Fájdalom és ízületi kopás esetén is segíthet a PENS kezelés

Fájdalom és ízületi kopás esetén is segíthet a PENS kezelés

2022.02.04 08:40

Krónikus fájdalmak, ízületi kopás okozta jelentős problémák esetén egy idő után sok beteg kezdi elveszíteni a javulásba vetett bizalmát. Holott más korszerű módszerek mellett érdemes megpróbálkozni a különleges felkészültséget igénylő PENS kezeléssel, amely az akupunktúra áldásos hatásait ötvözi az elektromos árammal történő ingerlés előnyeivel. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a különleges kezelési módszerről beszélt.

A fájdalomérzet jelentősen csökkenthető

A fájdalom, különösen a krónikus fájdalom olyan panasz, ami az élet minden területére kihat, és nem csak a nappali tevékenységet befolyásolja negatívan, de az alvást is, sőt, egyik első számú rizikófaktora a hangulatzavaroknak. Nem csoda hát, hogy az érintettek a hatékony, tartós eredményt hozó, és minél kevesebb mellékhatással bíró fájdalomcsillapító lehetőségeket keresik.  Ilyen lehetőségnek számít a PENS kezelés, amely a bőrön át történő idegi stimulációt jelöli, és amelyet leegyszerűsítve elektro-akupunktúrának is szokás nevezni.
A PENS kezelés hatásmechanizmusa a Melzack-Wall féle kapuelméletre épít, miszerint a vastag AB rostok magas frekvenciájú, nem fájdalmas stimulációja gátolja a szegmentális fájdalomvezető C-típusú rostok működését. Vagyis a kezelés hatására egyre kevésbé lesz érzékelhető a fájdalom.

Hatékony fájdalomcsillapítás értő kezekben

A PENS kezelés ötvözi az akupunktúra előnyeit az elektromos kezelésével.A PENS kezelésnél – az akupunktúrás kezelésekben már bevált - vékony, speciális acéltűket szúrnak az érintett régiók meghatározott pontjaiba az integratív medicina és a PRM (Physiological Regulative Medicine) elvei alapján.
- Nagy tapasztalatot igényel, hogy eldöntsük, pontosan mely pontok stimulációját kell alkalmaznunk. Dönthetünk a myofascialis trigger pontok és /vagy a hagyományos kínai orvoslásból ismert akupunktúrás pontok mellett, de választhatjuk a neurálterápia szerinti ún. maximal pontokat is. Ennek a gyógyító módszernek éppen az a lényege, hogy minden esetben személyre szabottan, a betegségnek és a páciens személyének megfelelően kell felépítenünk a hatékony terápiát. Ha megvannak az alkalmazott pontok, a több csatornás készülék elektródáit a steril acéltűkre helyezzük, így lehetővé válik, hogy az akupunktúrás hatás mellett elektromos árammal is ingereljük az adott területet. A legmodernebb PENS készüléken csatornánként állítható a frekvencia, az áramerősség, a kezelési időtartam és az elektromos hullám típusa is, így megvalósulhat a valóban problémára és személyre szabott, specifikus kezelés – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Egy kezelés minimum 30 percig tart, és heti gyakorisággal ismételhető, a terápiás célok függvényében.

Milyen problémánál válik be a PENS?

Porckopás, térdfájdalom esetén is beválik a PENS kezelés.A PENS kezelések elsődleges célja a krónikus fájdalom csillapítása. Remekül beválik az ún. myofascialis fájdalmaknál (vagyis az izom és az izombőnye fájdalmainál), a perifériás neuropátiás fájdalmaknál és kiemelten az arthrosis, vagyis ízületi kopás kezelésében. Arnold doktor szerint fontos külön hangsúlyozni a PENS kezelésnél az előrehaladott térdízületi porckopás és a hozzá társuló krónikus gyulladás kezelésében játszott szerepet, ugyanis ennél az állapotnál nem könnyű hatékony fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő módszereket találni. Ugyancsak nagyon jól beválhat a módszer a csípő-, váll-, boka-, és gerinc kisízületi kopásoknál, gerincműtét után fellépő idült hát- és lábfájásnál, vagyis postlaminectomias szindrómánál (amennyiben még nincs fémimplantátum), és fibromyalgia esetében is hozhat eredményt.  
Természetesen ennél az eljárásnál is léteznek ellenjavallatok, elsősorban a testben lévő bármilyen fémimplantátum vagy árammal működtetett készülék jelenléte.Ugyancsak nem ajánlott alkalmazni a PENS kezelést epilepszia, terhesség és az érintett terület bőrbetegsége esetén, valamint nyaki nagyerek környékén. Vérzékenység és a tűtől való félelem esetén az orvossal egyeztetve érdemes döntést hozni a megfelelő eljárásról. 
Összességében azonban a PENS kezelésre alapozott terápia egy modern, hatékony és bizonyított eszköz lehet a tartós fájdalmak kezelésében, akár már módszerekkel kombinálva is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Címzett! A hialuronsavas izületi injekcióról szertnék tájékozódni. Az orvosom 2 féle injekciót ajánlott. Az egyik egy egyszeri kezelés, a másik pedig egy 3 részletből álló kúra. Az egyszeri kezelést hatékonyabb eszköznek tartja. A kérdésem az, hogy egy ilyen injekciós kezelést meg lehet-e ismételni, amikor elmúlik annak hatása (azaz 1 vagy 1,5 év múlva). Ha igen, hányszor lehet ezt elvégezni? Köszönettel: Kozák Cecília
    Tisztelt Hölgyem

    Az On által feltett kérdésre a pontos diagnózis alapján adható válasz , ezt kezelő orvosa tudja eldönteni .
    Általánossagban elmondhato , hogy Minkét kezelési típusnak megvan a helye a kezelési palettán , a hyaluronsavas kúrák ismételhetőek.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Kozák Cecília

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók