Elviselhetetlen hátfájás? Ez állhat a háttérben

Elviselhetetlen hátfájás? Ez állhat a háttérben

2023.12.06 11:20

A hátfájás egy széles körben elterjedt probléma, a legtöbb embert érinti élete során. A hátfájás intenzitása egyénenként változó, akár elviselhetetlen hátfájás formájában is jelentkezhet. Az elviselhetetlen hátfájás mögött számos ok állhat, és az esetek nagyrészében a modern, kevés mozgással járó életmódunk a felelős. Fontos tudnunk róla, hogy az elviselhetetlen hátfájás mögött azonban egy másik gyakori betegség, az isiász is állhat.


Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mit jelent az elviselhetetlen hátfájás?
Mik lehetnek az elviselhetetlen hátfájás okai?
Más, például az isiász is lehet az elviselhetetlen hátfájás oka?
Mit jelent az isiász?
Mik az isiász jellemző tünetei?
Hogyan történik az isiász kivizsgálása?
Mi az isiász kezelésének menete?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent az elviselhetetlen hátfájás?

Az elviselhetetlen hátfájás egy kínzó, mindennapi életet megkeserítő probléma. A hátfájás miatt sokszor otthonunkba vagy akár ágyunkba kényszerülünk. Fontos tudni, hogy a hátfájás önmagában még nem egy betegség, hanem más betegségek egyik első vagy késői tünete lehet. Amennyiben tehát fennáll az elviselhetetlen hátfájás, azonosítani kell ennek okát, mert azzal lesz a lehető legsikeresebben kezelhető az elviselhetetlen hátfájás.

A gerincoszlop feladata testünk merevítése és megtartása. A gerincoszlop egy összetett szerv: izmok, szalagok, porcok, csontok, a gerincvelő és burkai, valamint a gerincvelőből kilépő idegek építik fel. Az elviselhetetlen hátfájás hátterében a gerinc strukturális vagy funkcionális eltérései állhatnak, de egyéb okok miatt is kialakulhat az elviselhetetlen hátfájás. Az elviselhetetlen hátfájás két csoportra osztható: akut és krónikus fájdalomra. Az elviselhetetlen hátfájás a fájdalommal érintett szakasz elhelyezkedése alapján is csoportosítható. Az elviselhetetlen hátfájás helye alapján lehet:Elviselhetetlen hátfájás? Ez állhat a háttérben - Fájdalom Központ

 • Alsó szakaszi hátfájás: Ez az elviselhetetlen hátfájás leggyakoribb típusa, és gyakran kapcsolódik az ülőmunkához, a rossz hirtelen mozdulatokhoz vagy a hosszú ideig tartó helytelen testtartáshoz.
 • Középső szakaszi hátfájás: A középső szakaszt érintő elviselhetetlen hátfájás leggyakrabban a hátizmok túlzott terhelése miatt alakul ki, amely lehet súlyemelés vagy az egyenetlen terhelés következménye.
 • Felső szakaszi hátfájás: A felső hátfájás gyakran következik be a nyak és a vállak feszültsége vagy sérülése miatt. Hosszú időn át tartó rossz testtartás és stressz is állhat ez a típusú elviselhetetlen hátfájás mögött.
 • Radikuláris hátfájás: Ez a fajta elviselhetetlen hátfájás az idegek nyomása vagy irritációja miatt alakul ki, gyakran gerincsérv vagy porckorongsérv következtében.

Az elviselhetetlen hátfájás nemcsak a test fizikai állapotát, hanem az életminőséget is jelentősen befolyásolja. Az elviselhetetlen hátfájás esetében ezért fontos mihamarabb megtalálni az elviselhetetlen hátfájás okát és megkezdeni a kezelést. Enyhe vagy közepes hátfájás esetén a fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen is segíthetnek a tünetek enyhítésében. Fizioterápia során egy szakember olyan gyakorlatokat tanít, amelyek erősítik és nyújtják a háti izmokat. A melegterápia segíthet a véráramlás fokozásában az elviselhetetlen hátfájás által érintett területen, míg a hidegterápia csökkentheti a gyulladást. Az akupunktúra, masszázs vagy chiropraktikai kezelések is segíthetnek az elviselhetetlen hátfájás enyhítésében.

A rendszeres testmozgás, különösen a háti izmokat erősítő gyakorlatok, segíthetnek az elviselhetetlen hátfájás megelőzésében. Ülés közben és állás közben is fontos odafigyelni a helyes testtartás fenntartására. Hosszú ideig tartó ülés után érdemes szüneteket tartani, amikor felállunk, kinyújtózkodunk, hogy felfrissítsük a hátizmokat. Az elhízás növelheti a hátfájás kockázatát, így a súlykontroll és az egészséges étrend szerepe is fontos az elviselhetetlen hátfájás megelőzésében.

Mik lehetnek az elviselhetetlen hátfájás okai?

Az elviselhetetlen hátfájás mögött számos ok állhat, és gyakran egy vagy több tényező kombinációja okozza. Az elviselhetetlen hátfájás két csoportra osztható: akut és krónikus fájdalomra.

Az akut elviselhetetlen hátfájás okai:

 • Sérülések és baleset: A hirtelen végzett rossz, csavaró mozdulatok, az esések és egyéb sérülések következtében is kialakulhat akut elviselhetetlen hátfájás.
 • Izomhúzódás: A túlzott fizikai terhelés, például a hirtelen, rossz mozdulattal végzett nehéz tárgyak emelése izomhúzódáshoz vezethet. Ez is állhat az akut elviselhetetlen hátfájás mögött.
 • Izomgörcs: Az izomgörcs egy olyan állapot, amikor az izom hirtelen és akaratlanul összehúzódik, és nem tud ellazulni.
 • Szalaghúzódás: A szalaghúzódás a gerinc nagymértékű hajlását vagy fordulását igénylő mozdulatok miatt jöhet létre. Ekkor a szalagok nyúlása vagy sérülése miatt jön létre az akut elviselhetetlen hátfájás.

A krónikus elviselhetetlen hátfájás okai:

 • Rossz testtartás: Hosszú ideig tartó ülés vagy állás, rossz testtartás fenntartása is vezethet hátfájáshoz.
 • Izomfeszültség és gyengeség: Az izmok feszültsége vagy gyengesége a hát környékén, különösen a hát alsó részén, gyakran áll az elviselhetetlen hátfájás mögött.
 • Gerincproblémák: Porckorongsérv, gerincferdülés (skoliozis), vagy más gerincproblémák (például Scheuermann-kór, Bechterew-kór) miatt is kialakulhat elviselhetetlen hátfájás.
 • Ízületi betegségek: Az ízületi gyulladás, ízületi kopás vagy más ízületi betegségek is hát- és derékfájdalommal járhatnak.
 • Stressz és lelki problémák: A stressz és a lelki problémák is okozhatnak fizikai tüneteket, kialakulhat miattuk elviselhetetlen hátfájás vagy nyakfájás.
 • Túlsúly: A túlsúlyos vagy elhízott személyeknél a gerincoszlop és az ízületek nagyobb terhelése is hát- és derékfájdalomhoz vezethet.
 • Szervi problémák: Szervi problémák, mint például vesebetegség vagy nőgyógyászati problémák, is állhatnak az elviselhetetlen hátfájás mögött.
 • Öregedés: Az öregedéssel együtt járó degeneratív folyamatok, például porckorongsérv, csontritkulás vagy a csigolyák közötti tér szűkülete miatt is kialakulhat elviselhetetlen hátfájás.

Más, például az isiász is lehet az elviselhetetlen hátfájás oka?

Az isiász egy gyakori és gyakran fájdalmas állapot, amely az isiász ideg irritációja vagy gyulladása miatt alakul ki. Az isiász tünetei között szerepel az elviselhetetlen hátfájás, mely általában az alsó háton jelentkezik, de a farpofákat és az alsó végtagokat is érintheti. Az isiász okozta fájdalom – közte az elviselhetetlen hátfájás – olyan erős lehet, hogy a mindennapi tevékenységeket is nehezítheti.

Mit jelent az isiász?

Az isiász ideg (vagy más néven ülőideg) a test legvastagabb és egyik leghosszabb idegkötege, mely a gerincvelő ágyéki szakaszán lép ki és onnan fut a láb felé. Az isiász ideg feladata, hogy ellássa a láb izmait mozgató beidegzéssel, valamint, hogy továbbítsa az alsó végtagokból érkező érzeteket a központi idegrendszer felé. Az isiász betegség akkor alakul ki, ha ez az ideg megsérül, becsípődik vagy gyulladás alakul ki rajta. Isiász esetén az isiász ideg nem tudja ellátni a feladatát, és ennek következtében jelennek meg az isiász tipikus tünetei: az elviselhetetlen hátfájás, bizsergés, égő érzés a lábakban és esetleg a gyengeség érzete. Az isiász gyakori okai közé tartozik a porckorongsérv és az isiász ideg gyulladása. Kialakulhat isiász sérülés, például csigolyatörés következtében, de az izomgörcs és a gerincferdülés által gyakorolt nyomás is lehetnek az isiász okozói.

Kapcsolódó cikkünk

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb ...

Mik az isiász jellemző tünetei?

Az isiász tünetei változóak lehetnek, de általában a következőket foglalják magukban:

 • Elviselhetetlen hátfájás: Az isiász jellegzetes tünete a fájdalom, amely általában az alsó háton kezdődik, majd leterjed a farpofákra és az alsó végtagokba. A fájdalom nagy mértékű lehet isiász esetén, kialakulhat például a már említett elviselhetetlen hátfájás vagy derékfájás.
 • Lábfájdalom: Az isiász másik jellegzetes tünete a lábfájdalom, amely az ülőideg lefutását követi. A fájdalom lehet tompa, éles vagy égő, és általában a láb hátsó részén vagy a combban jelentkezik.
 • Érzéscsökkenés: Az isiász ideg érzékelésének károsodása miatt az érintett területeken érzéscsökkenés vagy bizsergés, égő érzés jelentkezhet.
 • Gyengeség: Az isiász ideg ingerlése gyengeséget vagy zsibbadás érzetét okozhatja az alsó végtagokban.
 • Mozgáskorlátozottság: Az isiász tünetei miatt a betegek nehezen tudnak mozogni, és a mindennapi tevékenységeik is korlátozottak lehetnek.
 • Lábizomgörcsök: Néhány beteg lábizomgörcsökről számol be isiász esetén, mely éjszaka vagy hosszabb időn keresztüli ülés vagy állás után jelentkezik.

Hogyan történik az isiász kivizsgálása?

Az isiász kivizsgálása során el kell tudni különíteni az isiász betegséget az elviselhetetlen hátfájás egyéb okaitól. Az isiász kivizsgálása anamnézis felvétellel kezdődik, kitérve az isiász tipikus tüneteire. Ezt követi a fizikális vizsgálat, melynek során az orvosa a hátat és a lábat fogja megvizsgálni. Szükség esetén további vizsgálatokat kérhet az orvosa, például laborvizsgálatot, MRI vagy CT vizsgálatot. Az ilyen képalkotó eljárások különösen fontosak, ha bénulás vagy érzékelési zavarok állnak fenn. Az idegkárosodás helyének és mértékének meghatározásához EMG vagy ENG vizsgálatra is sor kerülhet.

Mi az isiász kezelésének menete?

Az isiász kezelése többféle módon történhet, és az alkalmazott módszer a tünetek súlyosságától és az okoktól függ. Néhány gyakori kezelési lehetőség:

 • Pihenés: Az isiász gyulladásos állapotában a pihenés fontos lehet az ideg nyomásának csökkentése érdekében. Gyakran segít a lábak megemelése is az isiász enyhítésében.
 • Fizikoterápia: Speciális gyakorlatok és terápiás módszerek (például hőkezelés vagy masszázs) segíthetnek az izmok erősítésében és az isiász ideg feszültségének enyhítésében.
 • Gyógyszerek: Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és izomlazítók segíthetnek a tünetek enyhítésében. Az orvosok néha injekciókat is alkalmaznak a fájdalomcsillapításra és a gyulladás csökkentésére. Ha fertőzés okozta az isiász betegséget, az orvos antibiotikumokat vagy vírusellenes szereket írhat fel.
 • Sebészet: Súlyos esetekben, amikor más kezelések nem hoznak eredményt, sebészeti beavatkozásra lehet szükség a nyomás enyhítésére az isiász idegen.

  Téma szakértői