Bokafájdalom - sérülés és íngyulladás esetén is lehet kezelni

Bokafájdalom - sérülés és íngyulladás esetén is lehet kezelni

2023.04.25

A bokafájdalom igen gyakori panasz, aminek számos oka lehet, a sérüléstől az ízületi gyulladásig, a fájdalom mértéke pedig az enyhétől a terhelésre való képtelenségig terjedhet. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos főként a sérülések és a tendinitis, vagyis az íngyulladás okaira és kezelésére hívta fel a figyelmet.

Sérülésnél a gyors kezelés a fontos

Bokasérülésnél fontos a gyorsan beadott hialuronsav injekció.A boka egy három csont találkozásánál lévő ízület, amelynek nagy teherbírással kell rendelkeznie, hiszen az egész testsúlyt viseli. Ezért aztán a bokafájdalom akár el is lehetetleníti a járást, vagyis mihamarabb érdemes kezelni. 
- A bokafájdalom oka sokszor egy sérülés, egy enyhébb rándulás vagy egy azonnali kezelést igénylő ficam. Amennyiben sérülés, rándulás történt egyik vagy mindkét bokában, az komoly fájdalommal jár. Ilyenkor elsősorban ki kell deríteni, nincs-e csonttörés, ehhez röntgenre is szükség lehet. Tudni kell, hogy akinek már volt bokasérülése, később nagyobb esélye lesz egy következőre a meggyengült izomzat miatt. Ugyanilyen hajlamosító tényező a csontritkulás – ismerteti Páll doktor. - Bármilyen sérülésről is legyen szó, a hialuronsav tartalmú injekció komoly segítség lehet, növeli az ún. R. I.C.E. terápia (pihentetés – jegelés – kompresszió - felpolcolás) hatékonyságát is. Az egyetlen fontos szabály: a legjobb hatásfok elérése érdekében a sérülést követő 48 órán belül ajánlott beadni az első hialuronsav injekciót. A beadást követően 2-7 nappal később kerülhet sor a második injekcióra - erről az orvos dönt. A felépülés után pedig a legfontosabb teendő a rendszeres funkcionális gyógytorna, és a sporttevékenység szakszerű kivitelezése, amellyel kapcsolatban orvos, edző, mozgásterapeuta tanácsait érdemes megfogadni.

Honnan ered az íngyulladás és hogyan lehet kezelni?

Íngyulladás esetén elérhető a hatékony orvosi kezelés.A bokafájdalom mögött természetesen nem csak sérülés állhat, de olyan betegségek, állapotok is, mint a rheumatoid arthritis, a köszvény és a tendinitis. A tendinitis tulajdonképpen az ín gyulladása, ami a bokában három ínt is érinthet, melyek közül gyakran az Achilles-ín gyullad be. Ennek hátterében valamilyen trauma áll, amely eredhet sportsérülésből, túlterhelésből, és olyan betegségekből, mint a rheumatoid arthitis, a reaktív arthritis, a köszvényes arthritis vagy a Bechterew-kór.  Bármilyen eredetű is az íngyulladás, a tünetek ugyanolyanok: fájdalom, duzzanat, kipirosodás, járási nehézség. Természetesen míg az akut sérülések tünetei gyorsan alakulnak ki, addig a rendszerbetegségek okozta panaszok lassabban bontakoznak ki.
- Az általános kezelések, mint a pihentetés, jegelés minden esetben jót tehet, de a fájdalom- és gyulladáscsillapítás további lehetőségeiről csak az orvosi vizsgálat során lehet dönteni. Egyes esetekben gyorsan ható módszerként bevethető a helyi gyulladáscsökkentő injekció, amely megkönnyebbülést jelent a páciensnek - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A sérülést követő 48 órában beadott lágyrész hialuron injekció pedig segíti a szalagok hegmentes gyógyulását, és ezzel a teljes terhelhetőség, erősség és rugalmasság visszaállítását. Az esetleges törés és más betegségek kizárásán túl ezért is fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm Önöket! Kérdésem a következő lenne. LCA plasztikát, keresztszalag műtétet hajtottak végre rajtam 6 évvel ezelőtt. Múlt héten ugyanezt a térdemet arthroscopos műtéttel operálták porcleválás miatt. Továbbá: az LFC-n körülírtan II-fokú chondromalatiát találtak. A főorvos úr azt javasolja, hogy porc injekció kúrát folytassunk, ami 3 db injekcióból áll, ára 21.000 Ft/db, ami azért nem kevés sajnos. 38 éves vagyok és aktívan egyesületben sportolok, labdarúgás. Csak porcerősítő szedése mennyire segíthet a továbbiakban? Picit sokallom az összeget az injekcióra. Mennyire lehet hatásos? Nem tudom, hogy valóban megérné-e a kifizetett összeg az injekciókra, ha lehet inkább kerülném. Köszönöm válaszukat! üdv Huszl Tamás
Tisztelt Uram ,

Az Ön kórtörteneteben LCA plasztikai , ill. porclevalas es LFC chondromalatia ( Gr . II .) szerepel, es Ön aktív sportoló .

Teljesen egyet értek az Önt operáló Kollégával , a hialuronsav - injekció - kúra ugyanis növeli az ízületi porc rugalmasságát , és a sérülésekkel szembeni ellenálló képességet .
Segíti továbbá a a nagy teherviselő ízületek ( térd ) normális és fájdalommentes funkcióját kenő és ütéselnyelő tulajdonságai miatt ( ún. Viszkoelaszticitás )
Azt a javaslom a "haszon / kockázat - elvét " kezelő orvosaval beszéljék meg.

A szájon át alkalmazott készítmények is hatásosak lehetnek hosszu tavon ( megfelelő felszivodas esetén ! ) de az Ön esetében -kórtörténet - egyesületi labdarúgó - az injekciós kúra hatékonyabb megítélésem szerint.


Tisztelettel ,

DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Sebesz szakorvos
Fajdalomspecialita
Huszl Tamás

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyszerű munkát végez

Magbade Gábor Doktor Úr nagyszerű munkát végez. Csak ajánlani tudom.
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia