Trigger- és tenderpont terápia

Létrehozva: 2016.11.17 | Módosítva: 2017.07.12

Gyakran tapasztaljuk, hogy feszes izmainkban fájdalmas csomók jelennek meg. A trigger- és tenderpontok terápiája ezeknek a fájó, néha kisugárzó csomóknak az egyik legelterjedtebb kezelési módja.

Mik is ezek a fájdalmas csomók?

Ilyen fokozott érzékenységet mutató csomókat érezhetünk az izmok, és az izmokat borító izompólyák területén. A túlfeszülés elkerülése miatt jönnek létre ezek a fájdalmas pontok a szervezet saját védekező mechanizmusaként. Nem csak helyileg okozhatnak fájdalmat, de ki is sugározhatnak. Fájdalmuk mozgásbeszűküléshez, kényszertartáshoz vezethet, aminek kapcsán viszont újabb területek lehetnek érintettek, így egy ördögi körbe csöppenhetünk.  Ezért is fontos mielőbbi gyors és hatékony kezelésük gyógy masszőr által.

Mikor fordul elő?

amikor hosszútávon végezzük ugyanazt a cselekvést, sokáig tartózkodunk statikusan, ugyanabban a testhelyzetben, vagy nehéz tárgyakat emelgetünk, ezáltal túlerőltethetjük izmainkat
túlzásba visszük a testmozgást, nem nyújtunk, nem hagyunk elég időt izmaink regenerálódásához a sporttevékenység után
egyes megbetegedések esetén
sérülés, vagy műtét után, amikor a sántítás, vagy kímélő tartás miatt egyes izmaink hosszasan rövidült, míg mások túlnyúlt helyzetben vannak

Miért fontos az izomcsomók kezelésének mielőbbi megkezdése?

Ha egy izomban csomó keletkezik, azt valahogy úgy kell elképzelnünk, mint amikor összetapadás, csomó van egy gumiszalagon. A gumiszalag, így az izom is sokkal sérülékenyebb ilyenkor, nem tudja megfelelően ellátni funkcióit. Ez pedig kihat a környező izmokra, ízületekre is, így a probléma tovább terjedhet.

Trigger- és Tenderpontok terápiája

Az izomcsomók, azaz trigger-, vagy tenderpontok oldásának egyik legfőbb módszere ez a terápia. A páciens általában fekve, vagy ülve helyezkedik el. A meghatározott területen elhelyezkedő csomókat lokalizációjuk után egy speciális fogást alkalmazva, nyomásos-, vagy csípő technikával lazítjuk kézzel, vagy egy speciális eszközzel, így megszüntetve a fájdalmat és az egyéb negatív tüneteket, amit csak megfelelően képzett gyógy masszőr végezhet. A kezelés a nyomás kivitelezésekor kezdetben fájdalmas lehet, de ez a fájdalom általában gyorsan oldódik, az esetleges kisugárzás pedig csökken, vagy teljesen megszűnik. A panaszok megszűnésének gyorsasága a probléma fennállásának idejétől, és egyéni tényezőktől is függ.

Kiegészítésként: fascialazítás

A kezelés otthoni folytatásához megtanítjuk a különböző fasciát (izmokat borító izompólyát) lazító eszközök (például teniszlabda, SMR henger) 

 

Bejelentkezés gyógymasszőrhöz Trigger- és tenderpont terápiára:
 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

Budai FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Hírek

Lehet-e mozogni, sportolni térdfájdalom esetén?

Lehet-e mozogni, sportolni térdfájdalom esetén?

A térdfájdalom nem csak a sportot, de a hétköznapi tevékenységeket, lépcsőzést, gyaloglást is megnehezítheti. Sokakat éppen a fájdalom tart vissza a mozgástól, úgy érzik, feltétlenül kímélni kell az ízületet. Holott dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint fontos lenne mozgatni még a fájós ízületeket is és a megfelelő módszerekkel megállítani az állapotromlást.

Mozgásszervi fájdalom? Ezt érdemes tudni a szteroid kezelésekről

Mozgásszervi fájdalom? Ezt érdemes tudni a szteroid kezelésekről

Sokan tudják a szteroidokról, hogy gyorsan ható, hatékony szerek a fájdalomcsillapításban, gyulladáscsökkentésben. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa azonban arról is beszélt, mi a különbség a szájon át szedhető és injekcióban hozzáférhető szteroidok közt, mikor válnak be ezek az eljárások.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat