Hátfájás? Így segíthet a reumatológus

Hátfájás? Így segíthet a reumatológus

2024.07.19 12:37

A hátfájás egy nagyon gyakori tünet főleg idősebbek és ülö munkát végző egyének esetén. A hátfájás hátterében számos ok állhat, a rossz testtartás is okozhatja azonban komoly ízületi megbetegedést is jelezhet. A hátfájás kivizsgálásában és kezelésében segít a reumatológus.

Online Bejelentkezés

Dr. Csengei Gábor

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Hátfájás? Így segíthet a reumatológus - Tartalom

Mitől alakulhat ki a hátfájás?

Hátfájás kivizsgálása

Hátfájás? Így segíthet a reumatológus

Hátfájás kezelése reumatológus segítségével

Hátfájás megelőzése

Mitől alakulhat ki a hátfájás?

A hátfájás számos különböző okból alakulhat ki és gyakran összetett problémák eredménye. A hátfájás gyakori okai közé tartoznak az alábbiak:

 • Izom és ízületi problémák: A hátfájás gyakran kapcsolódik az izmok és az ízületek túlzott terheléséhez vagy sérüléséhez. Például hosszú ideig tartó rossz testtartás, nehéz tárgyak emelése, fizikai aktivitás hiánya vagy túlzott terhelés izomfeszültséget és fájdalmat okozhat a hátban és hátfájás alakulhat ki.
 • Gerincproblémák: A gerinc különböző részein jelentkező problémák, például csontritkulás, gerincferdülés (scoliosis), porckorongsérv vagy a hatfajascsigolyák elmozdulása is állhatnak a hátfájás hátterében.
 • Sérülések: Balesetek, például autóbalesetek vagy esések következtében bekövetkező sérülések, valamint sportsérülések miatt is kialakulhat hátfájás.
 • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, mint például reumatoid artritisz, fibromyalgia vagy spondyloarthritis is okozhatnak tartós hátfájást.
 • Fertőzések és gyulladások: A hátfájás hátterében állhat fertőzés is, például húgyúti fertőzések, amelyek hátba sugárzó gyulladást okoznak és állhat a hátfájás hátterében. Gyulladásos állapotok egyéb okból is kialakulhatnak és állhatnak a hátfájás hátterében, például a gerinc gyulladásos állapotai.
 • Életmódbeli tényezők: A dohányzás, az egészségtelen étkezés, az ülő életmód vagy az elhízás is hozzájárulhat a hátfájás kialakulásához.
 • Pszichés tényezők: A stressz, szorongás és depresszió is befolyásolják a test különböző területein zajló folyamatokat, így akár a hosszann fenálló, súlyos stressz is állhat a hátfájás hátterében.

Fontos megjegyezni, hogy a hátfájás oka sokszor több tényező együttes hatásának eredménye és az egyén egészségi állapotától függően változik. Ha valaki tartós vagy súlyos hátfájás tünetét tapasztal, fontos, hogy forduljon orvoshoz a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Hátfájás kivizsgálása

A hátfájás kivizsgálása során az orvos először részletesen kikérdezi Önt a hátfájás jellegéről, intenzitásáról, időtartamáról és esetleges kiváltó okairól. Hátfájás esetén fontos információ az is, hogy mikor és milyen körülmények között jelentkezik először a fájdalom. Az anamnézis felvétele után az orvos általában megvizsgálja a hátát, az izmokat, az ízületeket és a gerinc állapotát. A fizikális vizsgálat során megpróbálják meghatározni a fájdalom pontos helyét és értékelni az esetleges mozgáskorlátozottságot vagy egyéb fizikai eltéréseket. Ha szükséges, az orvos további képalkotó vizsgálatokat rendelhet el a hátfájás okának pontosabb meghatározása érdekében. Ezek közé tartozik a röntgen, MRI vagy CT vizsgálatok, amelyek segítenek az izmok, csontok és ízületek állapotának részletes megismerésében. Hátfájás esetén bizonyos esetekben laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek lehetnek a hátfájás okának azonosításához. Például vérvizsgálatok segíthetnek kimutatni a gyulladásos folyamatokat vagy egyéb szisztémás betegségeket, amelyek a hátfájás hátterében állhatnak. Hátfájás esetén az orvos más speciális vizsgálatokat is elrendelhet a hátfájás okának kiderítése érdekében, például elektromiográfiát (EMG), amely segít az idegrendszer állapotának vizsgálatában, ha felmerül a neurológiai háttér hátfájás esetén.

A reumatológus az Ön tüneteinek és az elvégzett vizsgálatok eredményeinek alapján állítja fel a diagnózist és javasolja a megfelelő kezelési lehetőségeket. Fontos, hogy nyitott legyen az orvosi vizsgálatokra, és hogy részletesen beszéljen kezelőorvosával a hátfájás során tapasztalt fájdalmáról és egyéb tüneteiről, hogy a lehető legpontosabb diagnózist lehessen felállítani és a legjobb kezelést biztosítani Önnek.

Hátfájás? Így segíthet a reumatológus

A reumatológus szakorvos az egyes ízületi és izom betegségekre szakosodott orvos, aki segít Önnek a hátfájás kivizsgálásában és kezelésében. Hátfájás esetén így segíthet Önnek a reumatológus:

 • Kiterjedt szakértelem: A reumatológusok széleskörű ismeretekkel rendelkeznek az ízületi és izomrendszeri problémákról, beleértve a hátfájást is. A reumatológusok egyes diagnosztikai módszerekkel tudják megkülönböztetni azokat az állapotokat, amelyek a hátfájás hátterében állhatnak és a pontos diagnózis alapján a reumatológus feladata a hátfájás kezelésének kidolgozása is.
 • Speciális vizsgálatok: A reumatológus különböző vizsgálatok segítségével, például röntgen, CT, MRI, vérvétel segítségével tudja megállapítani a hátfájás okat. Ezek a vizsgálatok hozzájárulnak a hátfájás pontos okának azonosításához.
 • Kezelési lehetőségek: A reumatológusok széles skáláját kínálják a hátfájás kezelésére szolgáló lehetőségeknek, ideértve a gyógyszereket, az injekciókat, a fizikoterápiát és az életmódbeli tanácsokat is. Azok a betegek, akik krónikus vagy összetett hátfájással küzdenek, sokat nyerhetnek a reumatológus által nyújtott szakértői kezeléstől.
 • Betegoktatás: A reumatológusok nemcsak kezelik a betegségeket, hanem segítenek a betegeknek megérteni hátfájás okát is. A reumatológusok részletesen tájékoztatják a betegeket a diagnózisukról, a lehetséges kezelési lehetőségekről és az életmódbeli változtatásokról, amelyek segítenek a hátfájás enyhítésében és megelőzésében.
 • Komplex betegkezelés: A reumatológusok gyakran együttműködnek más szakemberekkel, például ortopéd sebészekkel, fizikoterapeutákkal és táplálkozási szakemberekkel, hogy együttműködjenek a beteg átfogó kezelésében és gondozásában.

Összességében a reumatológus szakértelme és tapasztalatai jelentős segítséget nyújthatnak a hátfájás okának azonosításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában. Ha valaki tartós vagy súlyos hátfájással küzd, érdemes lehet konzultálni egy reumatológussal, hogy megkapja a szükséges segítséget és támogatást.

Hátfájás kezelése reumatológus segítségével

A reumatológus segítségével történő hátfájás kezelése általában több lépésből áll és a betegség pontos diagnózisától, az egyéni tünetektől és az egészségi állapottól függően változik. Néhány általános kezelési lehetőség hátfájás esetén:

 • Diagnózis felállítása: Első lépésként a reumatológus részletesen megbeszéli a beteggel a panaszait és tüneteit, és alapos fizikális vizsgálatot végez. Szükség esetén további képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet (például röntgen, MRI), hogy jobban megértse az ízületek és a gerinc állapotát.
 • Gyógyszerek: A reumatológus gyakran ír fel gyógyszereket a hátfájás kezelésére, például gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat, izomlazítókat vagy egyéb speciális gyógyszereket, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást.
 • Fizikoterápia: A fizikoterápia vagy rehabilitáció fontos szerepet játszik a hátfájás kezelésében. Ez magában foglalja az izomzat erősítését és nyújtását, valamint speciális technikák alkalmazását a hátfájás csökkentésére és a hát mozgékonyságának javítására.
 • Injekciós kezelés: A reumatológus injekciós terápiát is alkalmazhat, például kortikoszteroid injekciókat az ízületekbe vagy az izmokba, amelyek segíthetnek a hátfájás és a gyulladás enyhítésében.
 • Életmódváltás: A hátfájás kezelésében fontos szerepet játszik a megfelelő életmód kialakítása. A megfelelő testtartás kialakítása, hátfájás enyhítésére alkalmas testmozgás kiválasztása és a súlykontroll mind hozzájárulnak a hátfájás kialakulásának megelőzéséhez és enyhítéséhez.
 • Konzervatív kezelés: Ha szükséges, a reumatológus más konzervatív kezelési lehetőségeket javasol, például hő vagy hidegterápiát, akupunktúrát vagy masszázst, amelyek segíthetnek a fájdalom enyhítésében és a stressz csökkentésében.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyes beteg esete egyedi, és a reumatológus az egyéni körülményeknek megfelelően személyre szabott kezelési tervet állít fel. Ha valaki tartós vagy súlyos hátfájás tünetével küzd, érdemes konzultálni egy reumatológussal, hogy megkapja a szükséges segítséget és támogatást a kezelésben.

Kapcsolódó cikkünk

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb ...

Hátfájás megelőzése

A hátfájás megelőzése érdekében fontos néhány egyszerű, de hatékony lépést követni.

 • Mozgás és testtartás: Rendszeresen végezzen mérsékelt intenzitású testmozgást, a hátfájás megelőzésének érdekében. Ügyeljen a megfelelő testtartásra mindennapi tevékenységei során, kifejezetten ülés vagy emelés közben.
 • Erősítő gyakorlatok: Végezzen rendszeresen olyan erősítő gyakorlatokat, amelyek a hátizmokat, a hasizmokat és a gerincet stabilizáló izmokat célozzák meg. Ez segít megelőzni a hátfájás kialakulását és javítja az állóképességet.
 • Nyújtás és lazítás: Ne feledje, hogy a nyújtás és a relaxációs gyakorlatok is segítenek csökkenteni a stresszt és megelőzni a feszültséget a hátizmokban. A hátfájás kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszhat a hátizmok nyújtása, mozgástartományuk javítása.
 • Egészséges testsúly fenntartása: A túlsúly jelentős terhet jelenthet a hátfájás szempontjából. Próbáljon egészséges életmódot követni és tartsa t a megfelelő táplálkozás és testmozgás segítségével előzze meg a hátfájás kialakulását.
 • Megfelelő emelési technikák: Ha emelnie kell valamit, mindig ügyeljen a megfelelő emelési technikákra. Emelés előtt hajlítsa be a térdeit, ne a derekát, és tartsa a tárgyat testközelben, miközben emeli. A megfelelő emelési technika segíthet a hátfájás kialakulásának megelőzésében.
 • Szünet tartás: Ha hosszú ideig kell egy helyben ülnie vagy állnia, rendszeresen tartson rövid szüneteket, hogy átmozgassa a testét és pihentesse a hátizmait.
 • Megfelelő alvás: Ügyeljen arra, hogy megfelelő alvási pozícióban és alátámasztással aludjon, hogy ne terhelje túl a hátát. A hason alvás növeli a hátfájás kialakulásának esélyét.
 • Stresszkezelés: A stressz sokszor járul hozzá a hátfájás kialakulásához. Egyes stresszkezelési technikák, meditáció, jóga, autogén training segíthet a hátfájás megelőzésében és enyhítésében is.

Ha tartós vagy súlyos hátfájás tünetével küzd, forduljon mihamarabb orvoshoz a pontos diagnózis és egyénre szabott kezelés kialakításának érdekében.

Téma szakértője

Dr. Csengei Gábor

reumatológus

 • Specialitások:
  • derékfájdalom
  • hátfájdalom
  • gerincfájdalom
  • csontritkulás

 •