Sport közben sérült a könyök, a boka? Így segít a hialuronsav

Sport közben sérült a könyök, a boka? Így segít a hialuronsav

2023.04.25

Sokan nyáron vágnak bele a tenisz edzésekbe, a golfba, a labdajátékokba, amit igen gyakran egy-egy könyök- vagy bokasérülés miatt kényszerülnek felfüggeszteni. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az akut fájdalmak esetén alkalmazható hialuronsavas kezelés jelentősen gyorsítja a felépülést.

Minél gyorsabb a segítség, annál rövidebb ideig tart a felépülés

Könyöksérülés esetén jelentős segítség a hialuronsavas injekció.Ha egy rossz mozdulat után súlyos, nyilalló fájdalom jelentkezik a könyökben vagy a bokában, mindenképpen abba kell hagyni a tevékenységet, hiszen valószínűleg sérülés történt. A könyök sérülése sokszor egy már meglévő probléma talaján jelentkezik, mint például a teniszkönyök vagy a golfkönyök, hiszen ilyenkor egy tartós gyulladásos állapot áll fenn, ami sérülékenyebbé teszi a testrészt. Ha megsérül a könyök, azt is tapasztalhatjuk, hogy a nyújtás, az emelés, a tolás, a markolás is fájdalmas, de jelentkezhet a fájdalom a könyök belsejében is, amihez alkargyengeség is társul. Az akut sérülések gyakoriak a bokánál is, hiszen egy szerencsétlen ugrás, vagy akár egy lépés is okozhat szinte járásképtelenséget.
Mindkét sérülés nagy segítség lehet a hialuronsav tartalmú injekció, ami még az egyébként is alkalmazott pihentetés, jegelés, kompresszió, felpolcolás hatékonyságát is növeli. Az időtényező azonban döntő: a sérülést követő 48 órán belül ajánlott beadni az első hialuronsav injekciót, ugyanis így érhető el a legjobb hatásfok. A beadást követően két nappal - egy héttel később kerülhet sor a második injekcióra, amiről az orvos dönt.

A hialuronsav hatásai

  • A beadás speciális technikája miatt a sérülés helyén nagy felületen oszlatható el a befecskendezett anyag, ami így bevonja a sérült ínszalagot. Ez önmagában is elősegíti a gyógyulást.
  • A lágy szövetbe injektált készítményt használó sérültek 35%-kal gyorsabban gyógyultak meg és érték el a fájdalommentes állapotot, illetve szűnt meg a sérülésből adódó mozgáskorlátozottságuk. 
  • Minél korábban kezdődik az injekciós kezelést, annál gyorsabb a felépülés a sérülés után, annál gyorsabban vissza lehet térni a sporthoz.
  • A hialuronsav elősegíti az ízületi felszínek és szövetek optimális nedvesítését a sérült szövetek, szalagok felszínén, így azok könnyebben visszatérnek az eredeti helyzetükhöz és nyújtási erejükhöz.
  • Járulékos hatásként csökken a fájdalom és visszaszorul a gyulladás.
  • Mivel a sérülés hegszövetek nélkül gyógyul, könnyebben megelőzhető az ismétlődő sérülés.
  • Utánkövetéses vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a hialuronsavas terápiát választók nagyobb markolási erőt tudtak kifejteni és kevesebb fájdalmat éreztek a könyök ízületben fogáskor és pihentetéskor is.

A pihentetés elhagyhatatlan, de nem elég

A hialuronsavas injekció gyorsítja és teljesebbé teszi a gyógyulást.- Akut sérülés esetén sokan elégségesnek gondolják, ha pihentetik, fáslizzák, borogatják, felpolcolják a sérült testrészt. Ez valóban kihagyhatatlan része a gyógyulásnak, azonban meglehetősen időigényes, és nem is mindig elég. A hialuronsav injekció és egyéb orvosi terápiák ennél sokkal gyorsabb és hatékonyebb felépülést tesznek lehetővé –  ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. -  A lágy szövetekhez kapcsolódó biokompatibilis hialuronsav ugyanis olyan, 100 százalékban laboratóriumban előállított, magas tisztaságú hialuronsav összetevőt tartalmaz, ami beépül a sérült szalagokba és szövetekbe, így gyors és  hatékony regenerációt eredményez. A könyök és a boka sérülésein túl nagyon jó tapasztalataink vannak a sarok és a váll kezelésénél is, profi- és amatőr sportolók, valamint nem sportolók esetében is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Cím! 34. hetes terhes vagyok. 2 napja erős fájdalmas becsípődés van a hátamon, a gerinc mentén, szinte minden mozdulatra iszonyatos erős fájdalmam van! Nem tudom mit lehet tenni! Algopyrin, Panadol semmit nem használ! Nagyon érzékeny nyomásra is! Kérem szíves visszajelzésüket! Köszönettel Bors-Tölgyesi Zsuzsanna
    Tisztelt Hölgyem!

    Kérem, mindenképpen keresse fel a gerincgyógyászati központot.

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    Bors-Tölgyesi Zsuzsanna

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    Nagyon elégedett vagyok Dr. Páll Zoltán főorvos Úr nagyon részletes, minden részletre kitérő diagnosztikájával a fájdalmamat illetően.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista