Lehet-e sportolni golf- és a teniszkönyök esetén?

Lehet-e sportolni golf- és a teniszkönyök esetén?

2022.08.31

A könyökfájdalom gyakori okai az ún. golfkönyök és teniszkönyök, amely kórképek nevükkel ellentétben nem csak a sport miatti túlterhelés okán alakulhatnak ki. Meglétük viszont erősen befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, így természetesen a sportot is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a jó hír, hogy van megoldás a kínzó problémára, de a fájdalmas testrészt mindenképpen pihentetni kell.

Golfkönyök – gyakran az alkar gyengeségét is okozza

Golfkönyök és teniszkönyök esetén is folythatható a sport, megfelelő kezelésekkel.A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom. A páciensek úgy érzik, a könyökük belső része fáj, és sokan tapasztalnak alkargyengeséget is.
Golfkönyök szempontjából a veszélyeztetettek közé sorolható számos sportág szerelmese, így a golfozók, a kézilabdázók, a tornászok, illetve bárki, aki sokszor ismétli a monoton dobó, hajlító mozdulatokat. Ha kialakul a könyökfájdalom, érdemes megpróbálni a fájdalmas terület jegelését, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését, krémek alkalmazását, a diagnózis után pedig sokat segíthet az orvos által injektált helyi gyulladáscsökkentő injekció. Ritkán, ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, szükséges lehet a műtéti megoldás.

Teniszkönyök – sport és fizikai munka is okozhatja

A teniszkönyök megnevezés onnan ered, hogy valóban igen gyakran teniszjátékosok tapaszalják meg a kínzó érzést. Ugyanis ha valaki nem megfelelő technikával játszik, könnyen kialakulhat a fájdalom, különösen fonákütéseknél, amikor összehúzódnak az alkar izmai. Ennek az az oka, hogy ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Ha a technika nem javul, a túlterhelés pedig folytatódik, állandósulhat ez a gyulladásos állapot, ami miatt idővel már a kisebb mozdulatok is fájdalommal járhatnak. Eleinte csak a könyök behajlítása okoz gondot, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, az is előfordul, hogy az izomgyengeség miatt a tárgyak megtartása is lehetetlenné válik. Nem ritka, hogy a könyök területe meg is duzzad, és nem csak érintésre fájdalmas, de akár éjszaka, alvás közben is. A pihentetés ilyenkor szükségszerű, hiszen minden mozdulatot kínzó érzést okozhat.

Pihentetni muszáj, szakszerű segítséggel elérhető a fájdalommentesség

Könyökproblémáknál hialuronsav- és kollagén injekció is segíthet.- Akut gyulladás esetén természetesen mindig pihentetni kell az adott testrészt, így a kart, a könyököt is, hiszen a túlerőltetés csak ront a helyzeten. Már az első fájdalmas epizód kapcsán érdemes orvosi diagnózist kérni, ha pedig nem múlik a fájdalom, esetleg vissza-visszatér, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Ugyanakkor előfordul, hogy mindez nem elég. Golfkönyök és teniszkönyök is nagy segítség lehet a hialuronsav tartalmú injekció, ami a pihentetés hatékonyságát is növeli. Az időtényezőnek azonban nagy szerepe van: a sérülést követő 48 órán belül ajánlott beadni az első hialuronsav injekciót, ugyanis így érhető el a legjobb hatásfok. A beadást követően 2-7 nap múlva kerülhet sor a második injekcióra, amiről az orvos dönt.
Ugyancsak beválhat az injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápia, a saját vér-, vagyis PRP-terápia, illetve távlatilag a szúrással nem járó lökéshullám terápia. Ezek a kezelések egymással is kombinálhatók. Azoknak a pácienseknek pedig, akiknél valóban a sporttevékenység következtében alakult ki a sportártalom, fontos, hogy edzőtől, gyógytornásztól tanulják meg a helyesen kivitelezett mozdulatokat, valamint az alkar izmainak megerősítését és helyes nyújtását. Az akut szakaszon túl tehát, megfelelő kezelés és felkészítés után a sporttevékenység többnyire folytatható.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! Bal hüvelykujjam tenyér felőli oldalán az ínszalag középső részén keletkezett egy kis csomó úgy egy hónapja. Körülbelül 3-4 mm átmérőjű, ami hajlításkor, mozgatáskor nem fáj, de ha valamilyen tárgy hozzáér pl. szorításkor, akkor viszont elég erősen. Mi lehet az oka?
    Tisztelt Varga Sándor ! Leírása alapján nem tudom megmondani, talán sebészet-kézsebészeti vizsgálata javasolt, mert lehet egy észrevétlen sérülés kapcsán betokolt idegen test is dr.Váradi Éva
    Varga Sándor

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    Nagyon elégedett vagyok Dr. Páll Zoltán főorvos Úr nagyon részletes, minden részletre kitérő diagnosztikájával a fájdalmamat illetően.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista