Gerincsérv – mozgás, akár műtét helyett is

Gerincsérv – mozgás, akár műtét helyett is

FájdalomKözpont.hu Létrehozva: 2021.07.28 Módosítva: 2021.07.28

A porckorongsérv, avagy gerincsérv szinte népbetegségnek számít, és aki átélte, tudja, hogy megkeserítheti a mindennapokat. Kéri Zsófia, a FájdalomKözpont gyógytornász- manuálterapeutája az orvosi kezeléssel párhuzamosan, a műtéten kívüli segítség lehetőségeiről beszélt.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

A csigolyák között található porckorongok körkörös gyűrűkből épülnek fel, belülről kocsonyás anyag alkotja őket. Speciális felépítésüknek köszönhetően képesek a porckorongok biztosítani a gerinc rugalmasságát, teherbíró képességét, hajlékonyságát, és képesek csillapítani a gerincre ható erőket.
A gerincsérv kezelésében alapvető a gyógytorna.Az idő előre haladtával a porckorongok víztartalma csökken, ennek következményeképp pedig mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong ráadásul könnyebben megsérülhet, a hirtelen, nagy terhelésre (rossz mozdulat, nagy súly emelése, bemelegítés nélküli, intenzív edzés vagy hosszú távú fokozott, ismétlődő, nem megfelelően kivitelezett megerőltetés) a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag elvándorolhat és kialakulhat a porckorongsérv. Bármilyen szokatlan, de a mozgásszegény, ülő életmód is, de az álló helyzetű életmód is a gerincsérv rizikófaktorai közé tartozik. 
A porckorongsérv különféle fájdalmakat okoz, akár kiszakad, akár nem. Előfordulhatnak kisugárzó panaszok is, nyaki sérv esetében a karokba, ágyéki sérvnél a lábakba, de a legkülönbözőbb jelei lehetnek a sérvnek (egy szimpla derékfájdalomtól, vagy nyaki mozgás beszűkülésig, amit gyakran „elaludt nyak” tünetként lehet érzékelni A tünetek néha csak lassan alakulnak ki. Sok esetben neurológiai panaszok is jelentkezhetnek, mint a végtagok izmainak gyengülése, mozgás beszűkülések, érzészavarok (zsibbadás, érzéskiesés), a legsúlyosabb esetben pedig a széklet és vizeletürítés kontrolljának zavara is megjelenhet.

Így segíthet a gyógytorna

Gerincsérv gyanúja esetén elsődleges az orvosi kivizsgálás, amelynek része a képalkotás is, hiszen egyértelmű diagnózis csak így állítható fel. Ennek tudatában döntheti el az orvos, hogy milyen kezelés válhat be. Az egyik legfontosabb cél a gerincsérvvel járó erős fájdalom csillapítása, ezen kívül pedig meg kell szüntetni azt az állapotot, amelyben a kitüremkedett porckorong nyomás alatt tartja a mellette futó idegeket. Erre ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre, a gyógytornától a lökéshullám kezelésen keresztül az injekciós kúrákig, végső soron a műtétig.
Gyógytornász, manuálterapeuta rengeteget segíthet a gerincsérv kezelésében.- Magát a fájdalomcsillapítást sokaknak a gyógytornakezelések eredményezik, mert számos esetben egy gyulladáscsökkentő kúra nem fogja megszüntetni a tüneteket. A fájdalom hatékony csökkentésében tehát nagy szerepet játszanak a gyógytorna gyakorlatok, a fizioterápia, a manuálterápia - ezek nagyon fontos eszközök a porckorongsérvből való felépülésben, sőt már a megelőzésben is. A személyre szabott mozgássorok megerősítik a gerinc menti mély izmokat és csökkentik a gerincoszlopra nehezedő nyomást. Ezen felül hozzájárulnak a gerinc mobilitásához, hosszútávon pedig csökkentik a kiújulás esélyét a gerinc más szakaszain– ismerteti Kéri Zsófia, a FájdalomKözpont gyógytornász- manuálterapeutája. - Ugyanakkor az is fontos, mikor kezd a páciens újra mozogni és visszatérni az aktív életvitelhez. Csak lassan, fokozatosan szabad növelni az aktivitási szintet, ebben az orvos és a gyógytornász tudnak iránymutatást adni. Megfelelően felépített, időben elkezdett és rendszeresen végzett gyógytorna segítségével akár a műtét is elkerülhető lehet.

Milyen mozgás ajánlott, mi kerülendő?

- Mindenképpen személyre szabottan kell meghatározni a mozgástípusokat! Ha valamilyen sportot már űzünk, akkor sem mindegy, hogy ott miként végezzük a mozdulatokat. Sérüléseket nagy eséllyel el lehet kerülni, ha gyógytornán egyénre szabottan kialakítjuk/megerősítjük a testtudatot. Amint a páciens megtanulja a kontrollált, helyesen végzett izom aktivitásokat/megfeszítéseket, úgy azt direkt feladatokkal adaptáljuk a megfelelő sporthoz – hangsúlyozza a szakember. - Porckorongsérv és más gerincproblémák esetén a gyógytorna mellett ideális mozgástípus lehet a jóga, az úszás, a gyaloglás és a kerékpározás (akár fekvő kerékpáron) – minden esetben a kezelőorvossal és a gyógytornásszal egyeztetve.                                                                                   

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu) 

Téma szakértői

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató
Leiti Renáta

Leiti Renáta

gyógytornász-fizioterapeuta
Dr. Selyem Réka MSc

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor nő/úr,

Édesapámat gerincsérvvel kezelik, Neodolpasse infúziós oldatot kap 5 alkalommal. Én külföldön élek Dán orvossal beszéltem erről, aki szerint azonnal állítsuk le a kezelést, minthogy szívritmus zavara van illetve átesett egy szívkoszorúér műtéten, ezért a diklofenák tartalmú infúzió veszélyeztetheti őt... Jelenleg 2x volt kezelésen. Szeretném tudni az Ön véleményét valamint milyen megoldás tanácsol a gyógyítására ebben a helyzetben. Köszönettel, Beatrix

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc Fájdalom specialista
Tisztelt Hölgyem ,


Az Ön által a NEODOLPASSE INFUZIO alkalmazása kapcsán a leirt esetben felvetett esetleges mellékhatások és gyógyszerkölcsönhatások ( ún. gyógyszer- interakciók ) kérdésében véleményem szerint az operáló szivsebesznek vagy kardiologusnak kell döntenie, Édesapjának a jelenlegi klinika státusa ill. leleteinek birtokában.

Klinikánkon - a komplex konzervativ kezelések során - alkalmazunk más tîpusú fájdalomcsillapító, porcerôsitő, gyulladascsokkentő eljárásokat is a gerincsérv kezelésére.

A leírtak alapján ha szükséges, kérem fáradjanak be a Klinikánkra az orvosi dokumentáciokkal konzultációra a rendelési időmben :
H, Cs: du.

Tisztelettel ,


DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Sebész szakorvos
Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Poszt COVID panaszok - mit tehetünk az ízületi- és izomfájdalmakkal?

Poszt COVID panaszok - mit tehetünk az ízületi- és izomfájdalmakkal?

A koronavírus fertőzés utáni ízületi- és izomfájdalmaknak sokszor csak a betegség alatti mozgáshiány az oka, de néhány esetben a komoly fájdalmak és a mozgásbeszűkülés nem oldódik meg magától. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Mire jó az onkológiai fájdalomcsillapítási terv?

Mire jó az onkológiai fájdalomcsillapítási terv?

A daganatos betegséggel járó fájdalom mindenkinél más és más, de egy jól felépített fájdalomcsillapítási tervvel lehetőség nyílik a leghatékonyabb és szükség szerint változó enyhítésre. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról beszélt, milyen kérdéseket érdemes végiggondolni a hatékony fájdalomcsillapításhoz.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat