Futna, biciklizne, de fáj a térde? Van megoldás

Futna, biciklizne, de fáj a térde? Van megoldás

2021.04.30

A jó idő és a hosszú bezártság sokakat csábít most a szabadtéri sportok felé, de nem ritkán éppen a térdfájdalom akadályozza a futást, a kerékpározást. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint nem szabad passzivitásba menekülni, hiszen az ronthat az állapoton, de elérhető a hatékony segítség.

A mozgásszegénység és a túlzott aktivitás is árt

Futóknál, kerékpárosoknál gyakori a térdfájdalom, de van segítség.A térdfájdalom oka – különösen sportolóknál és 40 év felettieknél – igen gyakran a kopásos ízületi gyulladás, vagyis az osteoarthritis. Ez egy összetett kórkép, amelynek kialakulásához éppúgy hozzájárulnak a genetikai, mint az életmód faktorok. Kérdőívekre és MRI-vizsgálatokra épült kutatások pedig azt is igazolták, hogy a nagyon magas és a nagyon alacsony szintű fizikai aktivitás is rontja a térdízületek állapotát a középkorú felnőtteknél. Vagyis az intenzíven sportolók, jellemzően a futók és az ugrással járó sportot űzők, valamint a passzív életmódot folytatók térdízületei vannak a legrosszabb állapotban. Mindebből pedig látható, hogy létezik egy akár porcvédőnek nevezhető aktivitási szint, ami optimális állapotban képes tartani a porcokat, a mozgásszerveket. Arnold doktor arra a kérdésre válaszolt, milyen életmóddal védhetjük leginkább az ízületek és porcok egészségét.
- Sokan vannak, akik a kopásos ízületi gyulladás és a porckopás több rizikófaktorával is rendelkeznek, mint például a korábbi térdsérülés, térdműtét, családi hajlam a térd problémákra, és hangsúlyozottan a túlsúly. Nekik különösen fontos kialakítani egy olyan életmódot, ami védi a mozgásszerveket. Első lépésben, ha jelen van a túlsúly, az elhízás, ajánlatos ezt egy megfelelő programmal, ideális esetben dietetikus és mozgásterapeuta segítségével csökkenteni. A plusz kilók ugyanis nem csak a térdproblémákat fokozzák, hiszen nagyobb megterhelésnek vannak kitéve az ízületek, de az elhízás más betegségek rizikófaktora is. A mozgás tehát mindenképpen része a testsúlycsökkentésnek is, amíg azonban jelen van a térdfájdalom, nem ajánlott a térdeket erősen igénybe vevő sportokat, futást, teniszt, ugrálással járó sportot választani. A passzivitás sem segíti a gyógyulást, a fájdalmas szakaszban ezért a kényelmesebb gyaloglás és leginkább az úszás ajánlott. Persze, ha valaki futni vagy kerékpározni szeretne, nem kell feltétlenül lemondania erről, csak meg kell találnia a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés hatékony formáit. 

Fájdalomcsillapítás és oki kezelés egyben

Hialuronsav injekció és lökéshullám terápia is segít a térdfájdalmon.- A fájdalomcsillapítás nem csak a sportolni vágyóknak fontos cél, de mindenkinek, akinél a térdfájdalom megakadályozza a lépcsőzést, a mindennapi teendőket. Ezért jelent széles körben alkalmazható, jó lehetőséget számos természetes alapokra épülő módszer, mint például a lökéshullám terápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Mindezek együtt akár már az első alkalommal csökkentik a fájdalmat, de a szöveti regenerációhoz kúraszerű alkalmazásra van szükség – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Ugyancsak hatékony kezelés a hialuronsav tartalmú ízületi injekció. Amikor ugyanis hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, elősegíti tehát a csúszást. Kifejezetten az ízületbe fecskendezzük azt a zselés anyagot, amely nagy koncentrációjú hialuronsavat tartalmaz, és amely jelentősen csökkenti a fájdalmat, és visszaállítja az ízület kenését és lökéscsillapítását. Ezekkel az eljárásokkal, valamint a funkcionális gyógytornával jelentős állapotjavulás várható. Az akut szakasz elmúltával pedig, ha nincs orvosi ellenjavallat, akár a futás, kerékpározás is beleférhet a mozgásprogramba.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Folyamatosan fáj a bal felső combom.Mi lehet az ok, és mit csináljak?
    Tisztelt Hölgyem ,

    A leírt fajdalom okának kideritese végett azt javaslom , hogy forduljon
    körzeti orvosához , aki az Ön vizsgálata es kikérdezése alapján eldönti a fajdalom okát és azt is , hogy kell - e szakorvosi vizsgálat :

    Rheumatologai/
    Orthopaediai/
    Ideggyógyaszati irányban.


    Tisztelettel ,


    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Veszelovszki Ferencné

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő tájékoztatàs

    Pontosság! Arnold Doktor úr alapossága, kedvessége, mindenre kiterjedő tájékoztatàsa nagyon tetszett! Minőségi idő, amikor csak velem foglalkozik!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók