Nyaki gerincsérv

Nyaki gerincsérv

2023.06.07 11:21

A nyaki gerincsérv főként a középkorúak betegsége, mely sokféle fájdalmat okozhat, de előfordulhat, hogy tünet nélkül jelentkezik. A fájdalom a nyak, a kar vagy a kéz területére is kisugározhat és néha a kar vagy a kéz zsibbadása, gyengesége is előfordulhat. Bár a nyaki gerincsérv eredhet valamilyen trauma vagy nyaksérülés következtében, a tünetek általában spontán kezdődnek. A nyaki porckorongsérv okozta nyak- vagy karfájdalom lehet rövid ideig tartó, de krónikussá válva hónapokig is eltarthat. Gyakori, hogy a fájdalom jön és megy, vagy bizonyos tevékenységek során különösen erős fellángolások jelentkeznek.


Nyaki gerincsérvvel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Hogyan keletkezik a nyaki gerincsérv?
Mik a nyaki gerincsérv tünetei?
Mi okozhat nyaki gerincsérvet?
Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni nyaki gerincsérv miatt?
Hogyan vizsgálják ki a nyaki gerincsérvet?
Hogyan kezelhető konzervatívan a nyaki gerincsérv?
Hogyan kezelhető műtéttel a nyaki gerincsérv?

Nyaki gerincsérvvel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Hogyan keletkezik a nyaki gerincsérv?

A nyaki gerinc 7 csigolyából és 6 porckorongból épül fel. Minden egyes nyaki porckorong a szomszédos csigolyák között helyezkedik el, feladata hogy tompítsa a csigolyatestek által kifejtett nyomást, és segítsen a nyak és a fej terheinek eloszlásában. A porckorongnak 2 alapvető összetevője van:Nyaki gerincsérv, Fájdalom Központ

 • Annulus fibrosus: Ez a szilárd külső réteg koncentrikus kollagénrostokból épül fel, amelyek elég erőssé teszik a porckorongot ahhoz, hogy megvédje a puha belső réteget. Az annulus fibrosus segít kezelni a gerinc nagy terheléseit és elnyelni az ütéseket.
 • Nucleus pulposus: Ez a gélszerű belső rész a mucoprotein gélben felfüggesztett rostok laza hálózata. A nucleus pulposus további párnázottságot és rugalmasságot biztosít a mozgásokhoz.

Nyaki gerincsérv akkor keletkezik, amikor a külső védőréteg egy része vagy az egésze beszakad, és a nucleus pulposus pedig a szakadásba szivárog. A nyaki gerincsérv általában akkor okozza a legnagyobb fájdalmat, amikor a gyulladásos fehérjéket tartalmazó nucleus pulposus kiboltosul a porckorongból és a közeli ideggyökért nyomás alá helyezi. Ez éles vagy sokkszerű fájdalmat okoz a nyakban, karban. Ritkábban a porckorongsérv a gerincvelőt is komprimálhatja, összenyomhatja.

Mi okozhat nyaki gerincsérvet?

A nyaki gerincsérv gyakori okai a következők:

 • A porckorong degenerációja az idő múlásával: Ahogy a porckorong öregszik, természetes módon veszít hidratáltságából, és kevésbé lesz rugalmas és tartós. Az alacsonyabb víztartalmú porckorongokban nagyobb valószínűséggel alakulnak ki repedések és szakadások.
 • Trauma: A gerincet érő közvetlen ütés a porckorong szakadását vagy sérvét okozhatja.

A nyaki gerincsérvnek más, kevésbé gyakori okai is lehetnek, például kötőszöveti rendellenességek vagy a gerinc egyéb rendellenességei.

Mik a nyaki gerincsérv tünetei?

A nyaki gerincsérv konkrét tünetei nagymértékben függenek a gerincsérv magasságától. Az alapján adható meg, hogy hol jelentkezik, hova sugároz ki a fájdalom, illetve, ha okoz bénulást, akkor hol. A nyaki gerincsérv tünetei általánosságban:

 • Nyaki fájdalom: Ez a fájdalom jellemzően a nyak hátsó vagy oldalsó része felé érződik. Az enyhe fájdalomtól kezdve, amely érintésre érzékenynek tűnik, egészen az éles vagy égő fájdalomig terjedhet.
 • Radikuláris fájdalom: Ez a fájdalom a nyakban lévő becsípődött idegből a vállba, a karba, a kézbe vagy az ujjakba sugározhat. Néha forrónak vagy áramütésszerűnek érezhető.
 • Nyaki radikulopátia: A becsípődött ideg vagy ideggyökgyulladás zsibbadást, gyengeséget is okozhat, amely lesugározhat a vállba, a karba, a kézbe, az ujjakba.
 • Nyakmerevség: A nyaki porckorongsérv okozta fájdalom és gyulladás korlátozhat bizonyos nyaki mozgásokat és csökkentheti a mozgástartományt.

A tünetek bizonyos fejtartások (például az egyik oldalra csavarodás vagy a fej előre billentése) vagy tevékenységek esetén súlyosbodhatnak. A porckorongsérv okozta fájdalom fellángolhat például sportolás vagy nehéz súly emelése közben.

Ha a nyaki porckorongsérv miatt a gerincvelő összenyomódik vagy begyullad, a következő jelek és tünetek jelentkezhetnek:

Ezen jelek vagy tünetek bármelyike azonnali orvosi ellátást igényel!

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni nyaki gerincsérv miatt?

A nyaki gerincsérv egy nagyon veszélyes és azonnali ellátást igénylő szövődményt okozhat: az idegek összenyomását. Ez ritkán alakul ki ugyan nyaki gerincsérv kapcsán, de ha egy nyaki ideggyökér beszorul vagy begyullad, bizsergés, zsibbadás, gyengeség alakulhat ki a karban. Hasonlóképpen, ha a gerincvelőt összenyomja vagy begyullad a nyaki gerincsérv, járási, koordinációs és csökkent hólyag- vagy bélszabályozási problémák jelentkezhetnek. Az ilyen típusú neurológiai hiányosságok azonnali orvosi ellátást igényelnek, így megakadályozható azok súlyosbodása vagy maradandóvá válása.

Kapcsolódó cikkünk

Így lehet csökkenteni az isiász okozta fájdalmat

Így lehet csökkenteni az isiász okozta fájdalmat

Féloldali fájdalom a derékban, a csípőben, a lábban? Zsibbadás, gyengeség a lábfejben? Sok esetben ilyen tünetek utalnak az isiászra, amit feltétlenül ki kell ...

Hogyan vizsgálják ki a nyaki gerincsérvet?

A nyaki gerincsérv pontos diagnózisának felállítása általában 3 lépésből áll:

 • Anamnézis felvétel: A páciens kórtörténetét áttekintjük, beleértve a krónikus állapotokat, korábbi sérüléseket, illetve a hát- vagy nyaki fájdalmakat. Meghallgatjuk a jelenlegi tüneteket, a fájdalom pontos helyét, kisugárzását.
 • Fizikális vizsgálat: A nyak tapintása során meg lehet keresni a duzzanatot, érzékenységet vagy fájdalmat mutató területeket. A nyak mozgástartománya is ellenőrizhető, valamint a karok neurológiai hiányosságaira utaló jelek, például a reflexekkel kapcsolatos problémákat is.
 • Képalkotó vizsgálat: A képalkotó vizsgálat megmutathatja, hogy egy porckorong elkezdett-e ellaposodni vagy a normális helyéről elmozdulni. Az MRI a lágyrészek kiváló minőségű megjelenítése miatt a porckorongsérv megtekintésének előnyös módszere. Ha az MRI nem jöhet szóba, CT vagy CT myelogram is készülhet.

Hogyan kezelhető konzervatívan a nyaki gerincsérv?

A legtöbb esetben a nyaki gerincsérv okozta fájdalom sikeresen kezelhető nem sebészeti kezelésekkel, például vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, a nyak erősítésére és nyújtására szolgáló fizikoterápiával, jég- vagy hőpakolásokkal és a fájdalmas mozgások elkerülésével. Esetenként szájon át szedhető szteroidokra vagy epidurális vagy szelektív ideggyökér-injekcióra lehet szükség a fájdalom csillapítása és a rehabilitáció elősegítése érdekében. A nyaki porckorongsérv általában akkor a legfájdalmasabb, amikor először kialakul, vagy időszakos fellángolások során, például valamilyen tevékenység közben. A pihenés és a fent felsorolt kezelések általában segítenek a nyaki gerincsérv fájdalmának enyhítésében. Ahogy a fájdalom csökken, az aktivitási szintek ismét növelhetők.

Konzervatív kezelési lehetőségek nyaki gerincsérv esetén:

 • Gyógyszerek: Az NSAID-ok segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Ha nem csillapítják kellően a fájdalmat az orvos egyre erősebb gyógyszereket írhat fel.
 • Fizikoterápia: A nyak erősítése és nyújtása segíthet abban, hogy az ellenállóbbá váljon a fájdalommal szemben.
 • Injekciók: Ha a szájon át szedhető gyógyszerek és a fizikoterápia nem nyújtanak elegendő fájdalomcsillapítást a nyaki gerincsérv esetén, akkor terápiás injekciókat lehet alkalmazni. A nyaki gerincsérv esetén alkalmazott injekció célja, hogy a gyógyszert közvetlenül oda juttassa, ahová kell, anélkül, hogy a gerincben lévő kritikus struktúrákat, például ideggyököket, ereket vagy a gerincvelőt károsítaná. A nyaki porckorongsérv két gyakori injekciója a nyaki epidurális szteroid injekció és a szelektív ideggyökér injekció.
 • Jég- vagy hőterápia: A jég alkalmazása 15 vagy 20 percig egyszerre segíthet a gyulladás csökkentésében és a fájdalom enyhítésében.
 • Nyaki húzás: A cél a porckorongokra és az ideggyökerekre nehezedő nyomás csökkentése, mely egyeseknél fájdalomcsillapító hatású, míg másoknál nem.
 • Masszázsterápia: A gyengéd masszázs némi enyhülést hozhat azáltal, hogy segít az izmok fellazításában, a véráramlás fokozásában és a relaxáció elősegítésében. Ha a masszázs súlyosbítja a fájdalmat, azonnal hagyja abba.

A nyaki porckorongsérv fájdalmára egyéb kezelések is rendelkezésre állnak, és egyesek számára enyhülést hozhatnak, beleértve a transzkután elektromos idegstimulációt (TENS), az akupunktúrát, a meditációt és másokat. Ha a neurológiai hiányosságok tovább romlanak - például a kar zsibbadása vagy gyengesége fokozódik -, akkor műtétre is sor kerülhet.

Hogyan kezelhető műtéttel a nyaki gerincsérv?

A legtöbb nyaki gerincsérv okozta karfájás nem sebészeti kezeléssel és fájdalomcsillapítással hetek vagy néhány hónap alatt megszűnik. Ha azonban a fájdalom 6-12 hétnél tovább tart, vagy ha a fájdalom és a fogyatékosság súlyos és nem reagál a nem sebészeti kezelésekre, a gerincműtétre lehet szükség. A nyaki gerincsérv műtétjének célja a sérült porckorong eltávolítása és az ideggyökér vagy a gerincvelő dekompressziójának biztosítása. Ez az eljárás enyhítheti a kisugárzó fájdalmat, és megakadályozhatja a neurológiai hiányosságok kialakulását.

Ha a műtét előtt karfájdalom volt jelen, az általában viszonylag gyorsan elmúlik a beavatkozás után. A nyakfájás hosszabb időbe telhet, amíg megszűnik, különösen azon a területen vagy annak közelében, ahol a beavatkozást végezték. A kar zsibbadása vagy gyengesége hetekig, hónapokig vagy tovább is eltarthat. A nyaki gerincsérv okozta ideggyökér-sérülés súlyosságától függően a műtét után tartósan fennmaradhat némi karfájdalom, gyengeség vagy zsibbadás. A műtét után a legtöbb gerincsebész nyakmerevítőt ír elő, illetve arra kéri betegét, hogy korlátozza a tevékenységeit.

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

 • Specialitások: