Trigger- és tenderpont terápia

Létrehozva: 2016.11.17 | Módosítva: 2017.07.12

Gyakran tapasztaljuk, hogy feszes izmainkban fájdalmas csomók jelennek meg. A trigger- és tenderpontok terápiája ezeknek a fájó, néha kisugárzó csomóknak az egyik legelterjedtebb kezelési módja.

Mik is ezek a fájdalmas csomók?

Ilyen fokozott érzékenységet mutató csomókat érezhetünk az izmok, és az izmokat borító izompólyák területén. A túlfeszülés elkerülése miatt jönnek létre ezek a fájdalmas pontok a szervezet saját védekező mechanizmusaként. Nem csak helyileg okozhatnak fájdalmat, de ki is sugározhatnak. Fájdalmuk mozgásbeszűküléshez, kényszertartáshoz vezethet, aminek kapcsán viszont újabb területek lehetnek érintettek, így egy ördögi körbe csöppenhetünk.  Ezért is fontos mielőbbi gyors és hatékony kezelésük gyógy masszőr által.

Mikor fordul elő?

amikor hosszútávon végezzük ugyanazt a cselekvést, sokáig tartózkodunk statikusan, ugyanabban a testhelyzetben, vagy nehéz tárgyakat emelgetünk, ezáltal túlerőltethetjük izmainkat
túlzásba visszük a testmozgást, nem nyújtunk, nem hagyunk elég időt izmaink regenerálódásához a sporttevékenység után
egyes megbetegedések esetén
sérülés, vagy műtét után, amikor a sántítás, vagy kímélő tartás miatt egyes izmaink hosszasan rövidült, míg mások túlnyúlt helyzetben vannak

Miért fontos az izomcsomók kezelésének mielőbbi megkezdése?

Ha egy izomban csomó keletkezik, azt valahogy úgy kell elképzelnünk, mint amikor összetapadás, csomó van egy gumiszalagon. A gumiszalag, így az izom is sokkal sérülékenyebb ilyenkor, nem tudja megfelelően ellátni funkcióit. Ez pedig kihat a környező izmokra, ízületekre is, így a probléma tovább terjedhet.

Trigger- és Tenderpontok terápiája

Az izomcsomók, azaz trigger-, vagy tenderpontok oldásának egyik legfőbb módszere ez a terápia. A páciens általában fekve, vagy ülve helyezkedik el. A meghatározott területen elhelyezkedő csomókat lokalizációjuk után egy speciális fogást alkalmazva, nyomásos-, vagy csípő technikával lazítjuk kézzel, vagy egy speciális eszközzel, így megszüntetve a fájdalmat és az egyéb negatív tüneteket, amit csak megfelelően képzett gyógy masszőr végezhet. A kezelés a nyomás kivitelezésekor kezdetben fájdalmas lehet, de ez a fájdalom általában gyorsan oldódik, az esetleges kisugárzás pedig csökken, vagy teljesen megszűnik. A panaszok megszűnésének gyorsasága a probléma fennállásának idejétől, és egyéni tényezőktől is függ.

Kiegészítésként: fascialazítás

A kezelés otthoni folytatásához megtanítjuk a különböző fasciát (izmokat borító izompólyát) lazító eszközök (például teniszlabda, SMR henger) 

 

Bejelentkezés gyógymasszőrhöz Trigger- és tenderpont terápiára:
 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

Budai FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Hírek

Mit lehet tenni, ha lumbágó okozza a derékfájást?

Mit lehet tenni, ha lumbágó okozza a derékfájást?

A derékfájdalom olyan gyakori tünet, hogy alig van felnőtt, aki ne élte volna át valaha, egyes felmérések szerint ötből négyen biztosan. Sokan ilyenkor felemlegetik a lumbágót, holott ez csak az egyik, bár nem ritka oka lehet az alsó háti szakasz fájdalmának. Dr. Páll Zoltántól, a FájdalomKözpont sebészétől, traumatológus, sportorvostól megtudhatjuk, mit is jelent pontosan a lumbágó és hogyan lehet kezelni a problémát. 

Kezelési lehetőségek a különböző típusú onkológiai fájdalmaknál

Kezelési lehetőségek a különböző típusú onkológiai fájdalmaknál

Az onkológiai betegségeket kísérő fájdalom különböző típusokba és erősségekbe sorolható. Mindent figyelembe véve más-más fájdalomcsillapítási módszer válhat be az egyes esetekben, amelyek kiválasztása nagy körültekintést és szakértelmet igényel. Ezt a témát járta körbe dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat