Bélbetegség okozta fájdalom

Bélbetegség okozta fájdalom

2022.03.31 16:09

A Crohn betegség egy az egész életen át tartó gyulladásos bélbetegség, mely a colitis ulcerosával együtt alkotja az úgynevezett IBD (Inflammatory bowel disease) betegség csoportját. A Crohn betegségre a bélfal valamennyi rétegére terjedő gyulladásos folyamatjellemző, melyben a bél nyálkahártyáján mély fekélyek, sebek alakulnak ki.

A betegségben általában a vékonybél utolsó és a vastagbél első szakasza érintett, de a tápcsatornában bárhol kialakulhat a szájüregtől a végbélnyílásig. A gyulladásos folyamat nem feltétlenül folytonos, a gyulladt területek és az ép bélszakaszok váltakoznak egymással. A betegség időnként nagyon fájdalmas és bénító tüneteket okoz, súlyos esetben életveszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Néha viszont a betegség lefolyása egész enyhe.A Crohn betegség lefolyásában fellángolások és nyugalmi periódusok váltakoznak, a betegség nyugalmi fázisát váratlanul- látszólag minden ok nélkül- súlyos tünetek követhetik. A betegek egy része járó betegként ellátható, más részük kórházi kezelést igényel.

Mi okozhat Crohn betegséget?

Hogy mi okozza egész pontosan a Crohn betegséget még nem ismert.  Szakértők, a kialakulása hátterében többféle ok egyidejű fennállását valószínűsítik. Az egyik ilyen ok a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer) rendellenesen működése, ezért a gyógyszeres kezelések egy része is ezt célozza.  Másik okként a környezeti hatások tehetők felelőssé, ezen belül is bizonyos korokozók szerepét feltételezik a betegség kialakulását illetően. A környezeti tényezők között például a dohányzás szerepét is vizsgálták, megállapították, hogy  a betegség lefolyását rossz irányban befolyásolja (szemben a colitis ulcerosaval, ahol a tüneteket javítja). A betegség kialakulásában genetikai tényezők szerepét is feltételezik, ezt támasztja alá, hogy a Crohn betegség örökletes lehet, családi halmozódást mutathat. 

A betegségben szerepet játszó rizikófaktorok

Habár a betegség oka még teljes mértékben azonosítatlan, a következők növelik a betegség kialakulásának rizikóját:

 • Genetikai tényezők – az örökölt gének összefüggésben állnak a Crohn betegség kialakulásával
 • Immunológiai tényezők – a gyulladást a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer)  rendellenes működésének tulajdonítják
 • Környezeti tényezők
 • Korábbi fertőzés – amelyek az immunrendszer kóros működését eredményez
 • Dohányzás – dohányosokban rendszerint erősebben lépnek fel a tünetek
 • Táplálkozási és egyéb tényezők- a betegség gyakoribb a nyugati fejlett területeken, mint a világ szegényebb régióiban

  Kapcsolódó cikkünk

  9 probléma, amin segíthet a lökéshullám terápia

  9 probléma, amin segíthet a lökéshullám terápia

  Legyen szó nyak-, váll-, derék-, könyök-, csípő-, térd- vagy talpbetegségről, a lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat ...

A Crohn betegség tünetei

Fő tünetek

A betegség fő tünetei a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés (néha véres, ürülhet genny és nyák is). Egyes esetekben a betegség olyan mértékű hasmenést okoz, hogy 10-20 alkalommal is rátör a szükség a betegre, jellemző az éjszakai székletek megjelenése is.

Egyéb tünetek:bélbetegség fájdalom

 • fogyás
 • aphtosus fekélyek (sebek) a szájban
 • végbélrepedés
 • végbélsipoly
 • bőrelváltozások (pl: fájdalmas csomók főként a lábszár feszítő oldalán valamint fekélyes bőrelváltozások)
 • izületi fájdalom és gyulladás
 • szem egyes részeinek gyulladása

A tünetek eltérő intenzitással lépnek fel változó időn keresztül. Bizonyos állapotok vagy tevékenységek erősítik a tünetek megjelenését, mint a fertőzések, hormonális változások, a dohányzás vagy a stressz.  A tünetekre jellemző a változatosság, előfordul, hogy hosszú ideig csak enyhe formában jelennek meg, vagy teljes tünetmentesség állhat fenn. A tünetmentes időszakot viszont a bántalmak hirtelen megjelenése és felerősödése követheti.

A Crohn betegség lehetséges szövődményei

A betegség két leggyakoribb helyi szövődménye a bélszűkület (szűkületek) és a sipolyok.

Bélszűkület

A Crohn betegség okozta gyulladás önmagában vezethet szűkülethez, melyet a gyógyszeres kezelés megállíthat, illetve visszafordíthat, azonban gyakran a gyulladásos folyamat hegesedéshez vezethet, ami sebészeti beavatkozás szükségességét veti fel.  Amennyiben bélszűkület alakul ki, úgy megnő a bélelzáródás rizikója. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszer képtelen lesz a széklet mozgatására, a bélműködés leáll, illetve vékonybél elzáródás esetén eleinte még híg állagú széklet ürítése megfigyelhető.

Sipolyok

Az emésztőrendszerben a bélfal teljes vastagságát érintő gyulladás hatására olyan mély fekélyek alakulhatnak ki, melyek idővel rendellenes alagutakká fejlődhetnek, amelyek az emésztőrendszer két pontját, vagy az emésztőrendszert a hasüreggel vagy más szervvel, esetleg a bőrrel kötik össze. Ezeket a kóros összeköttetéseket sipolyoknak nevezzük. A kisméretű sipolyok gyakran észrevétlenek maradnak, míg a nagyobbak elfertőződhetnek és a következő tüneteket okozhatják:

 • állandó és lüktető fájdalom elsősorban a végbél körüli területen
 • hidegrázás és láz
 • vér, genny, széklet megjelenése a vizeletben
 • nyákos, gennyes szivárgás a végbél melletti bőrterületről

Fontos, hogy a beteg tisztában legyen a Crohn betegség súlyosbodásának, szövődményeinek jeleivel, hogy tudja, mikor szükséges azonnal orvoshoz fordulnia, mert ezen esetekben azonnali kórházi kezelés válhat szükségessé.

Ezek a jelek: