A számítógéptől vagy a tenisztől fáj a csuklója?

A számítógéptől vagy a tenisztől fáj a csuklója?

2017.09.27 09:12

A csuklósérülések mellett egyre gyakrabban fordul elő a mindennapokban, hogy a csuklónkat túlerőltetjük, például a napi 8-10 órás számítógépes munkával. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint nem csak a csuklószorító segíthet.

Sérülés és túlterhelés

A csuklót sokféle tevékenységünk során érheti erős mechanikai stressz és terhelés. A túlzott igénybevételt először fájdalom, súlyosabb esetekben pedig a csuklóízület tartós funkcionális károsodása jelzi. Az okok közt gyakran szerepel a helytelen kéztartás, a monoton, egyoldalú terhelés, ami például a számítógépes munka vagy akár a professzionálisan végzett zongorázás során jelentkezik. Fizikai munka, súlyzós edzés és ütővel játszott sportok (tenisz, fallabda, tollaslabda, ping-pong, stb.) közben, amikor gyakoriak a rövid ideig tartó, de nagy megterheléssel járó mozdulatok, könnyen megsérülhet a csukló. A szerencsétlen esések jelentős része végződik az orsócsont törésével, és ehhez kapcsolódóan csuklótáji szalagsérüléssel.
Ugyancsak jelentkezhet csuklófájdalom ínhüvelygyulladás miatt is, amelyet gyakran a túlterhelés következményeként alakul ki. Hasonló tüneteket okoz a csuklóalagút szindróma, amelynek oka azonban más jellegű, hiszen megjelenhet többek közt pajzsmirigy-alulműködés, elhízás, ízületi gyulladás miatti folyadékfelszaporodás, cukorbetegség miatt.
A csukló sérülései, fájdalma az egész kéz mozgását korlátozza, hiszen a csukló a kéz minden mozgástevékenységének fontos része. Éppen ezért bármilyen sérülés vagy tartós fájdalom esetén legfontosabb a mielőbbi szakszerű diagnózis, a fájdalom csökkentése, a kezelés megkezdése és később a mielőbbi mobilizálás, vagyis a természetes mozgás helyreállítása.

Be kell látni a pihentetés jelentőségét

csuklófájdalom hialuronsav injekció- Frissen fennálló fájdalom esetén az első lépés az ízületek pihentetése, a gyulladás csökkentése, jegelés. A kezelés ezen szakaszában a páciensnek valóban önfegyelmet kell gyakorolnia, mivel a gyógyulás lényegi eleme az ízület tehermentesítése, a panaszokat kiváltó mozgásformák kerülése. Ez nyilván nem könnyű, ha valamiféle munkatevékenységről van szó, de sajnos szükséges a teljes gyógyuláshoz – hangsúlyozza Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ahhoz, hogy a gyógyulást felgyorsítsuk és a fájdalmat is csökkentsük, természetesen számos eljárás is van a kezünkben.

A lágyrész hialuronsav injekció például a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav csökkenti a gyulladást és segíti a gyulladt szövetek regenerációját. A hialuron természetes, az emberi szervezetben is előforduló anyag, a kötőszövetek - így inak, csonthártya - felépítő anyaga. Ennek pozitív hatásaira épít a mozgásszervi gyulladások okozta fájdalmak csillapítására kifejlesztett injekció.
Valamivel lassabb, de szintén hatékony és tartós kezelési módszer a lökéshullám terápia, amely magas energiatartalmú hanghullámokkal fejti ki hatását az izomzatban és ínakban. A gyógyulás alapját a helyi vérbőség és a szervezet saját gyógyító rendszereinek aktivitás növelése adja. A fokozott vérellátás növeli a helyi anyagcserét, az érintett terület oxigénellátást, a gyulladást okozó anyagok elszállítását. A terápia gyorsan csillapítja a fájdalmat és állítja helyre a mozgáskészséget. A csuklófájdalom kezelésének sikerét segítheti a gyulladást csökkentő, mozgási funkciót helyreállító kiegészítő kezelés, az orvosi kollagén injekció is.
Ha a csuklófájdalom a számítógépes munka miatt alakult ki – és akár megelőzésképpen is – érdemes „csuklóbarát” egeret beszerezni és ergonomikus íróasztalnál, széken dolgozni.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt doktornő/úr !31 éves nő vagyok,Romániában élek.Januarban kezdődtek a tünetek,reggel arra ébredtem hogy alig hallok a jobb fulemmel,csak olyan volt,mintha a szívem dobogna a  fülemben elmendtunk egy orl magán orvoshoz aki beutalt a korhazban.10 napig perfuzioval kezelték,hallastesztet is csináltam, ami minimális hallaskarosodas mutatott ki....a dobogós a kezelés után megszünt,de a ami napig folyamatosan zúg.tinitusal és idegi hallaskarosodassal diagnosztikáltak. Kaptam tanakan, betasrcet és millgammat.Egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom,szedulni kezdtem és egyensúly problémáim is vannak.a háziorvos neurológus hoz küldött aki miután megvizsgált azt mondta hogy egy ritka jóindulatú daganatom van,akusztikus neuróma és elküldott  mr vizsgálatra, ami ki mutatta kontraszt anyag nelkul hogy van egy 5mm és tumor a VII VIII agyidegen  és egy hurok a jobb fülemben.visszamendtem az eredmenyel és mondta hogy keressék egy idegsebeszt mert nem hozza tartozik mar...Meg csináltam a kontraszt anyagos kiegeszitest ami viszont azt mutatta ki hogy nincs semmilyen elváltozás. ...tanácstalan vagyok
    Tisztelt Laura Corordan!
    Páll Főorvos Úr idegsebész felkeresését javasolja az Ön leírása alapján.
    Üdvözlettel
    Laura  Corodan

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes magyarázat

    Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő