Teniszkönyök kezelése PRP-vel

Teniszkönyök kezelése PRP-vel

2022.11.25

Nagy a valószínűsége annak, hogy a legtöbb teniszkönyökkel diagnosztizált ember soha életében nem teniszezett. A teniszkönyökben szenvedő betegek legtöbbször hétköznapi dolgozó emberek. Kezdve az irodai dolgozóval egészen a nehéz fizikai munkát végzőkig alakulhat ki teniszkönyök. A teniszkönyök elnevezés azokból az időkből ered, amikor a tenisz csak a magasabb társadalmi rétegek számára elérhető sport volt. A korabeli sportolók jelentkeztek könyökfájdalommal az orvoshoz, gyakran könyökfájdalommal. Inkább csak a köztudatban maradt meg a teniszkönyök elnevezés, a teniszezés és a könyökfájdalom összekapcsolódása.

 

Mi az a teniszkönyök?

A teniszkönyök, amelyet laterális epicondylitisnek neveznek, a közepesen súlyos vagy súlyos íngyulladásra és gyulladásra utal, amely a könyök külső (oldalsó) részének (epicondylus) fájdalmaként jelenik meg. Általában az izom és a csont között összekötő ínrostok részleges szakadása vagy túlterheléses sérülése okozza.

Milyen tünetei vannak a teniszkönyökkel kapcsolatban?

A tünetek közé tartozhat a könyökfájdalom és érzékenység, amely a könyökön és az alkaron kívülről, valamint a kéz hátsó részébe sugárzik. A fájdalom a könyök további megerőltető használata során súlyosbodhat, és olyan erős lehet, hogy megnehezítheti a kar és a kéz könyök alatti használatát. Ha nem kezelik, állandó fájdalommá válhat, amely érintésre fájdalmas lehet. 

Kapcsolódó cikkünk

Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

Az isiászt gyakran emlegetik ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába néven – nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag ez a rengeteget ülő ember betegsége. Dr. Páll Zoltán , a ...

Kezdeti kezelés

A teniszkönyök-fájdalom kezdeti kezelése magában foglalhatja a pihenést, a meleg / hideg borogatást, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, óvatos tornásztatását.  Ha azonban a könyökfájdalom tartósabbá, krónikussá vagy rendszeresen visszatér, akkor ezek az egyszerű kezelések kevésbé valószínű, hogy hatékonyak lesznek.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre a teniszkönyök kezelésére?PRP teniszkönyök kezelés

Regeneratív gyógyászat - a PRP jelentheti az áttörést

Kutatások eredményeként a regeneratív gyógyászat nagyon hatékony kezelésként bizonyult olyan esetekben, amikor a hagyományos kezelések nem bizonyulnak eredményesnek a teniszkönyök gyógyítására. Tanulmányok kimutatták, hogy míg a kortikoszteroid injekciók jobbak az akut fájdalom enyhítésére, a vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) injekciók a krónikus teniszkönyök kezelésére hosszú távon hatékonyabbak a fájdalom csökkentésében. Ennek az az oka, hogy az ínsérülések nagyon lassan gyógyulnak a csekély vérellátásuk miatt, ami korlátozza a vérlemezkék számát a könyökben. A PRP injekcióval bevitt növekedési faktorokat közvetlenül az ínhez „teszik”. A saját vérből nyert vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) felhasználásának ötlete a sérült ín befecskendezésére az, hogy elősegítse és felgyorsítsa a gyógyulási folyamatot. Így a vérlemezkében gazdag plazma (PRP) injekció a jelenlegi legjobb megoldás lehet a krónikus, súlyos vagy visszatérő teniszkönyök kezelésére, amely nem reagál a hagyományos konzervatív kezelésekre. Abban az esetben is jó megoldás lehet a teniszkönyök kezelésére a PRP, amikor a páciens megpróbálja elkerülni a műtétet. A jó hír az, hogy a regeneratív gyógyászattal és a PRP kezeléssel a teniszkönyök sérülése gyorsan orvosolható, és gyorsabban visszatérhet a fájdalmaktól mentes életbe.

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

 • Specialitások:
  • Sportsérülések
  • Végtagfájdalmak kezelése
  • Izomlázszerű nehézláb érzés 
  • MRI, CT leletek értékelése 
  • Folyamatban lévő terápia optimalizálása
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)