Krónikus fájdalom

Krónikus fájdalom

Létrehozva: 2019.02.14 11:45 Módosítva: 2019.02.18 15:38

A három hónapnál hosszabb ideje fennálló fájdalmat krónikus fájdalomnak hívjuk, de szokták krónikus fájdalom szindrómának is nevezni. Ez nem egy önálló kórkép, hanem több krónikus alapbetegség következménye.

Az akut fájdalom nagyon fontos fiziológiás jelenség, mely felhívja a figyelmet betegségre, bajra (pl: megszúrtuk magunkat, forró tárgyat érintünk). A krónikus fájdalom már nem figyelmeztető jelegű. A beteg már tudja a problémát és ezzel a tünettel él együtt.

Az akut és krónikus fájdalom kialakulásának mechanizmusában van különbség. Az akut fájdalomnál az idegrendszer érzékeli a fájdalmat, negatív visszacsatolás jön létre és az központi idegrendszerből leszálló idegsejt próbálja a fájdalmat csökkenteni. Krónikus fájdalomnál ilyen védekező mechanizmus gyengül, nem történik visszacsatolás és a fájdalom megmarad, sok esetben erősödik.

Krónikus fájdalom okai

A krónikus fájdalom egy páciensnél nem csak egy, hanem több, különböző betegség következménye is lehet és gyakorlatilag a test bármelyik pontján jelentkezhet. Ennek okai leggyakrabban daganatos megbetegedések, mozgásszervi kórképek (pl:lumbágó), neuralgiai elváltozások, fantomfájdalom, autoimmun megbetegedések (pl:SLE.)

Fájdalom kivizsgálása:

Fontos kizárni egy akut betegséget, illetve a krónikus fájdalom okát kell felderíteni, ha az még nem ismert. Ezért a kivizsgálás során szakorvos felkeresése (neurológus, ortopédorvos) és képalkotó vizsgálatok, sok esetben elektroneurográfia és EMG elektromiográfia szükséges.

Krónikus fájdalom kezelése

A krónikus fájdalom kezelésénél nagy szerepet játszik a gyógyszeres kezelés mellet a nem gyógyszeres kezelés is.

Nagyon hatásos a könnyű mozgásformák bevezetése, nyújtó gyakorlatok, meditáció, hatékony stressz kezelés, helyes táplálkozás. Fontos, hogy a beteg kérjen segítséget szakorvostól, a tanácsait, előírt kezeléseket pontosan kövesse, így csillapítva a fájdalmat és javítva az életminőségét.

Fájnak az ízületei? Nem mindegy, hogy kopás vagy ízületi gyulladás miatt Ezért fontos a reumatológiai kivizsgálás

Fájnak az ízületei? Nem mindegy, hogy kopás vagy ízületi gyulladás miatt

Az emberek többnyire azzal a panasszal fordulnak reumatológushoz, hogy fájnak az ízületeik, de természetesen azt nem tudhatják, hogy ízületi kopás vagy reumás ízületi gyulladás okozza-e a tüneteiket. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa elmagyarázza, mi a különbség és miért fontos ezt tisztázni. 

további részletek »
Így léphet túl a fájdalmon  Gyors fájdalomcsillapítástól a tartós megoldásig

Így léphet túl a fájdalmon

A mozgásszervi fájdalmak akut és krónikus fájdalommal is jelentkezhetnek és nehezíthetik meg az érintettek életét. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint mindig a fájdalom jellegének és a páciens adottságainak, nyitottságának megfelelő kezelést érdemes választani. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel