Ultrahang kezelés

Ultrahang kezelés

2024.05.21 09:22

Az ultrahang szó hallatán legtöbbünknek a terhességi ultrahang jut eszébe, vagyis úgy tekintünk rá, mint egy diagnosztikus eszközre. Habár az ultrahang valóban egy fontos diagnosztikai készülék, sokan nem tudják, hogy terápiában is használható. A terápiás ultrahang különbözik a diagnosztikai ultrahangtól, és krónikus fájdalmak enyhítésére alkalmazható.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Ultrahang Központban
Hogyan működik az ultrahang kezelés?
Hogyan hat az ultrahang kezelés a szöveteken?
Mik az ultrahang kezelés különböző típusai?
Mik az ultrahang kezelés előnyei?
Mik az ultrahang kezelés kockázatai?
Milyen esetekben segíthet az ultrahang kezelés?
Mi történik az ultrahang kezelés során?
Mikor nem javasolt az ultrahang kezelés használata?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Ultrahang Központban

Hogyan működik az ultrahang kezelés?

Az ultrahang kezelés során egy piezoelektromos kristály segítségével elektromos energiát alakítanak át mechanikai energiává. Ez a mechanikai energia az ultrahang, ami a hanghullámok egy olyan frekvenciatartományát jelenti, ami nem hallható a fülünk számára. Érdemes tudni, hogy az ultrahang kezelés nem jár sugárterheléssel és egy gyors, biztonságos eljárás. Az ultrahangkészülék úgy működik, hogy elektromos áramot küld az ultrahangszondában - más néven ultrahangpálcában - található kristályokon keresztül. A szonda rezeg, ami hullámokat indít el a bőrön keresztül az alatta lévő testbe. A hanghullámok így tulajdonképpen mechanikai energiát közvetítenek a szövetekbe, hogy a kívánt hatást okozzák.

Az ultrahang hullámok mélyen behatolnak a szövetekbe, ezáltal az ultrahangkezelés hatékonyan stimulálja a sejteket és szöveteket, és elősegíti a gyógyulást és fájdalomcsillapítást. Az ultrahang a test mélyén lévő szövetekre is fókuszálható anélkül, hogy a felszínhez közeli más szöveteket érintené. Az ultrahang frekvenciája és intenzitása, az eljárás időtartama és az alkalmazási terület határozza meg az ultrahangos fizikoterápia módját.

Az ultrahang kezelés az egészségügyi problémák széles körében alkalmazható. Leggyakrabban az izomszöveti problémák és izom eredetű fájdalom enyhítésére használják. Az ultrahang melegítő hatása segít az izomfájdalom gyógyításában és csökkenti a krónikus gyulladást. Az ultrahang kezelés hatékony módja az izmok, ízületek és szalagok duzzanatának csökkentésének is. Az ultrahang kezelés a szövetközti folyadékok jobb áramlását is segíti - ami azt jelenti, hogy fokozódik a nyirokkeringés a szöveteken. A nyirokkeringés a fehérvérsejteket is szállítja az egész testben, ily módon tehát az ultrahang segít a sérült sejteknek a fertőzések elleni küzdelemben és a gyorsabb gyógyulásban is.

Érdekesség, hogy az ultrahang kezelés során gyógyszerek is bejuttathatóak a szervezetbe a bőrön keresztül. Az ultrahang hullámok segítenek a gyógyszerek mélyebb behatolásában a szövetekbe, ami növelheti azok hatékonyságát. Az ultrahangot széles körben alkalmazzák a kozmetikai iparban is, például bőrfiatalításra, zsírbontásra és a cellulit kezelésére. Az ultrahang hullámok stimulálják a kollagén termelést és javítják a bőr tónusát és textúráját.

Kapcsolódó cikkünk

Az elhúzódó derékfájdalomtól végleg megszabadulhatunk

Az elhúzódó derékfájdalomtól végleg megszabadulhatunk

Akinek már volt napokig, hetekig, sőt hónapokig tartó derékfájdalma, az jól tudja, hogy ez a fájdalom elviselhetetlenné teszi a nappalokat, az éjszakákat, kihat a munkára és a magánéletre egyaránt. Nem is csoda, hogy mindent megteszünk azért, ...

Hogyan hat az ultrahang kezelés a szöveteken?

Az ultrahang kezelés több olyan hatást is kivált a szöveteken, ami segíti a gyógyulást és a fájdalomcsillapítást. Az előző bekezdésben említettük például az ultrahang kezelés nyirokáramlást fokozó tulajdonságát, de emellett máshogyan is hozzájárulhat a krónikus fájdalom enyhítéséhez és a gyorsabb gyógyuláshoz. Az ultrahang kezelés biológiai hatásai az alábbiak lehetnek:Ultrahang kezelés - Fájdalom Központ

 • Görcsoldó hatás: Az ultrahang kezelés tulajdonképpen egy mikromasszázst jelent az izmok számára, így hatékonyan képes oldani a kóros izomgörcsöket.
 • Fibrinolítikus hatás: Az ultrahang kezelés az izomgörcsök oldása mellett a vérrögök oldásában is szerepet játszhat.
 • Hámosító hatás: Az ultrahang kezelés elősegíti a bőrterületek gyorsabb gyógyulását, a hámosodást, ugyanis értágító és O2-ellátást javító hatása is van.
 • Oxidáló hatás: Az ultrahang kezelés következtében szabad gyökök keletkeznek, amik károsítani tudják a kórokozókat vagy megkötni a káros anyagcsere termékeket. A szabad gyökök nagyobb mennyisége tehát szintén elősegíti a gyógyulást.
 • Fokozott diffúziós képesség: Az ultrahang kezelés fokozza a biológiai membránok diffúziós képességét, ami által felgyorsulnak a diffúziós folyamatok. Ez elősegíti a gyulladás, iszkémia során keletkezett bomlástermékek (például a tejsav) gyorsabb elszállítását is, így az ultrahang kezelés által besugárzott terület pH-jának lúgos irányba való eltolódását okozza.
 • Fájdalomcsillapító hatás: Ahogy már említettük korábban, az ultrahang kezelés hatására a besugárzott terület pH-ja lúgos irányba tolódik el, ami fájdalomcsillapító hatással is bírhat.
 • Vazodilatáló hatás: Kis dózisban alkalmazva az ultrahang kezelés fokozza a szöveti vérátáramlást, így az izom vérellátása is fokozódik. Közepes dózisban azonban képes összehúzni az ereket és szöveti ischaemia-t okozni. Nagy dózisban lassíthatja a keringést és szöveti károsodást is okozhat az ultrahang kezelés, ami például a daganatos sejtek elpusztítását segítheti.
 • Porcszövet regenerációs: Az ultrahang kezelés anyagcsereváltozásokat idézhet elő a porcszövetben is, elősegítve ezzel a porcszövet regenerálódását.

Mik az ultrahang kezelés különböző típusai?

Az ultrahang kezelés több szempont szerint is csoportosítható. Az alkalmazott energia alapján két fő típus különböztethető meg az ultrahang kezelés során, létezik a termikus és mechanikus ultrahang kezelés.

A termikus ultrahang kezelés során az ultrahang pálca a bőrt és az izmokat rezgésbe hozza és felmelegíti. Ilyenkor tehát az ultrahang kezelés által létrehozott hő, melegség segíti elő a fájdalom csillapítást és a gyógyulást. A termikus ultrahang kezelés a nyújtási fájdalom, lágyrészfájdalom és egyéb mozgásszervi problémák oldásában használatos. A termikus ultrahang kezelés alkalmazható olyan előrehaladott problémák kezelésére is, mint a méh mióma, prosztatarák és bizonyos bőrproblémák.

A mechanikus ultrahang kezelés - más néven kavitációs ultrahang kezelés - során az ultrahang által keltett hullámok nyomáskülönbséget hoznak létre a szöveti folyadékokban, ami buborékok kialakulásához vezet. Ahogy ezek a buborékok kölcsönhatásba lépnek szilárd tárgyakkal, kipukkadnak és lökéshullámokat hoznak létre. Ezek a lökéshullámok sokféleképpen felhasználhatók, például a vesekövek lebontásában és könnyebb eltávolításában. A lökéshullám terápia során a hullámokat nagy energiával és rövid impulzusokban alkalmazzák, ami segíti a csontok gyógyulását, a meszesedések feloldását és a krónikus fájdalmak kezelését, például sarok sarkantyúnál vagy teniszkönyök esetén.

Az ultrahang kezelés emellett lehet kontinuális (amikor a készülék folyamatosan bocsátja ki a hullámokat), valamint pulzatilis is (szakaszosan kibocsátott hullámok).

Mik az ultrahang kezelés előnyei?

Az ultrahang kezelés számos előnnyel jár, melyek a következők lehetnek például:

 • Az eljárás általában fájdalommentes és könnyen elvégezhető. Az egész folyamat alatt ébren van a páciens, nincs szükség érzéstelenítőre vagy fájdalomcsillapítóra.
 • Az ultrahang terápia nem invazív, a testfelszínről elvégezhető a kezelés, ezért sok szempontból biztonságosabb is, mint más módszerek.
 • Az ultrahang kezelés nem radioaktív sugárzást használ, nincs ismert károsító hatása, ha a terapeuta helyesen végzi az eljárást.
 • Az ultrahang terápia segít enyhíteni a fájdalmat az érintett területeken.

Mik az ultrahang kezelés kockázatai?

Ahogy már az előző bekezdésben is említettük, az ultrahang kezelés egy biztonságos és fájdalommentes eljárás. Alacsony a szövődmények kialakulásának kockázata, azonban mint minden orvosi beavatkozás kapcsán, itt is felmerülhetnek szövődmények. Ha a bőrfelület sokáig van kitéve alacsony intenzitású ultrahangnak, az felületes égési sérüléseket okozhat a bőrön. Ezért az orvosok odafigyelnek arra, hogy az ultrahangszonda állandó mozgásban legyen, amikor a bőrrel érintkezik, hogy ne okozzon ilyen problémát. A kavitációs ultrahangterápia kellemetlen érzéseket okozhat a testben, ezek oldására nyugtatót vagy érzéstelenítőt adhat az orvos a fájdalom kezelésére. Néha belső vérzés és hegesedés is előfordulhat miatta, attól függően, hogy mennyi ideig volt kitéve a lökéshullámoknak.

Milyen esetekben segíthet az ultrahang kezelés?

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen betegségek és krónikus állapotok kezelésében segíthet az ultrahang kezelés:

 • bursitis
 • térdízület kezelése
 • rándulás
 • ficam
 • ödémák
 • akut lumbago
 • gerinc és a végtagízületek degeneratív és gyulladásos betegségei
 • discopathia, spondylosis
 • spondylarthrosis
 • végtagízületi arthrosis
 • krónikus arthrosis
 • SPA spondylarthritis ankylopoetica
 • myalgia
 • hematómák, vérömlenyek
 • műtét utáni gyulladt heg
 • keloidos hegek
 • kéztőalagút „carpalis” szindróma
 • ín-zsugorodás
 • Dupuytren-contractura

Mi történik az ultrahang kezelés során?

Az ultrahang kezeléshez érdemes valamilyen kényelmes, könnyen levehető ruházatot választania. Az ultrahang kezelés megkezdése előtt a technikus megvizsgálja a bőrt, hogy nincs-e rajta fertőzés, égési sérülés vagy aktív seb. Ha a bőre tiszta, akkor a technikus hipoallergén gélt vagy krémet visz fel a bőrére. Ez segít megakadályozni, hogy levegő kerüljön a bőre és az ultrahangpálca közé, és segít az ultrahanghullámokat a szövetekhez vezetni. Az ultrahangot ezután a technikus körülbelül 10 percig simogató mozdulatokkal alkalmazza a bőrén.

Mikor nem javasolt az ultrahang kezelés használata?

Vannak bizonyos betegségek és állapotok, amikor nem javasolt az ultrahang kezelés használata. Ezek a következők lehetnek:

 • Súlyos artériás keringési zavar
 • Súlyos osteoporosis
 • Magas vérnyomás
 • TEP
 • Fémimplantátum, például pacemaker
 • Vízzel teli üregek – szem, durazsák, herék ultrahang kezelése sem ajánlott
 • Terhesség esetén a magzat védelmében nem alkalmazható azon a területen utlrahang
 • Rosszindulatú daganat
 • TBC

  Téma szakértője

  Fizioterápiás kezelés

  Fizioterápia

 • Specialitások:
  • Galvánáram kezelés
  • Iontoforézis kezelés
  • Diadinamikus áram kezelés
  • Tens kezelés
  • Träubert-féle ingeráram kezelés
  • Szelektív ingeráram kezelés
  • Interferencia áram kezelés
  • ultrahang, vízalatti (subaqualis) ultrahang kezelés

  Fizioterápiás torony kezelései elérhetőek:

  • Fájdalomközpont - 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fsz. 3. rendelő