Mit lehet tenni, ha lumbágó okozza a derékfájást?

Mit lehet tenni, ha lumbágó okozza a derékfájást?

2023.05.31 09:34

A derékfájdalom olyan gyakori tünet, hogy alig van felnőtt, aki ne élte volna át valaha, egyes felmérések szerint ötből négyen biztosan. Sokan ilyenkor felemlegetik a lumbágót, holott ez csak az egyik, bár nem ritka oka lehet az alsó háti szakasz fájdalmának. Dr. Páll Zoltántól, a FájdalomKözpont sebészétől, traumatológus, sportorvostól megtudhatjuk, mit is jelent pontosan a lumbágó és hogyan lehet kezelni a problémát. 

A lumbágó pontos oka gyakran ismeretlen

A lumbágó jellegzetes tünete az erős, egyik oldali derékfájdalom.A szinte népbetegségnek nevezhető problémát, vagyis a derékfájást magát valóban szokás lumbágónak is nevezni. Ez az a fajta fájdalom, amely rendkívül heves fájdalom-érzetet okoz, ugyanis szinte minden mozdulatnál belenyilall a deréktájba a gyötrő érzés. A lumbágó okai a gerincet mozgató és összetartó izomzat, kötő- és támasztószövetek mikrosérülései, amelynek következtében steril gyulladás alakul ki. A konkrét kiváltó okot az esetek háromnegyed részében nem sikerül kideríteni, bár előfordul, hogy valamilyen eseményhez köti a panasz megjelenését a páciens.
- Az állandóan jelenlévő, időnként felerősödő, de gyakran panaszt nem okozó derékfájás többnyire nem lumbágó – mondja Páll doktor. - A gyakori derékfájdalom hátterében többek közt olyan tényezők állnak, mint a kényszertartások, a nem megfelelő munkahelyi körülmények és a későn kezdett kezelés. A működésbeli elváltozások (például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat), a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet. Ha ez évekig fennáll, kialakulhatnak krónikus kopások, porckorong károsodások és más, tartós problémák. Vagyis nem csak a sérülésekből eredő panaszok miatt kell orvoshoz fordulni, de akkor is, ha nincs ilyen nyilvánvaló oka a fájdalomnak, a mozgásbeszűkülésnek.

A lumbágó tünetei

  • Deréktáji fájdalom, főként az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont kapcsolódásánál.
  • A fájdalom általában aszimmetrikus.
  • Jellemző, hogy a páciens nem tudja kihúzni magát, és a fájdalmas oldal tehermentesítése miatt sajátos, ún. antalgiás tartást vesz fel.
  • Az orvos által jól kitapintható az izomfeszülés a hosszú hátizmokban. Ennek oka, hogy mivel mozgásra a fájdalom fokozódik, a hosszú hátizmok feszülése próbálja akadályozni a gerinc mozgását.

- A lumbágó tünetei meglehetősen egyértelműek, csupán akkor van szükség eszközös diagnosztikára, képalkotásra, amikor felmerül a szervi betegség, például gerincferdülés, spondilolisztézis, bizonyos csontvelő daganatok, Bechterew-kór, prosztata vagy emlőrák csontáttéteinek gyanúja – ismerteti Páll doktor. – Az isiász szindrómának is utána kell járni a kivizsgáláskor, hiszen lumbágóról csak akkor beszélhetünk, ha az ülőidegfonat becsípődése, vagyis az isiász kizárható.

Magától gyógyul vagy kezelni kell?

A lumbágó gyógyulását, a fájdalomcsillapítást segíti elő a szakszerű kezelés.- A lumbágó kezelésének célja a kínzó fájdalom, az izomfeszülés oldása és a gyulladás csökkentése és minél előbbi megszüntetése, ezért bár a pihentetés és a különböző borogatások hasznosak, de nem mindig elégségesek és gyorsak. Ha a fájdalom néhány nap alatt nem csökken, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen számos kezelési lehetőséggel lehet segíteni. A szájon át szedhető, nem szteroid gyulladásgátlók, izomlazítók mellett gyors, hatékony segítség lehet a szteroid injekció, az elektromos stimuláció, a fizioterápia – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Az akut, fájdalmas szakaszban javasolható, hogy a puhább matrac helyett keményen feküdjön a páciens, hiszen ezen a felületen oldalt fekve, felhúzott térdekkel tehermentesíthető leginkább a gerinc. Emellett nagyon fontos lenne a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak erősítése – ebben hatékony segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram, ami megakadályozhatja a későbbi problémák kialakulását is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot kívánok! Márciusban derékfájás miatt voltam mr-vizsgálaton. A leletem ez lett: l.iv.-s.i. csigolya és l.v.-s.i. között a discusok dehidratáltak. Centralis protrusio láthato az l.v.-s.i. valamint az l.iv.-l.v. csigalyák közötti discusok magasságában, mely a durazsákon okoz enyhe benyomatot. Gyök compressio nem látszik. .... Idegsebésznél voltam ahol azt mondták, hogy nem vészes ez az eredmény , visszafordítható. De azóta is fáj....jelenleg a bal lábam is fáj :/ mckenzi tornát csinálol és nyújtás... mit tehetnék még,hogy jobb legyen? Előlre is köszönöm a válaszát!
    Tisztelt Hölgyem!

    Javaslatom rendszeres, szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, bő folyadékbevitel, testsúlykontroll, porcerősítők, megfelelő életmód, ha szükséges, lúdtalp korrekció. Kérem keresse fel klinikánkat konzíliumra a leleteivel, rendelési időmben, egyéni terv összeállítása végett.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Doktorcsik Klaudia

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves, alapos

    Kedves és alapos volt a Doktornő.
    Dr. Selyem Réka MSc
    Dr. Selyem Réka MSc
    Reumatológus