Térdfájdalom okai és kezelése

Térdfájdalom okai és kezelése

A térdfájdalom életkor függvényében jellemző okok miatt jelentkezik. A fiatalabbaknál a térdfájást okozhatja a térdízületek túlerőltetése, sportsérülés, nyálkatömlő-gyulladás. Idősebbek körében jellemzően az ízületi porcok kopása (ostheoarthritis) okozza a fájdalmat. Kortól függetlenül a túlsúly is okozhatja a térdízületek fájdalmasságát. A jelenség oka, hogy az ízfelszíneken a porcrétegek elvékonyodtak a kopás következtében, és a dörzsölés erős fájdalommal jár.

A térdfájdalom okai

térdfájdalom okai porckopásA térdfájdalmat ritkább esetben okozza csak az ízületek vagy a lágyrészek gyulladása, ami a többnyire a háttérben áll az a porckopás (osteoarthritis). A porckopás olyan degenerációs folyamat, amikor a porcképződés és leépülés már nincs  egyensúlyban. Az ízületi porc elvékonyodik, majd egyre inkább eltűnik, az összeérő csontvégek fokozzák ezt, amellett, hogy rendkívül fájdalmas is a folyamat. A porckopás természetes esete az öregedési folyamat része, ilyenkor nincs kiváltó oka, tehát az életkorral járó jelenség. A porckopás másik esete, amikor van valamilyen fizikai sérülés, születési deformitás, endokrinológiai betegség, stb.

Az immunrendszer nem megfelelő működése okozza  az arthitis egy gyulladásos eredetű formáját, a rheumatoid arthritist. A térdáfjdalom második leggyakoribb okozója. A betegség folyamán az immunrendszer olyan enzimeket termel, amelyeket az ízületi tokot, a porcokat a lágyrészeket és a csontokat is lebontják. A betegség általában felnőttkorban jelenzkezik és a többéségben nőknél alakul ki.

A térdizület nyálkatomlőjének gyulladása is lehet a térdfájdalom felelőse. A bursák - azaz nyáktömlők - a csontos kiemelkedéseket fedik, hogy párnázzak azokat. A bursa gyulladásakor a tömlő folyadékkal telik meg. A gyulladás kialakulhat kisebb traumák összegződéseként, vagy egy sérülés miatt. A tünetei általában hirtelen kezdődnek. Az ízület mozgatására heves fájdalom jelentkezik.

térdfájdalom okai és kezelése Fájdalomközpont

A térdfájdalom hátterében állhat íngyulladás is. Ekkor a comb hátsó izmai - amelyek a térdízület csontjain tapadnak - gyulladnak be. Fontos a pihentetés, mivel erőltetésre a combizmok elszakadhatnak.

Gyakran a különböző sportsérülések eredménye a térdfájdalom. Ilyen a meniszkuszok sérülése vagy a futótérd. Meniszkusz sérülés általában akkor alakul ki, amikor a térd hirtelen elfordul, csavarodik. Erőteljes fájdalommal és a térd kattogó hangjával jár. Futó térd esetén az ízület helytelen és hosszas terhelése miatt alakul ki íngyulladás. Jellemzőek még a szalagszakadások és porcsérülések.

A degeneratív porckopás gyulladásos állapottal, duzzanattal is jár. A fájdalom elsőként terhelés alkalmával jelentkezik, majd később akár állandósulhat is. Ez nagymértékben megnehezítheti a mindennapi tevékenységet, munkavégzést is.

A térdfájdalom kezelése

A térdfájdalom akár elviselhetetlen mértékig is fokozódhat, ha nem kezdjük meg a megfelelő szakorvosi kezelését. A fájdalommal mozgáskorlátozottság jár együtt, ami igen kellemetlen. A gyors fájdalomcsillapítás vissza tudja állítani a mozgásterünket. A kezeléseknél okai kezelést érdemes választani a hosszú távú megoldásként, amilyen a természetes fájdalomcsillapítás.

Térdfájdalom kezelés akupunktúrával

Az aku-pontokat stimuláló gyógymód eredményesen csökkenti a fájdalmat, hiszen a szervezet öngyógyító, fájdalomcsillapító mechanizmusait és az ún. „energiaáramlást” indítja be. A módszer hatásosságát és helyét az orvosi terápiában számos tanulmány bizonyítja. Bővebben az akupunktúráról itt olvashat >>

Térdfájdalom kezelése Hialuronsav terápiával

Térdfájdalom kezelése hialuronsav injekcióvalAmikor a porcképződés leáll, az érintkező ízületi felületek természetes „kenése” szűnik meg. Ezt ma már lehet pótolni a hialuronsav segítségével. A hialuronsav kezelés során az ízületbe bejuttatjuk az egyébként a szervezetben magától termelődő hialuronsavat.  A hialuronsav pótolja a fogyatkozó, vagy teljesen hiányzó porc funkciót. Ennek köszönhetően a fájdalom megszűnik a mozgáskorlátozottsággal együtt.

A térdfájdalom (és csípőfájdalom) hialuronsavas kezelése kúraszerűen történik. Egy kezeléssorozat akár egy évig is biztosíthatja az ízületek szabad mozgását és a fájdalommentességet. (további információkért kattintson ide)

Térdfájdalom kezelése Gyógytornával

Térdfájdalom kezelése gyógytornávalA gyógytornász segítségével növelheti az izületeinek mozgásterjedelmét, visszaszerezheti járásképességét, csökkentheti térdfájdalmát és segít az orvosi eredmények hosszútávú fenntartásában.

Mégis a legmegygyőzőbb érv, hogy a térdfájdalommal küzdők gyógytornász segítségét is igénybevegyék, hogy gyógytorna segítségével sok esetben megszüntethető a térdfájdalmat kiváltó ok, hiszen a gyógytorna egy OKI kezelés, nem pedig a tünetek elrejtését célzó eljárás.

Térdfájdalom gyógytorna kezeléséről bővebben itt<< olvashat.

Bejelentkezés - térdfájdalom kezelése!

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

Budai FájdalomKözpont

térdfájdalom kezelése online bejelentkezés Fájdalomközpont

+36 70 621 2433

Orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése