Neuropátiás fájdalom

Neuropátiás fájdalom

2022.06.15 13:53

A neuropátiás fájdalom kialakulása komplex, jelenleg minden részletében még nem ismert folyamat.

Közérthetően, a neuropátiás fájdalmat az idegpályán lévő rendellenesség okozza, zavart keltve az idegi impulzusokban, melyeket az agy tévesen értelmez. Érintésre túlérzékenység tapasztalható, illetve sajgás, égető érzés formájában is jelentkezhet. Cukorbetegség okozta idegkárosodás gyakran okoz neuropátiás fájdalmat.

Sok esetben fertőzés okozza –mint például övsömör, ami az idegek gyulladását okozva posztherpetikus neuralgiát okoz. A példánál maradva, ez egy égő érzéssel jelentkező, idült, neuropátiás fájdalom, amely a fertőzött testrészen folyamatosan fennáll.

Szimpatikus reflex disztófiazsibbadás

A neuropátiás fájdalom egyik típusa, melyet izzadás és duzzanat kísér, vagy egyéb esetekben vérkeringési és szöveti elváltozásokat okoz (pl. csontritkulás). Az ízületek merevvé válnak, megnehezítve vagy ellehetetlenítve azok behajlítását, kinyújtását.

Kauzalgia

Egy fő ideg sérülését vagy betegségét követő szindróma. Tünete erős, égő fájdalom, duzzanatképződés, izzadás, vérellátási zavarok kísérik.

Diabéteszes neuropátia

A diabéteszes neuropátia gyakran érzéskiesést, túlérzékenységet, bizsergést okoz a végtagok törzstől távoli részein. A cukorbetegség egyik korai szövődménye a neuropátia, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. A beteg fájdalmakat, érzéketlenséget tapasztal.
A cukorbetegek egyharmadát, felét érintő neuropátia főbb tünetei:

Égő, viszkető, szúrásszerű, bizsergő érzés, mely az érintett ideg lefutása mentén jelentkezik. Előfordul, hogy csak átmeneti, de állandósulhat, mozgásra fokozódhat.
Érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység következtében még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet.
Gyengeség, érzéskiesés. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok akár a mozgásképtelenségig is elgyengülhetnek.

Kapcsolódó cikkünk

Fejfájás? 5 ok, ami miatt orvoshoz kell fordulni

Fejfájás? 5 ok, ami miatt orvoshoz kell fordulni

A fejfájás a leggyakoribb panasz, ami miatt ideggyógyászhoz fordulnak az emberek. Dr. Prinz Géza , a FájdalomKözpont neurológusa, infektológus, pszichiáter azokat a jeleket ...

Téma szakértői