Elülső térdfájdalom? Patellofemorális szindróma is lehet

Elülső térdfájdalom? Patellofemorális szindróma is lehet

2023.08.03

A patellofemorális szindróma gyakori oka az első térdfájdalomnak, ami jelentősen megnehezíti például a lépcsőzést. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista az okokra, a rizikófaktorokra és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A lépcsőzés és a felállás is fájdalmas lehet a patellofemorális szindrómánál

A térdfájdalom okának diagnosztizálása után elérhető a hatékony segítség. A patella tulajdonképpen maga a térdkalács, így nem véletlen, hogy a patellofemorális szindróma vezető tünete a térdkalács fájdalma, vagyis az elülső térdfájdalom. Gyakran egybemossák ezt a fogalmat a futótérddel, amely nagyon hasonló tüneteket produkál, és további közös vonás, hogy ugró- és futó sportolóknál gyakrabban fordul elő mindkét probléma.
A patellofemorális szindróma jellemzően a térdkalács tompa fájdalma, amit fokozhat a lépcsőzés, a hosszan tartó, behajlított térddel történő ülés, a térdelés, a guggolás. Ugyancsak tipikus, hogy nehézkessé válik az ülésből való elindulás, és sokszor megfigyelhető kattogás, „beakadás” érzés, instabilitás is a térdben.

Mi okozhatja a patellofemorális szindrómát?

A térdkalács fájdalmának számos oka és hajlamosító tényezője ismert, íme, a leggyakoribb okok:

 • Túlterhelés: bizonyos mozgásformák, így a futás és az ugrás nagy nyomást helyeznek a térdízületekre, ami egy idő után irritációt, majd tartós problémát okozhat.
 • Izomgyengeség és/vagy kiegyensúlyozatlanság: ha a csípő és a térd körüli izmok nem képesek stabilan tartani a térdkalácsot, kialakulhat a patellofemorális szindróma.  
 • Genetikai okok: bizonyos biomechanikai eltérések is hozzájárulhatnak kialakuláshoz, mint például a lúdtalp, az X-láb, a Q-szög eltérés. 
 • Sérülés: a térdkalács bármilyen sérülése, a helyéről való elmozdulása oka lehet ennek a tünetegyüttesnek. Régóta fennálló elülső keresztszalaghiány

Hajlamosító tényezők:

 • Női nem: nőknél kétszer gyakoribb ez a tünetegyüttes, mint férfiaknál, valószínűleg a különböző testfelépítés miatt.
 • Életkor: érdekes módon a patellofemorális szindróma jellemzően nemcsak az idősek betegsége, sokszor tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél is találkoznak vele. Idősebb korban az ilyen jellegű térdfájdalomnál sokszor előrehaladott kopás áll a háttérben. 

A kezelés és a megelőzés lehetőségei

Ortopéd orvos, gyógytornász tud segíteni a térdfájdalmon.- Ha a térdkalács fájdalma, vagy a térdkalács mögött jelentkező fájdalom nem múlik el néhány nap alatt, érdemes orvoshoz fordulni. Akut szakaszban mindenképpen pihentetni kell a lábat, ilyenkor a ráterhelés csak ront a helyzeten. Amennyiben pedig diagnosztizáljuk a patellofemorális szindrómát, több oldalról is fel kell építeni a kezelést – ismerteti dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista. – Ha sportolóról van szó, nagyon fontos a megfelelő edzésterv kidolgozása, amelynek éppúgy része a bemelegítés és a lenyújtás, mint a megfelelő minőségű és mennyiségű izomerősítés, valamint a mozgásformák kombinációja.  Ebben sokat tud segíteni a személyre szabott gyógytorna, amely a statikai eltérésekre is tekintettel van és képes az ízületi mozgástengelyek helyes beállítására, a mozgások korrekciójára, az izomegyensúly helyreállítására, a tartáskorrigálásra is. Ezen kívül minden sportolónak nagy hangsúlyt kell helyezni a megfelelő sportfelszerelésre, elsősorban a sportcipőre. A szakember által nyújtható kezelési lehetőségek közül pedig meg lehet próbálkozni a lágylézer kezeléssel, a kinesiotape kezeléssel és a manuálterápiával.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

 • Specialitások:
  • Térdfájdalom
  • Szalag sérülések
  • Porckopás, artrózis
  • Porcleválás, meniszkusz sérülés
  • Injekciós és műtéti beavatkozások
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kisfiamnak 2 éve fennálló szajzara van. Kattog az ízület . Olvastam, hogy a helyileg beadott hialuronnal csökkenthető a fájdalom. Hany éves kortól végezhető ez a kezelés? Köszönöm a válaszukat. Tisztelttel : Fabók Szílvia
  Tisztelt Fabók Szilvia

  Fajdalom Központunkban kizárólag felnőtt Beteg ellátással foglalkozunk .
  Kérem szíveskedjék gyermek fogorvos vagy sztomatologus szakemberhez fordulni kérdésével .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD D. ARNOLD
  Fabók Szilvia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakértelem és empátia

  Az ellátás során olyan gondoskodást tapasztaltam tőle, amelyet korábban még soha. A szakértelme és empátiája összehangoltan működik, és figyel a páciensek egyéni szükségleteire. Nagyon hálás vagyok neki a kiváló kezelésért és a pozitív eredményekért a térdpanaszaimat illetően!
  Dr. Szily Tamás
  Dr. Szily Tamás
  Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista