Gyakran előforduló gyermekortopédiai problémák

Gyakran előforduló gyermekortopédiai problémák

2022.12.09 16:12

Gyakoriak az ortopédiai problémák a gyermekeknél. Az idő múlásával a szülő észreveheti, hogy gyermeke növekedése nem teljesen szabályosan történik. Ahogy a gyerekek nőnek, a hibás fejlődés akár kezelés nélkül is megállítható, jó irányba terelhető. Bizonyos állapotok viszont nem, vagy akár súlyosabbá is válhatnak más egészségügyi probléma miatt.

A gyermekortopédia alapvetően külön kezelendő a felnőtt ortopédiától. A problémák gyógyítása más megközelítést, tudást igényel.

Néhány gyermekkorra jellemző ortopédiai deformitás, amely szabad szemmel is látható, és amiket ha átengedünk a felnőtt korba, akkor komolyabb fájdalmakat is okozhatnak:

  • Esetlen járás  
  • Sántítás
  • O-láb
  • X-láb

Ezekre megoldás Fájdalomközpont gyermekortopéd szakorvosának felkeresése, aki az alábbi vizsgálatokat, eljárásokat ajánlhatja:

A szülők törekvése

Minden szülő arra vágyik, hogy gyermekét orvosnak, mérnöknek, rendőrnek, vagy egy napon katonának lássa. A családi kör, rokonok és barátok, a közösségben élő más személyek ugyanakkor megjegyzéseket tesznek gyerekeinkre, akarva-akaratlanul. Nem ritkán felnagyítva a problémát, amelynek a kifutása nem ritkán az, hogy a szülőket éri vád a gyermek ortopédiai állapota miatt. Ez a kellemetlen helyzet megzavarja, egyenesen sérti a szülőket és a gyerekeket egyaránt, utóbbiaknál ráadásul jelentős lelki sérüléseket is okoz, ha a gyermekortopédiai probléma miatt támadás éri. A gyermekeink jövője, testi és lelki épsége miatt van szükség többek között a gyermekortopédiai ellátásra. A szülő dolga, hogy a probléma első tapasztalásánál gyermekortopédiai szolgáltatást vegyen igénybe. Az orvos önmagát a problémát kezelni tudja. Másrészt, ha a lelki oldalát nézzük, a helyes tartás könnyíti az iskolai beilleszkedést, bővebb sportolási lehetőségek kínálkoznak. Ezek mind-mind a gyerek, és a szülő magabiztosságát is építik.

Kapcsolódó cikkünk

Nőknél gyakoribb a csípőfájdalom - mi segíthet?

Nőknél gyakoribb a csípőfájdalom - mi segíthet?

A csípőfájdalom jóval több nőt érint, mint férfit, elsősorban 40-60 éves kor között alakul ki, sokszor sérülés vagy túlzott terhelés ...

Esetlen járás

Az alkalmankénti lábujjon járás nem ad okot aggodalomra, de azoknak a gyerekeknek, akik szinte mindig lábujjakon járnak, és 3 éves koruk után is ezt teszik, orvoshoz kell fordulniuk. Emiatt a szülők felvetik a kérdést, hogy ez okozza-e a gyermek maradandó fogyatékosságát, vagy az állapot befolyásolja-e a gyermek fizikai teljesítőképességét.

Az előláb veleszületett, befelé fordult helyzete (metatarsus adductus), a fokozott tibia torziónak (belül csavarodott lábcsont) és a combcsont megnövekedett anteverziójának (a combcsont nyaki szögének elülső irányába történő növekedése) gyakori oka a gyermekek hibás ülőhelyzetére vezethető vissza. Ezáltal kialakulhat az úgynevezett W-alakú testhelyzet. Akinél ez kialakul, az a gyermek már soha nem lesz képes keresztbe tett lábbal ülni és ez felnőtt korában sem fog megváltozni.

Sántítás

A sántítás gyakori a gyermekek körében, és diagnosztikai kihívást jelent az ortopéd szakorvos számára, mivel nehéz megállapítani, hogy valamilyen akut sérülésről, esetleg valamilyen tartósnak ígérkező ortopédiai problémáról van-e szó.

Gyakran érintettek az 1,5 és 2,5 év közötti gyermekek. Ráadásul ilyen korban a sérülés veszélye is magasabb, hiszen a kialakulatlan mozgáskoordináció miatt hajlamosabbak esést produkálni. Egy rossz esés, zúzódást okozhat a csípő, a térd vagy a láb körüli területen. Akár hajszálrepedést is okozhat a lábcsontokban. Egy ilyen esemény akkor fordul általában kedvezőtlen állapottá, amikor a szülők nem vették észre az esést, vagy ha a gyermek nem fejezte ki, hogy baleset érte. A fájdalommentes és fájdalmas sántítást számtalan állapot okozhatja a jóindulatútól (például: fel nem ismert tövis vagy szálka a lábban) a súlyosig (például ízületi és csontfertőzés) terjed.

„O” lábx-láb fájdalomközpont

Vagy latinul genu varum. Az O-láb rendkívül gyakori a gyermekkori deformitás. A combcsont és a lábszárcsont befelé nyitott szöget zár be. A probléma jelentkezhet akár csak az egyik, de jellemzően mindkét lábon. Az o-láb nem okoz gyermekkorban panaszt, viszont felnőttkorban (30-40 éves kor körül) már ízületi kopást és a vele járó fájdalmat okozhatja. Kifejezetten ártalmas a térdnek, térdfájdalmat idéz elő.

„X” láb

Vagy latimul genu valgum. Az úgynevezett x-láb 2 és 4 éves kor között jelentkezik, különösen az elhízott gyermekeknél jellemző. A csámpás X-lábnál a combcsont és a lábszár tengelye nyitott szöget zár be. Jellegzetes a láb tengelyállása, a befelé fordult térdek és hogy a két belső része a bokának nem érintkezik összezárt helyzetű lábaknál.

Gyógyulási idő: A genu varumhoz hasonlóan a genu valgus is fokozatosan korrigálható, viszont állandó odafigyelést és állapotkövetést igényel mind a szülőtől, mind a kezelőorvostól. Kezeletlen állapotában ízületi kopáshoz vezethet.

Téma szakértői