Így térjünk vissza a sporthoz sérülés után

Így térjünk vissza a sporthoz sérülés után

2020.08.06 09:22

Sportsérülés mindenkivel előfordulhat, azonban csak a rövid távon gondolkozók vágnak bele túl gyorsan ismét az edzésmunkába. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmondja, melyek azok a fontos lépések, amelyeket mindenképpen meg kell tenni az minőségi gyógyuláshoz. 

Várjuk meg az orvosi engedélyt

Könnyen lehet, hogy a sportoló már tettrekésznek érzi magát, azonban elengedhetetlen, hogy az orvos is engedélyt adjon az edzésre. Addig egészen biztosan nem szabad munkához látni, amíg a fájdalom, a duzzanat, a merevség nem múlik el. A túl gyors visszatérés ugyanis hosszútávon megbosszulhatja magát: jóval nagyobb lesz az esély és újabb sérülésre, sőt, a sportsérüléseket leggyakrabban a túlterhelés váltja ki, ami többek közt a nem kielégítő regeneráció következménye is lehet.

Mentálisan is készüljünk fel

Ha az orvos és jó esetben a gyógytornász is zöld utat adott, érdemes végiggondolni, mi vezetett a sérüléshez és mit érdemes másképp csinálni a következőkben. Túlhajlottuk magunkat? Nem volt megfelelő a felszerelés? Nem szántunk elég időt a pihenésre, a regenerálódásra? Nem biztos, hogy mindenképpen egyetlen „hiba” vezetett a sérülésig, de az biztos, hogy a felépülési idő alatt érdemes tudatosan, esetleg edző bevonásával átgondolni, mit miért és hogyan eddzünk.

Kezdjünk fokozatosan

Nem szabad ugyanazzal az intenzitással belevágni az edzésmunkába, mint ahogyan abbahagytuk. Általában a „normál” szint 50 %-ával érdemes indítani, és hetente 10-15 %-kal növelni a teljesítményt, mindig ellenőrizve, nem újul-e ki valamilyen panasz. Érdemes megnyújtani a bemelegítésre és levezetésre szánt időt is. 

A sportsérülések kezelésében segít a hialuronsav injekció és a gyulladás csökkentők.Válasszunk kiegészítő sportágat

Ha valamikor, hát egy sportsérülés után érdemes végiggondolni, milyen sportággal kímélhetnénk leginkább a sérült területeket. Ha például a térd sérült meg, olyan, kisebb behatással járó mozgással ajánlott kezdeni, mint az úszás, ha csuklósérülés történt, eleinte ajánlott lehet például túrázni a tenisz helyett. 

Figyeljünk a testünk jelzéseire

A kisebb diszkomfort érzet belefér egy edzésbe, enyhe fájdalomnál fogjuk vissza a teljesítményt, de komoly fájdalom esetén abba kell hagyni a tevékenységet. Ha az edzés utáni fájdalom nem múlik el néhány órán belül, az túlterhelésre utalhat, ami miatt mindenképpen ki kell hagyni néhány napot az edzésből, és újra csak lassan szabad visszatérni.

A minőségi gyógyulás több, mint csupán felépülés

A sportsérülések kezelése a Fájdalomközpontban széleskörűen elérhető.- A rehabilitációnak nem pusztán az a célja, hogy a sérült testrész újra „használható” legyen, hanem, hogy elérjük a minőségi gyógyulást. Tehát nem csak minimalizálni kell a sérülést, gyulladást és/vagy fájdalmat a sérülés helyszínén, de hosszútávú gyógyító tevékenységgel kell elősegítni a felépülést. Ennek célja, hogy fenntartsuk vagy akár növeljük a mozgásképességet, megakadályozzuk a sorvadást, visszaállítsuk az erőt, az állóképességet, elősegítsük a funkcionális felgyógyulást, és elkerüljük a nem megfelelő, kompenzáló mozgásmintákat. Vagyis sportolók esetén a rehabilitáció célja az, hogy legalább olyan minőségben tudják folytatni az edzést és a versenyzést, ahogyan azt korábban tették – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A szóba jöhető orvosi kezeléseknél is számos szempontot kell végiggondolni. A konzervatív kezelések között alkalmazhatunk gyógyszeres kezelést, például fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, akár injekciós formában, és strukturális kezelést, például a porcmátrix alkotó elemeinek adagolásával, többek közt hialuronsav injekcióval, orvosi kollagén injekcióval, a gyógytorna pedig minden páciensnél elengedhetetlen. Egyes esetekben azonban mindent összevetve a műtét a legcélravezetőbb. A cél mindenképpen egy funkcionálisan, jól használható testrész, a kiegyenlített, biztonságos teljesítmény elérése és a visszaesés, újabb sérülés elkerülése.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Hol lehet találni olyan intézményt, ahol a hialuronsavat a nem müthetö csípömbe beadathatnám
Tisztelt Hölgyem ,

A saját klinikai gyakorkatunkban az ún. Orthopaediai indikaciojú ( javaslatu) hyaluronsav - injekciók ízületbe történő adásával foglalkozunk .

Az Ön eseteben "a nem műthető csípő " miatt az ún. ultrahang / UH- vezérelt -izuleti-injectios technika lenne a kívánatos megítélésem szerint.

Erről az interneten talál információkat , amennyiben budapesti , az SE - Orthopadiai Klinika honlapján ill. a nagyobb Orthopaediai profillal rendelkező Inzeteteknél
: Uzsoki utcai Kórhaz
: János Kórhaz
@ Magan Eü. Szolgáltatóknál informálodhat .

Ha nem budapesti , háziorvosától kérjen szakmai tanácsot , hogy melyik videki intezethez forduljon .


Tisztelettel ,


DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Sebesz szakorvos
Fájdalomspecialista
Csűri Lászlóne

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon részletes

Nagyon elégedett vagyok Dr. Páll Zoltán főorvos Úr nagyon részletes, minden részletre kitérő diagnosztikájával a fájdalmamat illetően.
Dr. Páll Zoltán
Dr. Páll Zoltán
traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő