Meniszkusz

Meniszkusz

2024.06.20 08:45

A meniszkusz a térdízület két létfontosságú porcos lemeze, melyek C-alakú párnázást biztosítanak. Ezek a struktúrák nem csak az ízület stabilitását növelik, hanem elosztják a terhelést, és ütéscsillapítóként is működnek. A meniszkusz sérülései gyakoriak, különösen sportolók és idősebbek körében, és megfelelő kezelés nélkül hosszú távú problémákhoz vezethetnek.    

Mi az a meniszkusz?

Hol van meniszkusz az emberi testben?

A meniszkusz funkciói

A meniszkusz sérülései

A meniszkus sérüléseinek terápiája

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Meniszkusz sérülése esetén kapcsolódó szolgáltatásaink

Mi az a meniszkusz?

A meniszkusz egy fontos porcos lemez a térdízületben, amely kritikus szerepet játszik az ízületi stabilitás fenntartásában és a terhelés elosztásában. Az emberi térdízületben két ilyen meniszkusz található: a belső, más néven medialis meniszkusz, valamint a külső, vagyis lateralis meniszkusz. Ezek a C-alakú porcok hozzájárulnak az ízületi folyadék eloszlásához, ütéscsillapítást biztosítanak, és segítenek a térd stabilitásának megőrzésében.

Az egyik legfontosabb funkciójuk az ütéscsillapítás, mivel a térdre ható erőt egyenletesen osztják el, ezáltal csökkentik a porcok és a csontok közvetlen terhelését. Emellett a meniszkusz növeli az ízületi felszínek közötti kontakt felületet, amely javítja a térdízület stabilitását és megakadályozza a túlzott mozgásokat, amelyek sérülést okozhatnak.

A meniszkusz továbbá segíti az ízületi folyadék megfelelő elosztását. Ez a folyadék fontos szerepet játszik az ízület táplálásában, amely elengedhetetlen a térd egészséges működéséhez. Az egyenletes terheléselosztás révén a meniszkuszok hozzájárulnak a térdízület kopásának csökkentéséhez is, ami hosszú távon megőrizheti a térd funkcionalitását.

Sajnos a meniszkuszok gyakran sérülnek, különösen sportolók körében. A leggyakoribb sérülés a meniszkusz szakadás, amely hirtelen fordulás vagy elfordulás következtében történhet. A meniszkusz sérülésének tünetei közé tartozik a térdfájdalom, különösen forgatáskor vagy hajlításkor, duzzanat, ízületi blokk, amikor a térd elakad vagy nem mozgatható teljesen, valamint kattanás vagy pattogás érzése az ízületben.

Hol van meniszkusz az emberi testben?

Az emberi testben a meniszkusz a térdízületben található meg egyedül. Mindkét térdben egy-egy meniszkusz található, ezek a porcos lemezek az ízületi stabilitás és a terhelés eloszlásának szempontjából fontosak. Az egyik a belső (medialis) meniszkusz, a másik pedig a külső (lateralis) meniszkusz, ahogyan korábban már említésre került. Ezek a C-alakú porcok a szinoviális folyadék eloszlásában, az terhelés eloszlatásában és a térdízület stabilitásában vesznek részt.

A térdízület felépítése a meniszkuszokkal:

 • Medialis meniszkusz: A térd belső oldalán helyezkedik el, és nagyobb C-alakú porc.
 • Lateralis meniszkusz: A térd külső oldalán található, és kissé kisebb, mint a medialis meniszkusz, de szintén C-alakú.

Ezek a meniszkuszok segítik a térd megfelelő működését, és védik az ízületi felszíneket a kopástól és a sérülésektől azáltal, hogy egyenletesen osztják el a rájuk nehezedő terhelést és javítják az ízület stabilitását.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tehet, ha csípője és térde miatt nem tud lépcsőzni?

Mit tehet, ha csípője és térde miatt nem tud lépcsőzni?

A csípő- és a térdízület kopása olyan mindennapi tevékenységeket is megnehezíthet, mint a lépcsőzés vagy akár csak a kádba való ...

A meniszkusz funkciói

A meniszkuszok számos fontos funkcióval rendelkeznek, hozzájárulva az ízület egészségéhez és működéséhez. Az alábbiakban részletesen lehet olvasni a meniszkusz fő funkcióit:

 • Ütéscsillapítás: A meniszkusz segít elnyelni a térdre ható erőket, különösen járás, futás vagy ugrás közben. Azáltal, hogy a meniszkuszok elosztják az ütközési erőket, Meniszkuszmegvédik a térdízület porcfelszíneit és a csontokat a túlzott terheléstől, ezáltal csökkentve a sérülés és a kopás kockázatát.
 • Terheléselosztás: A meniszkuszok egyenletesen osztják el a testsúlyból és mozgásból eredő terhelést a térdízületen belül. Ez az elosztás megakadályozza, hogy a térd egyes részei túlzottan terhelődjenek, ami hosszú távon az ízületi porcok degenerációját okozhatná.
 • Ízületi stabilitás: A meniszkusz növeli az ízületi felszínek közötti érintkezési területet, ami hozzájárul a térd stabilitásához. Az ízületi stabilitás azért fontos, mert megakadályozza a térd túlzott mozgását és segít fenntartani a megfelelő biomechanikai működést.
 • Ízületi folyadék elosztása: A meniszkusz szerepet játszik az ízületi folyadék egyenletes elosztásában az ízületen belül. Az ízületi folyadék kenőanyagként szolgál, amely csökkenti a súrlódást a csontfelszínek között és táplálja a porcokat, hozzájárulva azok egészségéhez és rugalmasságához.
 • Porcvédelem: A meniszkuszok segítenek megvédeni az ízületi porcokat azáltal, hogy csökkentik a rájuk ható nyomást és elosztják a terhelést. Ez a védelem különösen fontos az ízületi kopás (artrózis) megelőzése szempontjából.
 • Mechanikai stabilitás: A meniszkuszok C-alakja és rugalmassága hozzájárul a térd mechanikai stabilitásához. Ezek a struktúrák lehetővé teszik a térd sima mozgását, miközben ellenállnak a csavaró és hajlító erőknek.
 • Propriocepció: A meniszkuszok részt vesznek a propriocepcióban, azaz a test helyzetének és mozgásának érzékelésében. Ez segít a térd pontos és koordinált mozgásában, valamint a sérülések megelőzésében.

Összességében a meniszkuszok elengedhetetlenek a térdízület normális működéséhez, mivel biztosítják az ütéscsillapítást, a terheléselosztást, az ízületi stabilitást és a porcvédelmet. Ezek a funkciók együttesen segítik a térd hosszú távú egészségét és hatékony működését.

A meniszkusz sérülései

A meniszkusz sérülései és megbetegedései gyakori problémák, különösen sportolók és fizikailag aktív emberek körében, de idősebb korban is előfordulhatnak a porckopás miatt. Az alábbiakban lehet megtalálni a meniszkusz sérüléseit és megbetegedéseit, valamint azok tüneteit, diagnosztizálását és kezelési lehetőségeit.

Meniszkusz sérülései

Meniszkusz szakadás: Ez a leggyakoribb meniszkusz sérülés, amely hirtelen fordulás, csavarodás vagy a térd túlterhelése következtében alakulhat ki. A szakadás típusa és súlyossága változó lehet:

 • Hosszanti szakadás: A meniszkusz szálirányában következik be.
 • Kosárfül szakadás: Egy nagyobb hosszanti szakadás, ahol a meniszkusz egy része elmozdulhat.
 • Flap szakadás: Egy kisebb rész leválik, és laza, elmozduló részek keletkeznek.
 • Sugárirányú szakadás: A meniszkusz közepétől a külső széle felé haladó szakadás.
 • Komplex szakadás: Több különböző típusú szakadás kombinációja.

Degeneratív meniszkusz sérülések: Idősebb korban gyakoriak, és a meniszkusz porc fokozatos elhasználódásának eredményeként alakulnak ki. Ezek gyakran együtt járnak ízületi kopással (artrózis).

Tünetek

A meniszkusz sérülések tünetei a következők lehetnek:

 • Fájdalom a térdben, különösen forgatás vagy hajlítás közben.
 • Duzzanat és gyulladás.
 • Ízületi blokk (amikor a térd elakad vagy nem mozgatható teljesen).
 • Kattanás vagy pattogás érzése az ízületben.
 • Az ízület merevsége és csökkent mozgékonysága.

Diagnózis

A meniszkusz sérülések diagnosztizálása magában foglalja az orvosi anamnézis felvételét, a fizikális vizsgálatot és képalkotó vizsgálatokat:

 • Fizikális vizsgálat: Az orvos különböző mozgásokat végeztet a beteggel, hogy kiderítse, hol és hogyan jelentkezik a fájdalom.
 • MRI (Mágneses rezonancia képalkotás): Részletes képet ad a meniszkuszról és a környező szövetekről, segítve a sérülés pontos helyének és típusának meghatározását.
 • Röntgen: Bár a meniszkusz maga nem látható a röntgenfelvételen, kizárhat más problémákat, mint például a csonttörést vagy az ízületi gyulladást.

A meniszkus sérüléseinek terápiája

A meniszkusz sérüléseinek terápiája több tényezőtől függ, mint például a sérülés típusa, súlyossága, a beteg életkora, fizikai aktivitási szintje és általános egészségi állapota. Az alábbiakban részletesen bemutatom a meniszkusz sérülések kezelési lehetőségeit, amelyek konzervatív és sebészeti módszereket is magukban foglalnak.

Konzervatív terápia

 • Pihenés és aktivitás módosítása
  • Pihenés: Az érintett térd pihentetése elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Kerülni kell az olyan tevékenységeket, amelyek súlyosbíthatják a sérülést.
  • Aktivitás módosítása: Az olyan mozgások, amelyek fájdalmat okoznak, kerülendők. Az orvos javasolhatja a könnyű, nem megterhelő gyakorlatokat, mint például az úszás vagy a kerékpározás.
 • Jég alkalmazása
  • Jégpakolás: A sérült térdre alkalmazott jég csökkentheti a duzzanatot és a fájdalmat. Javasolt 15-20 percig, naponta több alkalommal alkalmazni, különösen a sérülés utáni első 48 órában.
 • Kompresszió és felpolcolás
  • Kompressziós kötések: Rugalmas kötés vagy térdrögzítő segíthet csökkenteni a duzzanatot és stabilizálni az ízületet.
  • Felpolcolás: A sérült térd felpolcolása csökkentheti a duzzanatot és elősegítheti a vérkeringés fokozódását.
 • Gyulladáscsökkentők
  • Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok): Ilyen gyógyszerek, mint az ibuprofen vagy a naproxen, segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást.
 • Fizioterápia
  • Erősítő gyakorlatok: A combizomzat erősítése javíthatja a térd stabilitását és segíthet a gyógyulásban.
  • Nyújtó gyakorlatok: A nyújtások segíthetnek fenntartani a térd mozgástartományát.
  • Egyensúly és propriocepciós tréning: Ezek a gyakorlatok javíthatják a térdízület propriocepcióját és csökkenthetik a további sérülések kockázatát.

Sebészeti terápia

Artroszkópia

 • Az artroszkópia egy minimálisan invazív sebészeti eljárás, amely során az orvos apró metszéseken keresztül speciális műszerekkel megvizsgálja és kezeli a meniszkuszt.
  • Meniszkusz varrat: Ha a meniszkusz szakadása elérhető helyen és állapotban van, az orvos összevarrhatja a szakadt részeket. Ez a módszer különösen hatékony fiatalabb betegeknél és friss sérüléseknél.
  • Részleges meniszkusz eltávolítás: Az orvos eltávolítja a szakadt meniszkusz sérült részét, hogy megakadályozza a további károsodást és a tünetek súlyosbodását.
  • Teljes meniszkusz eltávolítás: Ritkábban alkalmazott eljárás, ahol a meniszkusz teljes eltávolítására kerül sor. Ezt általában csak súlyos, nem helyreállítható sérülések esetén végzik el.

Meniszkusz transzplantáció

 • Súlyos esetekben, ha a meniszkusz jelentős része károsodott vagy hiányzik, donorból származó meniszkuszt ültethetnek be. Ez az eljárás különösen fiatalabb, aktív betegek számára lehet előnyös, akiknél a meniszkusz eltávolítása jelentős hosszú távú következményekkel járna.

Regeneratív kezelések

 • PRP terápia
  • A PRP terápia során a beteg saját véréből készített koncentrált plazmát fecskendeznek a sérült területre. A PRP terápia elősegítheti a szövetek regenerációját és gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Rehabilitáció és utókezelés

A meniszkusz sérülés utáni rehabilitáció kulcsfontosságú a teljes gyógyulás érdekében. A rehabilitáció során a fizioterápia, az izomerősítés és a mozgástartomány helyreállítása a fő célok. Az orvos és a fizioterapeuta szorosan együttműködik a beteggel a személyre szabott rehabilitációs program kidolgozása és végrehajtása érdekében.

Megelőzés

A meniszkusz sérülések megelőzésére néhány lépés ajánlott:

 • Megfelelő bemelegítés: Sportolás, fizikai aktivitás előtt alapos bemelegítés.
 • Erősítő gyakorlatok: A térd körüli izmok erősítése, különösen a combizmok.
 • Helyes technika: Sportok és fizikai tevékenységek során a megfelelő technika alkalmazása.
 • Megfelelő lábbeli: Sporthoz és tevékenységekhez megfelelő cipő viselése.

A meniszkusz sérülések kezelésének célja a fájdalom csökkentése, a térdízület funkciójának helyreállítása és a hosszú távú komplikációk megelőzése. A kezelés sikeressége nagymértékben függ a korai diagnózistól és a megfelelő terápiás beavatkozástól. Ha meniszkusz sérülésre gyanakszik, fontos orvossal konzultálni a legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozása érdekében. 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

 • Specialitások:
  • Térdfájdalom
  • Szalag sérülések
  • Porckopás, artrózis
  • Porcleválás, meniszkusz sérülés
  • Injekciós és műtéti beavatkozások