Teniszkönyök kezelése PRP-vel

Teniszkönyök kezelése PRP-vel

2022.11.25

Nagy a valószínűsége annak, hogy a legtöbb teniszkönyökkel diagnosztizált ember soha életében nem teniszezett. A teniszkönyökben szenvedő betegek legtöbbször hétköznapi dolgozó emberek. Kezdve az irodai dolgozóval egészen a nehéz fizikai munkát végzőkig alakulhat ki teniszkönyök. A teniszkönyök elnevezés azokból az időkből ered, amikor a tenisz csak a magasabb társadalmi rétegek számára elérhető sport volt. A korabeli sportolók jelentkeztek könyökfájdalommal az orvoshoz, gyakran könyökfájdalommal. Inkább csak a köztudatban maradt meg a teniszkönyök elnevezés, a teniszezés és a könyökfájdalom összekapcsolódása.

 

Mi az a teniszkönyök?

A teniszkönyök, amelyet laterális epicondylitisnek neveznek, a közepesen súlyos vagy súlyos íngyulladásra és gyulladásra utal, amely a könyök külső (oldalsó) részének (epicondylus) fájdalmaként jelenik meg. Általában az izom és a csont között összekötő ínrostok részleges szakadása vagy túlterheléses sérülése okozza.

Milyen tünetei vannak a teniszkönyökkel kapcsolatban?

A tünetek közé tartozhat a könyökfájdalom és érzékenység, amely a könyökön és az alkaron kívülről, valamint a kéz hátsó részébe sugárzik. A fájdalom a könyök további megerőltető használata során súlyosbodhat, és olyan erős lehet, hogy megnehezítheti a kar és a kéz könyök alatti használatát. Ha nem kezelik, állandó fájdalommá válhat, amely érintésre fájdalmas lehet. 

Kapcsolódó cikkünk

A porc újjáépítése nem csodaszerekkel serkenthető

A porc újjáépítése nem csodaszerekkel serkenthető

Amikor a porckopás miatti fájdalmat tapasztaljuk, sok mindent hajlandóak vagyunk kipróbálni, csak hogy megszabaduljunk a kínzó érzéstől. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a valóban hatásos ...

Kezdeti kezelés

A teniszkönyök-fájdalom kezdeti kezelése magában foglalhatja a pihenést, a meleg / hideg borogatást, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, óvatos tornásztatását.  Ha azonban a könyökfájdalom tartósabbá, krónikussá vagy rendszeresen visszatér, akkor ezek az egyszerű kezelések kevésbé valószínű, hogy hatékonyak lesznek.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre a teniszkönyök kezelésére?PRP teniszkönyök kezelés

Regeneratív gyógyászat - a PRP jelentheti az áttörést

Kutatások eredményeként a regeneratív gyógyászat nagyon hatékony kezelésként bizonyult olyan esetekben, amikor a hagyományos kezelések nem bizonyulnak eredményesnek a teniszkönyök gyógyítására. Tanulmányok kimutatták, hogy míg a kortikoszteroid injekciók jobbak az akut fájdalom enyhítésére, a vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) injekciók a krónikus teniszkönyök kezelésére hosszú távon hatékonyabbak a fájdalom csökkentésében. Ennek az az oka, hogy az ínsérülések nagyon lassan gyógyulnak a csekély vérellátásuk miatt, ami korlátozza a vérlemezkék számát a könyökben. A PRP injekcióval bevitt növekedési faktorokat közvetlenül az ínhez „teszik”. A saját vérből nyert vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) felhasználásának ötlete a sérült ín befecskendezésére az, hogy elősegítse és felgyorsítsa a gyógyulási folyamatot. Így a vérlemezkében gazdag plazma (PRP) injekció a jelenlegi legjobb megoldás lehet a krónikus, súlyos vagy visszatérő teniszkönyök kezelésére, amely nem reagál a hagyományos konzervatív kezelésekre. Abban az esetben is jó megoldás lehet a teniszkönyök kezelésére a PRP, amikor a páciens megpróbálja elkerülni a műtétet. A jó hír az, hogy a regeneratív gyógyászattal és a PRP kezeléssel a teniszkönyök sérülése gyorsan orvosolható, és gyorsabban visszatérhet a fájdalmaktól mentes életbe.

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

 • Specialitások:
  • Sportsérülések
  • Végtagfájdalmak kezelése
  • Izomlázszerű nehézláb érzés 
  • MRI, CT leletek értékelése 
  • Folyamatban lévő terápia optimalizálása
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)