Ízületi kopás és kezelése - Budai FájdalomKözpont

Ízületi kopás és kezelése - Budai FájdalomKözpont

2022.02.02

Az ízületi porckopás (más néven: artrózis) az ízületekben leggyakrabban kialakuló mozgásszervi betegség. Porckopásról akkor beszélhetünk, ha a porcállomány lebomlása nagyobb mértékű, mint a felépítés, így megindul az ízületi felszíneket borító porcok kopása, vékonyodása. Nemcsak időseket, hanem fiatalokat is érinthet. Kialakulásának hátterében ugyanis a genetika, a túlsúly, elhízás, a környezeti tényezőkön túl a túlterhelés (pl. versenysport) is közrejátszhat. Az artrózis tartós fájdalmat, mozgáskorlátozottságot is okozhat, rontva ezzel az életminőséget.

Mi a porckopás?

Az ízületi porckopás (artrózis) a legismertebb, leggyakrabban előforduló mozgásszervi ártalom, mely a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. A teljes ízületet érinti a probléma: az ízületi porc és maga az ízület is pusztul. Bármely ízületben kialakulhat.

Fontos kiemelni, hogy a növekedés, érés befejeztével az ízületi porcsejtek már alig osztódnak.

porckopás

Az ízületek az ízületet alkotó csontvégekből állnak, melyeket ízületi porc borít. A csontvégek egyike domború (ez az ízületi fej), a másik homorú (ízületi vápa). Az ízületi fejet és vápát borító porcfelszínek (üvegporc) egymásra simulnak, szinte súrlódásmentes mozgást biztosítanak. Ha ez a vékony üvegporc-réteg elvékonyodik, megreped, sérül, esetleg kevesebb ízületi folyadék termelődik, akkor megnő a porcvégek közti súrlódás. A súrlódásgátlás megszűnésével a porc folyamatos terhelés alatt áll, létrejönnek a porcsérülése, idővel pedig a porckopás. A folyamatos terhelés áttevődik a csontokra is, ez okozza ez erős fájdalmat.

Porckopás okai

A hatékony kezelés megválasztása érdekében két csoportba soroljuk az artrózisokat.

Az ún. primer (elsődleges) artrózis oka ismeretlen, általában 45 éves kor feletti felnőtteket (javarészt nőket) érint. A secunder (másodlagos) artrózis kialakulásának oka ismert; az ízületek sérülése, fejlődési rendellenessége, túlterhelése (pl. túlsúly, sport), gyulladása váltja ki, de anyagcsere-betegség (pl. cukorbetegség) is okozhatja. Kialakulása nemhez és korhoz nem kötött, egész fiatalkorban (főként versenysportolóknál) is kialakulhat.

A secunder porckopás leggyakoribb okai:

 • genetikai hajlam
 • környezeti tényezők (pl. nem ergonomikus bútorok, mozgásszegény életmód)
 • túlterhelés
 • túlsúly, elhízás (5 kg súlyfelesleg 50%-kal megnöveli a térdízületi porckopás kialakulásának kockázatát)
 • cukorbetegség
 • egyéb mozgásszervi problémák (pl. gerincferdülés, rossz testtartás, X-láb)
 • veleszületett ízületi deformitás

Porckopás tünetei

Az ízületi kopás az enyhe fájdalomtól egészen a súlyos mozgáskorlátozottságig okozhat kellemetlenségeket. Az artrózis kialakulása lassú ütemű, sokszor évek után jelentkeznek az első tünetek.

Leggyakoribb panaszok:

 • ízületi fájdalom és merevség (mozgás, időjárás-változás hatására)
 • ízületi duzzanat
 • ízületi mozgáskorlátozottság
 • ízületi „ropogás” mozgás közben
 • ízület környékén csontos kinövések
 • ízületi deformitás, később instabilitás

Eleinte a panaszok terhelésre, mozgásra jelentkeznek, majd pihenés hatására megszűnnek.

Jellemző, hogy pihenés után (ha az alsó végtag vagy csípő ízületeit érinti az artrózis) felálláskor az első pár lépés nehéz, fájdalmas, majd az ízület „bejáratódik”.

Később a fájdalom állandósulhat.

Kapcsolódó cikkünk

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb ...

Porckopás megelőzése

Számos olyan életmódbeli, környezeti tényező létezik, melyekkel csökkenthetjük a porckopás kialakulásának kockázatát:

 • ideális testsúly megtartása (kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással)
 • megfelelő mozgás – megfelelő bemelegítés után
 • túlterhelés megelőzése, megfelelő regeneráció
 • ízületi hibák korrekciója
 • sérülések megfelelő és pontos kezelése
 • egyéb betegségek (pl. cukorbetegség) kezelése

Az általános egészséghez, az izomzat és az ízületi keringés fenntartásához a rendszeres testmozgás, a normál testtömeg megtartása elengedhetetlen. Ha ezek valamelyike hiányzik, akkor az ízületi kopás veszélye megnő.

Porckopás kezelésegyógytorna hatékony megoldás porckopásnál

Az artrózis kezelésében jelenleg nem áll rendelkezésre oki terápia, de számos fájdalomcsillapító kezelés érhető el, melyekkel javítható az életminőség és a mozgásképesség.

Alapos kivizsgálás, a kórelőzmény megismerése után a szakember eldönti, pontosan milyen kezelési módra van szükség: helyi fájdalomcsillapításra, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkre, orvosi ízületi injekciókra, fizikoterápiára, gyógytornára, orvosi akupunktúrára. Az életmód terápia azonban szinte minden esetben elkerülhetetlen!

A Fájdalomközpont szakértői az aktív fájdalomcsillapítás eszközeivel a lehető leggyorsabb és leghatásosabb rehabilitációs eszköz kiválasztásával szüntetik meg a fájdalmat.

Az ízületi kopás kezelése magában foglalja a helyi érzéstelenítési módokat is. Ez lehet fizikoterápiás kezelés, másrészt kenőcsök, tapaszok is megoldást jelenthetnek. Utóbbiak segítik a porc újraképződést és a fájdalom csillapítását.

Amennyiben nagy felületen fordul elő az ízületi kopás, sok esetben csak a protézis beültetése nyújt megoldást.

Kevésbé súlyos esetekben ez kiterjed az ízületek porcvédelmét szolgáló terápiákra is, amivel az ízületi kopás megelőzhető, késleltethető.

Téma szakértői