalom. Ezekben az esetekben a betegek tudják a probléma okát, de nem tudjuk teljesen elmulasztani azt.

Fájdalom kivizsgálása

Fontos kizárni egy akut betegséget, illetve a krónikus fájdalom okát kell felderíteni, ha az még nem ismert. Ezért a kivizsgálás során különböző szakorvos felkeresése (neurológus, ortopédorvos) és képalkotó vizsgálatok, sok esetben elektroneurográfia és elektromiográfia szükséges. Kiemelten fontos az orvos-beteg kapcsolat és párbeszéd az okok feltárásához.

Krónikus fájdalom kezelése

A krónikus fájdalom kezelésénél nagy szerepet játszik a gyógyszeres kezelés mellet a nem gyógyszeres, életmód-kezelés is.

A kezelésnek fontos része az életmódváltás a krónikus fájdalom szindrómánál az érintettek élettere beszűkül, nem mozdulnak ki a lakásból, minden aktivitást kerülnek a fájdalmaikra hivatkozva. Pedig ennek éppen az ellenkezője a tanácsos, ugyanis például a gazdagabb szociális élet, a szabadidős tevékenységek és a rendszeres testmozgás képes megszüntetni mind a lelki, mind a fizikai fájdalmat a szükséges oki kezelések mellett.

Emiatt hatásos a könnyű mozgásformák bevezetése, nyújtó gyakorlatok, meditáció, hatékony stressz kezelés, helyes táplálkozás. Fontos, hogy a beteg kérjen segítséget szakorvostól, a tanácsait, előírt kezeléseket pontosan kövesse, így csillapítva a fájdalmat és javítva az életminőségét.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Krónikus fájdalom kivizsgálására:

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

Krónikus fájdalom kivizsgálása

+36 70 621 2433

Téma szakértői