Lágylézer - ezzel kezelték a pápa térdproblémáját

Lágylézer - ezzel kezelték a pápa térdproblémáját

2023.03.16 10:47

Ferenc pápa közel egy év után felkelt a kerekesszékből, ahová térdproblémája miatt kényszerült. Állapota jelentős javulásában mások mellett főként a lágylézer terápia volt segítségére, amelynek sokoldalú felhasználási lehetőségeiről dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, a lágylézer terápia szakértője beszélt.

Kerekesszékből állt fel Ferenc pápa

Térdfájdalom esetén is hatékony a lágylézer terápia.Pápává választásának tizedik évfordulóján nagy örömmel újságolta Ferenc pápa, hogy egy év után sikerült annyira helyrehozni komoly térdproblémáját, hogy felkelhetett a kerekesszékből és ugyan járókerettel, de saját lábán közlekedik. A súlyos ízületi kopás és az ezzel járó gyulladás óriási javulásához elmondása szerint a mágnes- és a lágylézer terápia segítette hozzá.
A lézer felhasználása a gyógyászatban több, mint hatvanéves múltra tekinthet vissza, mára sokoldalúan és igen hatékonyan használható. Sokoldalúságát annak köszönheti, hogy számos hatását kihasználhatják a szakorvosok. A kezelések alapja, hogy a szövetek elnyelik a lézerfényt, és ez az elnyelt energia képes a szövetek hőmérsékletét 60-100 o C közé emelni. A különböző lézerfajták alkalmazási területei jelentősen eltérnek, hiszen a hullámhossznak lényeges szerepe van a testszövetekkel való kölcsönhatásban. A diagnosztikai és sebészeti lézereken kívül a harmadik gyógyító lézertípus a lágylézer vagy softlézer.

Mire jó a lágylézer?

A lágylézer fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.Lágylézernek nevezzük az olyan He-Ne és diódalézereket, amelyek teljesítménye 1-100 mW közé esik és egyszerű az optikai rendszere. A kíméletes és biztonságos lézerterápia beválik többek közt azokban az esetekben, amikor például gyógyszerallergia, vagy gyomorbántalmak miatt a gyógyszeres terápia kerülendő, vagy ha bizonyos betegségek (például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek) kizárják a fizikoterápiás kezelés lehetőségét.
Ilyen pozitív hatásai vannak a lágylézer kezelésnek:

 • Fájdalomcsökkentés

A lágylázer terápia több hatása miatt is képes csökkenteni a fájdalmat, hiszen csökkenti az idegi szenzitivitást, viszont fokozza az endorfin és az enkefalin hormonok termelődését, amelyek többek közt fájdalomcsökkentő hatásúak.

 • Gyulladáscsökkentés és duzzanat visszaszorítás

Mivel a lágylézer kitágítja az artériákat és a nyirokereket, a felgyülemlett folyadék (amely az ödémát okozza) szabadabban el tud folyni. Ugyanezen hatás miatt a nyirokkeringés is javul – többek közt ezért is gyorsul fel a gyógyulási folyamat.

 • Sebek, sérülések gyógyulásának felgyorsítása

A lágylézer egyik legértékesebb tulajdonsága a biostimuláció, ami azt jelenti, hogy hatására a sejtek és a szövetek gyorsabb regenerációra lesznek képesek.

 • A túlzott hegszövetképződés visszaszorítása

Vágások, sérülések, műtétek után a lágylézer terápia javítja az érintett terület vérállátásást, fokozza a salakanyagok kiürülését, ezáltal hozzájárul a hegesedés mértékének csökkentéséhez.

 • Javítja az idegi funkciókat

Az idegek gyógyulásához szükséges idő lerövidítésével és az idegrostokon továbbított jelek erősségének növelésével a lágylézer terápia nagyon hatékonyan javítja az idegsérülések tüneteit, így a zsibbadást, az égő érzést, a bizsergést, a fájdalmat.

 • Hozzájárul az immunrendszer tevékenységéhez

Kémiai, biológiai folyamatokon keresztül a lágylézer hatékonyabbá teszi a immunrendszer működésének eredményeit.

A lágylézer terápia szakértője, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint a lágylézer kezelés jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére. Külön előnye, hogy számos más kezeléssel is jól kombinálható.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Sajnos nem műthető tédeim és csipő izü ízűleteim miatt nagy fájdalmaim és mozgáskorlátozottságom van, kérem szíves tanácsukat.Tisztelettel Hajdu Józsefné
  Tisztelt Hölgyem ,

  Amennyiben Önnek a leírt ízületei
  nem operalhatóak vmilyen orvosi ellenjavallat ( contraindicatio) miatt , akkor az ún. komplex konzervatív kezelések alkalmazhatóak , amelyet mi is végzünk Klinikánkon :

  porc védelem - és erősítés
  gyulladas csökkentés
  szakember iranyitasaval vegzett funkcionális gyogytorna ,
  Guna MD orvosi kollagen - kúra ,
  es egyeb kiegészítő eljárások .

  Ha fájdalmai tartósan fenállnak , kerem fáradjon be a leleteivel Klinikanra a rendelesi időmben :

  H, Cs : du.

  Tisztelettel ,


  DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebész szakorvos
  Fájdalomspecialista
  Hajdu Józsefné

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Profi

  A doktor úr profizmusa, empátiája. Gerinc problámákkal küzdő embereknek biztosan szívből fogom ajánlani.
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók