Lágylézer - ezzel kezelték a pápa térdproblémáját

Lágylézer - ezzel kezelték a pápa térdproblémáját

2023.03.16 10:47

Ferenc pápa közel egy év után felkelt a kerekesszékből, ahová térdproblémája miatt kényszerült. Állapota jelentős javulásában mások mellett főként a lágylézer terápia volt segítségére, amelynek sokoldalú felhasználási lehetőségeiről dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, a lágylézer terápia szakértője beszélt.

Kerekesszékből állt fel Ferenc pápa

Térdfájdalom esetén is hatékony a lágylézer terápia.Pápává választásának tizedik évfordulóján nagy örömmel újságolta Ferenc pápa, hogy egy év után sikerült annyira helyrehozni komoly térdproblémáját, hogy felkelhetett a kerekesszékből és ugyan járókerettel, de saját lábán közlekedik. A súlyos ízületi kopás és az ezzel járó gyulladás óriási javulásához elmondása szerint a mágnes- és a lágylézer terápia segítette hozzá.
A lézer felhasználása a gyógyászatban több, mint hatvanéves múltra tekinthet vissza, mára sokoldalúan és igen hatékonyan használható. Sokoldalúságát annak köszönheti, hogy számos hatását kihasználhatják a szakorvosok. A kezelések alapja, hogy a szövetek elnyelik a lézerfényt, és ez az elnyelt energia képes a szövetek hőmérsékletét 60-100 o C közé emelni. A különböző lézerfajták alkalmazási területei jelentősen eltérnek, hiszen a hullámhossznak lényeges szerepe van a testszövetekkel való kölcsönhatásban. A diagnosztikai és sebészeti lézereken kívül a harmadik gyógyító lézertípus a lágylézer vagy softlézer.

Mire jó a lágylézer?

A lágylézer fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.Lágylézernek nevezzük az olyan He-Ne és diódalézereket, amelyek teljesítménye 1-100 mW közé esik és egyszerű az optikai rendszere. A kíméletes és biztonságos lézerterápia beválik többek közt azokban az esetekben, amikor például gyógyszerallergia, vagy gyomorbántalmak miatt a gyógyszeres terápia kerülendő, vagy ha bizonyos betegségek (például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek) kizárják a fizikoterápiás kezelés lehetőségét.
Ilyen pozitív hatásai vannak a lágylézer kezelésnek:

  • Fájdalomcsökkentés

A lágylázer terápia több hatása miatt is képes csökkenteni a fájdalmat, hiszen csökkenti az idegi szenzitivitást, viszont fokozza az endorfin és az enkefalin hormonok termelődését, amelyek többek közt fájdalomcsökkentő hatásúak.

  • Gyulladáscsökkentés és duzzanat visszaszorítás

Mivel a lágylézer kitágítja az artériákat és a nyirokereket, a felgyülemlett folyadék (amely az ödémát okozza) szabadabban el tud folyni. Ugyanezen hatás miatt a nyirokkeringés is javul – többek közt ezért is gyorsul fel a gyógyulási folyamat.

  • Sebek, sérülések gyógyulásának felgyorsítása

A lágylézer egyik legértékesebb tulajdonsága a biostimuláció, ami azt jelenti, hogy hatására a sejtek és a szövetek gyorsabb regenerációra lesznek képesek.

  • A túlzott hegszövetképződés visszaszorítása

Vágások, sérülések, műtétek után a lágylézer terápia javítja az érintett terület vérállátásást, fokozza a salakanyagok kiürülését, ezáltal hozzájárul a hegesedés mértékének csökkentéséhez.

  • Javítja az idegi funkciókat

Az idegek gyógyulásához szükséges idő lerövidítésével és az idegrostokon továbbított jelek erősségének növelésével a lágylézer terápia nagyon hatékonyan javítja az idegsérülések tüneteit, így a zsibbadást, az égő érzést, a bizsergést, a fájdalmat.

  • Hozzájárul az immunrendszer tevékenységéhez

Kémiai, biológiai folyamatokon keresztül a lágylézer hatékonyabbá teszi a immunrendszer működésének eredményeit.

A lágylézer terápia szakértője, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint a lágylézer kezelés jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére. Külön előnye, hogy számos más kezeléssel is jól kombinálható.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Cím! Szokásos heti foci alatt felrúgtak, de akkor semiyn fájdalmat nem éreztem, és gond nélkül tudtam játszani. 4 órával később itthon elkezdett fájni a térdem, nehezen mozogtam, és fokozatosan jó nagyra dagadt. Kell ezzel orvoshoz fordulnom, illetve ha nem szükséges hogyan kezeljem? Köszönettel
    Tisztelt Uram ,


    A leírt tünettan alapján mindenképpen keresse fel háziorvosat , aki a fizikális vizsgálat alapján eldönti a kezelesi tervet vmint a képalkotó eljárás es a szakorvosi konzilium szükségességét is .

    Azt javaslom a végtagot helyezte nyugalomba , borogassa @ használjon addig is gyulladascsokkentő @ fájdalomcsillapító kremeket .

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Vincze György

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    A nagyon részletes, aprólékos állapotfelmérés és vizsgálat. A megoldási javaslattal kapcsolatos nagyon részletes tájékoztatás, többször elismételve azt, hogy mi az én feladatom a felépülés érdekében. A kezelés pontos bemutatása, amelynek során részletesen kitért a várható eredményre és az esetleges mellékhatásokra. 
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók