Fájdalom kezelése

Fájdalom kezelése

2022.03.11 11:03

Fájdalom fennállása esetén az orvos feladata elsősorban, hogy megszüntesse a fájdalom kiváltó okát. Ez nem mindig egyszerű feladat, ezért amikor a fájdalom kiváltó okát nem sikerül felderíteni, akkor a fájdalom kezelése tüneti fájdalomcsillapításban merülhet ki. Ez lehet lokális, vagy akár az egész szervezetet érintő.

A fájdalmat enyhíthetjük fizikai úton, például hidegvizes borogatással vagy éppen hőkezeléssel. Az akupunktúra, valamint a PENS kezelés is fizikai fájdalomcsillapító módszerek. De ide sorolhatók a különböző népi gyógymódok, vagy akár az emberben lakozó hit is. 

A gyógyszeres fájdalomcsillapítás biokémiai folyamatot indikál a testben, amelyek több ponton is kifejthetik hatásukat. A következő gyógyszeres fájdalomcsillapítókat különböztetjük meg:

NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs)

– magyarra fordítva: Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek. A tabletta formájában elérhető készítmények általában lázcsillapító, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Hozzáférhetőségük sok esetben egyszerű, többnyire vény nélkül elérhetőek a gyógyszertárakban. Kenőcs formájában is alkalmazzák

Paracetamol

Degeneratív és mechanikai eredetű fájdalmak csillapításának leggyakrabban használt gyógyszere napjainkban a paracetamol (acetaminofen). 1893 óta van a klinikai gyakorlatban és máig igen népszerű, amit annak is köszönhet, hogy többnyire vény nélkül hozzáférhető. Tartós alkalmazása vesefunkciók csökkenését eredményezheti, ezért szedését érdemes minimalizálni amennyire csak lehet.

Metamizolfájdalomcsillapító injekció

A perifériás nociceptorok ingerlékenységét csökkenti, valamint görcsoldó hatású készítmények. Alkalmazása szájon át, intravénásan, intramusculárisan, rektálisan történik. A rendelkezésre álló információk szerint ez a fajta fájdalomcsillapító alacsony kockázatúnak számít a mellékhatások tekintetében, így például kevésbé valószínű, hogy romlanak tőle a májfunkciók.

Tramadol

Opioid típusú fájdalomcsillapító, amely centrálisan hat. Nem csak agyi, hanem gerincvelői szinten is gátolja a fájdalomérzés továbbítását a thalamusba, ezáltal a fájdalom tudatosulását előzi meg. Tisztán fájdalomcsillapító hatású szerről van szó, melynek gyulladáscsökkentő hatása nincs, akut fájdalommal járó epizódok kezelésében viszont összehasonlító vizsgálatok adatai szerint az NSAID-oknál hatékonyabbnak bizonyult. Inkább daganatok okozta krónikus fájdalmak, traumák, műtétekkel kapcsolatos akut fájdalmak kezelésére használják.

Major opiátok (kábító fájdalomcsillapítók)

Az opiátok a hatásukat elsősorban a központi idegrendszerben fejtik ki, de perifériás idegvégkészülékek opiát receptorain is hatnak. Az opiátok reumatológiai betegségekben való alkalmazását indokolatlan félelem övezte, azonban a szintetikusan előállított derivátumai jelentős sikereket értek el a fájdalomterápiák területén. A krónikus fájdalmakra felírt gyógyszerek között az NSAID-okhoz képest a második legtöbbet felírt orvosság.

Kortikoszteroidok

Az erősebb hatású szintetikus glukokortikoidok kifejlesztésével ezek a vegyületek a gyulladáscsökkentő és immunszuppresszív terápia alapvető részévé vált.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

A különböző okok miatti fájdalom komplex szemléletű kezelése mellett a FájdalomKözpont azzal is büszkélkedhet, hogy egy milliárdos árbevételű ...

Téma szakértői