Fáj a sarka? Sarkantyú és a kötőszöveti szalag betegsége is okozhatja

Fáj a sarka? Sarkantyú és a kötőszöveti szalag betegsége is okozhatja

2024.04.26 09:23

A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor betudható például nem megfelelő cipő okozta túlterhelésnek. Vannak azonban esetek, amikor a fájdalom oka nem ilyen nyilvánvaló, nem is múlik el magától, ezért ilyenkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderülhessen, lehet-e komolyabb betegség a tünet mögött. Dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa beszélt a sarokfájdalom gyakori okairól.

A sarok sérülékeny testrész

A sarokfájdalom sok esetben ortopédiai kezelést igényel.Az emberi lábat 26 csont építi fel, amelyek közül a sarokcsont a legnagyobb. Ennek fontos anatómiai oka van, ugyanis a sarok biztosít támasztékot a test súlyának, ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél a teljes testsúlyt viseli, ami komoly behatást jelent (többek közt itt is gondot okozhat az elhízás). Éppen ezért ez a terület viszonylag sérülékeny és fájdalma jelentősen befolyásolja a mozgást. A sarokfájdalmak jelentős része mechanikai okok miatt következik be, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is.

Néhány gyakori ok a sarokfájdalom hátterében

Talpi bőnye gyulladása

A legtöbb sarokfájdalom oka a talpon átívelő vastag, szalag szerű kötőszövet betegsége, a plantaris fasciitis. Mivel ennek szalagnak, vagyis talpi bőnyének fontos szerepe van a talp statikájában és biomechanikájában, a túlterhelés hosszú távú károsodást, panaszokat okozhat. A normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ahogyan ezt az ultrahang és az MRI vizsgálatok is bizonyítják. A betegség jellegzetes tünete, hogy reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ami később mérséklődik és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során súlyosbodhat.

Ütődés, dörzsölődés

Sarokfájdalom esetén segíthet a hialuronsav injekció.Különösen fiataloknál gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben sérülhet. Ehhez hozzájárulnak a rosszul megválasztott lábbelik, valamint a túl korán kezdett magassarkú hordás is.

Sarokcsonti kinövés

A csontkinövések gyakran a test azon pontjain alakulhatnak ki, ahol krónikus irritáció, feszülés, vagy nyomás jelentkezik a csonthártyán. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következményeként a környező szövetek begyulladhatnak. A saroksarkantyúnak két típusa különböztethető meg: a Haglund-sarok, vagyis hátsó sarkantyú és a talpi sarkantyú. Mindkettő kialakulásában jelentős szerepe van a lábszár hátsó izmai, valamint a talp szöveteinek feszessége, rugalmatlansága A rizikófaktorok közé tartozik még az álló munka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly is. Mindezek hatására a fájdalom olyan kifejezett lehet, hogy a beteg minden lépést csak nagy szenvedéssel képes megtenni. Ezért és az esetleges törés vagy egyéb mozgásszervi ok kizárása miatt is minél előbb szakorvosi segítséget kell kérni. Fontos megemlíteni, hogy a talpi sarkantyú jelenléte vagy hiánya a panaszokkal nincs egyértelmű összefüggésben.

Hatékony segítség a kombinált terápia

- Sarokfájdalom esetén mindenképp ajánlatos a kímélet, a futás és a kemény talajon járás kerülése és a személyre szabott gyógytorna – mindezt az orvosi diagnózisra kell építeni. A mindennapokban a legfontosabb a megfelelő cipőválasztás sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas és merev talp kerülendő, hasznosak lehetnek az ún. sarokemelők és – párnák, de csak átmenetileg, ugyanis az izmok és szalagok könnyen hozzászoknak a megváltozott terhelési viszonyokhoz. Sportolók a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetik a sarkat érő terhelés erősségét – mondja dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - Ha a fájdalom nem enyhül, a diagnosztizálás függvényében szóba jöhet a lágyrészekhez kifejlesztett biokompatibilis hialuron injekció, ami az izmok, ínak, szalagok gyors regenerációját teszi lehetővé, és biztosítja a hegmentes gyógyulását. Ez azért fontos, mert csak hegmentes gyógyulással tud teljesen visszaállni a terhelhetőség. A hialuronsav emellett gyulladáscsökkentő hatású, aminek köszönhetően már az első injekció után is mérséklődnek a fájdalmak.
Természetes alapon működő megoldás lehet továbbá az orvosi kollagén injekciókúra és a lökéshullám terápia, amely magas energiatartalmú hanghullámok segítségével csökkenti a gyulladást, felgyorsítja a prokollagének szintézistét, amely az izmok- és szalagsérülések gyógyulásának feltétele. Erős fájdalom esetén beválhatnak a szteroidos injekciók, amelyek bár gyorsan csökkentik a fájdalmat, de a mellékhatások miatt ritkán ismételhetők. A konzervatív terápiák közül a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye, illetve, ha szükséges, szóba jöhet a sebészi beavatkozás is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

 • Specialitások:
  • sarokfájdalom
  • Achilles-ín gyulladás
  • könyökfájdalom
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Bocsánat , hogy most ìrok , fáj a talpam , fáj ha megyek , dolgozom de egyre rosszabb , nem múlik nem tudok aludni tőle , van amikor a tèrdemig fáj , ès már kèt hónapja ha nem több, a stresz nem hinnèm , hogy csinálná , esetleg még tudná ìrni mi lehet vagy esetleg melyik szer lehet ki hatással rá. Előre is meg köszönöm
  Kedves Mosóczki Ilona

  A talpi fájdalom egyik leggyakoribb oka lúdtalp, vagy egyéb láb statikáját érintő probléma. De okozhatja az erek betegsége, vagy akár cukorbetegség is. Szakorvosi vizsgálat javasolt, enélkül diagnózis, illetve kezelési terv nem állítható fel. Ortopédust és/vagy érsebészt keressen fel első körben.

  Mosóczki Ilona

  Dr. Magbade Gábor

  ortopéd-traumatológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Profizmus

  Dr. Magbade Gábornál voltam bokafajdalommal. Segítőkész , kedves, profi munkat végez . Maximalisan meg vagyok elégedve . Ajánlom .
  Dr. Magbade Gábor
  Dr. Magbade Gábor
  ortopédia