Fájdalom a térdkalácsban? A futótérd nem csak futókat érint

Fájdalom a térdkalácsban? A futótérd nem csak futókat érint

2022.03.29 13:59

Az úgynevezett futótérd valóban gyakrabban megjelenik sportolóknál, de nem kizárólag ők szenvednek a térdkalács erős fájdalmától. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint hatékony kezelésekkel visszaszerezhető a szabad mozgás és a sport öröme. 

A futókon kívül az ugróknál is gyakori

futótérd térdfájdalom gyulladásJellemzően futók, ugrók és más ugrással, erős és gyakori földet éréssel járó sportolók panaszkodnak a tompa térdfájdalomra, vagyis a patellofemorális szindrómára. Gyakrabban alakul ki ez a probléma kamaszoknál, fiataloknál és idősebbeknél, olyannyira, hogy a Családorvosok Amerikai Akadémiája szerint ez a térdfájdalmak leggyakoribb oka. A patella (térdkalács) ín ugyanis túlterheltté válik a gyakori és túl erős földre érkezéstől. A valóságos ok a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése, ami nagyrészt a nem szakszerűen kivitelezett mozdulatok, a nem jól felépített edzés következménye, bár természetesen a fizikai munkát végzők terhelése és egy sérülés is lehet a kiindulópont. Eleinte „csak” egy gyulladás alakul ki, ami gyorsan rendbe jön. Azonban ha ez időről időre előfordul, kialakul egy folyamat, amelynek lényege a patella ín eredési zónájának degeneratív elváltozása.   
Akkor lehet futótérdre (vagy más néven ugrótérdre) gyanakodni, ha bizonyos mozgások fokozzák a fájdalmat, mint például a térdelés, a lépcsőzés, a guggolás vagy a hosszabb ideig tartó ülés. Olyan tünetek is utalhatnak a problémára, mint az enyhe duzzanat, a láb kinyújtásakor jelentkező súrlódó érzés és a combizom erejének csökkenése. 

Megelőzni mindig könnyebb

Akik tudják, hogy a térdüket fokozottan igénybe vevő sportot vagy foglalkozást űznek, jól teszik, ha eleve megpróbálják kivédeni a futótérd kialakulását. Ehhez elengedhetetlen a szakszerű edzői irányítás és időről időre a sportorvosi ellenőrzés. Fontos fenntartani az izomegyensúlyt és megerősíteni a térd körüli és a láb izomzatát, hogy megfelelően „tartsák”, támasszák az ízületet. Ugyanilyen jelentős a mozgás előtti bemelegítés, és a megfelelő támaszt biztosító sportcipő vagy munkavédelmi cipő viselése, sőt, érzékenyebb térd esetén hasznos lehet az orvos által elrendelt térdvédő is. Az edzésmunka változatossága is biztosíthatja, hogy minél egyenletesebb terhelés érje a térdet. Sporttól függetlenül is igen fontos a testsúly rendezése, ugyanis a túlsúly komoly terhelést jelent az ízületeknek, így a térdnek is. Ugyanilyen önálló rizikófaktor az úgynevezett lúdtalp is, amelyet futótérd térdfájdalom gyulladásszintén fokozza a térdet érő stresszt.   

Mit lehet tenni, ha már fáj?

- Természetesen az első lépés, hogy fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, hiszen ki kell zárni bizonyos súlyosabb okokat, mint például az ínszakadás, porcleválás. Ha a panaszok, és az esetlegesen szükséges képalkotó eljárások kapcsán bebizonyosodik, hogy patellofemorális szindrómáról van szó, az enyhébb eljárások felől haladhatunk akár a műtétig. Sokan már csak akkor fordulnak hozzánk, ha a házilagos módszerek, így a jegelés, pihentetés, felpolcolás, fáslizás, esetleg a recept nélküli fájdalomcsillapítók nem hoztak eredményt – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Gyorsan csillapítható a fájdalom és enyhíthető a gyulladás helyi célzott injekcióval, hosszabb távon pedig igen jó eredményeket hozhat az orvosi kollagén injekciókúra és az orvosi lézer terápia, amelyek támogatják, erősítik a szöveti struktúrát. Szintén hosszútávon fejti ki hatását a lökéshullám terápia, ami oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti.  Feltétlenül szükséges lenne a személyre szabott gyógytorna, nem kis részben a sérülés kiújulásának megelőzése érdekében. Nagyon ritkán műtét is szükséges lehet.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy több mint egy éve éjszakánként rendszeresen lezsibbad a kezem, mikor melyik, van hogy mind a kettő egyszerre. Teljes idegen test érzésig. Amikor felébredek, egy kisebb átmozgatásra általában enyhül (érzem és erősebb fájdalom lesz benne) vagy megszűnik mint akit elvágtak. A nyakam és vállam is szokott fájni. Eddig gerinc eredetű problémára gondoltam, de most elbizonytalanodtam és aggódni kezdetem, mert az elmúlt éjszakákon a jobb lában is haslóképp zsibbad el. Visszatérően hasi görcseim vannak (labor uh nem mutat semmit csak hogy fel vagyok fúvódva), és szokott lenni éjszaki hőhullámom is. 31 éves vagyok. Az lehet hogy valóban gerinc eredetű a probléma és a lábamnál pont ugyan úgy van gond, mint a kezemnél, esetleg hormonális gond? Vagy esetleg agyi, ill immun folyamatra kellene máris gondolnom??? Nagyon várom a válaszát. Dia
    Tisztelt Dia!

    Első hallásra nyaki gerinc probléma, az alsó végtagi panaszai ágyéki gerincre is visszavezethetőek. Fontos egy komplex, tüzetes kivizsgálás. Bejelentkezés és bővebb felvilágosítás a 30-5121496os számon.
    Üdvözlettel
    Dr. Páll Zoltán
    Dia

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegeit

    Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő