Hogyan avatkozik be a PRP-terápia a porckopás folyamatába?

Hogyan avatkozik be a PRP-terápia a porckopás folyamatába?

2022.12.08 08:39

A nagy terhelésnek kitett ízületeinket érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás. Sokan azért fordulnak orvoshoz, hogy a porckopás okozta fájdalmat enyhítsék, de emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a megmaradt porc újjáépítésére, az anyagcsere helyreállítására is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos egy erre alkalmas kezelésre, a PRP-terápiára hívta fel a figyelmet.

Miért jár fájdalommal a porckopás?

Porckopás esetén segíthet a porc újjáépítést serkentő prp-terápia. A porckopás valójában természetes folyamat, ami sokáig nem okoz panaszt, de előrehaladottabb stádiumban komoly fájdalommal és mozgási nehézséggel is járhat. Ennek az az oka, hogy ha a csontok közti területet kipárnázó porc elkopik, akkor csontok dörzsölik az ízületek szélét. Mivel pedig ezek a területek érzőidegekkel gazdagon ellátottak, valóban komoly szenvedést okozhat, ha itt jelentkezik a porckopás.
- Ha tartósan fáj egy ízület, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, mert ki kell deríteni, sérülés, gyulladás vagy porckopás okozza-e a bajt. Mindenképpen fontos beavatkozni a folyamatba, ha a fájdalom akadályozza a hétköznapi tevékenységeket, mint a lépcsőzés, a térdhajlítás vagy a kar felemelése. Amennyiben más okokat kizártunk, igen gyakran porckopás diagnózist állítunk fel - hangsúlyozza Páll doktor. – Sokszor tapasztalható, hogy mire hozzánk eljut egy páciens, már nem csak a fájdalomcsillapítókkal próbálkozott meg – amelyek csak átmeneti enyhülést hoznak -, de sajnos mindenféle „csodaszerrel” is. Holott az igazság az, hogy nem javít a porc állapotán sem az ízületre kent zselatin, sem a „mindenre alkalmas” multivitamin, sem a valódi hatóanyag nélküli, ám villámgyors javulást ígérő tabletta. Porckopás esetében is érdemes az orvosilag bizonyított, valóban hatékony kezeléseket választani. 

Hogyan avatkozik be a porckopás folyamatába a PRP-terápia?

A PRP-terápia újjáépíti a porcot és jelentősen csökkenti a fájdalmat.- A PRP tulajdonképpen a Platelet Rich Plasma szavakból képzett betűszó, ami vérlemezkékben gazdag vérplazmát jelent. A PRP-terápia során tehát saját vérszérumot injektálunk az érintett ízületbe, amelyet a pácienstől veszünk le, egy speciális eszközzel centrifugálunk, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát adjuk vissza. A vérlemezkékben találhatóak ugyanis azok az őssejtek, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. A kúra hatására tehát csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A PRP-terápia éppen a gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmas a fájdalomcsillapításra is, és érzékelhetően javítja az ízület mozgathatóságát is – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.- A PRP-kezelésekhez azonban feltétlenül szükséges, hogy legyen még ép porcszövet az ízületben, a porcszövet teljes hiánya esetén sajnos már hatástalan. Vagyis például a térdprotézis beültetése már nem kiváltható általa, viszont a műtét idejét ki tudja tolni, akár meg is tudja előzni, ha idejében, a műtéti szükséglet kialakulását évekkel megelőzően, még anyagcsereképes porc meglétekor alkalmazzuk.

A porckopás kezelésében az életmód is fontos

Akinek porckopása van, gyakran tart a mozgástól, mondván: „ne fájjon még jobban”. Holott ízületi kopás esetén különösen fontos mozogni, de csak bizonyos tehermentesített formában. Optimális lehet például az úszás, különösen a hát- és gyors úszás, a tai csi, a jóga, a puha talajon, megfelelő cipőben történő gyaloglás, esetleg kocogás. Az ütközéssel, rázkódással és hirtelen irányváltoztatással járó, intenzív mozgásformák, valamint az ugrálós edzések, a különböző aerobikfajták csakis egészséges ízületű embereknek ajánlottak.
Páll doktor szerint gyógytornász segítségével betanulhatók azok a személyre szabott gyakorlatok, amelyek kifejezetten a fájós ízület körüli izmok megerősítését, a terhelhetőség visszaállítását szolgálják, és amelyek tulajdonképpen kötelezőek lennének a mozgásszervek rendben tartásához. Ha pedig a rendszeres mozgás társul egy zöldségre, gyümölcsre, teljes kiőrlésű gabonára épülő táplálkozással, amelyben nem tengnek túl az állati fehérjék, és amely gazdag a megfelelő vitaminokban, ásványi anyagokban, az ízületek állapota jelentősen javítható.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kisfiamnak 2 éve fennálló szajzara van. Kattog az ízület . Olvastam, hogy a helyileg beadott hialuronnal csökkenthető a fájdalom. Hany éves kortól végezhető ez a kezelés? Köszönöm a válaszukat. Tisztelttel : Fabók Szílvia
Tisztelt Fabók Szilvia

Fajdalom Központunkban kizárólag felnőtt Beteg ellátással foglalkozunk .
Kérem szíveskedjék gyermek fogorvos vagy sztomatologus szakemberhez fordulni kérdésével .

Tisztelettel ,

ARNOLD D. ARNOLD
Fabók Szilvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalomgerjesztő személyiség

Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
Dr. Páll Zoltán
Dr. Páll Zoltán
traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista