Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

2022.01.05

A térdízület az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk, lépcsőzéskor például a súlyunk 2-3-szorosa terheli. Nem csoda, ha sokakat érint a térdfájdalom, a mozgás beszűkülése. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa az egyik gyakori problémára, a térdkalácsot érintő porcbántalomra és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Miért éppen a térd az egyik legsérülékenyebb ízület?

A térdfájdalom oka sokszor a porckopás, amelyen hatékony kezelések segíthetnek.A térdízületnek az a funkciója, hogy a sípcsontot és a combcsontot összekapcsolva szabad, de kontrollált mozgást tegyen lehetővé. Az ízület elülső részén helyezkedik el a patella, vagyis a térkalács, amely normál esetben a combcsont első felszínén található mélyedésben helyezkedik el. Ha ezt a helyzetet semmi sem veszélyezteti, a térdkalácsra minden oldalról egyenletes terhelés jut. Ha azonban valamilyen ok miatt ez az egyensúlyi helyzet megváltozik, a terhelés kiegyensúlyozatlanná válik és a térdkalács felszínét borító érzékeny porcréteg, az úgynevezett üvegporc károsodik, kialakul a térdfájdalom.

Mi okozhatja a térdkalács porcbántalmát, vagyis a porcfelszín idő előtti kopását?

- A térdkalács porcbántalmának több oka és rizikófaktora lehet, mint például a normálistól eltérő anatómiai helyzet, mely relatívan gyakran fordul elő. Ilyenkor a térdkalács nem pontosan illeszkedik a vájatban. Általában kifelé helyezett, magas vagy alacsony állású lehet.  Ugyancsak hajlamosító tényező lehet a térdet érintő tengelydeformitás, vagyis az úgynevezett X-láb vagy O-láb, illetve a láb ortopédiai problémái, tipikusan a bokasüllyedés, amit – nem egészen pontosan – a köznyelvben lúdtalpnak neveznek. Szintén a térdkalács porcbántalmát eredményezheti a tartós túlterhelés, jellemzően egy-egy sportágban a nem megfelelő technikával kivitelezett mozgássorok által – ismerteti Szily doktor. – Mindazonáltal a fő ok a térd körüli izmok egyensúlyának megbomlása. Hiszen ha nem sikerül a középvonalban tartani a térdkalácsot, szinte elkerülhetetlen az elmozdulás. Ennek az iránya tipikusan a külső oldal felé mutat, ugyanis ott alacsonyabb a csontos perem. Ha pedig a térdkalács elmozdul a combcsont felé, akkor a két felszín dörzsölődése miatt beindul a porckopás folyamata, ami végső soron a térdkalács károsodásához vezet. Ez a gyakori tünetegyüttes az úgynevezett patellofemorális szindróma.

Jellegzetes tünetek, lehetséges megoldások

A térdkalács elmozdulására lehet gondolni az alábbi tünetek esetén:

 • erős fájdalom a térd első részén, a térdkalács mögött,
 • hajlításkor (például lépcsőzésnél, futásnál, guggolásnál) fokozódó fájdalom,
 • hosszan tartó - főleg hajlított térdhelyzetben történő - ülés közben vagy utána jelentkező fájdalom.

Porckopás esetén segíthet a kollagén és a hialuronsav injekció is.- Sokan viszonylag későn fordulnak orvoshoz a térdfájdalom miatt, hiszen egy ideig a pihentetés, a vény nélküli fájdalomcsillapítók hatására jelentősen enyhülnek, megszűnnek a panaszok. Ha azonban valóban a térdkalács elmozdulása a tünetek forrása, könnyen belátható, hogy ha az alaphelyzet nem rendeződik, a fájdalomcsillapítás is csak átmeneti lehet – hangsúlyozza dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa. – Éppen azért fontos a pontos diagnózis, hogy valóban hatékonyan lehessen kezelni a problémát. A térdkalács elmozdulása esetén az első lépés mindig az izomegyensúly visszaállítása kell, hogy legyen, hiszen csak így van esély arra, hogy az ok megszűnjön. Erre a funkcionális gyógytorna az ideális megoldás, amely nem csak az izmok erősítésére, de a szalagok rugalmasságának visszaállítására is koncentrál. Ortopédiai problémák esetén sokat segíthetnek a speciális talpbetétek és a talp tornáztatása.  Ha a porckopás kezelése is szükséges, szóba jöhet az orvosi kollagén- és a hialuronsav injekciókúra, amelyek szinte „megolajozzák” az ízületet. Előfordulhat azonban, hogy mindez már nem tudja visszaállítani a térd normál helyzetét, és műtétre kerülhet sor, illetve ha már teljesen elkopott a térdízület, szükség lehet térdízületi protézis beültetésére is.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

 • Specialitások:
  • Térdfájdalom
  • Szalag sérülések
  • Porckopás, artrózis
  • Porcleválás, meniszkusz sérülés
  • Injekciós és műtéti beavatkozások
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot kívánok! 3 éve küzdök a fájdalommal a lábamban...s senki nem tudja mi a bajom.Ortopédusnál voltam, reumatológusnál, fájdalomambulancián, de mindhiába.Műtötték a térdem,szteroid és feltöltő injekciót kaptam.Mindenféle röntgenen a lábamat illetően, koponya és gerinc Mr, dopler ultrahang.redmény nincs.Segítséget szeretnék kérni hova forduljak.Köszönöm.
  Tisztelt Bajkó Julianna!

  Szakorvosi vizitre az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni: +3670/621-2433. Szolgáltatásainkról és árainkról itt tájékozódhat: https://www.fajdalomkozpont.hu/arak

  Üdvözlettel,
  Locherer Zita
  asszisztens

  Kapcsolódó oldalak