Lágylézer - ezzel kezelték a pápa térdproblémáját

Lágylézer - ezzel kezelték a pápa térdproblémáját

2023.03.16

Ferenc pápa közel egy év után felkelt a kerekesszékből, ahová térdproblémája miatt kényszerült. Állapota jelentős javulásában mások mellett főként a lágylézer terápia volt segítségére, amelynek sokoldalú felhasználási lehetőségeiről dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, a lágylézer terápia szakértője beszélt.

Kerekesszékből állt fel Ferenc pápa

Térdfájdalom esetén is hatékony a lágylézer terápia.Pápává választásának tizedik évfordulóján nagy örömmel újságolta Ferenc pápa, hogy egy év után sikerült annyira helyrehozni komoly térdproblémáját, hogy felkelhetett a kerekesszékből és ugyan járókerettel, de saját lábán közlekedik. A súlyos ízületi kopás és az ezzel járó gyulladás óriási javulásához elmondása szerint a mágnes- és a lágylézer terápia segítette hozzá.
A lézer felhasználása a gyógyászatban több, mint hatvanéves múltra tekinthet vissza, mára sokoldalúan és igen hatékonyan használható. Sokoldalúságát annak köszönheti, hogy számos hatását kihasználhatják a szakorvosok. A kezelések alapja, hogy a szövetek elnyelik a lézerfényt, és ez az elnyelt energia képes a szövetek hőmérsékletét 60-100 o C közé emelni. A különböző lézerfajták alkalmazási területei jelentősen eltérnek, hiszen a hullámhossznak lényeges szerepe van a testszövetekkel való kölcsönhatásban. A diagnosztikai és sebészeti lézereken kívül a harmadik gyógyító lézertípus a lágylézer vagy softlézer.

Mire jó a lágylézer?

A lágylézer fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.Lágylézernek nevezzük az olyan He-Ne és diódalézereket, amelyek teljesítménye 1-100 mW közé esik és egyszerű az optikai rendszere. A kíméletes és biztonságos lézerterápia beválik többek közt azokban az esetekben, amikor például gyógyszerallergia, vagy gyomorbántalmak miatt a gyógyszeres terápia kerülendő, vagy ha bizonyos betegségek (például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek) kizárják a fizikoterápiás kezelés lehetőségét.
Ilyen pozitív hatásai vannak a lágylézer kezelésnek:

 • Fájdalomcsökkentés

A lágylázer terápia több hatása miatt is képes csökkenteni a fájdalmat, hiszen csökkenti az idegi szenzitivitást, viszont fokozza az endorfin és az enkefalin hormonok termelődését, amelyek többek közt fájdalomcsökkentő hatásúak.

 • Gyulladáscsökkentés és duzzanat visszaszorítás

Mivel a lágylézer kitágítja az artériákat és a nyirokereket, a felgyülemlett folyadék (amely az ödémát okozza) szabadabban el tud folyni. Ugyanezen hatás miatt a nyirokkeringés is javul – többek közt ezért is gyorsul fel a gyógyulási folyamat.

 • Sebek, sérülések gyógyulásának felgyorsítása

A lágylézer egyik legértékesebb tulajdonsága a biostimuláció, ami azt jelenti, hogy hatására a sejtek és a szövetek gyorsabb regenerációra lesznek képesek.

 • A túlzott hegszövetképződés visszaszorítása

Vágások, sérülések, műtétek után a lágylézer terápia javítja az érintett terület vérállátásást, fokozza a salakanyagok kiürülését, ezáltal hozzájárul a hegesedés mértékének csökkentéséhez.

 • Javítja az idegi funkciókat

Az idegek gyógyulásához szükséges idő lerövidítésével és az idegrostokon továbbított jelek erősségének növelésével a lágylézer terápia nagyon hatékonyan javítja az idegsérülések tüneteit, így a zsibbadást, az égő érzést, a bizsergést, a fájdalmat.

 • Hozzájárul az immunrendszer tevékenységéhez

Kémiai, biológiai folyamatokon keresztül a lágylézer hatékonyabbá teszi a immunrendszer működésének eredményeit.

A lágylézer terápia szakértője, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint a lágylézer kezelés jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére. Külön előnye, hogy számos más kezeléssel is jól kombinálható.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Holisztikus szemlélet
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Bizonytalan eredetű fájdalmak
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Dr nő/Doktor/úr. Nagyon nagy migrénes fejfájással küzdöm, 1 hónapja Azt diagnosztizálták. Anyria fej tetői görcsön van, nagyon labilis járással. Szavak nem jutnak a görcs alatt, Most Algopyrin + No-SPA 40 mg. Nem sok sikerrel.Szedek gyógyszereket pánik betegségre, és nyugtató, szívemre keringés javítót, Nagyon szépen kérnék segítséget, dolgozni sem bírok. hová forduljak, vagy gyógyszer javaslatot, már nem bírom. Készült C-t vérvétel, semmi többre nem jutottunk. Nagyon szépen kérek tanácsot egy 61 éves elkeseredő nőnek. Várom nagyon a válasz levelet. Tisztelettel Varga Ilona
  Tisztelt Hölgyem ,

  Javaslom , hogy először a fejfajas eredetét tisztázzák :
  ideggyógyaszati ,
  belgyógyászati : magas vérnyomás , verszegénység
  szemészeti
  egyeb ok/ eredet.

  Első lépésként az ideggyógyaszati szakorvosi vizsgálatot javaslom , melynek soran az Ön fizikalis vizsgálata , kikerdezese, leleteinek ( képalkotó eljárások is) kiiertekelese alapján pontos diagnózis ill. ehhez illesztett egyéni kezelési terv állítható fel.

  A fentiekkel párhuzamosan javaslom a pánik betegség pszichiátriai szakorvosi kezelését is.

  Tisztelettel,


  DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebesz szakorvos
  Fájdalomspecialista
  Varga Ilona

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Közvetlen,barátságos

  Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók