Porckopás és kezelése

Porckopás és kezelése

2023.03.30 15:02

Az ízületi porckopás (más néven: artrózis) az ízületekben leggyakrabban kialakuló mozgásszervi betegség. Porckopásról akkor beszélhetünk, ha a porcállomány lebomlása nagyobb mértékű, mint a felépítés, így megindul az ízületi felszíneket borító porcok kopása, vékonyodása. Nemcsak időseket, hanem fiatalokat is érinthet. Kialakulásának hátterében ugyanis a genetika, a túlsúly, elhízás, a környezeti tényezőkön túl a túlterhelés (pl. versenysport) is közrejátszhat. Az artrózis tartós fájdalmat, mozgáskorlátozottságot is okozhat, rontva ezzel az életminőséget.  

Porckopás okai

Porckopás tünetei

Porckopás megelőzése

Porckopás kezelése

Mi a porckopás?

Az ízületi porckopás (artrózis) a legismertebb, leggyakrabban előforduló mozgásszervi ártalom, mely a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. A teljes ízületet érinti a probléma: az ízületi porc és maga az ízület is pusztul. Bármely ízületben kialakulhat.porckopás

Fontos kiemelni, hogy a növekedés, érés befejeztével az ízületi porcsejtek már alig osztódnak.

Az ízületek az ízületet alkotó csontvégekből állnak, melyeket ízületi porc borít. A csontvégek egyike domború (ez az ízületi fej), a másik homorú (ízületi vápa). Az ízületi fejet és vápát borító porcfelszínek (üvegporc) egymásra simulnak, szinte súrlódásmentes mozgást biztosítanak. Ha ez a vékony üvegporc-réteg elvékonyodik, megreped, sérül, esetleg kevesebb ízületi folyadék termelődik, akkor megnő a porcvégek közti súrlódás. A súrlódásgátlás megszűnésével a porc folyamatos terhelés alatt áll, létrejönnek a porcsérülése, idővel pedig a porckopás. A folyamatos terhelés áttevődik a csontokra is, ez okozza ez erős fájdalmat.

Porckopás okai

A hatékony kezelés megválasztása érdekében két csoportba soroljuk az artrózisokat.

Az ún. primer (elsődleges) artrózis oka ismeretlen, általában 45 éves kor feletti felnőtteket (javarészt nőket) érint. A secunder (másodlagos) artrózis kialakulásának oka ismert; az ízületek sérülése, fejlődési rendellenessége, túlterhelése (pl. túlsúly, sport), gyulladása váltja ki, de anyagcsere-betegség (pl. cukorbetegség) is okozhatja. Kialakulása nemhez és korhoz nem kötött, egész fiatalkorban (főként versenysportolóknál) is kialakulhat.

A secunder porckopás leggyakoribb okai:

 • genetikai hajlam
 • környezeti tényezők (pl. nem ergonomikus bútorok, mozgásszegény életmód)
 • túlterhelés
 • túlsúly, elhízás (5 kg súlyfelesleg 50%-kal megnöveli a térdízületi porckopás kialakulásának kockázatát)
 • cukorbetegség
 • egyéb mozgásszervi problémák (pl. gerincferdülés, rossz testtartás, X-láb)
 • veleszületett ízületi deformitás 

  Kapcsolódó cikkünk

  Sarok- és vádlifájdalom? Achilles-ín gyulladás is okozhatja

  Sarok- és vádlifájdalom? Achilles-ín gyulladás is okozhatja

  Az Achilles-ín több ok miatt fájhat, megsérülhet, begyulladhat – nem ritkán a túlerőltetés következményeként. Sokszor a sarokban és a vádliban jelentkező ...

Porckopás tünetei 

Az ízületi kopás tünetei általában az érintett ízület súlyosságától és az artrózis stádiumától függnek. Az artrózis korai stádiumában az ízületi fájdalom és merevség csak enyhe lehet, és a beteg általában csak terhelés vagy mozgás hatására észleli a tüneteket. Ahogy az artrózis előrehalad, a tünetek súlyosabbá válhatnak, és az ízületi funkciók korlátozottabbá válnak. Az artrózis kialakulása lassú ütemű, sokszor évek után jelentkeznek az első tünetek.

Az artrózis tünetei az egyes ízületekben változóak lehetnek. Például a térdízület artrózisának tünetei közé tartozik az ízületi merevség, fájdalom, duzzanat és az ízületi mozgékonyság csökkenése. Az ujjak ízületeinél jellemző tünet a csomók kialakulása, az ízületek deformitása és az ujjak mozgáskorlátozottsága.

Leggyakoribb panaszok:

 • ízületi fájdalom és merevség (mozgás, időjárás-változás hatására)
 • ízületi duzzanat
 • ízületi mozgáskorlátozottság
 • ízületi „ropogás” mozgás közben
 • ízület környékén csontos kinövések
 • ízületi deformitás, később instabilitás

Eleinte a panaszok terhelésre, mozgásra jelentkeznek, majd pihenés hatására megszűnnek.

Például, ha az alsó végtag vagy csípő ízületeit érinti az artrózis, akkor jellemző lehet, hogy pihenés után nehéz, fájdalmas az első pár lépés, majd az ízület "bejáratódik", és a fájdalom enyhül.

Azonban az idő múlásával a tünetek állandóvá válhatnak, és súlyos mozgáskorlátozottságot okozhatnak.

Porckopás megelőzése 

Számos olyan életmódbeli, környezeti tényező létezik, melyekkel csökkenthetjük a porckopás kialakulásának kockázatát.

 • Az ideális testsúly fenntartása rendkívül fontos a porckopás megelőzése szempontjából, mivel a túlsúly további nyomást helyezhet az ízületekre, ami hosszabb távon kopást okozhat. A megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás a testsúly kontrollálásában segíthet, és így csökkentheti az ízületekre nehezedő terhelést.
 • A megfelelő mozgás és bemelegítés elengedhetetlen az ízületi kopás megelőzése érdekében. Az ízületek és az izmok rendszeres nyújtása, valamint a megfelelő testtartás és testmozgás technikák alkalmazása csökkenti az ízületekre és a porcokra nehezedő nyomást.
 • Az ízületek túlterhelése, például a hirtelen terhelés, az ugrások és a szokásosnál nagyobb súlyok emelése által okozott sérülések csökkentése is fontos.
 • Az ízületi hibák korrekciója segíthet abban, hogy a testet egyenletesen terheljük, és elkerüljük az ízületek aszimmetrikus kopását. Az orvos által javasolt, megfelelő gyógytorna vagy ortopédiai segédeszközök (pl. cipőbetét) használata segíthet a megfelelő testtartás és mozgás elérésében.
 • A sérülések megfelelő és pontos kezelése csökkentheti a porckopás kialakulásának kockázatát. A sérülések hosszabb távon fennmaradó hatása, vagy a gyógyulási folyamat alatt elkerülhető egyéb ízületi problémák, komolyabb kopáshoz vezethetnek.
 • Az egyéb betegségek (például a cukorbetegség) kezelése szintén fontos szerepet játszik a porckopás megelőzésében. Néhány betegség növelheti az ízületekre nehezedő terhelést és gyulladást, ami a porcok további kopásához vezethet.

Összességében az egészséges életmód és a megfelelő testápolás fontosak a porckopás megelőzése érdekében. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő pihenés és alvás, a stressz csökkentése és a dohányzás elkerülése mind hozzájárulnak az ízületek és a porcok egészségének megőrzéséhez.

Az úszás, a jóga, az aerobik és a kerékpározás olyan testmozgás formák, amelyek csökkentik az ízületekre nehezedő terhelést és segíthetnek a porckopás megelőzésében. Azonban fontos megemlíteni, hogy a túlzott testmozgás vagy az ízületi fájdalom figyelmen kívül hagyása súlyosabb problémákhoz vezethet.

Ha már fennállnak ízületi problémák, fontos azok korai felismerése és kezelése. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés segíthet az ízületek és a porcok állapotának javításában, és a további kopás megelőzésében.

Végül fontos megjegyezni, hogy a porckopás nem elkerülhetetlen folyamat. Az egészséges életmód és az ízületek megfelelő karbantartása hozzájárulhat az ízületek és a porcok egészségének megőrzéséhez, és így csökkentheti a porckopás kockázatát. Ha azonban bármilyen ízületi fájdalom vagy diszkomfort észlelhető, fontos az orvosi konzultáció és kezelés igénybevétele. 

Porckopás kezelése porckopás kezelése, hialuronsav injekció

A porckopás diagnózisa általában fizikális vizsgálattal kezdődik. Az orvos megvizsgálja az érintett ízületet, és megkérdezi a beteget a tüneteiről. Az ízületi kopás megerősítéséhez a képalkotó vizsgálatok (röntgen, MRI) segítségére lehet szükség.

Az artrózis kezelésének célja a fájdalom enyhítése, az ízületi funkció javítása, a mozgáskorlátozottság mérséklése és az életminőség javítása. Az artrózis kezelésének módja függ az ízület súlyosságától és a tünetek súlyosságától

Az artrózis kezelésében jelenleg nem áll rendelkezésre oki terápia, de számos fájdalomcsillapító kezelés érhető el, melyekkel javítható az életminőség és a mozgásképesség.

Alapos kivizsgálás, a kórelőzmény megismerése után a szakember eldönti, pontosan milyen kezelési módra van szükség. Az elsődleges kezelési módok közé tartozik a konzervatív kezelés, amely magában foglalja az érintett ízületet erősítő gyakorlatokat (például: gyógytorna), az ízületi terhelés csökkentését (pl. ortézisek használatát), a fizikoterápiát, a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, orvosi ízületi injekciókat és a fájdalomcsillapítókat. Az akupunktúra és a masszázs is hatékony lehet az ízületi fájdalom és merevség enyhítésére. Ajánlott továbbá a lágylézer terápia. A lágylézer kezelések hatására a gyulladás és a fájdalom csökkenthető és a porckopás tüneteit is csillapíthatja.  Az életmód terápia azonban szinte minden esetben elkerülhetetlen!

Az ízületi kopás súlyosbodásának megakadályozása érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása. A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a súly csökkentésében és az ízületek erősítésében. A dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése is segíthet az ízületi kopás megelőzésében.

A Fájdalomközpont szakértői az aktív fájdalomcsillapítás eszközeivel a lehető leggyorsabb és leghatásosabb rehabilitációs eszköz kiválasztásával szüntetik meg a fájdalmat.

Az ízületi kopás kezelése magában foglalja a helyi érzéstelenítési módokat is. Ez lehet fizikoterápiás kezelés, másrészt kenőcsök, tapaszok is megoldást jelenthetnek. Utóbbiak elősegíthetik a porc újraképződést és a fájdalom csillapítását.

Amennyiben nagy felületen fordul elő az ízületi kopás, sok esetben csak a protézis beültetése nyújt megoldást.

Kevésbé súlyos esetekben ez kiterjed az ízületek porcvédelmét szolgáló terápiákra is, amivel az ízületi kopás megelőzhető, késleltethető.

Téma szakértője