Talpnyomás vizsgálat

Talpnyomás vizsgálat

2023.04.27 13:35


 

A talpon található három boltozatos ív feladata megadni a testnek azt a stabilitást, hogy az ember teljes testsúlyát elbírják. talpfájdalom
Amikor a boltozatok elmozdulnak, deformálódnak, süllyednek, azzal a csontváz alátámasztása válik bizonytalanná. Ez fájdalomhoz vezet az idő múlásával, a kiváltó ok pedig sokminden lehet, kezdve a gyakori egyoldalú terheléstől, a sok súly cipelésén át, a lábak hosszának enyhe eltéréséig, de lehet, hogy gerincferdülés húzódik a háttérben. 

Az első aggasztó jel általában a boka megsüllyedése, ami már gyermekkorban is megtörténhet. Kezeletlen állapot esetén a jelenség később eszkalálódóhat, ezáltal csípőfájdalmat, nem riktán gerincfájdalmat okozva.

Érdemes ortopéd szakorvos felkeresése, ha a fentiek közül valamelyik tünetet tapasztalja.

Talpnyomás vizsgálat 

A talpnyomás vizsgálatot kétféle eljárással végzik: számítógéppel vagy egy speciális matrac segítségével.
Mindkét esetben a láb deformitásai lesznek láthatók, melynek segítségével a súlypont eltéréseket állapítják meg.

Leginkább derékfájdalom, térdfájadalom, bokafájdalom, csípőfájdalom, gerincfájdalom fennállása esetén gyanakodhatunk talpban történt elváltozásokra.

Kapcsolódó cikkünk

7 jó megoldás sarokfájdalom esetén

7 jó megoldás sarokfájdalom esetén

A sarokfájdalom igen kellemetlen panasz, amelynek hátterében számos ok állhat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban ...

Téma szakértője