Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

Dr. Szily Tamás Létrehozva: 2021.12.09 Módosítva: 2022.01.05

A térdízület az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk, lépcsőzéskor például a súlyunk 2-3-szorosa terheli. Nem csoda, ha sokakat érint a térdfájdalom, a mozgás beszűkülése. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa az egyik gyakori problémára, a térdkalácsot érintő porcbántalomra és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Miért éppen a térd az egyik legsérülékenyebb ízület?

A térdfájdalom oka sokszor a porckopás, amelyen hatékony kezelések segíthetnek.A térdízületnek az a funkciója, hogy a sípcsontot és a combcsontot összekapcsolva szabad, de kontrollált mozgást tegyen lehetővé. Az ízület elülső részén helyezkedik el a patella, vagyis a térkalács, amely normál esetben a combcsont első felszínén található mélyedésben helyezkedik el. Ha ezt a helyzetet semmi sem veszélyezteti, a térdkalácsra minden oldalról egyenletes terhelés jut. Ha azonban valamilyen ok miatt ez az egyensúlyi helyzet megváltozik, a terhelés kiegyensúlyozatlanná válik és a térdkalács felszínét borító érzékeny porcréteg, az úgynevezett üvegporc károsodik, kialakul a térdfájdalom.

Mi okozhatja a térdkalács porcbántalmát, vagyis a porcfelszín idő előtti kopását?

- A térdkalács porcbántalmának több oka és rizikófaktora lehet, mint például a normálistól eltérő anatómiai helyzet, mely relatívan gyakran fordul elő. Ilyenkor a térdkalács nem pontosan illeszkedik a vájatban. Általában kifelé helyezett, magas vagy alacsony állású lehet.  Ugyancsak hajlamosító tényező lehet a térdet érintő tengelydeformitás, vagyis az úgynevezett X-láb vagy O-láb, illetve a láb ortopédiai problémái, tipikusan a bokasüllyedés, amit – nem egészen pontosan – a köznyelvben lúdtalpnak neveznek. Szintén a térdkalács porcbántalmát eredményezheti a tartós túlterhelés, jellemzően egy-egy sportágban a nem megfelelő technikával kivitelezett mozgássorok által – ismerteti Szily doktor. – Mindazonáltal a fő ok a térd körüli izmok egyensúlyának megbomlása. Hiszen ha nem sikerül a középvonalban tartani a térdkalácsot, szinte elkerülhetetlen az elmozdulás. Ennek az iránya tipikusan a külső oldal felé mutat, ugyanis ott alacsonyabb a csontos perem. Ha pedig a térdkalács elmozdul a combcsont felé, akkor a két felszín dörzsölődése miatt beindul a porckopás folyamata, ami végső soron a térdkalács károsodásához vezet. Ez a gyakori tünetegyüttes az úgynevezett patellofemorális szindróma.

Jellegzetes tünetek, lehetséges megoldások

A térdkalács elmozdulására lehet gondolni az alábbi tünetek esetén:

 • erős fájdalom a térd első részén, a térdkalács mögött,
 • hajlításkor (például lépcsőzésnél, futásnál, guggolásnál) fokozódó fájdalom,
 • hosszan tartó - főleg hajlított térdhelyzetben történő - ülés közben vagy utána jelentkező fájdalom.

Porckopás esetén segíthet a kollagén és a hialuronsav injekció is.- Sokan viszonylag későn fordulnak orvoshoz a térdfájdalom miatt, hiszen egy ideig a pihentetés, a vény nélküli fájdalomcsillapítók hatására jelentősen enyhülnek, megszűnnek a panaszok. Ha azonban valóban a térdkalács elmozdulása a tünetek forrása, könnyen belátható, hogy ha az alaphelyzet nem rendeződik, a fájdalomcsillapítás is csak átmeneti lehet – hangsúlyozza dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa. – Éppen azért fontos a pontos diagnózis, hogy valóban hatékonyan lehessen kezelni a problémát. A térdkalács elmozdulása esetén az első lépés mindig az izomegyensúly visszaállítása kell, hogy legyen, hiszen csak így van esély arra, hogy az ok megszűnjön. Erre a funkcionális gyógytorna az ideális megoldás, amely nem csak az izmok erősítésére, de a szalagok rugalmasságának visszaállítására is koncentrál. Ortopédiai problémák esetén sokat segíthetnek a speciális talpbetétek és a talp tornáztatása.  Ha a porckopás kezelése is szükséges, szóba jöhet az orvosi kollagén- és a hialuronsav injekciókúra, amelyek szinte „megolajozzák” az ízületet. Előfordulhat azonban, hogy mindez már nem tudja visszaállítani a térd normál helyzetét, és műtétre kerülhet sor, illetve ha már teljesen elkopott a térdízület, szükség lehet térdízületi protézis beültetésére is.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Szily Tamás

  • Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista
 • Specialitások:
  • térdfájdalom
  • csípőfájdalom
  • szalag sérülések
  • porckopás, artrózis
  • porcleválás, meniszkusz sérülés
  • injekciós és műtéti beavatkozások
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelési helyszín: 1147 Budapest, Csömöri út 18

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!

Inotai Ágnes vagyok.
3 hete nagyon fáj a jobb térdem és annak környéke,felmenő és lemenő ívben is.
Szúrós fájdalmat érzek több helyen is.
Honnan tudjuk biztosan azt látni,hogy biztosan kopásról és nem más,esetleg nagyobb bajról van szó?
Köszönettel,Inotai Ágnes

Tisztelt Inotai Ágnes!

Hogy kopásról van-e szó, vagy más problémáról, azt alapos szakorvosi kivizsgálás, illetve képalkotó eljárás készítése után lehet megmondani. Orvosainkhoz bejelentkezni a +3670/621-2433-as telefonszámon tud.

Üdvözlettel,
Locherer Zita

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Az onkológiai fájdalomcsillapítás mellékhatásai is kezelhetők

Az onkológiai fájdalomcsillapítás mellékhatásai is kezelhetők

A daganat maga és annak kezelése is járhat fájdalommal, ezért számos fájdalomcsillapító módszer, kezelés áll rendelkezésre annak csökkentésére, az életminőség javítására. De mit lehet kezdeni a fájdalomcsillapítással járó esetleges mellékhatásokkal? Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája válaszolt.

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

A térdízület az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk, lépcsőzéskor például a súlyunk 2-3-szorosa terheli. Nem csoda, ha sokakat érint a térdfájdalom, a mozgás beszűkülése. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa az egyik gyakori problémára, a térdkalácsot érintő porcbántalomra és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat