Diprophos injekció

Diprophos injekció

2023.09.08 14:57

Hatóanyag: ATC-KÓD: H02AB01 – betamethasone disodium phosphate, betamethasone dipropionate

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.09.07 - én frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le)

 

Milyen típusú gyógyszer a Diprophos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A kortizon típusú gyógyszerek helyi és általános gyulladás, valamint allergia kezelésére alkalmasak. Csökkentik a gyulladást kísérő duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat, illetve az allergiás reakciókat és a viszketést. A készítmény alkalmazható különböző reumatológiai betegségek, például ízületi gyulladások (artritiszek), nyáktömlőgyulladások (burzitiszek), lumbágó és isiász, gyulladásos izombetegségek, szérumbetegség, valamint allergiás állapotok, mint például légúti asztma, szénanátha, hörghurut, gyógyszerreakciók, rovarcsípés; egyéb bőrelváltozások, mint a gyulladás, viszketés, bőrkiütés, hajhullás, hegek és más, a kezelőorvos által meghatározott állapotok kezelésére.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Diprophos injekció terhes vagy szülőképes korban lévő nőknél történő alkalmazásakor a kezelőorvos mérlegelni fogja, hogy a gyógyszer várható előnye nagyobb-e, mint az anya, illetve a magzat potenciális veszélyeztetettsége. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhessége alatt nagy adagban kapott kortikoszteroidokat.

Ha az anya a várandóssági időszak végéhez közeledve Diprophos-kezelésben részesült, az újszülöttnél előfordulhat alacsony vércukorszint.

Mivel a Diprophos injekciónak nemkívánatos mellékhatásai lehetnek szoptatott újszülötteknél, el kell dönteni, hogy a szoptatást vagy a kezelést kell-e megszakítani, figyelembe véve a gyógyszer fontosságát az anya számára.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.

A Diprophos 9 mg benzil-alkoholt tartalmaz (milliliterenként).

A benzil-alkohol allergiás reakciót okozhat. Fiatal gyermekek esetében a benzil-alkoholt súlyos mellékhatások, beleértve légzési problémák (úgynevezett zihálás-szindróma), kockázatával hozták összefüggésbe. Ne alkalmazza újszülött csecsemő esetében 4 hetes kor alatt, kivéve, ha a kezelőorvosa azt javasolta. Ne alkalmazza fiatal gyermekeknél (3 éves kor alatt) egy hétnél hosszabb ideig, kivéve, ha kezelőorvosa vagy gyógyszerésze azt javasolta.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha máj- vagy vesebetegségben szenved, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a testében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis). 

Hogyan kell alkalmazni a Diprophos injekciót?

A gyógyszer adagját a kezelőorvos állapítja meg az egyéni szükségletnek megfelelően.

A Diprophos injekciót egészségügyi szakember adhatja be.

Ha az előírtnál több Diprophos injekciót alkalmaztak Önnél

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi, hogy Ön a megfelelő mennyiségű gyógyszert kapja.

Ha elfelejtették alkalmazni Önnél a Diprophos injekciót

Forduljon kezelőorvosához.

Ha idő előtt abbahagyja a Diprophos injekció alkalmazását

Tartós használat után nem szabad hirtelen abbahagyni ezt a gyógyszert; a kezelőorvos fokozatosan csökkentheti az adagot.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Diprophos injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diprophos injekció?

  • A készítmény hatóanyagai: 2,63 mg betametazon-nátrium-foszfát (2 mg betamezonnal egyenértékű) és 6,43 mg betametazon-dipropionát (5 mg betametazonnal egyenértékű) ampullánként (1 ml).
  • Egyéb összetevők: nátrium-edetát, propil-hidroxibenzoát, poliszorbát 80, metil-hidroxibenzoát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, karmellóz-nátrium (nátrium-karboximetilcellulóz), benzil-alkohol (E1519), makrogol 3350, sósav (pH beállításához), injekcióhoz való víz.

Milyen a Diprophos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, színtelen, kissé viszkózus folyadék, amely könnyen re-szuszpendálható fehér vagy csaknem fehér színű részecskéket tartalmaz, idegen szennyezésektől mentes.

1 ml szuszpenzió színtelen törőgyűrűvel és zöld színű kódgyűrűvel ellátott színtelen üvegampullába töltve. 5×1 ampulla műanyag tálcában, dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

EU Pharma Kft.