Nyaki gerincsérv

Nyaki gerincsérv

2023.06.07

A nyaki gerincsérv főként a középkorúak betegsége, mely sokféle fájdalmat okozhat, de előfordulhat, hogy tünet nélkül jelentkezik. A fájdalom a nyak, a kar vagy a kéz területére is kisugározhat és néha a kar vagy a kéz zsibbadása, gyengesége is előfordulhat. Bár a nyaki gerincsérv eredhet valamilyen trauma vagy nyaksérülés következtében, a tünetek általában spontán kezdődnek. A nyaki porckorongsérv okozta nyak- vagy karfájdalom lehet rövid ideig tartó, de krónikussá válva hónapokig is eltarthat. Gyakori, hogy a fájdalom jön és megy, vagy bizonyos tevékenységek során különösen erős fellángolások jelentkeznek.


Nyaki gerincsérvvel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Hogyan keletkezik a nyaki gerincsérv?
Mik a nyaki gerincsérv tünetei?
Mi okozhat nyaki gerincsérvet?
Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni nyaki gerincsérv miatt?
Hogyan vizsgálják ki a nyaki gerincsérvet?
Hogyan kezelhető konzervatívan a nyaki gerincsérv?
Hogyan kezelhető műtéttel a nyaki gerincsérv?

Nyaki gerincsérvvel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Hogyan keletkezik a nyaki gerincsérv?

A nyaki gerinc 7 csigolyából és 6 porckorongból épül fel. Minden egyes nyaki porckorong a szomszédos csigolyák között helyezkedik el, feladata hogy tompítsa a csigolyatestek által kifejtett nyomást, és segítsen a nyak és a fej terheinek eloszlásában. A porckorongnak 2 alapvető összetevője van:Nyaki gerincsérv, Fájdalom Központ

 • Annulus fibrosus: Ez a szilárd külső réteg koncentrikus kollagénrostokból épül fel, amelyek elég erőssé teszik a porckorongot ahhoz, hogy megvédje a puha belső réteget. Az annulus fibrosus segít kezelni a gerinc nagy terheléseit és elnyelni az ütéseket.
 • Nucleus pulposus: Ez a gélszerű belső rész a mucoprotein gélben felfüggesztett rostok laza hálózata. A nucleus pulposus további párnázottságot és rugalmasságot biztosít a mozgásokhoz.

Nyaki gerincsérv akkor keletkezik, amikor a külső védőréteg egy része vagy az egésze beszakad, és a nucleus pulposus pedig a szakadásba szivárog. A nyaki gerincsérv általában akkor okozza a legnagyobb fájdalmat, amikor a gyulladásos fehérjéket tartalmazó nucleus pulposus kiboltosul a porckorongból és a közeli ideggyökért nyomás alá helyezi. Ez éles vagy sokkszerű fájdalmat okoz a nyakban, karban. Ritkábban a porckorongsérv a gerincvelőt is komprimálhatja, összenyomhatja.

Mi okozhat nyaki gerincsérvet?

A nyaki gerincsérv gyakori okai a következők:

 • A porckorong degenerációja az idő múlásával: Ahogy a porckorong öregszik, természetes módon veszít hidratáltságából, és kevésbé lesz rugalmas és tartós. Az alacsonyabb víztartalmú porckorongokban nagyobb valószínűséggel alakulnak ki repedések és szakadások.
 • Trauma: A gerincet érő közvetlen ütés a porckorong szakadását vagy sérvét okozhatja.

A nyaki gerincsérvnek más, kevésbé gyakori okai is lehetnek, például kötőszöveti rendellenességek vagy a gerinc egyéb rendellenességei.

Mik a nyaki gerincsérv tünetei?

A nyaki gerincsérv konkrét tünetei nagymértékben függenek a gerincsérv magasságától. Az alapján adható meg, hogy hol jelentkezik, hova sugároz ki a fájdalom, illetve, ha okoz bénulást, akkor hol. A nyaki gerincsérv tünetei általánosságban:

 • Nyaki fájdalom: Ez a fájdalom jellemzően a nyak hátsó vagy oldalsó része felé érződik. Az enyhe fájdalomtól kezdve, amely érintésre érzékenynek tűnik, egészen az éles vagy égő fájdalomig terjedhet.
 • Radikuláris fájdalom: Ez a fájdalom a nyakban lévő becsípődött idegből a vállba, a karba, a kézbe vagy az ujjakba sugározhat. Néha forrónak vagy áramütésszerűnek érezhető.
 • Nyaki radikulopátia: A becsípődött ideg vagy ideggyökgyulladás zsibbadást, gyengeséget is okozhat, amely lesugározhat a vállba, a karba, a kézbe, az ujjakba.
 • Nyakmerevség: A nyaki porckorongsérv okozta fájdalom és gyulladás korlátozhat bizonyos nyaki mozgásokat és csökkentheti a mozgástartományt.

A tünetek bizonyos fejtartások (például az egyik oldalra csavarodás vagy a fej előre billentése) vagy tevékenységek esetén súlyosbodhatnak. A porckorongsérv okozta fájdalom fellángolhat például sportolás vagy nehéz súly emelése közben.

Ha a nyaki porckorongsérv miatt a gerincvelő összenyomódik vagy begyullad, a következő jelek és tünetek jelentkezhetnek:

Ezen jelek vagy tünetek bármelyike azonnali orvosi ellátást igényel!

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni nyaki gerincsérv miatt?

A nyaki gerincsérv egy nagyon veszélyes és azonnali ellátást igénylő szövődményt okozhat: az idegek összenyomását. Ez ritkán alakul ki ugyan nyaki gerincsérv kapcsán, de ha egy nyaki ideggyökér beszorul vagy begyullad, bizsergés, zsibbadás, gyengeség alakulhat ki a karban. Hasonlóképpen, ha a gerincvelőt összenyomja vagy begyullad a nyaki gerincsérv, járási, koordinációs és csökkent hólyag- vagy bélszabályozási problémák jelentkezhetnek. Az ilyen típusú neurológiai hiányosságok azonnali orvosi ellátást igényelnek, így megakadályozható azok súlyosbodása vagy maradandóvá válása.

Kapcsolódó cikkünk

Így kezelhető a reggeli merevség reumatoid artritisz esetén

Így kezelhető a reggeli merevség reumatoid artritisz esetén

A reumatoid artritisz egy autoimmun betegség, amelynek egyik jellemző tünete a kéz, az ujjak, a csukló szimmetrikus merevedése, bedagadása. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a ...

Hogyan vizsgálják ki a nyaki gerincsérvet?

A nyaki gerincsérv pontos diagnózisának felállítása általában 3 lépésből áll:

 • Anamnézis felvétel: A páciens kórtörténetét áttekintjük, beleértve a krónikus állapotokat, korábbi sérüléseket, illetve a hát- vagy nyaki fájdalmakat. Meghallgatjuk a jelenlegi tüneteket, a fájdalom pontos helyét, kisugárzását.
 • Fizikális vizsgálat: A nyak tapintása során meg lehet keresni a duzzanatot, érzékenységet vagy fájdalmat mutató területeket. A nyak mozgástartománya is ellenőrizhető, valamint a karok neurológiai hiányosságaira utaló jelek, például a reflexekkel kapcsolatos problémákat is.
 • Képalkotó vizsgálat: A képalkotó vizsgálat megmutathatja, hogy egy porckorong elkezdett-e ellaposodni vagy a normális helyéről elmozdulni. Az MRI a lágyrészek kiváló minőségű megjelenítése miatt a porckorongsérv megtekintésének előnyös módszere. Ha az MRI nem jöhet szóba, CT vagy CT myelogram is készülhet.

Hogyan kezelhető konzervatívan a nyaki gerincsérv?

A legtöbb esetben a nyaki gerincsérv okozta fájdalom sikeresen kezelhető nem sebészeti kezelésekkel, például vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, a nyak erősítésére és nyújtására szolgáló fizikoterápiával, jég- vagy hőpakolásokkal és a fájdalmas mozgások elkerülésével. Esetenként szájon át szedhető szteroidokra vagy epidurális vagy szelektív ideggyökér-injekcióra lehet szükség a fájdalom csillapítása és a rehabilitáció elősegítése érdekében. A nyaki porckorongsérv általában akkor a legfájdalmasabb, amikor először kialakul, vagy időszakos fellángolások során, például valamilyen tevékenység közben. A pihenés és a fent felsorolt kezelések általában segítenek a nyaki gerincsérv fájdalmának enyhítésében. Ahogy a fájdalom csökken, az aktivitási szintek ismét növelhetők.

Konzervatív kezelési lehetőségek nyaki gerincsérv esetén:

 • Gyógyszerek: Az NSAID-ok segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Ha nem csillapítják kellően a fájdalmat az orvos egyre erősebb gyógyszereket írhat fel.
 • Fizikoterápia: A nyak erősítése és nyújtása segíthet abban, hogy az ellenállóbbá váljon a fájdalommal szemben.
 • Injekciók: Ha a szájon át szedhető gyógyszerek és a fizikoterápia nem nyújtanak elegendő fájdalomcsillapítást a nyaki gerincsérv esetén, akkor terápiás injekciókat lehet alkalmazni. A nyaki gerincsérv esetén alkalmazott injekció célja, hogy a gyógyszert közvetlenül oda juttassa, ahová kell, anélkül, hogy a gerincben lévő kritikus struktúrákat, például ideggyököket, ereket vagy a gerincvelőt károsítaná. A nyaki porckorongsérv két gyakori injekciója a nyaki epidurális szteroid injekció és a szelektív ideggyökér injekció.
 • Jég- vagy hőterápia: A jég alkalmazása 15 vagy 20 percig egyszerre segíthet a gyulladás csökkentésében és a fájdalom enyhítésében.
 • Nyaki húzás: A cél a porckorongokra és az ideggyökerekre nehezedő nyomás csökkentése, mely egyeseknél fájdalomcsillapító hatású, míg másoknál nem.
 • Masszázsterápia: A gyengéd masszázs némi enyhülést hozhat azáltal, hogy segít az izmok fellazításában, a véráramlás fokozásában és a relaxáció elősegítésében. Ha a masszázs súlyosbítja a fájdalmat, azonnal hagyja abba.

A nyaki porckorongsérv fájdalmára egyéb kezelések is rendelkezésre állnak, és egyesek számára enyhülést hozhatnak, beleértve a transzkután elektromos idegstimulációt (TENS), az akupunktúrát, a meditációt és másokat. Ha a neurológiai hiányosságok tovább romlanak - például a kar zsibbadása vagy gyengesége fokozódik -, akkor műtétre is sor kerülhet.

Hogyan kezelhető műtéttel a nyaki gerincsérv?

A legtöbb nyaki gerincsérv okozta karfájás nem sebészeti kezeléssel és fájdalomcsillapítással hetek vagy néhány hónap alatt megszűnik. Ha azonban a fájdalom 6-12 hétnél tovább tart, vagy ha a fájdalom és a fogyatékosság súlyos és nem reagál a nem sebészeti kezelésekre, a gerincműtétre lehet szükség. A nyaki gerincsérv műtétjének célja a sérült porckorong eltávolítása és az ideggyökér vagy a gerincvelő dekompressziójának biztosítása. Ez az eljárás enyhítheti a kisugárzó fájdalmat, és megakadályozhatja a neurológiai hiányosságok kialakulását.

Ha a műtét előtt karfájdalom volt jelen, az általában viszonylag gyorsan elmúlik a beavatkozás után. A nyakfájás hosszabb időbe telhet, amíg megszűnik, különösen azon a területen vagy annak közelében, ahol a beavatkozást végezték. A kar zsibbadása vagy gyengesége hetekig, hónapokig vagy tovább is eltarthat. A nyaki gerincsérv okozta ideggyökér-sérülés súlyosságától függően a műtét után tartósan fennmaradhat némi karfájdalom, gyengeség vagy zsibbadás. A műtét után a legtöbb gerincsebész nyakmerevítőt ír elő, illetve arra kéri betegét, hogy korlátozza a tevékenységeit.

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

 • Specialitások: