Gyakori sportsérülések 40 felett - focitól a futásig

Gyakori sportsérülések 40 felett - focitól a futásig

2019.11.28 12:06

40 fölött a testünk hajlamos másképp reagálni az edzésre, hiszen az izmok is veszíthetnek erejükből, és a szív és a tüdő sem feltétlenül képes maximum teljesítményre. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az állóképesség és a teljesítmény is fokozható, ha megfelelően kezeljük a sportsérüléseket, amelyek rizikója a korral egyébként is növekszik.

Ezek az egyes sportágakban előforduló gyakori sportsérülések

Futás

A túlzásba vitt futóedzés viszonylag gyakran vezet térd-, sípcsont- és vádli sérülésekhez, sőt, csípő bursitishez is. A bursitis a bursák szintjén alakul ki. A bursa normális körülmények között egy virtuális tömlő, mely bizonyos terhelési-sérülékeny pontokon helyezkedik el. Túlterhelés vagy lokális irritáció esetén a bursa belhártyája (nem ízületi hártya) gyulladásos - citromsárga színű- folyadékot termel. A bursitis jellemző tünete a nyomásérzékenység, a duzzanat és az éjszaka is jelentkező fájdalom.
A megfelelő bemelegítésen, a jól felépített, és 500-700 km-enként cserélt futócipőn kívül fontos lehet a mozgás elemzése és esetleg korrigálása sportorvos, gyógytornász segítségével. Az idősebb sportolóknak pedig különösen elővigyázatosnak kell lenniük az esés elkerülése érdekében. 

Úszás

A sportsérülések gyógyulása sportorvosi kezelésekkel sokkal eredményesebb.Az úszásra úgy tekintünk, mint egy kímélő sportágra, de ez sem mentes a sérülésektől. Különösen elhanyagolt bemelegítés és rossz úszópozíció esetén jellemzőek a vállsérülések. A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) - köpenyben jelentkezik. Ez főleg azokat a sportolókat érinti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek, mint például kézi-, vízi- vagy röplabdázók, teniszezők, úszók. Idősebb korban rizikófaktornak számít az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése. A Rotátor-köpeny sérülése miatt jelentkező fájdalom különösen a kar felemelésekor kínzó. Ilyenkor elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálunk, helyi, gyorsan ható szerekkel. Amennyiben kiderül, hogy valóban a Rotátor-köpeny sérüléséről, esetleg szakadásáról van szó, szóba jöhet a műtét, de bizonyos határokon belül el is kerülhető, például lágyrész hialuronsav injekciókkal vagy orvosi kollagén injekciókúrával. Az eredmények tartóssá tehetők és a szabad mozgás is visszanyerhető hosszútávon, ha rendszeres gyógytornával erősítjük a váll izmait, regeneráljuk az esetleg elsorvadt izmokat, fokozzuk a szalagok rugalmasságát. 

Foci

A játék felépítéséből adódóan a focisták egyik legsérülékenyebb pontja a térde. Akár ficamról, térdszalag szakadásról, akár porcsérülésről, vagy leválásról van szó, a térdet könnyen érheti baleset, bár természetesen a boka is gyakran sérül. Idősebb játékosoknál (sőt, a nagy terhelés miatt akár fiatalabbaknál is) nem csak sérülések, de sportártalmak is jelentkezhetnek, melyek közül a porckopás tovább ront a helyzeten, fájdalmakat, további sérüléseket generálva.
Térdsérüléseknél a diagnózis után az egyik első eszköz lehet a kezünkben az orvosi kollagén injekció, ami jelentősen javítja az ízület mozgathatóságát. Ha a sérülés kicsi, a fájdalom, duzzanat elmúltával erősítő gyakorlatokat szoktunk javasolni, ami a későbbiekben a megelőzés egyik alapvető eszköze. A porc sérülése után végzendő gyakorlatokat feltétlenül gyógytornász irányítása mellett kell betanulni és végezni, mert a helytelenül végzett mozgás károkat is okozhat! Ha a szakadás kiterjedtebb, arthroscopiával állapítható meg a sérülés nagysága és állítható helyre az állapot. Amennyiben az elülső vagy a hátsó keresztszalag szakadt el, a szalagot sokszor rekonstruálni kell.

Golf

A golfkönyök és a teniszkönyök gyógyulásában is segít a sportorvos.A 40 feletti golfozók gyakran szenvednek túlterheléses fájdalmaktól, különösen a vállban, a nyakban, a derékban, és igen gyakori a golfkönyök mellett a teniszkönyök kialakulása is. A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom. Elsősorban a könyök belsejében jelentkezik és gyakran alkargyengeség is társul hozzá. Teniszkönyök akkor alakul ki, ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák, később állandósult gyulladás keletkezik. Ennek következtében már a kis izom összehúzódások, vagyis a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek. Eleinte csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, az is előfordul, hogy az érintett az izomgyengeség miatt kiejti a tárgyakat a kezéből. Jó eredménnyel kezelhetőek az ilyen jellegű problémák a lágyrész hialuron injekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, segíti a gyulladt szövetek regenerációját.

A felépülést lehet gyorsítani

- Tanulmányok szerint egy 45 éves személy közel 15 százaléknyival lassabban épül fel ugyanabból a sérülésből, mint egy 30 éves, és a felépülési időszak később még hosszabbá válik – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Ráadásul az idősödéssel hajlamosabbé válunk a sérülésekre is, különösen sport közben. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne sportoljunk, inkább azt, hogy figyeljünk a minőségi felszerelésre, kérjük gyógytornász, szakedző segítségét a megfelelő mozgás kivitelezéshez és amennyiben megsérültünk, forduljunk orvoshoz. Így ugyanis nem csak gyorsabb lehet a felépülés, de minőségi is, vagyis ennek tudatában sokkal biztonságosabban hódolhatunk a sportnak, kevésbé kell tartanunk a visszaeséstől vagy az újabb sérülésektől.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy több mint egy éve éjszakánként rendszeresen lezsibbad a kezem, mikor melyik, van hogy mind a kettő egyszerre. Teljes idegen test érzésig. Amikor felébredek, egy kisebb átmozgatásra általában enyhül (érzem és erősebb fájdalom lesz benne) vagy megszűnik mint akit elvágtak. A nyakam és vállam is szokott fájni. Eddig gerinc eredetű problémára gondoltam, de most elbizonytalanodtam és aggódni kezdetem, mert az elmúlt éjszakákon a jobb lában is haslóképp zsibbad el. Visszatérően hasi görcseim vannak (labor uh nem mutat semmit csak hogy fel vagyok fúvódva), és szokott lenni éjszaki hőhullámom is. 31 éves vagyok. Az lehet hogy valóban gerinc eredetű a probléma és a lábamnál pont ugyan úgy van gond, mint a kezemnél, esetleg hormonális gond? Vagy esetleg agyi, ill immun folyamatra kellene máris gondolnom??? Nagyon várom a válaszát. Dia
    Tisztelt Dia!

    Első hallásra nyaki gerinc probléma, az alsó végtagi panaszai ágyéki gerincre is visszavezethetőek. Fontos egy komplex, tüzetes kivizsgálás. Bejelentkezés és bővebb felvilágosítás a 30-5121496os számon.
    Üdvözlettel
    Dr. Páll Zoltán
    Dia

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes magyarázat

    Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista