Gerincsérv – mozgás, akár műtét helyett is

Gerincsérv – mozgás, akár műtét helyett is

2023.05.31 09:34

A porckorongsérv, avagy gerincsérv szinte népbetegségnek számít, és aki átélte, tudja, hogy megkeserítheti a mindennapokat. Kéri Zsófia, a FájdalomKözpont gyógytornász- manuálterapeutája az orvosi kezeléssel párhuzamosan, a műtéten kívüli segítség lehetőségeiről beszélt.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

A csigolyák között található porckorongok körkörös gyűrűkből épülnek fel, belülről kocsonyás anyag alkotja őket. Speciális felépítésüknek köszönhetően képesek a porckorongok biztosítani a gerinc rugalmasságát, teherbíró képességét, hajlékonyságát, és képesek csillapítani a gerincre ható erőket.
A gerincsérv kezelésében alapvető a gyógytorna.Az idő előre haladtával a porckorongok víztartalma csökken, ennek következményeképp pedig mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong ráadásul könnyebben megsérülhet, a hirtelen, nagy terhelésre (rossz mozdulat, nagy súly emelése, bemelegítés nélküli, intenzív edzés vagy hosszú távú fokozott, ismétlődő, nem megfelelően kivitelezett megerőltetés) a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag elvándorolhat és kialakulhat a porckorongsérv. Bármilyen szokatlan, de a mozgásszegény, ülő életmód is, de az álló helyzetű életmód is a gerincsérv rizikófaktorai közé tartozik. 
A porckorongsérv különféle fájdalmakat okoz, akár kiszakad, akár nem. Előfordulhatnak kisugárzó panaszok is, nyaki sérv esetében a karokba, ágyéki sérvnél a lábakba, de a legkülönbözőbb jelei lehetnek a sérvnek (egy szimpla derékfájdalomtól, vagy nyaki mozgás beszűkülésig, amit gyakran „elaludt nyak” tünetként lehet érzékelni A tünetek néha csak lassan alakulnak ki. Sok esetben neurológiai panaszok is jelentkezhetnek, mint a végtagok izmainak gyengülése, mozgás beszűkülések, érzészavarok (zsibbadás, érzéskiesés), a legsúlyosabb esetben pedig a széklet és vizeletürítés kontrolljának zavara is megjelenhet.

Így segíthet a gyógytorna

Gerincsérv gyanúja esetén elsődleges az orvosi kivizsgálás, amelynek része a képalkotás is, hiszen egyértelmű diagnózis csak így állítható fel. Ennek tudatában döntheti el az orvos, hogy milyen kezelés válhat be. Az egyik legfontosabb cél a gerincsérvvel járó erős fájdalom csillapítása, ezen kívül pedig meg kell szüntetni azt az állapotot, amelyben a kitüremkedett porckorong nyomás alatt tartja a mellette futó idegeket. Erre ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre, a gyógytornától a lökéshullám kezelésen keresztül az injekciós kúrákig, végső soron a műtétig.
Gyógytornász, manuálterapeuta rengeteget segíthet a gerincsérv kezelésében.- Magát a fájdalomcsillapítást sokaknak a gyógytornakezelések eredményezik, mert számos esetben egy gyulladáscsökkentő kúra nem fogja megszüntetni a tüneteket. A fájdalom hatékony csökkentésében tehát nagy szerepet játszanak a gyógytorna gyakorlatok, a fizioterápia, a manuálterápia - ezek nagyon fontos eszközök a porckorongsérvből való felépülésben, sőt már a megelőzésben is. A személyre szabott mozgássorok megerősítik a gerinc menti mély izmokat és csökkentik a gerincoszlopra nehezedő nyomást. Ezen felül hozzájárulnak a gerinc mobilitásához, hosszútávon pedig csökkentik a kiújulás esélyét a gerinc más szakaszain– ismerteti Kéri Zsófia, a FájdalomKözpont gyógytornász- manuálterapeutája. - Ugyanakkor az is fontos, mikor kezd a páciens újra mozogni és visszatérni az aktív életvitelhez. Csak lassan, fokozatosan szabad növelni az aktivitási szintet, ebben az orvos és a gyógytornász tudnak iránymutatást adni. Megfelelően felépített, időben elkezdett és rendszeresen végzett gyógytorna segítségével akár a műtét is elkerülhető lehet.

Milyen mozgás ajánlott, mi kerülendő?

- Mindenképpen személyre szabottan kell meghatározni a mozgástípusokat! Ha valamilyen sportot már űzünk, akkor sem mindegy, hogy ott miként végezzük a mozdulatokat. Sérüléseket nagy eséllyel el lehet kerülni, ha gyógytornán egyénre szabottan kialakítjuk/megerősítjük a testtudatot. Amint a páciens megtanulja a kontrollált, helyesen végzett izom aktivitásokat/megfeszítéseket, úgy azt direkt feladatokkal adaptáljuk a megfelelő sporthoz – hangsúlyozza a szakember. - Porckorongsérv és más gerincproblémák esetén a gyógytorna mellett ideális mozgástípus lehet a jóga, az úszás, a gyaloglás és a kerékpározás (akár fekvő kerékpáron) – minden esetben a kezelőorvossal és a gyógytornásszal egyeztetve.                                                                                   

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu) 

Téma szakértője

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr Úr! Kezdödö gerinc sérvem van. Fáj baloldalt a derekam és a fenekem a háziorvos mideton és donalgit irt fel de nem használ.A járásomat megnehezíti a fájdalom és a munkámat is. Mit tetszik ajánlani hova forduljak a panaszomék? 6hete kaptam orvosi kollagén inekciot az segíted. Mién sürün lehet kérni azt a kezelést.Tisztelettel Eszter!
Tisztelt Hölgyem ,

Javaslom készüljön a Lumbalis - gerinc szakaszról egy ún. nativ ( N ) MRI a pontos kórisme megállapítása miatt .
Az orvosi kollagén - Guna MD - injekció kúrát a protokoll szerint 6- 8 hétig kell alkalmazni , célzottan, heti 1 alkalommal, mi is így adjuk Fájdalomközpontunkban .

Nagyon fontos - az akut szak után - a szakember irányításával végzett Szegment stabilizáló gyógytorna is , addig fizikai kímélet @ de- kompressziós derék öv viselése javasolt.

Tisztelettel,

ARNOLD D. ARNOLD

Eszter

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Melinda

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta gyógytornászt csak ajánlani
tudom, mert teljesen személyre szabott, kifejezetten hatékony
gyógytornákat tart, mindig az aktuális problémához igazítja az
óráit és emellett nagyon kedves és empatikus.
Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta
Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta
Gyógytornász