Térdfájdalom okai és kezelése

Térdfájdalom okai és kezelése

2024.05.13 12:43

A térdfájdalom életkortól és életmódtól függően több ok miatt is kialakulhat. A fiatalabbaknál a térdfájdalmat okozhatja a térdízületek túlerőltetése, sportsérülés, nyálkatömlő-gyulladás. Idősebbek körében jellemzően az ízületi porcok kopása (ostheoarthritis) okozza a térdfájdalmat. Kortól függetlenül a túlsúly is okozhatja a térdízületek fájdalmát, melynek oka, hogy az ízfelszíneken a porcrétegek elvékonyodtak a kopás következtében, és a dörzsölés erős térdfájdalom okozója lehet, ami akár „kattogó térddel” jár.

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Térdfájdalom - tartalom

A Fájdalomközpont kiváló, gyakorlott térdspecialista szakemberei várják Önt a térdfájdalom gyors, eredményes és hatásos térdfájdalom kezelésére a leginnovatívabb gyógymódokkal, így:

A Fájdalomközpont térdspecialista szakorvosai:

Térd anatómiája, dióhéjban – térdfájdalomterdfajdalom anatomia

A térd sérülékeny ízület, amely a mindennapi tevékenységek, például az emelés és a térdelés, valamint a nagy terheléssel járó tevékenységek, például a kocogás és az aerobic miatt nagy igénybevételnek van kitéve.

A térd a következő részekből áll:

 • Sípcsont. Ez a sípcsont vagy az alsó lábszár nagyobbik csontja.
 • Combcsont. Ez a combcsont vagy felső lábszárcsont.
 • Patella. Ez maga a térdkalács.

Mindegyik csontvéget porcréteg borítja, amely elnyeli az ütéseket és védi a térdet. A térd alapvetően 2 hosszú lábszárcsontból áll, amelyeket izmok, szalagok és inak tartanak össze.

A térdben 2 izomcsoport vesz részt, köztük a négyfejű izmok (a combok elején találhatóak), amelyek kiegyenesítik a lábat, és a combhajlító izmok (a combok hátsó részén találhatóak), amelyek a lábat a térdnél hajlítják.

Az inak olyan masszív szövetszálak, amelyek az izmokat a csontokhoz kötik. A szalagok olyan rugalmas szövetszalagok, amelyek a csontot a csonthoz kötik. A térd egyes szalagjai az ízületek stabilitását és védelmét biztosítják, míg más szalagok a sípcsont előre és hátra irányuló mozgását korlátozzák. Ha bármelyik része sérül a térdnek, szinte biztosak lehetünk abban, hogy térdfájdalom fog jelentkezni.

Térdfájdalom okai

A térdfájdalmat ritkább esetben okozza csak az ízületek vagy a lágyrészek gyulladása, ami többnyire a háttérben áll az a porckopás (osteoarthritis). Ez olyan degenerációs folyamat, amikor a porcképződés és leépülés már nincs egyensúlyban: az ízületi porc elvékonyodik, majd egyre inkább eltűnik, az összeérő csontvégek fokozzák ezt, amellett, hogy rendkívül fájdalmas is a folyamat. A porckopás természetes esete az öregedési folyamat része, ilyenkor nincs kiváltó oka, tehát az életkorral járó jelenség, bár a rendszeres és nem túlzásba vitt sportolással csökkenthetőek a tünetek. Az ízületi porckopás másik esete, amikor van valamilyen fizikai sérülés, születési deformitás, endokrinológiai betegség, vagy más, másodlagos ok.

Ennél ritkább ok az immunrendszer nem megfelelő működése okozza az arthitis egy gyulladásos eredetű formáját, a rheumatoid arthritist, ami a térdfájdalom második leggyakoribb okozója. A betegség folyamán az immunrendszer olyan enzimeket termel, amelyek az ízületi tokot, a porcokat, a lágyrészeket és a csontokat is lebontják. A betegség általában felnőttkorban jelentkezik és a többségben nőknél alakul ki.

A térdfájdalom hátterében állhat íngyulladás is. Ekkor a comb hátsó izmai - amelyek a térdízület csontjain tapadnak - gyulladnak be, így duzzadt térd is kialakulhat.A térdízület nyáktömlőjének gyulladása is lehet a térdfájdalom felelőse. A bursák - azaz nyáktömlők - a csontos kiemelkedéseket fedik, hogy párnázzak azokat. A bursa gyulladásakor a tömlő többletfolyadékkal telik meg. A gyulladás kialakulhat kisebb traumák összegződéseként, vagy egy sérülés miatt is. A tünetei általában hirtelen kezdődnek, az ízület mozgatására heves fájdalom jelentkezik.

Gyakori ok a különböző sportsérülések eredményeként kialakuló fájdalom, mint a meniszkuszok sérülése vagy a futótérd. Meniszkusz sérülés általában akkor alakul ki, amikor a térd hirtelen elfordul, csavarodik és kificamodik. Ez erőteljes fájdalommal, jellegzetes, kattogó hanggal, és gyakran a kereszt- és oldalszalagok szakadásával járó akut sérülés. Futótérd esetén az ízület helytelen és hosszas terhelése miatt alakul ki íngyulladás. Ez a degeneratív porckopás gyulladásos állapottal, ezért duzzanattal is jár. A fájdalom elsőként terhelés alkalmával jelentkezik, majd később akár állandósulhat is.

Kapcsolódó cikkünk

Hidegben, időjárás-változáskor jobban fáj a térde? Van segítség

Hidegben, időjárás-változáskor jobban fáj a térde? Van segítség

Sokan tapasztalhatják, hogy időjárási frontok változásakor, vagy bizonyos időjárási körülmények közt jobban fájnak az ízületeik, a válluk, a ...

Arthrózisról bővebben – térdfájdalomterdfajdalom

Több mint 100 különböző ízületi gyulladás létezik. A térdet leginkább érintő fajták a következők:

 • Az osteoarthritis. Néha degeneratív ízületi gyulladásnak is nevezik, az osteoarthritis a leggyakoribb ízületi gyulladás típusa. Ez egy kopásos állapot, amely akkor jelentkezik, amikor a térdben lévő porc a használat és az életkor előrehaladtával elhasználódik, ezzel térdfájdalom alakul ki a betegnél.
 • Reumás ízületi gyulladás. Az ízületi gyulladás leggyengítőbb formája, a reumatoid artritisz egy autoimmun betegség, amely a test szinte bármelyik ízületét érintheti, beleértve a térdet is. Bár a reumás ízületi gyulladás krónikus betegség, súlyossága változó, és akár jön és megy is.
 • Köszvény. Az ízületi gyulladás ezen típusa akkor jelentkezik, amikor húgysavkristályok halmozódnak fel az ízületben. Bár a köszvény leggyakrabban a nagylábujjat érinti, a térdben is előfordulhat.
 • Pszeudo-köszvény: A gyakran köszvénynek tévesztett pszeudo-köszvényt az ízületi folyadékban kialakuló kalciumtartalmú kristályok okozzák. A térd a leggyakrabban érintett ízület.
 • Szeptikus ízületi gyulladás. Néha a térdízület elfertőződhet, ami duzzanathoz, fájdalomhoz és bőrpírhoz vezet. A szeptikus artritisz gyakran lázzal jár, és a fájdalom megjelenése előtt általában nincs trauma. A szeptikus ízületi gyulladás gyorsan kiterjedt károkat okozhat a térdporcban. Ha térdfájdalma van, és a szeptikus artritisz tünetei közül bármelyik jelentkezik, azonnal keresse fel orvosát.

Térdfájdalom tünetei

A térdfájdalom helye és súlyossága a probléma okától függően változhat. A térdfájdalmat néha kísérő jelek és tünetek a következők:

 • Duzzanat és merevség
 • Vörösödés és meleg tapintás
 • Gyengeség vagy instabilitás
 • Pattogó vagy ropogó hangok
 • Beszűkült mozgás, a térd teljes kiegyenesítése lehetetlen

Mikor kell orvoshoz fordulni térdfájdalom esetén?

 • Nem tudja terhelni a térdét, vagy úgy érzi, hogy a térde instabil, vagy megadja magát.
 • Jelentős térdduzzanatot észlel
 • Nem tudja teljesen kinyújtani vagy behajlítani a térdét.
 • Nyilvánvaló deformitást lát a lábán vagy a térdén.
 • Láza van, emellett a térde kipirosodik, fáj és megduzzad.
 • Súlyos térdfájdalmai vannak, amelyek sérüléssel kapcsolatosak

Térdfájdalom diagnózisa

A térdfájdalom diagnózisának első lépése, hogy az ortopéd szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst, ideális esetben teljes kórtörténet kap a kezelőorvos a térdfájdalom fennállásáról. Ezt követően fizikális vizsgálat következik, amit további képalkotó diagnózis követhet:

 • Röntgenfelvétel: A röntgensugarak a belső szövetekről, csontokról és szervekről filmfelvételeket készít.
 • Mágneses magrezonancia képalkotás (MRI): Nem röntgensugarat, hanem mágneses teret használ az MRI eszköz, ezáltal nem éri káros sugárzás a beteget. Egy számítógép segítségével részletes képeket készít az Ön testében lévő szervekről és struktúrákról.
 • Számítógépes tomográfiás vizsgálat (más néven CT- vagy CAT-vizsgálat). Ez a vizsgálat röntgensugarak és számítógépes technológia segítségével vízszintes, vagy axiális képeket (gyakran szeleteknek nevezik) készít a testről. A CT-vizsgálat részletes képeket mutat a test bármely részéről.A CT-vizsgálatok részletesebbek, mint az általános röntgenfelvételek.
 • Artroszkópia. Minimálisan invazív diagnosztikai és kezelési eljárás, amelyet az ízület állapotaira alkalmaznak. Ez az eljárás egy kis, megvilágított, optikai csövet (artroszkóp) használ, amelyet az ízületbe egy kis bemetszésen keresztül vezetnek be. Az ízület belsejéről készült képeket egy képernyőre vetítik; az ízület degeneratív vagy ízületi elváltozásainak értékelésére; a csontbetegségek és daganatok kimutatására; a csontfájdalom és a gyulladás okának meghatározására használják.

A térdfájdalom kezeléseterdfajdalom akupunktura

A térdfájdalom akár elviselhetetlen mértékig is fokozódhat, ha nem kezdjük meg a megfelelő szakorvosi kezelését. A gyors fájdalomcsillapítás következtében ugyan javulhat a mozgás, de a kezeléseknél fontos a kiváltó problémát is orvosolni hosszú távú megoldásként.

Térdfájdalom kezelés akupunktúrával

Az aku-pontokat stimuláló gyógymód eredményesen csökkenti a fájdalmat, hiszen a szervezet öngyógyító, fájdalomcsillapító mechanizmusait és az ún. „energiaáramlást” indítja be. A módszer hatásosságát és helyét az orvosi terápiában számos tanulmány bizonyítja.

Térdfájdalom kezelése Hialuronsav terápiával

Amikor a porcképződés leáll, az érintkező ízületi felületek természetes „kenése” szűnik meg. Ezt ma már lehet pótolni a hialuronsav segítségével. A hialuronsav kezelés során az ízületbe bejuttatjuk az egyébként a szervezetben magától termelődő hialuronsavat. Ennek köszönhetően a fájdalom megszűnik a mozgáskorlátozottsággal együtt.

A térdfájdalom (és csípőfájdalom) hialuronsavas kezelése kúraszerűen történik. Egy kezeléssorozat akár egy évig is biztosíthatja az ízületek szabad mozgását és a fájdalommentességet.

Térdfájdalom kezelése Gyógytornával

Az orvosi diagnózist követően gyógytornász segítségével növelhető az ízületek mozgásterjedelme, visszaszerezhető a járásképességét, csökkenthető a térdfájdalom. Fontos a megfelelő gyakorlatok által a helyes izom-egyensúly felépítése a hosszútávú gyógyuláshoz, hiszen a gyógytorna egy OKI kezelés, nem pedig a tünetek elrejtését célzó eljárás. Kiegészítő eljárásai: