Elülső térdfájdalom? Patellofemorális szindróma is lehet

Elülső térdfájdalom? Patellofemorális szindróma is lehet

2023.08.03 07:58

A patellofemorális szindróma gyakori oka az első térdfájdalomnak, ami jelentősen megnehezíti például a lépcsőzést. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista az okokra, a rizikófaktorokra és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A lépcsőzés és a felállás is fájdalmas lehet a patellofemorális szindrómánál

A térdfájdalom okának diagnosztizálása után elérhető a hatékony segítség. A patella tulajdonképpen maga a térdkalács, így nem véletlen, hogy a patellofemorális szindróma vezető tünete a térdkalács fájdalma, vagyis az elülső térdfájdalom. Gyakran egybemossák ezt a fogalmat a futótérddel, amely nagyon hasonló tüneteket produkál, és további közös vonás, hogy ugró- és futó sportolóknál gyakrabban fordul elő mindkét probléma.
A patellofemorális szindróma jellemzően a térdkalács tompa fájdalma, amit fokozhat a lépcsőzés, a hosszan tartó, behajlított térddel történő ülés, a térdelés, a guggolás. Ugyancsak tipikus, hogy nehézkessé válik az ülésből való elindulás, és sokszor megfigyelhető kattogás, „beakadás” érzés, instabilitás is a térdben.

Mi okozhatja a patellofemorális szindrómát?

A térdkalács fájdalmának számos oka és hajlamosító tényezője ismert, íme, a leggyakoribb okok:

  • Túlterhelés: bizonyos mozgásformák, így a futás és az ugrás nagy nyomást helyeznek a térdízületekre, ami egy idő után irritációt, majd tartós problémát okozhat.
  • Izomgyengeség és/vagy kiegyensúlyozatlanság: ha a csípő és a térd körüli izmok nem képesek stabilan tartani a térdkalácsot, kialakulhat a patellofemorális szindróma.  
  • Genetikai okok: bizonyos biomechanikai eltérések is hozzájárulhatnak kialakuláshoz, mint például a lúdtalp, az X-láb, a Q-szög eltérés. 
  • Sérülés: a térdkalács bármilyen sérülése, a helyéről való elmozdulása oka lehet ennek a tünetegyüttesnek. Régóta fennálló elülső keresztszalaghiány

Hajlamosító tényezők:

  • Női nem: nőknél kétszer gyakoribb ez a tünetegyüttes, mint férfiaknál, valószínűleg a különböző testfelépítés miatt.
  • Életkor: érdekes módon a patellofemorális szindróma jellemzően nemcsak az idősek betegsége, sokszor tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél is találkoznak vele. Idősebb korban az ilyen jellegű térdfájdalomnál sokszor előrehaladott kopás áll a háttérben. 

A kezelés és a megelőzés lehetőségei

Ortopéd orvos, gyógytornász tud segíteni a térdfájdalmon.- Ha a térdkalács fájdalma, vagy a térdkalács mögött jelentkező fájdalom nem múlik el néhány nap alatt, érdemes orvoshoz fordulni. Akut szakaszban mindenképpen pihentetni kell a lábat, ilyenkor a ráterhelés csak ront a helyzeten. Amennyiben pedig diagnosztizáljuk a patellofemorális szindrómát, több oldalról is fel kell építeni a kezelést – ismerteti dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista. – Ha sportolóról van szó, nagyon fontos a megfelelő edzésterv kidolgozása, amelynek éppúgy része a bemelegítés és a lenyújtás, mint a megfelelő minőségű és mennyiségű izomerősítés, valamint a mozgásformák kombinációja.  Ebben sokat tud segíteni a személyre szabott gyógytorna, amely a statikai eltérésekre is tekintettel van és képes az ízületi mozgástengelyek helyes beállítására, a mozgások korrekciójára, az izomegyensúly helyreállítására, a tartáskorrigálásra is. Ezen kívül minden sportolónak nagy hangsúlyt kell helyezni a megfelelő sportfelszerelésre, elsősorban a sportcipőre. A szakember által nyújtható kezelési lehetőségek közül pedig meg lehet próbálkozni a lágylézer kezeléssel, a kinesiotape kezeléssel és a manuálterápiával.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

  • Specialitások:
    • Térdfájdalom
    • Szalag sérülések
    • Porckopás, artrózis
    • Porcleválás, meniszkusz sérülés
    • Injekciós és műtéti beavatkozások
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr! Inotai Ágnes vagyok. 3 hete nagyon fáj a jobb térdem és annak környéke,felmenő és lemenő ívben is. Szúrós fájdalmat érzek több helyen is. Honnan tudjuk biztosan azt látni,hogy biztosan kopásról és nem más,esetleg nagyobb bajról van szó? Köszönettel,Inotai Ágnes
    Tisztelt Inotai Ágnes!

    Hogy kopásról van-e szó, vagy más problémáról, azt alapos szakorvosi kivizsgálás, illetve képalkotó eljárás készítése után lehet megmondani. Orvosainkhoz bejelentkezni a +3670/621-2433-as telefonszámon tud.

    Üdvözlettel,
    Locherer Zita

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    A Doktor Úr minden felmerülő kérdésemre készségesen és részletekbe menően válaszolt. Kezelési tervével évek óta nyúló térdfájdalmamat szüntette meg! Köszönöm!
    Dr. Szily Tamás
    Dr. Szily Tamás
    Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista