Görnyedt, fáj a háta? Segíthet az ergonómiai tanácsadás

Görnyedt, fáj a háta? Segíthet az ergonómiai tanácsadás

2023.01.24

Mozgásszervi fájdalmak, rossz tartás, fejfájás, izomgörcsök, akár porckorongsérv is kialakulhat, ha valaki hosszú ideig olyan feltételek közt dolgozik, tanul, amely nem megfelelően illeszkedik hozzá. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa arról beszélt, hogy nem csak felnőtteknek, de gyerekeknek is nagyon hasznos lehet az ergonómiai tanácsadás a problémák megelőzése és kezelése során is.

A mozgásszegénység és az ülő munka megbetegíthet

Az ergonómia kifejezés az emberi adottságoknak leginkább megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítását jelenti. Lehet tehát ergonomikus egy munkaállomás – ülő munkát végzők esetében például az íróasztal, a szék, a számítógép -, és akár egy iskolatáska is, amelyet akár órákon keresztül hordoz az iskolás. És ennek ellentéte is igaz: a nem ergonomikus környezet és eszközök rövid- és hosszútávú következményekkel is járhatnak, a fájdalmaktól a tartós betegségekig.
Hátfájás, derékfájás esetén első lépés lehet az ergonómiai tanácsadás.- Bármilyen furcsa is, az egyik legkockázatosabb tevékenység az ülőmunka, ami gyakran mozgásszegénységgel is együtt jár – hangsúlyozza Dobos doktornő. - Az egész napos ülés ugyanis nem csak akut fájdalmakat okozhat, de hosszabb távon akár a porckorongsérv és más betegségek, valamint teljesítménycsökkenés kialakulásához is hozzájárulhat. Éppen ezért nagyon fontos lenne hangsúlyt fektetni a megelőzésre, a már kialakult fájdalmak esetén pedig mielőbb segítséget kérni. Ugyanis a kezeletlen fájdalom miatt automatikusan kényszertartást veszünk fel, ami tovább súlyosbítja a panaszokat és akár tartós egészségromlás is lehet a folyamat vége.

Nem csak a hátfájás lehet a következmény

Tény, hogy a nem ergonomikus körülmények miatt leggyakrabban hátfájdalom, derékfájás, csípőfájdalom alakul ki, legtöbben ilyen problémák miatt fordulnak ortopéd orvoshoz. Minden ilyen esetben érdemes kideríteni nem az ülő életmód okozza-e a tüneteket. Ha ugyanis a derék és a csípő a sokáig tartó, természetellenes, összenyomott tartás miatt „elfárad”, a testnek nincs lehetősége a természetes anatómiájának megfelelő tartást felvenni.
A hátfájáson túl azonban olyan panaszok is megjelenhetnek, mint a fejfájás, a nyaki izomgörcs és az állkapocs fájdalom.

 • A fejfájás egyik gyakori oka a rossz testtartás miatti izomfeszülés. Az ún. teknősbéka-nyak főként képernyős munkáknál figyelhető meg, amikor a fejünket lehajtjuk, a nyakunkat pedig előre nyújtjuk. Emiatt, valamint a félig ülve-fekve történő olvasás, képernyőhasználat miatt feszülni kezdenek az izmok, akadályozottá válik a véráramlás, nyakfájás és tenziós típusú fejfájás alakulhat ki.
 • A nyaki izomgörcs oka is nem ritkán az egész napos ülőmunka, a rossz tartás, a merev vagy gyenge izomzat. Ráadásul ezek azok a tényezők, amelyek lassíthatják, akadályozhatják is a gyógyulást.
 • Kevesen gondolnak rá, de az állkapocs fájdalom mögött is meghúzódhat a rossz fejtartási pozíció, ami miatt a fogak összeszorulnak, esetleg fogcsikorgatás is súlyosbíthatja a helyzetet.

Az ergonómiai tanácsadás felnőttnek, gyereknek is fontos

Az ergonómiai tanácsadás és a gyógytorna gyerekeknél sokszor elengedhetetlen.Sajnos a mozgásszervi és egyéb fájdalmak, tartási rendellenességek és akár a gyengébb teljesítmény is következménye lehet a nem ergonomikus környezetnek, eszközhasználatnak – és nem csak a felnőtteknél, hanem már az iskolásoknál is.
- Éppen ezért amikor egy ilyen jellegű probléma tartósan jelen van, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni és jó esetben idejében megállítani a folyamatot. Ha valaki ilyen tünetekkel fordul hozzánk, és a vizsgálatok során kiderül, hogy még nincs diagnosztizálható probléma, sokszor önmagában is megoldást jelent az ergonómiai tanácsok követése és a gyógytorna. Ezek egyébként a már kialakult betegségek (jellegzetesen ilyen a porckorongsérv, degeneratív gerincbetegségek, ízületi gyulladás, gyerekeknél gerincferdülés, hanyagtartás) esetében is nagyon fontosak – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa. – Az adott esettől függően tanácsot adhatunk az irodai környezet, az íróasztal, a szék, a számítógép beállításához, kiválasztásához, a helyes fej- és testtartás kialakításához, a munkavégzés és tanulás alatt elvégzendő átmozgatásokhoz és akár a megfelelő iskolatáska kiválasztásához is.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Dobos Márta Ilona

ortopéd szakorvos

 • Specialitások:
  • Holisztikus szemlélet
  • Mozgásszervi betegségek gyógyítása; sarok, boka, térd, csípő, nyaki gerinc fájdalmak
  • Hát-és derék fájdalmak 
  • Injekciós kezelések: perifériás ízületekre (hialuronsav / GUNA MD / szteroid alkalmazásával)
  • Pszichoszomatikus eredetű mozgásszervi panaszok kezelése
  • Mozgásszervi komplex terápia megtervezése
  • Ergonómiai tanácsadás
  • Felnőtt- és gyermekellátás (6 éves kortól)
  • Angol nyelvű ellátás/ consultation in English available
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
  Tisztelet Hölgyem ,

  Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
  Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

  Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

  Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
  amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

  A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

  További részletek a honlapomon .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD Dénes ARNOLD
  Kiss Szilvia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak