Görnyedt, fáj a háta? Segíthet az ergonómiai tanácsadás

Görnyedt, fáj a háta? Segíthet az ergonómiai tanácsadás

2023.01.24

Mozgásszervi fájdalmak, rossz tartás, fejfájás, izomgörcsök, akár porckorongsérv is kialakulhat, ha valaki hosszú ideig olyan feltételek közt dolgozik, tanul, amely nem megfelelően illeszkedik hozzá. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa arról beszélt, hogy nem csak felnőtteknek, de gyerekeknek is nagyon hasznos lehet az ergonómiai tanácsadás a problémák megelőzése és kezelése során is.

A mozgásszegénység és az ülő munka megbetegíthet

Az ergonómia kifejezés az emberi adottságoknak leginkább megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítását jelenti. Lehet tehát ergonomikus egy munkaállomás – ülő munkát végzők esetében például az íróasztal, a szék, a számítógép -, és akár egy iskolatáska is, amelyet akár órákon keresztül hordoz az iskolás. És ennek ellentéte is igaz: a nem ergonomikus környezet és eszközök rövid- és hosszútávú következményekkel is járhatnak, a fájdalmaktól a tartós betegségekig.
Hátfájás, derékfájás esetén első lépés lehet az ergonómiai tanácsadás.- Bármilyen furcsa is, az egyik legkockázatosabb tevékenység az ülőmunka, ami gyakran mozgásszegénységgel is együtt jár – hangsúlyozza Dobos doktornő. - Az egész napos ülés ugyanis nem csak akut fájdalmakat okozhat, de hosszabb távon akár a porckorongsérv és más betegségek, valamint teljesítménycsökkenés kialakulásához is hozzájárulhat. Éppen ezért nagyon fontos lenne hangsúlyt fektetni a megelőzésre, a már kialakult fájdalmak esetén pedig mielőbb segítséget kérni. Ugyanis a kezeletlen fájdalom miatt automatikusan kényszertartást veszünk fel, ami tovább súlyosbítja a panaszokat és akár tartós egészségromlás is lehet a folyamat vége.

Nem csak a hátfájás lehet a következmény

Tény, hogy a nem ergonomikus körülmények miatt leggyakrabban hátfájdalom, derékfájás, csípőfájdalom alakul ki, legtöbben ilyen problémák miatt fordulnak ortopéd orvoshoz. Minden ilyen esetben érdemes kideríteni nem az ülő életmód okozza-e a tüneteket. Ha ugyanis a derék és a csípő a sokáig tartó, természetellenes, összenyomott tartás miatt „elfárad”, a testnek nincs lehetősége a természetes anatómiájának megfelelő tartást felvenni.
A hátfájáson túl azonban olyan panaszok is megjelenhetnek, mint a fejfájás, a nyaki izomgörcs és az állkapocs fájdalom.

  • A fejfájás egyik gyakori oka a rossz testtartás miatti izomfeszülés. Az ún. teknősbéka-nyak főként képernyős munkáknál figyelhető meg, amikor a fejünket lehajtjuk, a nyakunkat pedig előre nyújtjuk. Emiatt, valamint a félig ülve-fekve történő olvasás, képernyőhasználat miatt feszülni kezdenek az izmok, akadályozottá válik a véráramlás, nyakfájás és tenziós típusú fejfájás alakulhat ki.
  • A nyaki izomgörcs oka is nem ritkán az egész napos ülőmunka, a rossz tartás, a merev vagy gyenge izomzat. Ráadásul ezek azok a tényezők, amelyek lassíthatják, akadályozhatják is a gyógyulást.
  • Kevesen gondolnak rá, de az állkapocs fájdalom mögött is meghúzódhat a rossz fejtartási pozíció, ami miatt a fogak összeszorulnak, esetleg fogcsikorgatás is súlyosbíthatja a helyzetet.

Az ergonómiai tanácsadás felnőttnek, gyereknek is fontos

Az ergonómiai tanácsadás és a gyógytorna gyerekeknél sokszor elengedhetetlen.Sajnos a mozgásszervi és egyéb fájdalmak, tartási rendellenességek és akár a gyengébb teljesítmény is következménye lehet a nem ergonomikus környezetnek, eszközhasználatnak – és nem csak a felnőtteknél, hanem már az iskolásoknál is.
- Éppen ezért amikor egy ilyen jellegű probléma tartósan jelen van, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni és jó esetben idejében megállítani a folyamatot. Ha valaki ilyen tünetekkel fordul hozzánk, és a vizsgálatok során kiderül, hogy még nincs diagnosztizálható probléma, sokszor önmagában is megoldást jelent az ergonómiai tanácsok követése és a gyógytorna. Ezek egyébként a már kialakult betegségek (jellegzetesen ilyen a porckorongsérv, degeneratív gerincbetegségek, ízületi gyulladás, gyerekeknél gerincferdülés, hanyagtartás) esetében is nagyon fontosak – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa. – Az adott esettől függően tanácsot adhatunk az irodai környezet, az íróasztal, a szék, a számítógép beállításához, kiválasztásához, a helyes fej- és testtartás kialakításához, a munkavégzés és tanulás alatt elvégzendő átmozgatásokhoz és akár a megfelelő iskolatáska kiválasztásához is.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Cím! Távkonzultációra szeretnék bejelentkezni talpfájdalom, vádlifájdalommal. Melyik szakorvost válasszám? Előre Köszönöm válaszát! Üdv: Fehér Marianna
Tisztelt Fehér Marianna!

Köszönjük szépen a megkeresést. Távkonzultációra Dr. Páll Zoltán főorvos urat tudom Önnek javasolni. Interneten keresztül is be tud hozzá jelentkezni és telefonon is. Amint bejelentkezett felvesszük Önnel a kapcsolatot és segítünk a továbbiakat intézni.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
FájdalomKözpont
Fehèr Marianna

Bojti Szilvia

Asszisztens

Kapcsolódó oldalak