Ülőidegzsába

Ülőidegzsába

2023.11.03 11:52

Az ülőidegzsába vagy isiász az egyik leggyakoribb ideggyulladás. Az ülőidegzsába hátterében az ülőideg, a test egyik legnagyobb és leghosszabb idegének nyomása vagy irritációja áll. Az ülőideg fontos szerepet játszik az alsó végtagok mozgásában és érzékelésében, így az ülőidegzsába kellemetlen és fájdalmas tüneteket okozhat.


Ülőidegzsábával kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mit jelent az ülőidegzsába?
Milyen tünetekkel jelentkezik az ülőidegzsába?
Miért alakul ki az ülőidegzsába?
Hogyan történik az ülőidegzsába kivizsgálása?
Hogyan kezelhető az ülőidegzsába?
Mit lehet tenni az ülőidegzsába megelőzése érdekében?

Ülőidegzsábával kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent az ülőidegzsába?

Az ülőideg (nervus ischiadicus) az emberi test legvastagabb idege. Az ülőideg a gerinc alsó szakaszából lép ki, a comb hátsó részén fut végig, és térdmagasságban a két alsó lábszár ágra, a nervus peroneusra és a nervus tibialisra ágazik szét. Az ülőideg feladata kettős: egyrészt ellátja a láb izmait mozgató beidegzéssel, másrészt az alsó végtagokból érkező érzéseket a központi idegrendszer felé továbbítja.

Ha az ülőideg sérül, ez a lefutási területének megfelelő fájdalmat okoz: általában a hátból a fenéken át a lábszárba, néha a lábfejbe is kisugárzik a fájdalom ülőidegzsába esetén. Az ülőidegzsába gyakori oka a porckorongsérv, amelynek következtében az ülőideg beszorul két csigolya közé. Ha az ülőideg porckorongsérv miatt szorult be, a fájdalom gyakran fokozódik köhögés, tüsszentés vagy vizelés, székletürítés hatására, valamint bizonyos mozgások során. Az ülőidegzsába másik gyakori oka az ülőideg begyulladása, például övsömör (herpes zoster) vagy Lyme-kór miatt. Ha gyulladás okozza az ülőidegzsába betegséget, a fájdalom gyakran fokozódik éjszaka.

Az ülőidegzsába által kiváltott fájdalom helye attól is függ, hogy pontosan mely idegrostok sérültek:

 • Ha főként az ágyéki gerinc ötödik ideggyökerének (L5) rostjai érintettek, a fájdalom a fenéktől a hátsó külső combon és a külső térden át az elülső külső alsó lábszárig, néha a bokáig tart.
 • Ha a keresztcsont első ideggyökere (S1) sérül, az isiászfájdalom a keresztcsonttól a fenéken át a comb hátsó részéig terjed. A fájdalom a térd hátsó részén keresztül a lábfejbe folytatódik.

  Kapcsolódó cikkünk

  Arcidegzsába - így kezelhető a fájdalom, a zsibbadás

  Arcidegzsába - így kezelhető a fájdalom, a zsibbadás

  Neuralgiáknak nevezzük azokat a komoly, sokszor éles fájdalmakat, amelyek a sérült vagy irritált idegek miatt alakulnak ki. Dr. Páll Zoltán , a FájdalomKözpont ...

Milyen tünetekkel jelentkezik az ülőidegzsába?

Az ülőidegzsába tünetei egyénenként változóak. Az isiászfájdalom és a kísérő tünetek néha fokozatosan, néha pedig egészen hirtelen jelentkeznek. Az orvosok a tipikus isiászfájdalmat neuropátiás fájdalomnak nevezik, ami azt jelenti, hogy nem a láb vagy a fenék szerkezeti sérülése, hanem maga az ideg okozza. Az ülőidegzsába leggyakoribb tünetei közé tartoznak:Ülőidegzsába - Fájdalom Központ

 • Derékfájás: Az ülőidegzsába kezdeti tünete általában derékfájás vagy alsó hátfájás. A fájdalom az egyik vagy mindkét lábba is sugárzhat.
 • Lábfájdalom: Az ülőidegzsába legjellemzőbb tünete a lábfájdalom, amely az ülőideg lefutását követi. A fájdalom lehet tompa, éles vagy égő, és általában a láb hátsó részén vagy a combban jelentkezik.
 • Gyengeség és zsibbadás: Az érintett lábban gyengeség vagy zsibbadás érzete is kialakulhat. A betegek gyakran tapasztalják azt, hogy nehezen tudják mozgatni a lábukat, és elveszítik az érzékelésüket benne.
 • Lábizomgörcsök: Néhány beteg lábizomgörcsökről számol be, különösen éjszaka vagy hosszabb időn keresztüli ülés vagy állás után.
 • Bőrérzékenység: Az ülőidegzsába miatt az érintett területen a bőrérzékenység is csökkenhet, és a betegek azt észlelhetik, hogy érzéketlenné válik a lábuk.
 • Az isiászfájdalom és a kísérő tünetek néha fokozatosan, néha pedig egészen hirtelen jelentkeznek. Az orvosok a tipikus isiászfájdalmat neuropátiás fájdalomnak nevezik - ez azt jelenti, hogy nem a láb vagy a fenék szerkezeti sérülése, hanem maga az ideg okozza.

Miért alakul ki az ülőidegzsába?

Az ülőidegzsába fő oka a porckorongsérv, de más betegségek is állhatnak mögötte, ha azok nyomják az ülőideg gyökereit és rostjait. Az ülőidegzsába leggyakrabban a következő okok miatt alakul ki:

Hogyan történik az ülőidegzsába kivizsgálása?

A sérült vagy becsípődött ülőideg gyakran okoz fájdalmat, ami általában napokon vagy heteken belül magától megszűnik. Ha a fájdalom továbbra is fennáll vagy ismétlődik, érdemes orvoshoz fordulni az ülőidegzsába kivizsgálása céljából. Ha a derékfájás zsibbadással vagy bénulással jár és/vagy a széklet- és hólyagürítés zavara lép fel, azonnal forduljon orvoshoz!

Az orvos az ülőidegzsába kivizsgálása során először részletesen kikérdezi Önt a kórtörténetéről. Ezt követi a fizikális vizsgálat, az orvosa a hátát és a lábát fogja megvizsgálni. Ennek során deformitásokat keres, az ízületek mozgékonyságát, az izmok erejét és az Ön reflexeit elelnőrzi. Azt is megvizsgálja, hogy megváltozott-e az érzékelés a lábaiban. Egy speciális, lábemelési teszttel ellenőrizhető, hogy az alsó gerincvelő ideggyökerei irritáltak-e. Szükség esetén további vizsgálatokat kérhet az orvosa, például MRI vagy CT vizsgálatot. Az ilyen képalkotó eljárások különösen fontosak, ha bénulás vagy érzékelési zavarok állnak fenn. Az idegkárosodás helyének és mértékének meghatározásához az orvos elektródákat használhat az izomaktivitás (elektromiográfia = EMG) és az idegvezetési sebesség (elektroneurográfia = ENG) mérésére. Ha az ülőidegzsába kivizsgálása során felmerül a gyulladás gyanúja, az orvos vért vesz Öntől a gyulladás szintjének meghatározásához és a kórokozók (például a Borrelia) azonosításához. Szükség lehet az agy-gerincvelői folyadék (liquor) vizsgálatára is.

Hogyan kezelhető az ülőidegzsába?

Az ülőidegzsába kezelése attól függ, hogy mi okozza a problémát és mennyi ideje állnak fent, milyen súlyosak a tünetek. Az ülőidegzsába kezelésében első számú prioritás a fájdalom minél gyorsabb enyhítése, különösen, ha az újonnan jelentkezik. A cél, hogy a fájdalom ne váljon krónikussá, és ne alakuljon ki az úgynevezett fájdalommemória. Az ülőidegzsába kezelési lehetőségei közé konzervatív, gyógyszeres és műtéti megoldások is tartoznak.

Az ülőidegzsába konzervatív kezelése:

 • Lábemelés: Az ülőidegzsába akut fájdalma esetén gyakran segít a lábak megemelése. Ezt úgy érheti el, hogy hanyatt fekszik, és az alsó lábszárát egy székre vagy egy vastag párnára támasztja. Ideális esetben a csípő- és a térdízületeknek körülbelül 90 fokban kell behajlítva lenniük.
 • Pihenés: Az első lépés általában a pihenés, mivel az ülőidegzsába gyakran a túlzott terhelés vagy mozgáshiány miatt alakul ki. A megfelelő pihenés segíthet a tünetek enyhítésében.
 • Fizikoterápia: Egyes esetekben a fizikoterápia hatékony lehet az izmok erősítésében és az ülőideg nyomásának csökkentésében. Ugyanilyen hatékony lehet a hőkezelés vagy a masszázs.
 • Háton alvás és alváspozíció váltogatása: Az ülőidegzsába fájdalom esetén az is segít, ha gyakrabban váltogatja az alvási pozíciókat, hogy elkerülje az egyoldalú megterhelést. Az isiászfájdalom szempontjából különösen kedvezőtlen, ha hosszú ideig hason alszik: ez összenyomja a gerincet, és fokozhatja a fájdalmat.
 • Kognitív viselkedésterápia: Az isiászfájdalom kezelését támogató másik megközelítés a viselkedésterápia. Ez segít a szenvedőknek abban, hogy jobban megbirkózzanak a tünetekkel.

Az ülőidegzsába gyógyszeres kezelése:

 • Fájdalomcsillapítók: A tünetek súlyosságától függően adhatóak nem opioid, gyenge opioid és erős opiod fájdalomcsillapítók az ülőidegzsába tüneteinek enyhítése érdekében.
 • Gyulladáscsökkentők: Például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k) is segíthetnek a fájdalom enyhítésében.
 • Injekciók: Az orvosok néha injekciókat is alkalmaznak a fájdalomcsillapításra és a gyulladás csökkentésére.
 • Specifikus isiászterápia: Ha fertőzés okozta az ülőidegzsába fájdalmát, az orvos antibiotikumokat vagy vírusellenes szereket írhat fel.

Az ülőidegzsába műtéti kezelése:

Ha az ülőidegzsába súlyos és tartós, valamint a konzervatív kezelések nem segítenek, műtéti beavatkozás is szükségessé válhat. Az ülőidegzsába műtéti kezelése akkor merül fel, ha például a porckorongsérv súlyos tüneteket okoz, vagy az ágyéki gerinccsatorna szűkülete áll fent.

Mit lehet tenni az ülőidegzsába megelőzése érdekében?

Az ülőidegzsába megelőzése érdekében fontos odafigyelni az életmódra és az ergonómiai tényezőkre. Az ülőidegzsába néhány megelőző intézkedése lehet: