Hogyan avatkozik be a PRP-terápia a porckopás folyamatába?

Hogyan avatkozik be a PRP-terápia a porckopás folyamatába?

2022.12.08 08:39

A nagy terhelésnek kitett ízületeinket érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás. Sokan azért fordulnak orvoshoz, hogy a porckopás okozta fájdalmat enyhítsék, de emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a megmaradt porc újjáépítésére, az anyagcsere helyreállítására is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos egy erre alkalmas kezelésre, a PRP-terápiára hívta fel a figyelmet.

Miért jár fájdalommal a porckopás?

Porckopás esetén segíthet a porc újjáépítést serkentő prp-terápia. A porckopás valójában természetes folyamat, ami sokáig nem okoz panaszt, de előrehaladottabb stádiumban komoly fájdalommal és mozgási nehézséggel is járhat. Ennek az az oka, hogy ha a csontok közti területet kipárnázó porc elkopik, akkor csontok dörzsölik az ízületek szélét. Mivel pedig ezek a területek érzőidegekkel gazdagon ellátottak, valóban komoly szenvedést okozhat, ha itt jelentkezik a porckopás.
- Ha tartósan fáj egy ízület, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, mert ki kell deríteni, sérülés, gyulladás vagy porckopás okozza-e a bajt. Mindenképpen fontos beavatkozni a folyamatba, ha a fájdalom akadályozza a hétköznapi tevékenységeket, mint a lépcsőzés, a térdhajlítás vagy a kar felemelése. Amennyiben más okokat kizártunk, igen gyakran porckopás diagnózist állítunk fel - hangsúlyozza Páll doktor. – Sokszor tapasztalható, hogy mire hozzánk eljut egy páciens, már nem csak a fájdalomcsillapítókkal próbálkozott meg – amelyek csak átmeneti enyhülést hoznak -, de sajnos mindenféle „csodaszerrel” is. Holott az igazság az, hogy nem javít a porc állapotán sem az ízületre kent zselatin, sem a „mindenre alkalmas” multivitamin, sem a valódi hatóanyag nélküli, ám villámgyors javulást ígérő tabletta. Porckopás esetében is érdemes az orvosilag bizonyított, valóban hatékony kezeléseket választani. 

Hogyan avatkozik be a porckopás folyamatába a PRP-terápia?

A PRP-terápia újjáépíti a porcot és jelentősen csökkenti a fájdalmat.- A PRP tulajdonképpen a Platelet Rich Plasma szavakból képzett betűszó, ami vérlemezkékben gazdag vérplazmát jelent. A PRP-terápia során tehát saját vérszérumot injektálunk az érintett ízületbe, amelyet a pácienstől veszünk le, egy speciális eszközzel centrifugálunk, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát adjuk vissza. A vérlemezkékben találhatóak ugyanis azok az őssejtek, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. A kúra hatására tehát csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A PRP-terápia éppen a gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmas a fájdalomcsillapításra is, és érzékelhetően javítja az ízület mozgathatóságát is – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.- A PRP-kezelésekhez azonban feltétlenül szükséges, hogy legyen még ép porcszövet az ízületben, a porcszövet teljes hiánya esetén sajnos már hatástalan. Vagyis például a térdprotézis beültetése már nem kiváltható általa, viszont a műtét idejét ki tudja tolni, akár meg is tudja előzni, ha idejében, a műtéti szükséglet kialakulását évekkel megelőzően, még anyagcsereképes porc meglétekor alkalmazzuk.

A porckopás kezelésében az életmód is fontos

Akinek porckopása van, gyakran tart a mozgástól, mondván: „ne fájjon még jobban”. Holott ízületi kopás esetén különösen fontos mozogni, de csak bizonyos tehermentesített formában. Optimális lehet például az úszás, különösen a hát- és gyors úszás, a tai csi, a jóga, a puha talajon, megfelelő cipőben történő gyaloglás, esetleg kocogás. Az ütközéssel, rázkódással és hirtelen irányváltoztatással járó, intenzív mozgásformák, valamint az ugrálós edzések, a különböző aerobikfajták csakis egészséges ízületű embereknek ajánlottak.
Páll doktor szerint gyógytornász segítségével betanulhatók azok a személyre szabott gyakorlatok, amelyek kifejezetten a fájós ízület körüli izmok megerősítését, a terhelhetőség visszaállítását szolgálják, és amelyek tulajdonképpen kötelezőek lennének a mozgásszervek rendben tartásához. Ha pedig a rendszeres mozgás társul egy zöldségre, gyümölcsre, teljes kiőrlésű gabonára épülő táplálkozással, amelyben nem tengnek túl az állati fehérjék, és amely gazdag a megfelelő vitaminokban, ásványi anyagokban, az ízületek állapota jelentősen javítható.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kisfiamnak 2 éve fennálló szajzara van. Kattog az ízület . Olvastam, hogy a helyileg beadott hialuronnal csökkenthető a fájdalom. Hany éves kortól végezhető ez a kezelés? Köszönöm a válaszukat. Tisztelttel : Fabók Szílvia
Tisztelt Fabók Szilvia

Fajdalom Központunkban kizárólag felnőtt Beteg ellátással foglalkozunk .
Kérem szíveskedjék gyermek fogorvos vagy sztomatologus szakemberhez fordulni kérdésével .

Tisztelettel ,

ARNOLD D. ARNOLD
Fabók Szilvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.
Dr. Páll Zoltán
Dr. Páll Zoltán
traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista