Lehet-e sportolni golf- és a teniszkönyök esetén?

Lehet-e sportolni golf- és a teniszkönyök esetén?

2022.08.31

A könyökfájdalom gyakori okai az ún. golfkönyök és teniszkönyök, amely kórképek nevükkel ellentétben nem csak a sport miatti túlterhelés okán alakulhatnak ki. Meglétük viszont erősen befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, így természetesen a sportot is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a jó hír, hogy van megoldás a kínzó problémára, de a fájdalmas testrészt mindenképpen pihentetni kell.

Golfkönyök – gyakran az alkar gyengeségét is okozza

Golfkönyök és teniszkönyök esetén is folythatható a sport, megfelelő kezelésekkel.A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom. A páciensek úgy érzik, a könyökük belső része fáj, és sokan tapasztalnak alkargyengeséget is.
Golfkönyök szempontjából a veszélyeztetettek közé sorolható számos sportág szerelmese, így a golfozók, a kézilabdázók, a tornászok, illetve bárki, aki sokszor ismétli a monoton dobó, hajlító mozdulatokat. Ha kialakul a könyökfájdalom, érdemes megpróbálni a fájdalmas terület jegelését, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését, krémek alkalmazását, a diagnózis után pedig sokat segíthet az orvos által injektált helyi gyulladáscsökkentő injekció. Ritkán, ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, szükséges lehet a műtéti megoldás.

Teniszkönyök – sport és fizikai munka is okozhatja

A teniszkönyök megnevezés onnan ered, hogy valóban igen gyakran teniszjátékosok tapaszalják meg a kínzó érzést. Ugyanis ha valaki nem megfelelő technikával játszik, könnyen kialakulhat a fájdalom, különösen fonákütéseknél, amikor összehúzódnak az alkar izmai. Ennek az az oka, hogy ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Ha a technika nem javul, a túlterhelés pedig folytatódik, állandósulhat ez a gyulladásos állapot, ami miatt idővel már a kisebb mozdulatok is fájdalommal járhatnak. Eleinte csak a könyök behajlítása okoz gondot, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, az is előfordul, hogy az izomgyengeség miatt a tárgyak megtartása is lehetetlenné válik. Nem ritka, hogy a könyök területe meg is duzzad, és nem csak érintésre fájdalmas, de akár éjszaka, alvás közben is. A pihentetés ilyenkor szükségszerű, hiszen minden mozdulatot kínzó érzést okozhat.

Pihentetni muszáj, szakszerű segítséggel elérhető a fájdalommentesség

Könyökproblémáknál hialuronsav- és kollagén injekció is segíthet.- Akut gyulladás esetén természetesen mindig pihentetni kell az adott testrészt, így a kart, a könyököt is, hiszen a túlerőltetés csak ront a helyzeten. Már az első fájdalmas epizód kapcsán érdemes orvosi diagnózist kérni, ha pedig nem múlik a fájdalom, esetleg vissza-visszatér, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Ugyanakkor előfordul, hogy mindez nem elég. Golfkönyök és teniszkönyök is nagy segítség lehet a hialuronsav tartalmú injekció, ami a pihentetés hatékonyságát is növeli. Az időtényezőnek azonban nagy szerepe van: a sérülést követő 48 órán belül ajánlott beadni az első hialuronsav injekciót, ugyanis így érhető el a legjobb hatásfok. A beadást követően 2-7 nap múlva kerülhet sor a második injekcióra, amiről az orvos dönt.
Ugyancsak beválhat az injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápia, a saját vér-, vagyis PRP-terápia, illetve távlatilag a szúrással nem járó lökéshullám terápia. Ezek a kezelések egymással is kombinálhatók. Azoknak a pácienseknek pedig, akiknél valóban a sporttevékenység következtében alakult ki a sportártalom, fontos, hogy edzőtől, gyógytornásztól tanulják meg a helyesen kivitelezett mozdulatokat, valamint az alkar izmainak megerősítését és helyes nyújtását. Az akut szakaszon túl tehát, megfelelő kezelés és felkészítés után a sporttevékenység többnyire folytatható.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
  Tisztelt Hölgyem!

  A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

  Tisztelettel,
  Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Puskásné H Judit

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Bizalomgerjesztő személyiség

  Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista