Idegek nyomás alatt – fájhatnak, zsibbadhatnak a végtagok

Idegek nyomás alatt – fájhatnak, zsibbadhatnak a végtagok

2020.11.25 17:02

Ha a testben futó idegek valami miatt nyomás alá kerülnek, az fájdalmat, érzéketlenséget okozhat a kezekben, karokban, lábakban és más testrészekben is.  Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa az okokat és a kezelési lehetőségeket vette számba.

Mi vezethet az idegek összenyomatásához?

A nyomás alá került idegek az érintett testrészben okozhatnak tüneteket. Ha a nyomás az ideggyököt éri, az kisugárzó fájdalom forrása is lehet, melyet akár közel 1 méter távolságban érezhetünk az eredeti októl. Magát a nyomást számos tényező eredményezheti. Ilyen problémát okozhatnak a kézben, a karban a sokáig ismételt mozdulatsorok; a diabétesz, egyes kardiovaszkuláris betegségek pedig szintén növelhetik az idegek veszélyeztetettségét. Kockázati tényezőnek számít a várandósság, az elhízás, a pajzsmirigy alulműködés, az agyalapi mirigy rendellenességei. Ciszták, daganatok, vérrögök, a rossz testtartás, és az öregedéssel járó gerinc- és csigolya deformitások is vezethetnek az idegekre nehezedő nyomás fokozódásához.

Tünetek az egyes testrészekben

A nyaki, váll, könyök, kar, csukló idegi eredetű fájdalmai jól kezelhetők.Nyak, vállak

Ha a nyaki idegek kerülnek nyomás alá, az kisugározhat a vállakba is, éles, égő fájdalmat okozva a nyakban, karokban, különösen a fej elfordításakor vagy billentésekor. Ehhez kapcsolódhat még az izomgyengeség érzete, az érzéskiesések, illetve a kezekben, ujjakban jelentkező, nehezen leírható, bizsergő érzés.

Könyök

Az alkari alagút szindrómának is nevezett kórképben a perifériás idegek összenyomódása zsibbadás, fájdalom, izomgyengeség forrása lehet. Ezen idegek ínak, izmok, lüktető verőerek és csontok között futnak, melyek helyenként valóságos alagutat képeznek az ideg körül. Ha ezekben az alagutakban valami miatt fokozódik a nyomás, az idegek elektromos vezetőképessége romlik. A könyök magasságában kialakult nyomásos helyzetre a kezek gyengesége, az ujjakban érezhető zsibbadás, érzéketlenség, illetve az ujjak mozgatásának, koordinálásának nehézsége hívhatja fel a figyelmet.

Csukló

A csuklótáji alagút szindróma főként nőknél és időseknél gyakori rendellenesség, melyre az jellemző, hogy a kéz- és karfájdalom éjszaka súlyosbodik. Az égő, sokszor hirtelen fokozódó fájdalom olyan erős lehet, hogy ellehetetleníti a tárgyak megragadását, a betegek gyakran kiejtik a kezükből a dolgokat.

Lábak

Az alsó végtagok nyomásos eredetű, fájdalmas tünetegyüttesét isiász szindrómának – más néven ülőideg-gyulladásnak, ülőidegzsábának – nevezzük. Nevét az ember leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicusról kapta. Az isiász okai szerteágazónak, kopásos, elhasználódásos vagy gyulladásos csigolyaeltérések, porckorongsérv, csigolyák elcsúszása, összeroppanása mellett akár hasi, medencei tumoros folyamat is meghúzódhat a háttérben. A tomportájról a lábszárakig, vagy akár a lábujjakig húzódhat a fájdalom, amely izomgyengeséggel, járászavarral, a széklet és a vizelet indítási és visszatartási zavaraival, érzéskieséssel is társulhat.

Hasüreg

Ritkán, de előfordulhat, hogy a hasfal izomzatán áthaladó idegek kerülnek nyomás alá, éles fájdalmat okozva, amely köhögéskor, emelés és nyújtózás közben fokozódhat, és egyes esetekben kisugározhat a gerinc felé is.

Így lehet segíteni a fájdalmon

A helyi gyulladáscsökkentő injekció és a kollagén injekció is segíthet idegi fájdalmaknál.- Alagút szindrómák esetén első lépcsőben helyi kezeléssel, nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő krémekkel és gyógyszerekkel, jegeléssel, az adott ízület tehermentesítésével, fizioterápiával, gyógytornával érdemes próbálkozni. Tartós javulás általában nem képzelhető el életmódváltoztatás, több mozgás, a gyakran jelentős túlsúly leadása, a helyes testtartás megtanulása nélkül – ismerteti dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa.
Ha nagyon erős fájdalmat szeretnénk gyorsan csillapítani, hatékony megoldás lehet az érintett területet ellátó érzőideg lefutása mentén beadott, célzott, lokális gyulladáscsökkentő vagy érzéstelenítő injekció. Az esetek nagy részében a szteroidot is tartalmazó hatóanyag rövid időn belül csökkenti a gyulladást, és ezzel egyidejűleg a panaszokat, tüneteket is. Mindazonáltal tisztában kell lenni a kezelés határaival is. Gyakran már az első injekció megszünteti a fájdalmat, de az is előfordul, hogy a teljes javuláshoz újabb adag vagy adagok beadására van szükség, akár több héttel később. Egyes, krónikus esetekben kollagén injekció beadásával, lökéshullám terápiával próbálkoznak, de a súlyosabb, konzervatív kezelésre nem javuló esetekben műtéti úton kell felszabadítani a sínylődő ideget. 
 

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus

  • Specialitások:
    • Idegzsába (neuralgia),
    • Gerincből kiinduló fájdalmak
    • Neurológiai eredetű fájdalmak
    • Lumbago-ischias
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő lenne: Tavaly 12.27-én derült ki, hogy a bal lábamba isiász van. Kaptam injekciókúrát, most pedig fizikoterápiára járok. Már öt alkalmat letudtam. Még van öt alkalom. Sajnos időközben mindkét vállam, először a jobb váll könyökig, majd a bal vállam is megfájdult, most már mind a két vállam, azaz szinte az egész karom nagyon-nagyon fáj. Nem tudok hátra nyúlni, éjjel a takarót nem tudom magamra húzni, mert nincs bennük erő. A fizikoterápián azt mondták, hogy várjam meg még letelik a mostani kezelés, menjek vissza a reumára, majd adnak mindkét vállamra új kezelést. Az a helyzet, hogy most már annyira fájnak a kezeim, hogy marék számra eszem a fájdalomcsillapítót. Nekem ugyanis a kezem a munkaeszközöm. Ügyvédi Irodában dolgozom, asszisztensként. Várom szíves válaszát, hogy mit tehetnék most már minél hamarabb, mert a fájdalmat egyre nehezebben viselem. Köszönettel: Nagy Jánosné
    Tisztelt Hölgyem ,

    Először kérem konzultáljon az Önt kezelő Kollégával .

    A leírt rövid tunettan alapján a nyaki gerinc szelvény ( C - gerinc ) Nativ ( N ) MRI vizsgálat ill. neurológus konzilium is javasolt .

    Bovebbet mondani csak személyes vizit , kortortenet felvétel , és fizikális vizsgálat alapján tudok .

    Ezen leletek birtokában FK- ban többfajta biocompatibilis ( természetes hatoanyag tartalmú ) inj. @ egyeb kezelések is szoba jöhetnek , ezekről részletes információt a honlapunkon talál .
    ( Guna MD orvosi kollagen inj . kúra , PENS kezelés ).

    Amennyiben a jelen kezelések nem hoznak eredményt , és úgy dönt , várom konzultációra .

    Tisztelettel ,

    ARNOLD Dénes ARNOLD
    Nagy Jánosné

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empátia

    Dr. Kiss Csaba rendkívül empátikus orvos. Nemcsak hogy széles körű szakértelmet és tapasztalatot hoz a kezeléseibe, hanem igazán megérti a betegeit és törődik velük. Az orvosi konzultációin mindig időt szán a kérdéseimre és aggodalmaimra, és részletesen válaszol mindenre. Csak ajánlani tudom!
    Dr. Kiss Csaba PhD
    Dr. Kiss Csaba PhD
    reumatológus